Moćne planine Srbije kriju brojne tajne i misterije, koje posjetitelji mogu otkriti rutama i tempom koji im najbolje odgovaraju. Raspoređene na različitim dijelovima zemlje, podsjetnik su snage prirode kojoj se treba diviti, no koju istovremeno treba čuvati i pristupati joj s velikim poštovanjem. Budući da se bliži kraj godine, ušli smo u doba kada planine nude beskrajne mogućnosti – od skijanja i ostalih zimskih aktivnosti kada padne snijeg, do pješačenja šumskim stazama, vožnje biciklom, aktivnosti na vodi… Sve to uz prekrasne panorame uz koje se najlakše odmoriti i nadisati čistog zraka.

U nastavku pročitaj priču o četiri sjajne srpske planine koje te čekaju tijekom cijele godine, no koje se zimi transformiraju u prave ljepotice i pružaju najbolje svima koji se žele maknuti iz gradske vreve i uživati u aktivnom odmoru.    

Doživi Zlatibor s visine

Kada dođeš na Zlatibor, čeka te nezaboravno iskustvo: jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji vidjet ćeš iz najduže panoramske gondole na svijetu.

Iako je doživljaj Zlatibora uvijek poseban, bez obzira obilaziš li planinu pješačkim stazama, na skijama ili posjećuješ seoska naselja, vozeći se Gold gondolom imat ćeš priliku planinu upoznati iz drugog kuta. Lagana vožnja preko prekrasnih brda i Ribničkog jezera traje ukupno 25 minuta. Na jezeru je međustanica, gdje možeš napraviti pauzu za šetnju. 

Zlatibor_srbija_skijanje
FOTO: Ivan Strahimić

Zlatibor obiluje planinarskim stazama, a svaka aktivnost na otvorenom je izuzetno dobra za zdravlje, ne samo zbog planinskog zraka, već i zbog ruže vjetrova po kojoj je ova planina poznata. Preporučuje se i vožnja biciklom, jahanje konja ili vožnja najdužim zip lineom u Srbiji. 

Adrenalinski park i Dino-park odlična su opcija za zabavu mališana. Iskoristi dolazak na Zlatibor i za posjetu specifičnom muzeju na otvorenom u Sirogojnu gdje možeš doživjeti kako se nekada živjelo na zapadu Srbije. U blizini se nalazi i Stopića pećina, gdje ćeš vidjeti velike zelene kade pune vode pod svjetlom raznih boja, dok u pozadini buči 10 metara visoki špiljski vodopad. 

Krajnja stanica Gold gondole je najviši vrh Zlatibora – Tornik. S vidikovca se pruža spektakularan pogled na okolne planine. Na Torniku se možeš odmoriti i ručati. Ako se pitaš zašto kažu da planinski zrak budi apetit, ovo je mjesto da saznaš!

Zašto se na Tari čeka u redu za slikanje?

Jesi li znao da na Tari postoji više od 10 uređenih vidikovaca? Razmisli, možda je vrijeme da napraviš još jedan selfie s Banjske stijene ili da posjetiš Sjenič, Oslušu, Sokolaricu… 

Pogled na kanjon Drine s Banjske stijene i 1.065 metara nadmorske visine toliko je popularan da posjetitelji čekaju u redu za slikanje. Provjeri zašto za ovaj vidikovac kažu da je lijep i zimi, kada je prekriven snijegom, i ljeti kada okolo mirišu stoljetni borovi. Njihove grane uvijek “upadaju u kadar”. 

tara_srbija
FOTO: Shutterstock

Jedan od novijih vidikovaca nedaleko jezera Perućac je Zelenika. Ime je dobio po starom nazivu za rijeku Drinu koja je smaragdno zelene boje. Dođi i uvjeri se zašto ovaj vidikovac slovi za najlakše dostupan. U Nacionalnom parku Tara uzmi kartu pješačkih i biciklističkih staza. Unajmi bicikl ili prošetaj i posjeti ne samo vidikovce, već i samostan iz 13. stoljeća. Spusti se do naselja Bajina Bašta i uvjeri se zašto popularna Kuća na Drini privlači toliku pažnju.

