Vjerujem da poput većine korisnika na svom mobitelu imaš pregršt aplikacija koje ti olakšavaju svakodnevni život. Većina planinara na svom pametnom uređaju imaju barem jednu aplikaciju koju koriste za organizaciju svoje iduće planinarske avanture. Danas možemo pronaći pregršt različitih (besplatnih) aplikacija, no često se dogodi da u moru te ponude ne znamo koja je korisna, koju vrijedi isprobati, a koja više obećaje nego što daje. Stoga sam na jednom mjestu okupila brojne aktivne planinare i zavirila u njihov mobitel u želji da vidim i popišem koje to aplikacije oni redovno koriste.

Naravno, svatko od nas je individualan, što je kome praktično, onom drugome nije. No, to ne znači da se trebamo držati nečega kao pijan plota, uvijek vrijedi isprobati nešto novo te se inspirirati tuđim iskustvom. Ako ne znaš koju aplikaciju za mape skinuti, po čemu se one razlikuju, koja ti čak može pomoći ako planiraš kampirati, provjeri koje su omiljene aplikacije meni dragih planinara čije avanture redovito i s guštom pratim. 

aplikacije_planinarenje
FOTO: Unsplash

Zov planine, Danijela i Dejan Jakšić

“Mi smo prilično ‘oldskul’ po pitanju korištenja aplikacija, odnosno koristimo možda 2-3 aplikacije općenito. Kroz planine i ostale outdoor aktivnosti se želimo maknuti od svakodnevnog života i tehnologije te ne želimo cijelo to iskustvo planiranja i realiziranja izleta vezati uz konstantno zurenje u mobitele i aplikacije pa tako, barem za sada, odolijevamo tome. Za potrebe praćenja vremenske prognoze koristimo koristimo ovdje spomenute aplikacije. Na oboje se prognoza može pratiti putem web preglednika ili kroz mobilnu aplikaciju, a posebno nam je korisna opcija ‘radara’ za pregled kretanja padalina i vjetra po satima u danu. Za potrebe planiranja izleta i rute kojom ćemo ići, već više godina koristimo mobilnu aplikaciju Mapy.cz koju naprosto obožavamo. Svaki put se čudimo kako su neke neoznačene staze i divlji putevi uopće našli svoje mjesto u ovoj aplikaciji, ali eto – postoje. To je i glavni razlog zašto nam je ova aplikacija super, jer svi koji nas znaju, znaju već i da smo jako veliki fanovi istraživanja divljih i nemarkiranih puteva. Što se tiče samih opcija koje aplikacija nudi, rekli bismo da je to standardni set opcija za ovakvu aplikaciju, no mi nismo nešto pretjerano zahtjevni klijenti. Bitno nam je samo da aplikacija ima dobru bazu staza i tragova, koje možemo pratiti u online i offline načinu. GPX tragove si ne iscrtavamo sami prije izleta jer volimo pustiti barem malo spontanosti i neizvjesnosti u danu, no unaprijed si pogledamo nekoliko alternativa u željenoj ‘zoni’ te ih kroz aplikaciju povremeno provjeravamo tijekom izleta. Uz ovu aplikaciju, najčešće za planiranje i realizaciju izleta koristimo i fizičke, tiskane planinarske karte područja u koje idemo, tiskane planinarske vodiče te Google (Google je i dalje daleko najbolji izvor informacija, tragova, opisa staza, fotografija i svega ostalog potrebnog za dobiti ideju i isplanirati izlet).”

zov_planine_dejan_danijela1

Sonder couple, Džejlana i Amel Selimović

“Pored aplikacija za vremensku prognozu, još jedna aplikacija koju koristimo je GPX Viewer, te eventualno, ali prilično rijetko pored nje i Gaia GPS. Na prvu spomenutu smo se već prilično navikli, dobro nas služi te samim time tu ništa ne bi mijenjali. GPX Viewer je vrhunski lokator, preglednik, tragač i alat s vrlo jednostavnom navigacijom za naš boravak i aktivnosti u prirodi. Neke od karakterstika ovog alata su:

