Vrijeme je postalo nepredvidljivo! Provjera vremenske prognoze ubraja se u obavezni dio pripreme prije svakog boravka u prirodi, posebice prije svakog planinarskog izleta, bilo da idete na lokalno brdo ili na ozbiljniji uspon – vrijeme je potrebno pratiti par dana prije odlaska i, svakako, na sami dan pohoda. Često se uhvatim s kolegama planinarima u priči koja vremenska prognoza je točnija, kojoj treba vjerovati i u koju se pojedinci kunu. Upravo zbog toga sam došla na ideju u jednom priči okupiti više aktivnih planinara i otkriti gdje oni provjeravaju vremensku prognozu. 

Bez obzira gdje planiraš ići u planine, pravilo je jedno univerzalno – svakako provjeri više izvora kako bi bio siguran. Osobno imam dvije aplikacije koje su mi konstanta, dok druge prilagodim ovisno o lokaciji na koju idem (uvijek provjerim lokalne vremenske prognoze). Meni osobno se najtočnija pokazala aplikacija Clime, a svakako vrijeme gledam i na Yr.no i na vremenskoj aplikaciji mog iPhonea. Uvijek vjerujem onoj najboljoj 🙂 Zezam se, naravno da ne, ali bilo bi lijepo kada bi vremenska prognoza tako funkcionirala. 

Kontaktirala sam više planinara u želji da na jednom mjestu okupim što više različitih informacija. Isto tako me zanimalo hoće li se pojedini izvori preklapati, što bi ujedno ukazalo na njihovu točnost. A tko zna, možda te pojedini odgovori otkriju i ponešto novo.

Zov planine, Danijela i Dejan Jakšić

“Teško nam je reći da je neka specifična aplikacija uvijek točna, no nama se posljednjih godina dvije aplikacije u kombinaciji pokazuju relativno pouzdanima. Dakle, uglavnom koristimo dva izvora za provjeru vremenske prognoze, a to su meteoblue te Vrijeme&Radar. Na oboje se prognoza može pratiti putem web preglednika ili kroz mobilnu aplikaciju, a posebno nam je korisna opcija ‘radara’ za pregled kretanja padalina i vjetra po satima u danu.”

zov_planine_danijela_dejan

Sonder couple, Džejlana i Amel Selimović

“Obzirom da nismo jedni od onih zagovornika ‘ne postoji loše vrijeme, nego loša oprema’, provjera vremenske prognoze je sastavni dio svake naše pripreme za novu avanturu u prirodi i boravak u planini. Istina, otkako smo otkrili čari višednevnog planiranja i boravka u prirodni ‘prinuđeni’ smo bili susresti se s različitim vremenskim uslovima, od snježnih mećava do obilnih kiša i neprestanih grmljavina te smo se u nekom momentu s tom činjenicom pomirili. Međutim, vremenska prognoza za jednodnevni, dvodnevni ili eventualno trodnevni hike uz praćenje yr.no aplikacije još nas nije nikada ‘izdala’. Svaka vremenska prognoza pokazala se kao točna, uz naše subjektivno zapažanje, u odstupanju od cca 1,30 h do 2h (ako je kiša najavljena u 15 h, negdje oko 17 h počet će padati i slično). Yr je svjetski meteoservis sa sjedištem u Norveškoj, prema podacima ima preciznu prognozu i čak za najmanje naseljena mjesta, a pokriva preko 10 milijuna lokacija širom svijeta. Pored prilično točne prognoze, prednosti su što je sama aplikacija veoma jednostavna za upotrebu, pregledna na mobitelima i uz to je još besplatna. Imate mogućnost praćenja vremenske prognoze za narednih 10 dana, pregled po satu uz grafički prikaz količine padalina, temperature, brzine i smjera vjetra te pritiska zraka, a ažuriranje se redovno dešava u 10 h i 22 h. Prilično super stvar i naša preporuka. Ukoliko idemo negdje dalje, obavezno oko bacimo i na AccuWeather ili 1Weather te svakako pregledamo i lokalne vremenske prognoze. Pored aplikacija koje su sastavni dio tehnologije i tehnološkog progresa, od naših starijih smo čuli nekoliko narodnih izreka u vezi vremena i vremenskih stanja koje tako s nama putuju i ne možemo ih ignorirati te ćemo ih ovom prilikom podjeliti:

  • let ptica može biti znak promjene vremena – ukoliko ptice lete nisko i utihnu, to je znak da se sprema kiša
  • ako mravi izlaze iz zemlje to je znak da dolazi nevrijeme
  • ukoliko vjetar puše sa istoka stiže promjena…
sonder_couple

Anna Soldo

“Najčešće koristim yr.no. Pored nje uvijek gledam lokalnu prognozu, recimo ako idem u Švicarske Alpe, pogledam i njihove, jer oni znaju specifičnosti vezano za vrijeme uz neku lokaciju. Pored toga, obavezno gledam Mountain forecast jer daju sve podatke. Smjer vjetra, padaline, vlaga u zraku, naoblaku i kolika je temepratura na kojoj visini, pa je iz toga vrlo lako donijeti odluku ideš li na vrh ili dolje u dolinu.”

anna_soldo

Hiking Croatia, Daria Bedeniković i Mario Jurina

“Što se tiče vremena i prognoze uvijek, uvijek pratimo prognozu na više različitih stranica i najdraža nam je ona na kojoj ima najviše sunca. 😀 Za Hrvatsku je to DHMZ, aplikacija Vrijeme na iPhoneu i aplikacija Vrijeme&Radar koja nam je definitivno najdraža za korištenje, pogotovo kada smo vani u brdima. Ima super radarski prikaz u stvarnom vremenu i jako precizno pokazuje padaline do 2 h unaprijed i ovo nas je spasilo od kiše nekoliko puta. Naravno uvjet je da ima signala, ali dovoljno je i minimalno da bi se učitao prikaz. Za Sloveniju uglavnom koristimo Arso Vreme, dosta pouzdana prognoza, ima opciju za gore gdje se može vidjeti posebna prognoza za Alpe. Zimi je super zbog praćenja situacije sa snijegom i lavinama. Napomenuli bi da nam je uvijek bitno prognozu pratiti nekoliko dana prije hikea, a ne samo baciti oko dan ili večer prije polaska.”