Planina po kojoj je Balkan dobio ime

Znaš li da je Stara planina toliko veliki masiv da je samo njen manji, zapadni dio u Srbiji? Dalje se pruža prema istoku gotovo do Crnog mora. Njen drugi naziv je Balkan. Riječ je perzijskog porijekla i znači “brdoviti kraj”, a vjeruje se da je cijela regija dobila ime po njoj. 

Bilo da voliš aktivnosti na otvorenom ili prekrasan krajolik, moraš doživjeti planinu koja je najveća u istočnoj Srbiji. Posjetitelji obično očekuju da će cijelo područje obići u nekoliko dana, ali treba imati na umu da se srpski dio glavnog lanca proteže na 150 kilometara. Neke turističke atrakcije su prilično udaljene, stoga odaberi one koje bi najviše volio posjetiti i rezerviraj smještaj u blizini. 

Stara_Planina_srbija_skijanje
FOTO: Milan Simonović

Popni se na Midžor, najviši vrh Srbije, i provjeri dokle pogled seže! Stara planina je rekorderka još po nečemu. Tamo je otkriveno više od 40 vodopada, kao ni na jednoj planini u Srbiji. Ako više voliš visoke i pristupačne slapove koje je lako posjetiti, uputi se u Bigar. Ako pak voliš vidjeti blage slapove preko kojih teče čista, hladna voda, prošetaj šumskom stazom do slapa Tupavica. Ovo je ujedno i najfotografiraniji vodopad na ovom području. Nasmij se uz njegove bistre mlazove i pohvali na Instagramu da si ga posjetio!

Kad se puls ubrza na Kopaoniku

Kopaonik je destinacija koja se ne preskače. To je najveći planinski masiv u Srbiji, gdje se nalazi najveći skijaški centar. Ako si ljubitelj aktivnog odmora, puno snijega zimi i zelenila ljeti, spusti se niz jednu od 36 alpskih skijaških staza ili isprobaj ljetnu varijantu sanjkanja. Jesi li znao da se na Kopaoniku možeš spuštati i noću? Ako je vedro, čeka te nebo puno zvijezda! 

Ljubitelji raftinga rado se vraćaju na rijeku Ibar, jer im otkucaji srca skoče svaki put kada se približe brzacima Grmčić i Jagnjilo. Ova planina nudi i mogućnost jahanja. Na konju ćeš doći do svih poznatih vidikovaca do kojih možeš doći i pješačkim stazama. Druga mogućnost je vožnja biciklom. Dođi vidjeti kako izgleda pravi bike park! Ne moraš nositi bicikl do vrha staze, jer ga je moguće objesiti na žičaru. 

Kopaonik_srbija_skijanje
FOTO: Matej Čepl

Na Kopaoniku su dostupni različiti vidovi adrenalinskih sportova, pa će oni koji vole poligone u Avantura parku, teretanu na čistom zraku ili bob na šinama, pronaći savršen sadržaj. Ono što privlači sve više pažnje je spuštanje niz padine Kopaonika na longboardu. Također ćeš danima pričati o tzv. downhill skateboardingu. Kopaonik je prvi u Srbiji kada je u pitanju otvaranje zip linea, a alpinisti jedva čekaju da bace pogled s Orlove stijene. A ako baš želiš planinu vidjeli na drugačiji način, postavi sebi izazov i kreni na paragliding. Napokon će se ostvariti tvoj san o uživanju u pogledu iz ptičje perspektive!

Naslovna fotka: Milan Simonović

zapadna_srbija

Otkrij još priča iz Srbije:

  1. srbija_skijanje_zlatibor
  2. sirogojno_srbija
  3. tara_banjska_stijena
  4. Banjska_Stena_tara
  5. stopica_pecina_srbija
  6. sarganska_osmica1