Obožavamo istraživati naše otoke izvan ljetne sezone! Upravo je proljeće idealno vrijeme za boravak na obali – gužvi nema, cijene su niže, a očekuje te ugodno vrijeme za sve tvoje outdoor aktivnosti. Manjak većeg broja gostiju jamči da te na otoku čeka mir i tišina, a to je ujedno recept za potpuno isključivanje. Ako još nisi, vrijeme je da posjetiš malo mjesto Beli na otoku Cresu gdje ćeš se resetirati, spojiti s prirodom i potpuno odmoriti. 

Većina ljudi će se pri spomenu na otok Cres odmah sjetiti popularnog mjesta Lubenice, no Beli, jedno od najstarijih naselja na ovom otoku, nudi pravi vremeplov u vrijeme gdje ne postoji stres, a boravak u prirodi, opušteno druženje i autohtone gastro delicije čine njegovu okosnicu – čisto uživanje!

cres_beli-

Upravo smo i mi Beli posjetili izvan sezone i potpuno se zaljubili. Donosimo vodič kako doći do ovog zabačenog i pitoresknog mjesta, koji smještaj odabrati i na koje se sve staze otisnuti.

Kako doći do Belog

Do Belog ćeš najjednostavnije doći trajektom koji plovi iz Valbiske na otoku Krku do luke Merag. Čak i izvan sezone trajekt plovi u više termina, što olakšava organizaciju puta. 

Moramo priznati da je i sama vožnja autom do Belog doživljaj za sebe. Kod prijevoja Križić odvaja se desno uska i zavojita cestica s koje se cijelom dionicom pruža predivan pogled na otok Krk i more. Vozimo se pored stoljetnog drveća, a nemoj se iznenaditi ako budeš morao zastati kako bi propustio ovce. Njima se ne žuri.

beli_cres2

U jednom trenutku se pogled otvara na mjesto Beli, a tebi se čini kao da si glavni lik u još jednoj Indiana Jones avanturi u kojoj ćeš istraživati ovo čak 4.000 godina staro mjesto. Beli se nalazi tik iznad same obale, na 130 metara nadmorske visine, a njegov položaj je bio strateški odabran. 

Gdje noćiti u mjestu Beli

Za svoj boravak u Belom odluči se za Pansion Tramontana koji upravo u ovom proljetnom periodu nudi posebnu ponudu. Pansion se nalazi nedaleko od stare jezgre Beloga, na mjestu gdje završava cesta i počinju eko i povijesne staze. Ima prekrasan pogled na cijeli kvarnerski zaljev, Beli i njegovu okolicu, a u kombinaciji s lokalnom kuhinjom, čini okosnicu savršenog boravka na Cresu. 

pansion_tramontana

U periodu od 15. do 24. travnja Pansion Tramontana nudi specijalnu proljetnu ponudu “Romantično proljeće u Belom”. Za boravke od ponedjeljka do petka čeka te noćenje za dvije osobe u dvokrevetnog sobi po cijeni od samo 50 eura. Uz doplatu od osam eura dnevno po osobi smještaj uključuje i doručak, a za 15 eura po osobi dnevno uključena je i večera od tri slijeda. Na ovaj način ne moraš razmišljati gdje jesti nego te ukusan obrok čeka prije i nakon svih aktivnosti,

Sve što trebaš je poslati upit na mail booking@beli-tramontana.com i pozvati se na kod “Spring24” ili putem broja +385992165011.

Pansion Tramontana je ujedno i dog friendly, stoga nemoj zaboraviti prilikom rezervacije najaviti i svog četveronožnog suputnika. Vjeruj nam, guštat će na Cresu 😉

U njihovom restoranu čekaju te autohtona jela s lokalnim namirnicama. Restoran je također otvoren i za vanjske goste, što ga čini nezaobilaznom gastro destinacijom na ovom dijelu otoka Cresa.

Otkrij bogatu povijest Belog

Prva naselja na uzvišenju današnjeg mjesta Beli, grade Liburni tijekom 2. i 1. stoljeća prije Krista. Rimljani upravo na temeljima jedne prapovijesne gradine u prvom stoljeću osnivaju naselje Caput Insulae, što na na latinskom znači Glava otoka. Tijekom povijest mijenja svoje ime u Beli. Jedna legenda govori da je Beli oko 1265. godine posjetio ugarski kralj Bela IV koji se nakon pobjede nad Mongolima skrivao na Grobničkom polju. Njemu u čast su stanovnici u kamenom zidu isklesali njegovu glavu i mjestu dali ime Beli. 

beli_cres

Zbog svoje izuzetne pozicije tadašnje naselje je nadgledalo plovne putove između Cresa i Krka. Glava otoka je imala i status “res publica”, a to znači da su njeni građani bili izjednačeni po pravima s Rimljanima. 

Rimljani su Beli povezali i s ostalim naseljima Cres, Osor i Lubenice. Izgradili su i most preko kanjona Potoka koji se i danas koristi. Most je dug osam metara, a visok 12 metara te je zajedno s cestom rekonstruiran 1878. godine. Tada su slučajnim raskopavanjem pronađeni brojni rimski grobovi. Ovo je jedini očuvani rimski most s istočne strane Jadrana.

beli_cres

U devetom stoljeću na Cres dolaze Hrvati koji donose staroslavenski jezik, novu vjeru i glagoljicu. Tramuntana i danas skriva dokaze bitnosti vjere tadašnjih stanovnika. Pronađeno je čak 40-ak crkvica. Također se počinju graditi i pastirski stanovi čije ostatke možeš vidjeti.

