Koliko god bili aktivni, vjerujem kako ne postoji osoba koja za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika malo ne uspori što se tiče fizičkih aktivnost. No, zato većina nas ubrza što se tiče onih aktivnosti za blagovaonskim stolom. Nakon što su završile blagdanske bakanalije, vrijeme je da se pokrenemo i vratimo u prirodu – stoga donosim prijedlog laganih planinarskih staza na kojima može uživati cijela obitelj.

Bilo da si donio odluku da ćeš početi planinariti, nisi baš u kondiciji ili želiš uživati na svježem zraku u društvu cijele obitelji – na ovim stazama nećeš pogriješiti. 

Staza Jankovac – Češljakovački vis na Papuku

Geopark Papuk nudi brojne staze, a upravo ona od Jankovca do Češljakovačkog visa predstavlja divnu šetnju kroz šumu. Ova staza je idealan odabir za sve ljubitelje boravka u šumi. 

cesljakovacki_vis-

Vrh se nalazi na 825 metara nadmorske visine, a postavljena je i piramida koja omogućuje pogled. Ovaj vrh se nalazi na istočnom dijelu Papuka i predstavlja zadnji u nizu visokih vrhova te početak prijelaznog područja prema Krndiji. Staza je duga oko 10 kilometara, a za nju je potrebno oko tri sata. 

Cijeli opis staze provjeri ovdje.

Slap Sopot na Medvednici

Odličan obiteljski izlet predstavlja odlazak do slapa Sopota na Medvednici. Ovaj slap se nalazi na 350 metara nadmorske visine, a osim što je najviši, mnogi ga smatraju najljepšim slapom na Medvednici. Visok je čak 9 metara. Iznad potoka napravljen je drveni most s kojeg se pruža divan pogled na slap i njegov tok, no svakako savjetujem da se spustiš do samog slapa. 

slap sopot medvednica

Postoje brojne opcije kako stići do slapa, možeš birati početak staze od Gornjeg Vrapča (od početka staze do samog slapa potrebno je oko 1.30h laganog hoda,) ili se do slapa uputiti od planinarskog doma Glavica. Od slapa Sopot do planinarskog doma Glavica potrebno je oko 1.30 h ugodne šetnje bez većih napora.

Više detalja o stazi pročitaj ovdje.

Okić

Uputi se do gradine na Okiću koja se prvi put spominje 1183. godine, a služilo se s njom do 1616. godine. Okić grad s okolicom je 1970. godine proglašen zaštićenim krajolikom.

Okić Dragojla Jarnević

Podno gradine nalazi se planinarski dom Dr. Maks Plotnikov iz kojeg se možeš uputiti pješačkom stazom, a odličan izlet predstavlja i uspon takozvanom Dragojlinom stazom koju je dobro koristiti za uspon, ali ne i za silazak.

Više o Okiću otkrij ovdje.

Nacionalni park Risnjak, poučna staza Leska

Nezaobilazna destinacija u Gorskom kotaru je Risnjak, a za planinare početnike je idealna poučna staza Leska koja je duga za 4,2 km i za nju je potrebno oko dva sata hodanja. Staza je otvorena 1993. te je u međuvremenu doživjela dvije obnove.

poucna_staza_leska_risnjak

Lako je dostupna od strane Crnog luga, a započinje nakon par minuta od Uprave parka. Na stazi se nalazi 23 poučnih tabli putem kojih se posjetitelji upoznavaju s prirodnim i kulturnim nasljeđem ovog nacionalnog parka. 

Više o planinarskim staza unutar Nacionalnog parka Risnjak provjeri ovdje.

Staze oko Baraćevih špilja

Značajni krajobraz Baraćeve špilje ne skriva samo podzemni svijet nego i tri pješačke staze kružnog tipa koje su nazvane po velikim zvijerima – vuk, ris i medvjed. Staze ne samo da imaju upečatljiva imena nego su i označene, pogađaš, simpatičnim šapama. Sve tri staze počinju na istom mjestu, iza izletišta i mostića kod Baraćevih špilja. U početku sve tri staze idu istom trasom, da bi se kasnije razdvojile. Sve što trebaš je pratiti svoju odabranu životinju, odnosno šapicu. Cijelim putem su staze izvrsno označene, tako da nema straha od gubljenja u šumi.

plitvicke_doline_staze

Vučja staza

Vučja staza je najkraća i kao stvorena je za početnike i vikend izletnike. Ona je ujedno odlična opcija ako želiš nadopuniti svoj posjet Baraćevim špiljama ili pak čekaš svoj red na ulazak u iste. Duga je 1.2 kilometra, za nju je potrebno oko pola sata hodanja. Ona je označena narančastom šapom vuka. 

Risja staza

Slobodno možemo reći zlatna sredina staza oko Baraćevih špilja. Ona je duga 3,1 kilometar, idealna je za opuštenu obiteljsku šetnju nakon posjeta špiljama, a za nju je potrebno, ovisno o tempu, od sat do sad i pol vremena. Označena je plavom šapom risa. 

plitvicke_doline_staze

Medvjeđa staza

Ovo je najduža i ujedno po mom skromnom mišljenju najljepša od tri označene staze, a skriva predivne vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje. Ova staza je duga 7,5 kilometara, a potrebno je između dva i pol do tri sata hodanja, ovisno o tempu. Prođe se oko 200 metara nadmorske visine.

