Park prirode Učka svaki put me iznova oduševi svojom ljepotom, svojim raznolikim stazama koje mogu biti zahtjevne, ali mogu biti i lagana šetnja u prirodi. I svaki put kad izbijem na njen greben i ugledam najviši vrh Vojak, pomislim kako je dotični prizor predivan i kako ga se nikad ne mogu zasititi. Zadnjih mjeseci jedna od posjećenijih novijih atrakcija unutar parka prirode Učka je novo planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak, novi projekt poznatog arhitekta Ivana Juretića. Sklonište je smješteno na predivnoj lokaciji, na slikovitom travnatom grebenu u blizini samog vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru. 

Vijest o novom skloništu Ivana Juretića vrlo brzo je odjeknula u planinarskoj zajednici. Stoga ne iznenađuje činjenica da su staze koje vode do Kremenjaka odjednom oživjele. Inače, ovaj arhitekt stoji iza planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeve kolibe na Velebitu i Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. 

Zašto planinarsko sklonište Kremenjak ima baš tu lokaciju?

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice. 

moscenice_kremenjak_ucka36

Objekt ovoidne forme sastoji se od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto izvaljeno jaje. 

Sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od četiri do šest ležajeva, koje pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon. Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

moscenice_kremenjak_ucka36

Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojem se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj te istarski poluotok. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van.

Kako do planinarskog skloništa Kremenjak?

Često sam zadnjih mjeseci dobila upit koju stazu do ovog planinarskog skloništa odabrati. Posve je jasno kako je taj dio Učke odjednom postao zanimljiv. Mi smo ovaj dio Parka već jednom prohodali i moram priznati da mi to jedan od najljepših dijelova Učke. Moram te odmah upozoriti – do Kremenjaka ne možeš doći tako brzo. No, postoje kondicijski lakše i teže opcije. 

Staza Mala Učka – Brgud

Lakša opcija, no i dalje kilometarski duga je staza koja počinje u selu Mala Učka te preko vrha Brgud vodi do planinarskog skloništa Kremenjak. Inače je Mala Učka najviše ruralno naselje u Istri, a smješteno je na 995 metara nadmorske visine. Nekoć je tu živjelo 130 stanovnika, zvali su se Učkari, bavili su se stočarstvom, a posebno su bili poznati po dobrom siru. 

Mi smo prošli stazu Mala Učka – Brgud, učinili je kružnom i taj potez je dug malo više od 13.5 kilometara, a uz kraće pauze nam je bilo potrebno oko četiri sata aktivnog hodanja. Sklonište se nalazi na toj trasi te kada dođeš do Brguda potrebno je produžiti u smjeru Sisola. Sklonište ćeš cijelim putem vidjeti ispred sebe. U jednom trenutku ćeš proći preko makadamske ceste, nastavi svoj put ravno. Do skloništa se od Brguda stiže za oko 10 do 15 minuta hodanja, što znači da trebaš nadodati oko pola sata na gore navedeno vrijeme hodanja. Ova staza je možda kilometarski duga, no na njoj se prođe manje od 400 metara nadmorske visine.

Kružna staza Mošćenice – Kremenjak – pl.sklonište Kremenjak – Brgud – Mošćenice

Naravno, i mi smo poželjeli uživo vidjeti i doživjeti planinarsko sklonište Kremenjak. Tako smo se jedne zimske subote uputili na kružnu stazu koja počinje i završava u malom mjestu Mošćenice. Iskreno, vrijeme je bilo tako savršeno, da smo imali osjećaj da je u pitanju proljetni izlet. 

Mošćenice su srednjovjekovni utvrđeni gradić koji je od Opatije udaljen 14 kilometara, a nalazi se iznad ribarskog mjesta Mošćenička Draga. Smješten je na brijegu na 173 metara nadmorske visine na istočnim padinama Učke. Već tu možeš uživati u predivnom pogledu na Kvarner i okolne otoke.

moscenice_kremenjak_ucka

Početak staze do vrhova Kremenjak, Brgud, Perun i Vojak počinje odmah iza groblja i prekoputa crkve sv. Sebastijana uz glavnu i zapravo jedinu cestu. Parking potraži uz glavnu cestu. Mi smo bili te sreće te smo našli slobodno mjesto odmah pored zgrade Muzejske zbirke Mošćenice. Kako je u pitanju malo mjesto, navikni se da će te stanovnici pozdraviti, srdačno upitati kamo si se uputio i zaželjeti sreću pri usponu. 

Staza odmah počinje s usponom te uz pokoju ravnu dionicu, takva biva sve dok ne izbiješ na hrbat Učke. Većinski dio nadmorske visine ostvaruje se u samom početku stoga ako nisi u kondiciji, pripremi se na znojenje. 