1409. Mlečani vladaju ovim prostorom u kontinuitetu od 300 godina, sve do propasti same Republike 1797. godine. Oni su cijenili i iskorištavali prirodne resurse Belog i njegove okolice. U pitanju je kvalitetno drvo Tramuntane, vinova loza i maslinovo ulje. Upravo creska vina i ulje su smatrani jednima od najkvalitetnijih u Republici.

beli_cres

U 19. stoljeću na Cres stiže austrijska vlast, gradi se škola, no u periodu od 1945. – 1953. se za čak 70 % smanjuje broj stanovnika. Veliki val iseljavanja se nastavio, a danas u Belom živi svega 40-ak stalnog stanovništva.

Što sve vidjeti i raditi u Belom

Šetati i istraživati uspavane uličice ovog kvarnerskog mjesta je pravi doživljaj. Srce Belog je trg na kojem se nalazi župna crkva Sv. Marije s nadograđenom ložom i Marijinom kapelom i romaničnim zvonikom. 

Na trgu se ujedno nalazi i “balkon Belog” s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na kvarnerskim otocima. Upravo na tom mjestu ćeš shvatiti zbog čega se Beli nekoć zvao Glava otoka.

tramuntana_cres

Beli je pravi raj za ljubitelje outdoor aktivnosti. On je tijekom cijele godine popularna destinacija planinara i hodača, a i meka je za ronioce. I dok Beli s jedne strane nudi pogled na more, s druge tu je šuma Tramuntana koju čine divovski hrastovi i kesteni, a neki od njih stari i preko 100 godina. 

Tramuntana je svjedok neraskidive veze čovjeka s prirodom. Na ovom području se nalaze stari volovski putevi, gromače, pastirski stanovi i stara sela koji i dan danas prenose zaboravljene priče ovog kraja. 

Tramuntana nudi pregršt staza, što biciklističkih, planinarskih i turističkih koje su prikladne i za one s manje kondicije. Upravo zbog toga je Beli idealna početna točka za brojne izlete. Tako se možeš uputiti sve do Porozine, rta Jablanac, Male Črnike i Dragozetića. 

Turističke staze imaju svoje posebne nazive i odlična su opcija za obiteljski izlet ili za šetnju na dan odmora od planinarskih staza. Tako možeš birati između čak šest staza upečatljivog naziva, kao što su Staza orhideja, Vilinska staza ili Povijest i umjetnost u prirodi. 

Na području Tramuntane čekaju te ne samo povijesne lokacije nego i labirinti te skulpture akademskog kipara Ljube De Karine. 

Za sve one koji su željni prave planinarske avanture, tu je Via Apsyrtides, long distance hiking trail koji povezuje Cres i Lošinj. Ova dugometražna staza je duga 149 km, a na njoj se prođe 4.000 metara nadmorske visine. U sklopu transverzale uključeno je i 75 km povijesno-edukacijskih staza. Upravo Pansion Tramontana planinarima, koji se otisnu na ovu avanturu, predstavlja izvrsnu lokaciju za noćenje i okrepu.

Nezaobilazna destinacija u Belom je i Centar za posjetitelje i oporavište za bjeloglave supove koji izvan sezone radi svaki dan izuzev ponedjeljka od 10 – 14 te od 10 do 16 sati. Detaljnije provjeri radno vrijeme ovdje.

Početkom 20. stoljeća ova moćna ptica je živjela na skoro cijelom području Hrvatske – od Učke, Primorja, Velebita, Dalmacije pa sve do Dubrovačkog primorja. Danas, nažalost, se bjeloglavi supovi gnijezde samo na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku stoga se njihova populacija naziva i kvarnerskom. Smatra se kako danas ima oko sto parova. 

Ovo su dugovječne ptice koje se, vjerovao ili ne, hrane isključivo strvinama velikih i srednjih sisavaca. To znači da nikad ne jedu živi plijen. Zbog toga je svojevrsni čistač jer sprječava potencijalno širenje zaraza. Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica na svijetu s rasponom krila od 240 do 280 cm. Odrasla ptica može težiti i do 12 kilograma. Zanimljiva je činjenica da su naši kvarnerski bjeloglavi supovi jedini koji se gnijezde na liticama iznad mora. U drugim zemljama to čine pretežito u planinskim područjima.

Na našim otocima supovima su glavna hrana nastradale mrtve ovce. Bjeloglavi supovi danas spadaju pod ugroženu vrstu. Brojni su razlozi za to. Prije svega im nedostaje hrane jer se na otocima stanovništvo manje bavi stočarstvom. Tijekom života znaju nastradati i zbog strujnog udara ili sudara s vjetroelektranama, ali i trovanja.

beli_cres

Beli je možda malo mjesto, udaljeno od ostatka naselja na Cresu, no ovo područje nudi pregršt sadržaja uz pomoć kojeg ćeš ispuniti više dana. Beli je mjesto gdje se dolaziš isključiti od gradske vreve i povezati s prirodom. Kombiniraj teže planinarske staze, odmaraj se na plaži podno samog mjesta, guštaj u lokalnim gastro specijalitetima u Pansionu Tramontana, šetaj turističkim stazama… Beli je fantastična ideja za tvoj proljetni odmor!

*Sadržaj nastao u suradnji s Pansionom Tramontana

Tags