hiking_croatia

Kasandra Fučijaš

“Najveći izazov danas je pogoditi vremensku prognozu. Iako kažu ‘Nema lošeg vremena, samo loša oprema’, veći je gušt biti suh i proći rutu koju si planirao/la (meni osobno). 😀  Tako da koristim, vjerujem kao i većina, više aplikacija za vremensku prognozu s favoritima poput YR, Accuweather i bergfex (ako se ide na zimske radosti).  Ako jedna pokazuje kišu, otvaram drugu i gledam jel ima barem mali ‘prozor’ da se ubaci neki izletić haha. I samo pretražujem lokacije i gledam u sate da što bolje prilagodim planove.  U biti, glavni razlog više appova je to poricanje da je predviđeno loše vrijeme, a ti si se baš jako veselio nekoj ruti :P”

kasandra_fucijas

Marina Betević

“U pravilu provjerim službenu meteo stranicu zemlje koju pohodim – DHMZ za Hrvatsku, ARSO za Sloveniju, meteoam za Italiju… Kombiniram te stranice s aplikacijom Weather&Radar za koju mi se posljednjih par mjeseci čini da ima najtočnija predviđanja, kao i s prognozama na web stranici yr.no. Naravno, uvijek uzimam u obzir da je prognoza samo to – prognoza, a obzirom na globalne promjene mislim da svi modeli predviđanja vremena polako padaju u vodu. Svakako se nikuda ne upućujem bez vjetro i vodonepropusnog sloja. Kad su prognoze loše obično kopam po najopskurnijim mogućim web stranicama ne bih li pronašla barem jednu koja izgleda u redu. 😀 Na kraju ipak razum prevlada. Uglavnom. :)”

marina_betevic

Life and Venture, Andrea Franić i Mario Čuljak

“Znači ovako, što se vremenske prognoze tiče, tu uglavnom koristimo Norvežane (Yr.no) iako su se dosta puta pokazali netočnim, ne isključivo za planine koliko kad je riječ o općenitoj prognozi. Unatoč tome, i dalje ih gledamo kad god negdje trebamo ići. Marketing i navika. Osim toga često znamo pogledati i našu Meteo.hr (DHMZ). Ona nam je draga jer ima masu informacija, dobre radarske snimke i pokazala se kao dosta pouzdana, čak i pouzdanija od Norveške. Osim toga imamo na mobitelu i aplikaciju Neverin koja odlično pokazuje kretanje fronti u stvarnom vremenu pa na vrijeme možemo vidjeti kreće li se išta prema nama ili ne, dosta korisna aplikacija.”

life_and_venture

Petra Picek

“Što se vremenskih prognoza, web stranica na kojima provjeravam vrijeme i aplikacija tiče, najsigurnija je opcija uvijek (ako postoji mobilni signal na području gdje planinarim) izravno gledanje radara i radarske slike. Budući da mi je članica obitelji (mama) meteorolog, davnih me dana naučila ‘čitati’ radar i kretanje oblaka. Ovisno o području na kojem planinarim, to su najčešće ARSO i DHMZ radari budući da najčešće planinarimo po Sloveniji i Hrvatskoj, a ako smo u Austriji ili Italiji, koristimo radare s web stranica njihovih vremenskih službi. Ponekad bacim oko i na wetteronline.de radar, ali kretanje oblaka nije uvijek točno prikazano. Web stranice i aplikacije koje su mi se pokazale najkorisnije i najtočnije (koliko to mogu biti u ovo ludo vrijeme) su ARSO vreme tj. meteo.si (daju puno preciznije prognoze za Zagreb čak i od DHMZ-a, mama će me sad ubiti :D), weather.com, Meteoblue i Bergfex. Accuweather i YR.no ne koristim, previše su puta pokazali potpuno krivu prognozu. Što se aplikacija tiče, najtočnija mi se pokazala aplikacija Weather na mom starom iPhoneu 11 Pro Max. Makar sam u međuvremenu prešla na 15 Pro, još uvijek provjeravam prognoze na aplikaciji na starom mobitelu ili na samoj web stranici weather.com jer nova verzija aplikacije Weather na iOS 17 blago rečeno nije baš najtočnija.”

petra_picek

Go Wild, Bruno Mezić i Srećko Vukov

“Aplikacije koje koristimo su: HRT Meteo, YR (popularni ‘Norvežani’), Meteoblue i Weather&Radar. Prednost nekih od navedenih alikacija je i činjenica da u tražilicu možete upisati i pratiti prognozu i za toponime poput imena planinskih vrhova, a ne samo naseljenih mjesta. Osim četiri navedene aplikacije koristimo i web stranicu DHMZ-a na kojoj pratimo trodnevnu prognozu za određeno područje. Kombinacijom svih navedenih izvora do sada smo donosili isključivo ispravne odluke glede odlaska ili neodlaska na izlete.”

go_wild_adventures_bruno_srecko

Naslovna fotka: Unsplash
Ostale fotke: Privatna arhiva

planinarske_aplikacije
planinarenje_kisa
koljena_planinarenje

Otkrij još zanimljivih planinarskih vodiča:

  1. ucka_veliki_planik
  2. opasnost_planine_nesrece