Šibenik je grad koji posjećujem još od svojih tinejdžerskih dana, ali ovog puta sam ga zahvaljujući Almi Premerl Zoko i Ženskom vikendu upoznala iz jedne sasvim druge perspektive zahvaljujući kojoj sam se još više zaljubila u njegove ulice, povijest i hranu.

U posljednje vrijeme sam dosta na terenu i istražujem ljepote Hrvatske i regije, ali moram priznati kako već duže vrijeme nisam bila na našoj obali. Zaželjela sam se mirisa i šuma mora i zato ni najmanje ne iznenađuje kako sam objeručke prihvatila poziv moje drage Alme koja mi je rekla da se spakiram i krenem s njom na vikend u Šibenik! Dakako, u pitanju nije bio nikakav „običan“ put već Ženski vikend koji Alma Premerl Zoko organizira tako da sam ostavila Domagoja i Scully da čuvaju kuću, a ja krenula u novu avanturu s još četiri dame!

Spužvarska povijest otoka Krapnja

Nakon što smo se ugodno smjestile u kombi, bura nam je odlučila prkositi i zatvoriti Sveti Rok, ali uz dobru atmosferu, snijeg koji smo ugledale prvi puta ove sezone i konstantnu zafrkanciju, stigli smo do prve postaje – Brodarice. Udaljena desetak minuta vožnje automobilom od Šibenika, Brodarica nam je bila glavna postaja koja će nam omogućiti dolazak na otok Krapanj. Samo deset minuta vožnje brodom i stigli smo na otok poznat po svojim spužvarima gdje nas je dočekala iznimno simpatična Milena Tanfara, krapanjska snaha rodom iz Norveške koju je ljubav dovela na ovaj otok koji broji svega stotinjak stanovnika. S obzirom na buru, ne čudi kako smo na otoku susreli svega par ljudi koji su jurili svojim kućama, a mi smo krenuli za Milenom u posjet Muzeju spužvi.

A kakve veze imaju Norvežanka i spužve? Itekakve! Milena je jedno ljeto došla u posjet svojoj baki na Krapanj, upoznala mladića po imenu Joško, a ljubav je ubrzo planula. Danas su oboje stanovnici Krapnja sa svojom djecom, a Joško je iz ponosne obitelji spužvara. Njihova tradicija seže još u 1896. godinu kada je sve započelo s Joškovim pradjedom, Rokom Tanfarom, a traje već više od 100 godina s obzirom na to da se prenosi s koljena na koljeno.

Kako bi upoznali i druge s ovom nevjerojatnom vještinom, Tanfare su otvorili Muzej spužvi kroz koji te upoznaju s poviješću ronjenja, svim tajnama spužvarstva (dobro, skoro svim) te koraljarstva koje je specifično za ovaj dio obale. Tako imaš priliku vidjeti brojna ronilačka odijela i njihovu svojevrsnu evoluciju, saznati sve o starim tehnikama lova na spužve i koliko su se one promijenile do danas, ali i proći kroz pravu povijesnu etapu jedne obitelji koja i dan danas njeguje ovu tradiciju. Muzej odmah nudi i suvenirnicu gdje možeš odabrati spužve svih veličina i oblika, ali i predivan nakit od koralja i vratiti se doma s prekrasnim i unikatnim suvenirima. Malo mi je bilo žao što smo Krapanj posjetili u zimi jer tijekom ljeta možeš i osobno navući odijelo i krenuti u more! Očito ću se morati vratiti na ljeto, nema druge.

Špajza i Vintage bar – urbana mjesta u savršenoj simbiozi s tradicijom Šibenika

Nakon posjeta Krapnju, zaputili smo se u Šibenik gdje ćemo nastaviti svoje druženje. Bura je i dalje neumorno puhala, a zvukove vjetra su tu i tamo prekidali zvukovi naših želudaca. Da, dame su se toliko skoncentrirale na lov na spužve da nismo ni primijetile koliko smo ogladnjele, ali Alma je već imala spremno rješenje.

U samom centru Šibenika, nekoliko laganih koraka od HNK Šibenik i desetak više ako dolaziš s rive, smjestili su se Špajza i Vintage Bar. Obje lokacije su pod vodstvom Tine i Tome Biluš, a prva postaja je bila Špajza. Kako su nam sami rekli, oni nisu restoran, ali tamo možeš pojesti finu domaću hranu. Nisu ni suvenirnica, ali možeš pronaći fenomenalne proizvode lokalnih OPG-ova i umjetnika. Za pripremu hrane je zadužena Josipa Mikulić koja kombinira tradicionalne i sezonske namirnice od kojih stvara pravu magiju.

