Fužine se definitivno ubrajaju među najpopularnije destinacije u Gorskom kotaru. To ne iznenađuje jer predivna priroda, jezero Bajer, izvrsna lokacija za istraživanje ovog dijela Hrvatske i blizina autoceste čine Fužine privlačnom destinacijom. U Fužinama smo bili više puta i u vrijeme različitih godišnjih doba – svaki put se iznova zaljubim u ovo goransko mjesto. No, koliko god puta smo bili tu, nikad nismo prošli cijeli krug oko famoznog jezera Bajer, a dugo nam je listi bio i uspon do Preradovićevog vrha, mjesta s najljepšim pogledom na Fužine i okolicu. 

Nakon brojnih blagdanskim druženja, ali i zimskih prehlada, odlučili smo u novoj godini se vratiti u svoje gojzerice upravo na kružnoj stazi oko jezera Bajer te kako izlet ne bi bio samo lagana šetnja, ostvariti i uspon na Preradovićev vrh. Taj vikend je Gorski kotar zasniježio, a čekao nas je naprosto savršen zimski dan – snijeg i sunce. Bolje nismo mogli zaželjeti!

fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar

Upoznaj tri umjetna jezera u Fužinama

Na samoj kružnoj šetnici oko jezera Bajer pronaći ćeš i poučne ploče na kojima možeš doznati brojne zanimljivosti ovog kraja. Vjerovao ili ne, fužinski kraj je izuzetno bogat vodom, a same Fužine su naseljeno mjesto koje u Hrvatskoj primi najveću količinu oborina. Ovdje godišnje padne između 1.500 do 2.000 mm padalina po četvornom metru, a u ekstremnim godinama i do 4.000 litara. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena čak tri akumulacijska jezera. 

Jezero Bajer

Najstarije i ujedno najpoznatije jezero je Bajer koje je izgrađeno 50-ih godina prošlog stoljeća. Jezero leži u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke uz samo naselje. Prosječan dubina jezera je od dva do sedam metara. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom i za surfanje zbog čestog strujanja vjetra.

fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar3

Jezero Lepenica

Ovo jezero je nastalo 1988. godine izgradnjom brane na dnu Lepeničke doline i najveće je umjetno jezero u fužinarskom kraju. Površinom i količinom vode je znatno veće od Bajera, a maksimalna dubina mu je 18 metara. Prostor jezera obiluje malenim potočićima i brojnim izvorima. Izuzetno je ljeti pogodno i ugodno za kupanje jer temperatura ide i preko 23 stupnja Celzijusa. 

fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar11

Jezero Potkoš

Potkoš je najmlađe i ujedno manje jezero koje je smješteno u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča. Popularno je izletište i lokacija za piknik. 

Opis kružne staze jezero Bajer – Preradovićev vidikovac

Ako si u potrazi za kratkim, ali slatkim izletom u prirodu na kojem ćeš otkriti sve strane Fužina i čak uživati u najljepšem pogledu na ovo goransko mjesto, uputi se na kružnu stazu po šetnici oko jezera Bajer te svoj boravak u prirodi zaokruži usponom na Preradovićev vrh. Ovaj izlet nudi brojne modifikacije te se može prilagoditi, no o tome ćemo kasnije. Naša opcija je “najteža” i “najduža”, no bazno ova staza nije ni fizički ni tehnički zahtjevna. Mi smo je prošli u siječnju po snijegu i ledu i osim jednog kratkog dijela strmijeg uspona, cijela dionica predstavlja ugodnu šetnju. 

fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar

Također ovoj stazi možeš pristupati s više različitih lokacija, ovisno o raspoloživom mjestu za parkiranje. Mi smo bazno ucrtali stazu da krene od parkinga u samom centru mjesta, no on je bio pun. Stoga smo se odvezli na parking kod beach bara Čoka. Parkirati se možeš i kod špilje Vrelo te uz proširenja na cesti prema jezeru Lepenica od strane crpne hidroelektrane. Ovo je dobro za znati jer su Fužine u bilo koje doba godine popularna destinacija. 

Oko cijelog jezera Bajer uređena je kružna šetnica dužine nešto manje od 6.5 kilometara. Cijela trasa je ravna bez zahtjevnih dionica. U jednom dijelu prolazi podno autoceste i uz jezero Lepenica, izlazi na cestu te se nakon špilje Vrelo ponovno vraća uz samo jezero. 