Na ovom dijelu ćeš proći pored starih, ali i obnovljenih kuća, par puta izbiti na makadamsku cestu, hodati uz suhozida i proći ćeš pored nekadašnjih pastirskih stanova. U jednom trenutku ćeš proći pokraj male kapelice – imaj na umu da ćemo pri povratku odabrati stazu lijevo, no isto tako se možeš vratiti istom stazom do Mošćenica. No, zašto bi 😉

moscenice_kremenjak_ucka

Inače, ovaj dio staze se može znatno skratiti ako svoj uspon započneš u Svetoj Jeleni, točnije u malom mjestu Kalac. Potrebno je autom proći Mošćenice, voziti se do Svete Jelene, skrenuti desno nakon čega ćeš uočiti putokaze za biciklističku stazu broj 8 do mjesta Kalac. 

Staza u jednom trenutku siječe makadamsku cestu koja vodi podno Brguda, a njom ćemo se vratiti. Mi nastavljamo lijevo te slijedi najstrmiji dio ove staze. Nakon što zadihani, ali sretni izbijemo na hrbat, otvara se najljepši pogled na Vojak. 

moscenice_kremenjak_ucka

Stazom idemo ravno, ostavljajući Vojak cijelo vrijeme iza leđa te stižemo do svog prvog cilja za ovaj dan – u pitanju je vrh Kremenjak koji se nalazi na 827 metara nadmorske visine i pruža divan pogled na Kvarner, okolne otoke, ali i Sisol. 

Nakon kratkog fotkanja, vraćamo se istim putem natrag, no na križanju staza idemo lijevo prema planinarskom skloništu Kremenjak i vrhu Brgud. Zapravo, ako malo bolje pogledaš u smjeru Brguda, moći ćeš već s ovog vrha uočiti planinarsko sklonište. 

Uskoro stižemo do samog planinarskog skloništa koje je uistinu posebno i još bolje izgleda uživo. Nakon što smo se popeli na promatračnicu, upili ljepotu pogleda, skuhali kavu, ostatak svoje pauze proveli smo u unutrašnjosti, pojeli svoj ručak i uživali u svježoj i mirisnoj kavi. U planinarskom skloništu Kremenjak ćeš rijetko kada biti sam, ova trasa je postala popularna upravo zbog njega. Kada smo mi prošli stazu Mala Učka-Brgud, cijeli dan nismo sreli nikoga, dok smo ovaj put kod skloništa sreli četiri manje skupine planinara. 

moscenice_kremenjak_ucka

Naravno, najljepše je kada tijekom planinarskog izleta uživaš u potpunom miru, no u jednu ruku mi je drago da što više planinara otkriva ovaj dio Učke. Nakon što smo popili kavu, razmijenili iskustva, svatko je krenuo na svoju stranu, bržim tempom jer smo se (ne mogu reći da nije očekivano) zadržali duže te smo htjeli svakako do auta doći prije mraka. Uputili smo se do Brguda gdje smo uočili i bjeloglave supove koji su se nakon 100 godina vratili na Učku. Kada su otvorili svoja krila, oduševljeno smo pratili njihov let i divili se rasponu krila. 

Nakon što smo prošli vrh Brgud, pratimo makadamsku cestu (planinarska staza do Male Učke ide ravno), stižemo do gore navedenog raskrižja nakon kojeg silazimo s ceste i priključujemo se stazi koju smo koristili za uspon.

Kod gore navedene kapelice idemo lijevom stazom, uskoro se otvara predivan pogled, a nas je još dočekao nezaboravan zalazak sunca, prolazimo pored kapele sv. Križa na Kalvariji, priključujemo se ponovno istoj stazi iz Mošćenice te stižemo do početne točke ovog izleta. 

moscenice_kremenjak_ucka

Ova staza predstavlja fantastičan, raznolik i i zanimljiv planinarski izlet tijekom kojeg ćeš uživati u predivnim pogledima, imati pauzu u jednom od najljepših i posebnijih skloništa u Hrvatskoj, ali ćeš isto tako i poraditi na svojoj kondiciji. Staza je duga 15 kilometara, na njoj se prođe skoro 900 metara nadmorske visine, a nama je bez uračunatih pauza bilo potrebno 4.50 h aktivnog hodanja, odnosno 5.53 h s uračunatim pauza, od kojih otpada 45 minuta kod planinarskog skloništa Kremenjak. 

Korisne informacije za kružnu stazu Mošćenice – Kremenjak – Brgud – Mošćenice

  • Početak staze: Mošćenice
  • Parking: uz glavnu cestu u mjestu Mošćenice
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: prema našem tragu gore opisana staza je duga 15 km, bez uračunatih pauza bilo nam je potrebno 4.50 h, uz pauze 5.50 h,  prođe se 870 nadmorske visine. Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag). Ako želiš kondicijski lakšu varijantu, uputi se na stazu iz Male Učke, a detaljan opis iste možeš pročitati ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova staza je je kilometarski duga te se većinski dio nadmorske visine ostvaruje u samom početku uz konstantni uspon, stoga je dobra kondicija poželjna. Mi smo na izlet išli sa psom.
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Kada smo mi bili u Mošćenicama nije ništa bilo otvoreno. 
Details
Mošćenička draga Kremenjak
Collection
?
Export
More Details
ucka_staze

Otkrij još predivnih staza u ovom dijelu Hrvatske:

  1. ljubavna_cestica_crikvenica
  2. staza_kamenih_stupi_vinodol
  3. zbvenica_istra