Tako možeš uživati u doručku ‘po domaći’. Čine ga jaja, pršut, panceta, polpete od povrća, a poslužuje se do podne. Mi smo zakasnili na doručak, ali smo zato guštali u odličnom ručku koji me podsjetio na neke davne dane obiteljske kuhinje. Pravo autohtono varivo od janjetine i domaćeg graška s krumpirom ugrijalo mi je dušu i tijelo koje je bura neuspješno pokušala ohladiti! I moram priznati kako inače nisam pretjerani ljubitelj janjetine, ali u Špajzi sam bez pardona uzela repete. Dovoljan dokaz koliko je bilo ukusno. Osim variva, možeš uživati u tradicionalnom tinguliću i slastici ćupter koja je prava energetska bomba. Naravno, ništa bez dobre plate s domaćim pršutom i kobasicom koje je Tomo rezao pred nama, a možeš guštati i u plodovima mora poput pidoča, kamenica, tune… Ma što god ti srce poželi!

A odmah pored Špajze, nalazi se Vintage Bar gdje Tomo preko dana radi najfiniju kavu, a navečer miksa najukusnije koktele po svojim receptima. Odličan prostor s velikom terasom tako preko dana postaje sjajna destinacija za odlazak na kavu, a navečer možeš uživati u sjajnim svirkama mladih bendova i odličnoj atmosferi. Svakako predlažem da isprobaš Tomin koktel Shiberry koji se sastoji od Babić vina i plavine, divlje kupine, varenika, cimeta, klinčića i tamnog ruma i zimski koktel Roots koji je kombinacija Diplomatico Reserva ruma, varenika, travarice i poslužen s ćupterom ili kumpetom kojeg Tomo sam radi. Također, terasa je lokacija gdje možeš uživati u klopi iz Špajze – savršena simbioza, zar ne?

Kreni u đir sa Šibenskim curama

S obzirom na to da Šibenik posjećujem otkako sam imala 12 godina, bila sam uvjerena da znam sve važne stvari. Naravno, nisam mogla biti više u krivu! A to sam shvatila tek kada smo krenuli u fantastičan turistički obilazak ‘Šibenska cura’ pod vodstvom članica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik. Rutu vode njih čak 11, a putem pričaju priče o ženama koje su svojim životima imale itekako velik utjecaj na Šibenik i njegovu povijest. Nas su putevima Šibenki vodile Zvonimira Krvavica, Zlatka Rodin, Merica Mikuličin i Karmen Bezbradica i tako nas bar na trenutak prebacile u neka druga vremena.

Saznali smo nevjerojatnu priču o Ester Mazzoleni, plemkinji iz jedne od najutjecajnijih obitelji 19. i 20. stoljeća, kraljici talijanskog bel canto pjevanja i sopranistici svjetskog glasa. Zatim o benediktinkama sv. Spasa koje su izazvale neviđeni skandal jer su organizirale kazališne predstave u kojima su glumile samo žene, otkrile smo tužnu priču o Šemprešoli čiji je život opjevao i Arsen Dedić, a koja je poznata po tome što je cijeli život čekala svog „kapitana“. Bilo je tu spomena i o inkviziciji, prvoj vojnikinji i brojnim drugim damama koje su upotpunile šibensku povijest, ali neću previše otkrivati jer se onda gubi čar koju imaš u điru sa Šibenskim curama!

Povijest i Muzej grada Šibenika

U bilo koje doba godine, uvijek uživam šetati Šibenikom jer su svi tako lijepo sređeni! Znam da možda zvuči površno, ali uvijek mi je gušt vidjeti dotjerane žene, a posebice kada s ponosom nose tradicionalni nakit koji s takvom lakoćom kombiniraju uz trendi i klasične komade. Lifestyle novinarka u meni nikada ne umire, žao mi je. A Šibenik i okolica su poznati po svojim prekrasnim komadima nakita. Od već spomenutih koralja pa sve do sada već kultnog Šibenskog botuna. U pitanju je posebno dizajniran gumb kojeg su nekoć nosili muškarci na svojim narodnim nošnjama, a danas ga možeš pronaći kako je dobio novo lice u vidu naušnica, ogrlica i narukvica.

Puno više o samoj povijesti nakita, ali i kompletnoj povijesti Šibenika saznali smo u Muzeju grada Šibenika koji se sastoji se od arheološkog, kulturno-povijesnog te odjela novije povijesti i etnografskog odjela. U ženskoj priči o Šibeniku, kustos Toni Brajković, tijekom vođene ture, ispričao nam je priču o nakitu kao simbolu statusa Šibenčanki. Mene se posebno dojmio dio o sljepoočničarkama. Ove fenomenalne naušnice su se upletale u kosu ili na nekoj tankoj kožnoj ili platnenoj traci koja se nosila oko glave, a datirane su u vrijeme od 9. do 11. stoljeća. Ovaj tip naušnica bio je luksuzniji i nedostupniji proizvod tadašnjih zlatarskih radionica, a ne sumnjam da bi bile hit i danas.

