Slovenija je predstavlja pravi planinarski raj, bilo da si iskusni planinar koji traži novi izazov ili početnik koji tek istražuje čari planinarenja. U Sloveniju se možeš uputiti na jednodnevne izlete ili spojiti par dana te proći više staza. U pomoć su mi također uskočili naši vanjski suradnici Danijela i Dejan Jakšić, koji stoje iza izvrsnog planinarskog bloga Zov planine. Oni su istinski zaljubljenici u slovenske planine i uvijek spremni za novu planinarsku avanturu.

Lista je složena na način da ćeš na njoj naći staze koje su prikladne za planinare početnike, ali isto tako ćeš na njoj pronaći i prave izazove. Sve što trebaš je spakirati planinarski ruksak i uskočiti u gojzerice. 

Karavanke: Begunjščica od doma u Dragi

U pravi zimski izlet Danijela i Dejan su se uputili na jednu od najpoznatijih ljepotica Karavanki – Begunjščica se nalazi na 2.060 metara nadmorske visine i odlična je opcija za vježbanje zimskih uspona. 

begunjscica_slovenija

Za ovaj uspon nisu odabrali onaj s uobičajene sjeverne strane iz Ljubljelja već s parkinga kod Doma v Dragi koji se nalazi na 689 metara nadmorske visine. U pitanju je jedna prekrasna staza koja vrlo pitomim šumskim putevima vodi do Roblekovog doma. 

Više o ovom izletu pročitaj ovdje.

Veliki Snežnik: slovenski vrh s prekrasnim pogledom na Gorski kotar i Kvarner

Veliki Snežnik, Snežnik ili Slovenski Snežnik kako ga često zovemo ovdje u Primorju, prekrasan je planinarski cilj koji sa svojih 1796 metara nadmorske visine pruža pogled na prekrasne šume južne Notranjske i Gorskog kotara te otvoreno more Kvarnerskog zaljeva.

sneznik_slovenija10

Snežnik je sjajna planina za planinare početnike, ali nudi ponešto i za one koji su već iskusni i jednostavno žele provesti opušten dan u prekrasnim šumama koje okružuju ovu planinu.

Slap Orglice: staza koja je stvorena za ugodni obiteljski izlet

Područje Kamniške Bistrice u Sloveniji nudi bezbroj prirodnih ljepota i staza koje su stvorene za obiteljske izlete. Dolina ove rijeke nalazi se podno dramatičnih vizura Kamniško-Savinjskih Alpi čiji najviši vrh Grintovec doseže visinu od čak 2.558 metara. 

slap_orglice_slovenija

I dok se iznad Kamniške Bistrice prostiru planinarske staze koje zahtijevaju dobru fizičku spremu i iskustvo, u dolini se nalaze mnogobrojne staze koje su stvorene za obiteljske izlete – staza do slapa Orglice stvorena je za izlet u društvu cijele obitelji ili za dan odmora kada se nalaziš u ovom području Slovenije.

Velebni Grintovec putem čez Streho – najviši vrh Kamniško-Savinjskih Alpi

Grintovec se definitivno ubraja među najpopularnije planinarske ciljeve u Kamniško-Savinjskim Alpama, a “najklasičniji” uspon je onaj od Doma u Kamniškoj Bistrici sa 600 metara nadmorske visine te putem čez Streho na vrh koji se nalazi na 2.558 metara nadmorske visine.

Grintovec_slovenija

Kako Dejan piše “Pogledi su zaista čudesni na sve strane. Čak ni vjetar ne može oduzeti gušte promatranja, okretanja oko sebe i fotkanja ove atmosfere. Jezerska Kočna, Dolgi hrbet, Skuta, Turska gora, Brana, Planjava – velikani ovih Alpa kao na dlanu. 

Što se tiče težine, ova staza nema niti jednu minutu tehnički zahtjevnog uspona. Stoga je primjerena za sve koji su u dobroj formi, a nisu nešto vrući za pentranje po grebenima i osiguranim stazama.

Više o ovoj stazi pročitaj ovdje.

Jezero Bohinj: kružna staza koja otkriva sve ljepote najvećeg jezera u Sloveniji

Bohinjsko jezero u Sloveniji se s razlogom ubraja među popularnije destinacije ljubitelja prirode i planinarenja. Za razliku od Bleda, Bohinj djeluje divlje i pruža svakom posjetitelju mir i bijeg od vreve i užurbanosti napučenih gradova i naselja. 

bohinj_slovenija

Bohinjsko jezero je uređeno, oko njega postoje brojna naselja i raznolik sadržaj, no unatoč tome on je zadržao svoju netaknutu prirodu, a na pojedinim dionicama na kružnoj stazi ćeš se osjećati kao da si se odmaknuo daleko od ljudi i civilizacije. 

