Početak nove godine uvijek je u znaku novih i prije svega boljih odluka. Nekako su te odluke uvijek povezane sa zdravijim načinom života. “Želim izgubiti višak kilograma. Želim biti aktivniji. Želim manje sjediti na kauču…”. I nekako se tih odluka najčešće ne držimo dulje od početka proljeća. Ako one prežive uopće do tada. No, jesi li razmišljao da se počneš baviti planinarenjem? Planinarenje ima brojne benefite, a osim što pozitivno djeluje na naš organizam, ono prije svega resetira naš um. Uvijek se s planinarskog izleta vratimo fizički umorni, ali psihički sretni. 

Ako si se uhvatio da na društvenim mrežama čeznutljivo proučavaš outdoor profile, uživaš u fotografijama s brojnih vrhova i već proučavaš hiking opremu, samo si korak udaljen od svojih prvih planinarskih koraka. Potrebno je samo mali push naprijed, a njega ćeš sigurno dobiti u nastavku.

Jer je planinarenje odlična fizička aktivnost

Ako si u potrazi za tjelovježbom kojoj ćeš se uvijek rado vraćati, planinarenje je tvoj odabir. Ono sagorijeva kalorije, poboljšava kondiciju te je odličan trening za tijelo.

latemar_labirint_dolomiti

Jer planinarenje pozitivno djeluje na tijelo i zdravlje

Dokazano planinarenje ima pozitivan učinak na krvni tlak, kolesterol, kardiovaskularni sustav, zdravlje kostiju i općenito na imunološki sustav. 

Brojna istraživanja su također pokazala da je izvrsna aktivnost u prevenciji karcinoma, ali se koristi i u procesu oporavka onkoloških bolesnika. Naime, istraživanje provedeno od strane National Institute of Healtha je pokazalo da duže planinarske staze pozitivno utječu na antioksidativni kapacitet u krvi onkoloških bolesnika, što pomaže u borbi protiv raka. 

Jer planinarenje resetira um

Ako pitaš planinare zašto svaki vikend bježe u brda, većina neće spominjati da to radi zbog sagorijevanja kalorija. Svi će naglasiti kako je to njihova terapije, bijeg od problema, način da se resetiraju, smanje stres… Planinarenje je najbolja anti-stres terapija i odličan je lijek protiv nesanice. 

baska_bracol

Mnogo planinara ističe kako se zapravo jedino tijekom planinarenje uspiju potpuno isključiti. To ne iznenađuje jer na stazi moraš paziti na markacije i pratiti svoje korake, ne možeš držati mobitel u ruci, a često nemaš ni signala. Dok se tijelo umara, um se odmara. 

Jer ćeš uživati u nevjerojatnim pogledima

Priroda je prelijepa, a svaka fotografija koju si vidio s planina ne može dočarati tu ljepotu. Planinarenje će te odvesti na mjesta gdje ne ide puno ljudi, pokazat će ti poglede u kojima ne može uživati baš svatko, dočarat će ti svu ljepotu i moć prirode. Ništa se ne može mjeriti s osjećajem koji te prožima na vrhu do kojeg si se dobrano potrudio, a s kojeg se pruža najljepši pogled ikad.

premuziceva_staza

Jer je planinarenje odličan način za druženje

Planinarenje je društvena aktivnost te je odličan način za druženje. Bilo da planiraš hodati u užem krugu ljudi ili ćeš se učlaniti u planinarsko društvo – koju god opciju odabrao produbit ćeš odnose i steći nezaboravne uspomene. 

Jer te izvlači iz tvoje sigurnosne zone

Takozvana comfort zona nas uljuška u sigurnost rutine, no dobro je izaći iz svoje sigurnosne zone. Samo tako ćemo se pokrenuti, isprobati nešto novo, mijenjati se i rasti. Planinarenje je izvrstan način da te izbaci iz comfort zone jer te u prirodi čekaju brojni izazovi, na izletu najčešće nemaš sve lagodne stvari civilizacije, a i vrijeme nekad zna biti okrutno. Koji god uvjeti na stazi bili, svaki planinarski izlet koji te izbaci iz sigurne zone je nezaboravan. 

schlosserov_dom_risnjak

Jer te uči uživati u trenutku

Rijetko koja aktivnost toliko drži u sadašnjem trenutku kao planinarenje. Prije svega zbog sigurnosnih razloga umom si prisutan na planinarskoj stazi (pratiš put, markacije, gledaš gdje staješ…) stoga postaješ više svjestan trenutka u kojem se nalaziš. Odmaknut si od civilizacije, okružen samo prirodom zbog čega svi problemi s kojim se nosiš ili tek trebaš nekako ostanu na asfaltu.

Samarske stijene Velebit

Jer planinarenjem rasteš i pobjeđuješ svoje strahove

Kako nas planinarenje izbacuje iz naše sigurnosne zone, stavlja nas pred posve nove izazove. Tijekom tih izazova imamo jednog najčešćeg neprijatelja, a to su naši unutarnji strahovi i ograničenja. Svakim novim usponom i svakom izazovnijom stazom pobjeđujemo sami sebi i rastemo. 

snjeznik_guslica_staza

Jer planinarenje širi vidike

U doslovnom i prenesem smislu riječi, planinarenje ima moć da nas izgradi u bolje ljude koji vide puno šire i dalje od onoga što je oko njih.  

planinarska_oprema
magnezij_planinarenje
planinarenje_kisa

Ako si odlučio u novoj godini početi planinariti, nastavi čitati korisne tekstove koji će ti u tom naumu pomoći:

  1. snjeznik_guslica_staza
  2. kako_spakirati_ruksak
  3. samarske stijene
  4. planinarska_oprema
  5. FOTO: Unsplash
  6. planinarske_markacije