U atriju je predstavljena arheologija šibenskog kraja s pedesetak lokaliteta koji pokazuju dugi kontinuitet naseljavanja položaja u okolici grada, što je postupno dovelo do formiranja Šibenika kao središta ovog područja tijekom srednjeg vijeka. U muzeju povijest upoznaješ kroz prapovijest, antiku, kasnu antiku i srednji vijek, a mene se jako dojmio dio o prapovijesnom segmentu i bogatoj ostavštini danilske kulture uz poznate danilske ritone čija se izvorna funkcija i dan danas ne zna. Oko ritona su isprepletene brojne teorije i vjerojatno nikada nećemo saznati s kojom su svrhom izrađivani i na koji način korišteni. Znamo jedino da je taj ritual podrazumijevao premazivanje dijelova ritona crvenom bojom – svevremenskim simbolom života.

Pregled arheološke baštine šibenskog područja dopunjen je multimedijskim sadržajima koji ti na interaktivan način dodatno približavaju sva zastupljena nalazišta, kao i većinu izloženih predmeta, dok je audiovizualnom prezentacijom dočarano i najveće razaranje Šibenika iz 1378. godine, kada je mletački admiral Vettor Pisani napao, porušio i zapalio grad.

Središnji dio prvog kata posvećen je znamenitim Šibenčanima i humanističkom krugu po kojem se Šibenik isticao među gradovima mletačke Dalmacije. Među njima se izdvajaju Rotin portret Antuna Vrančića i Karla V., Fortezzin mjedeni umivaonik te originalna izdanja Machinae Novae i Rječnika Fausta Vrančića. Muzej grada Šibenika svakako je mjesto koje ne smiješ propustiti posjetiti i savjetujem da izdvojiš bar dva sata kako bi se u potpunosti upoznao sa svime što nudi.

Moda i ljepota za savršen kraj ženskog vikenda

S obzirom na to da je u pitanju bio pravi ženski vikend, Alma nam je u ulozi stilistice i modne savjetnice za kraj pripremila radionicu kako se odjenuti za sve svečanosti tijekom prosinca. Alma je na primjerima modela iz aktualne blagdanske kolekcije modnog brenda C&A pokazala kako se kombiniraju šljokice, koji su modeli prikladni za određen tip zabave, ali i kako se svečana odjeća može odjenuti i kombinirati u svakodnevnim zimskim outfitima! Kako bi svi odjevni predmeti bili sačuvani u potpunosti, Almina modna radionica upotpunjena je savjetima o ekologiji i održavanju odjeće pomoću proizvoda iz dm asortimana, ali i tips and tricks savjetima kako izabrati adekvatne proizvode za njegu i čuvanje odjeće.

Šećer na kraju je bila, usudila bih se reći, jedna prava sila prirode, Loretta Gracin. Loretta je vlasnica iznimno popularnog beauty lounge bara Million dollars babe u Šibeniku, a tijekom interaktivne radionice naučila nas je kako možemo same oblikovati nokte, njegovati kožu, ali i otkrila sve Jana Nails trendove sezone. Kako nanijeti lak na nokte bez da zamuljaš kožicu, kako oslikati božićne motive, ali i onaj trik koji sve žene vole znati – kako fotkati ruke i pokazati svoju novu manikuru na fotografijama.

Ženski vikend Hrvatskom i Alma još jednom su pripremili jednu sasvim drugačiju priču u kojem je nježniji spol u prvom planu, dokazujući koliko su Šibenke ustvari opake frajerice. Moram priznati, idealno putovanje za kraj godine i sjajno iskustvo! Kako godina završava, Alma najavljuje program za prvih 6 mjeseci iduće godine kad ti daje na izbor hoćeš li tijekom vikenda spojiti wellness i destinaciju ili ćeš se prepustiti istraživanju mjesta koja nikad prije nisti posjetila. Prvi Ženski vikend / Women’s days by modniALMAnah u 2024. godini. biti će u blizini Zagreba, u Rogaškoj Slatini koja u svojoj kombinaciji zdravlja, ljepote, wellnessa, povijesti i kulture priča priču i o tome kako je upravo jedan Hrvat, Petar Zrinski bio zaslužan za njezin nastanak. Sve o programima možeš saznati OVDJE. Vidimo se!

Još zanimljivih hrvatskih destinacija pronađi ovdje:

  1. brijuni_staza_vidikovaca
  2. ilovik_plaza_parzine
  3. put_u_srediste_zene_silba