Fantastično je imati prijatelje ili članove obitelji koji imaju izraženu strast i hobi. Takvim ljudima je uvijek lako kupiti poklone ili? Planinarenje je velika ljubav i slobodno mogu reći da je to i način života. Stoga ćeš svakom planinaru izmamiti veliki osmijeh na lice ako mu ispod bora pokloniš outdoor poklon. 

Na prvu se čini poprilično teško kupiti nekome tako specifičan poklon, pogotovo ako se osobno ne baviš planinarenjem. Planinarenje je puno više od samo gojzerica i planinarskog ruksaka. Od zanimljive literature, do lijepih uspomena, preko kozmetike do korisnih dodataka… Opcije su uistinu raznolike.

Donosim fantastične prijedloge božićnih poklona koji je oduševiti svakog outdoor entuzijasta. 

Planinarski “modni” dodaci

Planinarski “modni” dodaci su prije svega korisni i funkcionalni. S njima ispod bora nikad nećeš pogriješiti. Planinari ih znaju “trošiti” i gubiti stoga će im uvijek dobro doći. Praktično je što za ove poklone ne moraš znati konfekcijski broj osobe kojoj dotični poklon planiraš darovati. Ako je i potrebno, lako procijeniš, primjerice, jesu li rukavice S ili M.

 • Zimska kapa
 • Šilterica
 • Rukavice 
 • Gamaše
 • Čarape
 • Višenamjenske marame
mosor_greben

Planinarski korisni dodaci

Ja ih volim nazivati i tehnički funkcionalni dodaci jer prvenstveno imaju svoju funkcionalnu svrhu. Kao i kod modnih dodataka, često ih u brdima znamo gubiti, a volimo dobiti i neke bolje verzije onih koje sami posjedujemo. 

 • Naglavna lampa
 • Džepni nožić
 • Kompas
 • Boca
 • Termosica
 • Set prve pomoći
 • Plinska kartuša
 • Set pribora za jelo

Personalizirani planinarski pokloni

Nema ljepše stvari nego kada dobiješ posve personaliziran poklon, a i na području planinarenja je to moguće pokloniti. 

Planinarski lončići su odličan poklon koji je u isto vrijeme koristan, sladak, može biti personaliziran i osoba koja bude ispijala kavu s najljepšim pogledom uvijek će se sjetiti tebe. Moj prijedlog su šalice umjetnice Lane Hudine koje možeš potpuno personalizirati i preslatki lončići s potpisom Issa arts.

Ploske su također odličan odabir je rakija zna ugrijati dušu i tijelo, a lijepo je uza sebe imati onu personaliziranu. Dobra opcija je ugravirati ime osobe kojoj želiš plosku pokloniti ili možda čak staviti i lijepi citat. 

Planinarski trofej je izvrstan hrvatski brend koji nudi razne slatke stvari koje će razveseliti svakog planinara. Možeš odabrati ukras za bor, privjesak, bedž ili magnetić s jednim od hrvatskih vrhova. Moj savjet je da kroz ležeran razgovor doznaš koji je omiljeni vrh tvog prijatelja te mu taj i pokloniš. Sreća je garantirana!

Knjige s planinarskom tematikom

Knjige su izvrstan poklon, a postoje brojne s planinarskom tematikom. Možeš odabrati beletristiku, razne vodiče, monografije ili čak karte. Ako znaš da osoba planira posjetiti neku destinaciju i tamo ide planinariti, možete kupiti vodič za dotičnu državu. Moj prijedlog je izdavač Cicerone koji pokriva brojne destinacije i nudi pregršt prijedloga za staze s korisnim savjetima. 

knjige_bozic

Razni pametni gadgeti

Razni gadgeti olakšavaju boravak u prirodi i svaki planinar ih voli posjedovati. Ako tvoj novčanik nije dubok, uvijek možete pokloniti eksternu bateriju koja u planinama uvijek dobro dođe. Pripazi samo da ona nije preteška jer kada se ide na višednevne izlete svaki dodatni gram otežava hodanje. 

Walkie-Talkie u većini slučajeva ne posjeduju planinari. Ovaj gadget dobro dođe u ekstremnim situacijama kada je potrebno odvojiti se, a signala u području nema. Ovo je nešto skuplji poklon, prvenstveno je namijenjen sigurnosti u planinama stoga će svi planinari biti sretni s njim. 

Ako tvoj prijatelj ima čupavog suplaninara, odličan poklon je i GPS uređaj koji prati kretanje psa. Mi osobno koristimo uređaj Tractive koji ima jednogodišnju i dvogodišnju pretplatu, a putem mobilne aplikacije prati kretanje četveronožnog planinara. Ovaj praktičan poklon možda će nekad pomoći tvom prijatelju da pronađe odbjeglog čupavca ili će samo biti zabavan dodatak planinarenju koji će pokazati koliko sitnih koraka i kilometara je čupavac prošao. 

Pametni satovi ne samo da prate fizičku aktivnost, oni su postali i sigurnosni faktor jer na njima imaš dostupnost staza te se možeš uvijek orijentirati. Kada su pametni satovi za outdoor aktivnosti u pitanju glavni igrač je bez konkurencije Garmin.

Planinarska kozmetika

Planinari se često susreću sa surovim vremenskim uvjetima stoga je potrebno imati i određene kozmetičke proizvodi koji će tijelu olakšati stresne situacije. Dio kozmetike se nosi u ruksaku, a dio se koristi kod kuće. 

 • Balzami za usne
 • Kreme sa zaštitnim faktorom
 • Kreme za ruke
 • Losioni za tijelo
 • Kreme za lice s visokim zaštitnim faktorom
 • Gavezova mast ili tinktura
hike_me_up

Slastice i dodaci prehrane

Svaki planinar voli dobro pojesti, stoga u ruksaku uvijek nosi razne slastice u obliku energetskih i proteinskih pločica. Brojne sportske trgovine nude pregršt slastica, a definitivno slatka opcija je da izradiš i svoje vlastite pločice ili kuglice. Od dodataka za prehranu planinari uvijek koriste magnezij, a nećeš pogriješiti ni ako pokloniš energetske gelove i druge dodatke za podizanje energije tijekom hodanja. 

Vjerujem kako sam ti dala pokoju ideju za poklon koji će oduševiti tvog prijatelja planinara. A tko zna možda dobiješ i inspiraciju za poklon samome sebi…

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati u blagdanskom duhu:

 1. Advent-u-Zagrebu-2017-J.-Duval.
 2. annie-spratt