Mi smo svoj izlet započeli kod beach bara Čoka i nakon svega par koraka smo shvatili da je potrebno izvaditi mini dereze iz ruksaka jer je većinski dio staze uz samo jezero zaleđeno. Dereze smo držali cijelim putem uz jezero. To je bila pametna odluka jer su oko nas ljudi padali “kao kruške”. Stoga ako ovu dionicu planiraš proći za vrijeme zimskih mjeseci i nižih temperatura, računaj na ovu opasnost. 

fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar
fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar10

Nakon što napraviš luk oko jezera i prođeš podno autoceste, uslijedit će križanje staza. Skreni desno jer puteljak vodi do malog “ispupčanog” dijela s kojeg se pruža uistinu lijep pogled na jezero, autocestu i Fužine. Potrebno je vratiti se natrag i nakon malog uspona staza dolazi do jezera Lepenica. Nakon što prođemo preko napisa, lijevo je šetnja uz jezero Lepenica, a mi svoj put nastavljamo desno te izbijamo na asfaltiranu cestu. Ova dionica puta prolazi pored lijepih vikendica, stiže do glavne ceste koja vodi do Fužina te prolazi pored špilje Vrelo. 

Ako poput nas želiš ostvariti uspon na Preradovićev vrh, nastavi svoj put prema špilji gdje ćeš uočiti ploče na kojima piše smjer za Tuhobić i Preradovićev vrh. Priključak stazi do vrha je odmah nakon špilje uz cestu s lijeve strane. Slijedi nešto strmiji uspon, staza ide desnim putem te uz konstantni uspon stižemo do hrpta na kojem nastavljamo dalje svoje hodanje. Ova staza se naziva Staza Srna koja povezuje Preradovićev vrh i hrptom ide do špilje Vrelo. 

Čim stigneš do uređene šetnice otvaraju se predivni pogledi. Sami vrh i dionice oko njega imaju postavljene klupice i drvenu zaštitnu ogradu. Mi smo svoju pauzu napravili odmah uz prvu klupu (ako gledamo od strane od koje smo došli). Pojesti sendvič i popiti topli čaj uz tako predivan pogled je nezaboravno iskustvo. 

fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar30
fuzine_jezero_bajer_gorski_kotar

Preradovićev vrh se nalazi na 892 metra nadmorske visine. Kako smo se mi već nauživali u pogledu te smo znali da pogled sa samog vrha nije znatno drugačiji nego onaj na Stazi srna, prilikom povratka nismo skrenuli do samog vrha. On je bazno smješten paralelno uz Stazu Srna. Naime, kada iza sebe ostaviš drvenu ogradu, dolaziš do raskrižja staza, lijevo vodi staza ka vrhu dok ravno pa desno staza vodi ka Vratima te se spušta do naše početne točke.

Na ovom izletu smo prošli malo više od osam kilometara i oko 200 metara nadmorske visine, te nam je uz uračunate pauze bilo potrebno oko tri sata. 

Alternative za ovaj izlet

Postoje više varijacija ovog izleta. Prije svega možeš se odlučiti samo proći kružnu stazu oko jezera Bajer. U tom slučaju ćeš kod špilje Vrelo sići sa ceste se vratiti na stazu oko jezera. 

Možeš proći samo stazu prema Preradovićev vrhu. I tu se nudi više opcija. Ako si s dva auta, možeš jedan ostaviti kod beach bara Čoka, a drugi kod špilje Vrelo. Isto tako možeš jednostavno pri povratku proći dionicu staze oko jezera koja je podno vrha. 

Najjednostavnija opcija za posjetiti Preradovićev vrh i njegov vidikovac je parkirati auto kod gore navedenog beach bara te pratiti oznake za Šetnicu Preradović te se istim putem vratiti natrag. Dotična staza je duga oko 4 kilometra.

Ovaj izlet je nama bio fantastičan uvod u novu godinu, snijeg i svježi zrak su nas ispunili novom energijom, a pogled na Fužine, jezero Bajer i okolicu je uistinu predivan. 

Korisne informacije za kružnu stazu jezero Bajer – Preradovićev vidikovac:

 • Početak staze: beach bar Čoka, no postoje više opcija koje su opisane u tekstu
 • Parking: beach bar Čoka, parking kod pumpe ili kod špilje Vrelo
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 8.23 km, prelazi se 215 metara nadmorske visine, a nama je uz sve uračunate pauze bilo potrebno 3.08 h. Cijelu rutu možeš pogledati ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna. Prikladna je i za planinare početnike.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, brojni ugostiteljski objekti u mjestu Fužine
gorski_kotar_staze
lokvarsko_jezero

Otkrij još zanimljivih staza u Gorskom kotaru:

 1. park_suma_golubinjak
 2. petehovac_delnice
 3. Bjelolasica vrh Kula
 4. zagradski_vrh
 5. kanjon_kamacnik