U posljednje vrijeme sve je veći porast putovanja inspiriranih filmovima i serijama, a ta pojava naglašava vitalnu i ne uvijek isključivo pozitivnu ulogu koju popularna kultura, slavne osobe, ali i influenceri imaju u jačanju prepoznatljivosti određenih svjetskih destinacija.

Što imaju zajedničko Dubrovnik, Taormina, Matera i Novi Zeland? Odgovor je očit: te su destinacije doživjele intenzivan porast gostiju koji je povezan pojavljivanjem tih lokacija u filmovima i televizijskim serijama. Toliki je interes za putovanja inspirirana lokacijama iz poznatih serija i filmova da je skovan i poseban izraz: set-jetting.

Vjeruje se da je izumiteljica izraza novinarka Gretchen Kelly, koja ga je spomenula u New York Postu 2008. Set-jetting nipošto nije nov koncept, ali je dobio na popularnosti nakon što se svijet othrvao od pandemije. Tijekom razdoblja pandemije ljudi su se okrenuli streaming servisima kako bi pobjegli u neki drugi svijet, a otkako su zemlje ponovno otvorile svoje granice, mnogi željni putovanja su pronašli novu inspiraciju, sažetu kao “Vidio sam ovo mjesto na ekranu, a sada želim i osobno otići tamo”. Putovanje na mjesta snimanja filmova i TV emisija nije neka novost, svima poznati primjer je Novi Zeland koji privlači obožavatelje “Gospodara prstenova” još od ranih 2000-ih.

FOTO: Unsplash

Prema istraživanjima tržišta, lokacije koje su popularizirale TV serije i filmovi imaju itekako snažan učinak na rezervacije. Istraživanja trendova u putovanjima 2023. pokazala su da su filmovi i TV emisije sada glavni izvori inspiracije za putovanja s 44 posto, daleko nadmašujući utjecaj društvenih medija s 15 posto. Ako se pita mlađe generacije putnika, utjecaj popularne kulture je još i značajniji. Tako je izvješće o globalnim trendovima putovanja za 2023. koje je proveo American Express pokazalo da čak 70 posto pripadnika generacije Z i milenijalaca svoju inspiraciju za putovanja crpi iz filmova ili serija koju su nedavno pogledali.

FOTO: Unsplash

Posljednji u nizu streaming hitova koji je imao značajan utjecaj na turizam je genijalna serija HBO-a, White Lotus. Tako je druga sezona serije oborila rekorde gledanosti, pritom stvarajući veliki efekt povećanja interesa za mjesto snimanja sezone – palaču San Domenico Four Seasons u Taormini na Siciliji. Iz uprave hotela su izjavili da su već nakon prve epizode primijetili nagli skok web prometa i rezervacija.

FOTO: Unsplash

Još jedan veliki filmski hit pokazao se kao odlična reklama za talijanski turizam. Riječ je o posljednjem filmu o Jamesu Bondu, No Time To Die. Među atraktivnim lokacijama korištenim u filmu su i dramatični krajolici Farskih otoka i Norveške, no najveći interes je dobila talijanska destinacija Matera. Drevni grad pod zaštitom UNESCO-a tako je privukao gomilu turista svojom fantastičnom arhitekturom.

FOTO: Unsplash

Pojačan priljev gostiju zbog pojave neke destinacije u popularnim serijama nije neka novost ni u Hrvatskoj. Prema studiji Sveučilišta u Zadru, serija Game Of Thrones pridonijela je hrvatskom gospodarstvu s više od 200 milijuna američkih dolara, a svi smo svake sezone svjedoci prizorima rekordnih gužvi u Dubrovniku.

No tu dolazimo do glavnog problema ovog trenda, kao i svakog drugog koji u kratkom razdoblju poveća priljev gostiju na neku destinaciju. Destinaciju koja možda infrastrukturno nije niti spremna za takve brojke, čiji stanovnici možda niti ne žele baš toliku količinu turista, a i čiji izvorni povijesni ili kulturni značaj možda postane i bačen u drugi plan kada destinacija u očima mnogih posjetitelja postane samo “cool kulisa”. Često se zanemaruje da na tim lokacijama žive pravi ljudi, koji nemaju veze s filmovima i serijama i koji žele da se prema njihovom mjestu stanovanja odnosi s pripadajućim poštovanjem. Poznat je slučaj bunta stanovnika ulice Perry Street u njujorškom West Villageu gdje se skupljaju obožavatelji Carrie Bradshaw iz kultnog Seks i Grada kako bi snimili selfie na legendarnim stepenicama. Mnogi obožavatelji pop kulturnih proizvoda, bilo iz nedostatka obrazovanja ili samo jednostavne površnosti počinju identificirati destinaciju isključivo kao mjesto iz filma ili serije pa se tako na primjer po društvenim mrežama hvale kako su posjetili King’s Landing, a o pravom Dubrovniku ni riječ. Destinacije poput Dubrovnika, Matere ili Taormine definitivno ne zaslužuju takav tretman, bez obzira na to koliki novčani priljev im donese.

FOTO: Unsplash

Ne smije se zanemariti ni utjecaj na okoliš, većina nas se sjeća svjetske histerije oko ljepote zaljeva Maya Bay na Tajlandu nakon izlaska filma The Beach 2000. godine. Toliki je utjecaj taj film imao na popularnost dotične plaže da je naknadno morala biti zatvorena za turiste više od tri godine kako bi se zaustavila šteta nanesena njezinim koraljnim grebenima. Još jedan sličan primjer je lokacija groba Dobbyja iz serijala o Harry Potteru. Dotična plaža koja se nalazi u Walesu toliko je uništena od smeća zbog gomile turista koji dolaze na lokaciju, a stanovnici su čak primijetili i eroziju samog pješčanog tla zbog velike posjećenosti.

FOTO: Unsplash

Naravno, nitko ne kaže kako sve ove navedene lokacije ne treba posjećivati, i kako je biti inspiriran omiljenim filmovima i serijama za posjet lokaciji nešto negativno. Ali kao i prema svakom obliku turizma i putovanja, i ovom trendu treba pristupiti pažljivo, s poštovanjem, promišljanjem i prije svega s mjerom, kako bi svjetska baština ostala očuvana mnogim budućim generacijama. I zato bez grižnje savjesti slobodno maštaj o na primjer Novom Zelandu, ali ne zaboravi da te tamo čeka puno više od ispunjenja sna da konačno vidiš The Shire.

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. bali_porez
  2. planina_fuji_japan