  • jednostavno preuzimanje i učitavanje postojećih trackova i njihova upotreba
  • mogućnost analiza informacija i statistike staze i rute kojom idete
  • pregled grafikona poput profila visine i brzine
  • mrežne karte kao što su Google Maps i neke druge karte na temelju podataka OpenStreetMap…
  • pokazujte trenutni položaj na karti, kontinuirano prati položaj, zakretanje karte prema podacima o smjeru kretanja s GPS-a
  • sve ove opcije i još mnoge druge dostupne su vam besplatno, a imate i mogućnost pro verzije gdje možete koristiti offline karte, mogućnost snimanja, upotrebu vremenske prognoze itd…

GPX Viewer zaista pruža pregršt mogućnosti. Međutim, istina je da mi koristimo osnovne jer nastojimo da nam osnovno pomagalo u prirodni bude topografska karta. Učimo ih adekvatno čitati i koristiti. 😊”

sonder_couple

Anna Soldo

“Obožavam aplikacije i na mobitelu imam ih mnogo, a neke od dražih su mi:

  • Alpin quest – slobodne karte na tržištu za cijeli svijet, ucrtane planinarske staze, gpx trag, orijentacija na terenu
  • Komoot – društveni aspekt, vise info o destinaciji, fotkama, sheranje. Dosta puno ljudi dodaje svoj content tamo.
  • Fat Map – bilježi trag, teren u 3D profilu, trag 
  • Zajednica za tragove za skijanje bicikliranja 
  • Peak Leans – pomoću ove aplikacije možeš vidjeti točno koje se planine nalaze u daljini te što je na horizontu na osnovu GPS-a i lokacije”
anna_soldo

Hiking Croatia, Daria Bedeniković i Mario Jurina

“Dok smo na hikeu mobilne aplikacije koristimo minimalno jer nam bespotrebno troše bateriju tako da ih izbjegavamo maksimalno. Uvijek rutu proučimo prije polaska i tu nam je definitivno najdraža stranica/aplikacija GaiaGPS pomoću koje se može pregledavati i planirati ruta, skinuti offline karta, učitati GPS trag ili kreirati GPS trag. Na mobitelu uvijek imamo i Osmand aplikaciju koja nam je super za offline karte. Na satu upalimo tracking i uvijek snimimo GPS trag koji kasnije prebacimo na mobitel i aplikaciju Strava koja nam je super za praćenje svih naših aktivnosti na jednom mjestu. Sviđa nam se koncept same aplikacije koji ide u smjeru društvene mreže i povezivanja aktivnih osoba. Tu vidimo gdje su bili drugi, koja je bila ruta, udaljenost, trajanje, visinsku razliku i ostale tehničke detalje, a isto to mogu i ostali vidjeti za nas.”

hiking_croatia

Kasandra Fucijaš

“Osim appova za prognozu, koristim, naravno, mape! Appovi koji život znače ukoliko nešto krene mimo plana ili ostaneš bez kompasa :D, a svi znamo da je to moguće i ponekad veoma lako (ako si pričalica poput mene pa samo nastaviš hodati i fulaš skretanje, pa skužiš nakon par km). Osobni favorit mi je Mapy.cz. Iako imam i OsmAnd i Komoot, nekako se uvijek ‘vratim’ Mapyu jer je pomogao u dosta situacija, a i u duplo više se pokazao kao najpouzdaniji partner. Besplatan je, skinu se mape za offline, jako je jednostavan za korištenje i izradu, te pohranu vlastitih ruta… Meni sasvim dovoljno. Uz te bitne appove, povremeno volim upaliti Garmin i Stravu, čisto da prate i bilježe informacije. Postoji ta neka doza zadovoljstva kad napraviš novi rekord u kilometrima, visinskoj i koracima haha. Svašta čovjeka veseli 😀 Doduše, dobro dođu kad želiš u detalj opisati i podijeliti neku rutu.”