Velika planina: staza na kojoj ćeš doživjeti svu ljepotu ovog pastirskog kraja

Velika planina nalazi se u Kamniško-Savinjskim Alpama, a najviši vrh je Gradišće koje se nalazi na 1.666 metara nadmorske visine. Poznato pastirsko naselje prosječno je smješteno na 1.500 metara nadmorske visine, a ubraja se među najveća pastirska naselja ove veličine u cijeloj Europi. 

velika_planina

Pastirske kolibe simbol su Velike planine, a plato oživi tijekom ljetnih mjeseci kada srdačni pastiri iščekuju brojne goste kojima nude autohtona jela, a najpoznatije je kiselo mlijeko sa žgancima – tradicionalni pastirski ručak.

Julijske Alpe: ljetni uspon na Triglav iz doline Krma 

Triglav. Na sami spomen tog imena, svi koji su imalo zainteresirani za planine i planinarenje, odmah znaju da se žele popeti na ovu famoznu planinu. Iako ga svake godine posjeti na tisuće ljudi, vrlo vjerojatno nikada neće izgubiti privlačnost koja je toliko magnetična i neobuzdana, a nadasve teško objašnjiva. 

triglav_uspon_slovenija

Neki ga poznaju kao najviši vrh Slovenije, neki kao najviši vrh Julijskih Alpa, a mnogi kao simbol čitavog zapadnog Balkana kroz njegovu burnu povijest. Sa svojih 2.864 metra nad morem, ponosno strši gotovo sa svih strana s kojih je moguć pogled prema glavnom masivu i teško ga je zamijeniti za bilo koji drugi vrh u blizini. 

Krnica u Kranjskoj Gori: savršen izlet za neiskusne planinare i roditelje s djecom

Kranjska Gora nudi zaista pregršt sadržaja za svakoga, a posebice za obitelji s djecom. Jedan od sjajnih izleta je lagano planinarenje do Koče v Krnici (Koliba u Krnici) koja je iznimno popularno planinarsko odredište, a staza do nje nezahtjevna i pogodna i za malu djecu.

kranjska_gora_krnica

U pitanju je šetnja do Koče v Krnici koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.113 metara, a u tom pohodu se prolazi nešto manje od 300 metara visinske razlike.

Dolina Soče: kamo god se uputiš nećeš pogriješiti

Soča je definitivno najpoznatija slovenska rijeka i omiljeni izbor planinara, izletnika i ljubitelja prirode. Duga je 138 kilometara, izvire u dolini Trente u Julijskim Alpama, a u Jadransko more ulijeva se u Tršćanskom zaljevu. 

soca_slovenija

Dužinom Soče nalaze se brojne predivne lokacije, stoga se možeš uputiti na road trip kroz njenu dolinu. Solkanski most, kanal ob Soči, Tolminska korita, slap Kozjak – kamo god se uputiš nećeš pogriješiti.

Više detalja o ovom izletu pročitaj ovdje.

Kroz Komarču i dolinu Triglavskih jezera na Kanjavec

Kada boraviš na Bohinju, svakako vrijedi otisnuti se na planinarski izlet od Koče pri Savici kroz Komarču do Črnjeg jezera, kroz dolinu Triglavskih jezera do vrha Kanjavec. 

triglavska_jezera_slovenija

Na vrhu je prava uživancija od pogleda, a naročito na greben od Prisojnika do Razora pa zatim skroz do Škrlatice. Ova staza je duga oko 27 kilometara, prolazi se 2.400 metara nadmorske visine, a Danijeli i Dejanu je trebalo oko 12,5 sati za cijeli izlet. 

Cijeli opis izleta pročitaj ovdje.

Krn – vrh s jednim od najljepših pogleda u Julijskim Alpama

Zov planine uvijek govore kako je Krn prava planinska, optička varka – jer misliš da ćeš stići na vrh puno prije nego što se to zaista i dogodi. S druge strane ovo je jedan od najljepših vrhova u Julijskim Alpama – pogled od Kanina preko Mangarta, Jalovca, Prisojnika, Razora, Škrlatice, Triglava i spodnjih Bohinjskih gora oduzima dah – neovisno koliko puta ste bili izloženi ovim vidicima.

krn_slovenija

Svoj izlet, poput Danijele i Dejana, možeš produžiti prema Batognici kroz Krnsku škrbinu, Vrhu nad Peski te jezeru u Lužnici. Cijeli izlet je dug 16 kilometara, a prođe se okvirno 1.700 metara nadmorske visine.

Pokljuka: izlet koji spaja četiri predivna vrha

Ova staza zadovoljit će sve ljubitelje nezaboravnih pogleda. Danijela i Dejan opisuju zanimljiv izlet na kojem se prolazi čak četiri vrha (Viševnik, Mali Draški vrh, Veliki Draški vrh i Tosc) i 1.800 metara nadmorske visine. Od deset sati koliko je trajao izlet, oko tri sata je otišlo na pauze, ležanje na travi i uživanje u suncu i pogledima na Triglav – jer ova staza to traži!

pokljuka_slovenija

Inače, svaki od ovih vrhova (osim možda MDV-a), ako se uzme kao pojedinačni cilj, izvrstan je izlet za početnike u planinarenju po Alpama. Nisu jako dugački i teški te nisu tehnički zahtjevni, a pogledi s njih jednostavno su neopisivi. 

Opis cijelog izleta pročitaj ovdje.

hrvatska_staze