Špičasti vrh kod mjesta Brod Moravice

Špičasti vrh je vrlo atraktivan vrh Gorskog kotara koji se nalazi na 702 metara nadmorske visine. Poznat je iz dva razloga – s njega se pruža veoma atraktivan pogled na dolinu Kupe, a uspon je prilagođen za cijelu obitelj, djecu kao i naše četveronožne prijatelje. 

spicasti_vrh

Inače se Špičasti vrh ubraja među četiri najpoznatija i najljepša vidikovca na dolinom Kupe na području općine Brod Moravice. Osim Špičastog vrha, tu je Medveja stijena, Kavranova stijena i Orlova stijena. Na samom vrhu uz betonski stup nalazi se i žig. Staza u jednom smjeru traje oko sat vremena laganog hoda bez uračunatih pauza, a prođe se oko pet i pol kilometra.

Više o stazi do Špičastog vrha, doznaj ovdje.

Ljubavna cestica u Crikvenici

Tko je točno projektirao ovu lijepu stazu, danas se, nažalost, sa sigurnošću ne može utvrditi. Doduše, pretpostavlja se da je ona djelo poznatih šumskih stručnjaka – Alfonsa Kaudersa i Ante Premužića. Na osnovi dokumenata zna se kao je nastala u sklopu projekta “Osnove za turističko i gospodarsko uređenje okolice primorskih kupališta i ljetovališta Crikvenice, Selca i Novog” kojeg je izradio upravo Premužić. 

Staza je izgrađena 30-ih godina 20. stoljeća, a kako su je često posjećivali zaljubljeni parovi, što domaći, što turisti, dobila je naziv Ljubavna cestica. 

ljubavna_cestica_crikvenica

Ljubavna cestica nudi brojne varijacije, no savjetujem da se uputiš na kružnu stazu preko gradine Badanj, do vidikovca i Kavranove stene te natrag do početne točke. Opisana staza je duga oko 7.5 km, a za nju je bilo potrebno 2.35 h laganog hoda bez uračunatih pauza.

Cijeli opis staze pročitaj ovdje.

Mjesečev plato – Diviška na otoku Krku

Uputi se na jednu od najpopularnijih staza na otoku Krku, onu iz Baške preko Mjesečevog plato do vrha Diviška. Ova staza nije kondicijski zahtjevna, no traži malo spretnosti zbog terena. Vrh Diviška se nalazi na 471 metar nadmorske visine, a s njega se pruža veličanstven pogled na Velebitski kanal, Velebit, Senj i okolne otoke. Opisana staza je duga nešto malo više od 12 kilometara, prođe se za tri i pol sata.

mjesecev_plato_krk

Uređena je šetnja od crkve sv. Ivana do ulaska na Mjesečev plato, stoga ako nisi zainteresiran za cijelu stazu, uvijek možeš odraditi samo turističku šetnicu. 

Cijelu stazu otkrij ovdje.

Vodnjan: staza srednjovjekovnih putova

Definitivno najpopularnija staza, ne samo u Vodnjanu nego i šire u Istri, je ona vrlo upečatljivog naziva Staza srednjovjekovnih putova. Označava se i s brojem 111, odnosno nekadašnji 351. Kao što možeš pretpostaviti, svoje ime staza je dobila jer redom prolazi pored raznih arheoloških nalazišta iz srednjeg vijeka. 

staza_srednjovjekovnih_puteva_vodnjan

Ova lagana kružna staza duga je nešto malo više od sedam kilometara, a nama je uz lagani tempo i puno fotkanja uz uračunate pauze trebalo dva sata. 

Uvala Zavratnica

Jedna od naših najljepših uvala odličan je odabir za jednodnevni izlet i uživanje u laganoj i ugodnoj šetnji uz more. 

Zavratnica je u biti potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara, a sama dužina zaljeva je oko 900 metara. Kako piše na službenoj stranici Parka prirode Velebit Zavratnica je nastala u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima te sadnjom drveća i niskog raslinja. Do danas je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega je čak 100 autohtonih i 20 alohtonih. 

zavratnica

Ovdje imaš dvije opcije, možeš se strmijom stazom spustiti s vidikovca do uvale te nastaviti put uz uređenu šetnicu. Ako nisi avanturistički raspoložen, vrati se u automobil i odvezi se u mjesto Jablanac otkuda kreće šetnica do uvale Zavratnica i prati cijelo vrijeme more (1,8 km, oko pola sata hodanja). 

Više o Zavratnici, otkrij ovdje.

Land art staza na Učki

Land art staza Stražica-Sapaćica se nalazi na Ćićariji u sklopu Parka prirode Učka, a otvorena je sredinom 2016. godine. Iza nje stoji umjetnik Boris Pecigoša koji je osmislio i na koncu realizirao ovu umjetničku planinarsku stazu koja na svakom svom dijelu plijeni pozornost. 20 radova land i rock arta smješteni su duž 6,5 km duge staze na Učki, a odličan su odabir za izlet u prirodu u društvu cijele obitelji. 

land_art_ucka

Više o ovoj stazi doznaj ovdje.

Ove staze predstavljaju odličan izlet u prirodu za cijelu obitelj. One su uvod u nove planinarske avanture i teže staze. Isto tako ih uvijek možeš kombinirati s drugim stazama u blizini.

ucka_staze
krk_staze

Otkrij još zanimljivih planinarskih staza:

  1. kozjak_planinarenje
  2. osorscica_losinj_sveti_mikula
  3. 7_slapova_istra