kasandra_fucijas

Marina Betević

“Aplikacije volim držati svedene na minimum. Tu su OsmAnd, Weather&Radar i Wikiloc. OsmAnd mi se pokazao najpouzdanijom i naj user-friendly aplikacijom za navigaciju, osobito kad je u pitanju offline navigacija. Obično pripremim GPX trag rute kojom se spremam proći, kao i offline kartu šireg područja. Aplikaciju Weather&Radar uglavnom koristim za kratkoročne prognoze. Ako sam na višesatnoj ruti, bacim oko na očekivani razvoj vremena neposredno prije početka, ali i tijekom planinarenja. Wikiloc (uz web stranice planinarenje.hr i hribi.net) koristim za istraživanje i planiranje ruta, kao i skidanje GPX tragova. Jednostavan je za korištenje i nudi relevantne filtere kao što su duljina, visinska razlika i težina rute.”

marina_betevic

Life and Venture, Andrea Franić i Mario Čuljak

“Što se aplikacija tiče, tu imamo više materijala. Osim Neverin, a koja prati vremenske fronte i njihovo kretanje u stvarnom vremenu imamo još par outdoor aplikacija. Jedna je Windy koja nam najviše služi kad idemo kajakom na more pa da provjerimo kakve uvjete očekivati što se tiče vjetra i valova. Koristimo i aplikaciju koja se zove Outdooractive, a koja ima gomilu ucrtanih planinarskih staza i može se koristiti bez pristupa internetu. Pokazala nam se korisna u dosta slučajeva, pogotovo kad tražimo ideje za izlet pa pogledamo što se od staza u pojedinom dijelu nudi. Ima dio za planiranje rute, praćenje rute i slično. Uglavnom kupi informacije od svih koji su prošli određenu rutu. Osim toga imamo i aplikaciju Offline Maps. Mala nadogradnja na ovu prethodno spomenutu, riječ je o klasičnim topografskim kartama koje su dostupne bez pristupa mreži. Odlična stvar ako se zaluta negdje dok si još u autu, a nema pristupa Google Mapama. Preko ove aplikacije se lako locirati i pronaći mjesto odakle počinje uspon i slično. Osim toga imamo i aplikaciju First Aid. Iako imamo položenu prvu pomoć (kao i većina drugih), dosta toga se lako zaboravi ako se ne vježba konstantno. Preko ove aplikacije imamo brz pristup tretiranju više manje svih outdoor ozljeda i, ako nismo sigurni u neki postupak, možemo ga provjeriti brzo i jednostavno. Imamo instaliranu i Stravu koja nam je spojena na sat i služi čisto radi nekog gušta, da pratimo informacije o usponu, visinsku razliku i slično. E da, imamo i još jednu, a koja se zove Stellarium. Odlična je za kampiranja i pokazuje 3D noćno nebo i ono što se vidi na njemu u tom trenutku. Dosta zanimljiva i poučna interaktivna aplikacija.”

life_and_venture

Petra Picek

“Što se aplikacija koje koristim planinareći tiče, tu su Slovenia Outdoor sa svim ucrtanim planinarskim stazama u Sloveniji, web stranica hribi.net, Komoot i Bergfex za planiranje ruta, a dragi koristi maps.me za orijentaciju. Ja sam ona koja brine o radaru, prognozama i vremenu, on o GPX tragovima, lokaciji i orijentaciji. Tu smo se fino podijelili. Za mjerenje ruta koristim Garminov sat Instinct, Garminovu aplikaciju te Stravu na koju povlačim podatke s Garmin sata.

petra_picek

Naslovna fotka: Unsplash
Ostale fotke: Privatna arhiva

vremenska_prognoza_planinarenje

Otkrij još korisnih planinarskih priča:

  1. planinarenje_pogreske
  2. ucka_veliki_planik
  3. opasnost_planine_nesrece
  4. ucka_veliki_planik