Ako si u potrazi za idealnim izletom, na samo malo više od 100 kilometara od Zagreba čeka te Prlekija – neodoljivi dio Slovenije koji obiluje vrhunskom gastro i eno ponudom, ali i izvorima termalne vode za potpunu relaksaciju. Mi smo se zaputili u Općinu Ljutomer, ali svakako nemoj da te ovo ime prevari!

Naime, Ljutomer je destinacija u sjeveroistočnom dijelu Slovenije koja spada pod regiju Prlekija, ali iako ćeš možda pomisliti kako su ovdje svi ljuti – realnost je potpuno drugačija! Nomen est omen ovdje nikako ne vrijedi jer te na svakom koraku dočekuju nasmijani stanovnici iznimno ponosni na brojna bogatstva svoga kraja.

Bioterme i njihova termalna bogatstva

Pri dolasku smo se prvo smjestili u Bioterme koje su poznate po vrhunskoj ponudi hotelskog, ali i glamping smještaja te svojoj termomineralnoj vodi. Ona dolazi iz dva bunara s dubinom od 2.273 m i 1.537 m, iznimno je čista, miješana, visokokvalitetna, hipertermalna, topla i bogata natrijem, kalijem i hidrogenkarbonatom. Na izvoru ima između 42 i 51 stupnja pa se upravo termalnom vodom objekti zagrijavaju. Osim toga, Bioterme crpe energiju iz nezagađujućih izvora, proizvodeći vlastitu električnu energiju iz solarnih sustava, a u potpunoj harmoniji s prirodom nude smještaj u hotelu cijele godine te odličan kompleks kuća (22) i glamping šatora (11) koje su posebno zanimljive u toplijem dijelu godine za manje i veće obitelji.

Kad si u Biotermama, termomineralna voda te naprosto poziva na kupanje u otvorenom i zatvorenom kompleksu bazena, a voliš li dodir prirode i dok plivaš, na ovom mjestu zaroni u prirodni biološki bazen koji se nalazi u sklopu Glamping naselja. Ovaj je bazen poseban po tome što se voda filtrira biljkama umjesto kemikalijama.


Bioterme u Prlekiji, kako se naziva ovaj dio Slovenije, svakako je dobro kombinirati s nizom aktivnosti koje kraj nudi. Zaputi se u centar Ljutomera gdje istraživanje ove destinacije možeš započeti u vinskoj kušaonici koja nudi brojne sorte i nektar bogova kojim se ovo područje uvelike ponosi. Dakako, nakon dobre čašice vrijeme je i za konkretan obrok, a mi smo se zaputili u restoran Stari Hrast. Ime ovdje ipak ne vara jer svoj naziv duguje prekrasnom hrastu koji raste ovdje raste, a restoran nudi pravu tradicionalnu hranu Prlekije. Tako možeš uživati u sjajnim štruklama, vrhunskoj divljači, bučinom ulju, skuti i dakako, Prleškoj gibanici!

Ljutomerski kasač – najelegantniji predstavnik Prlekije

Nakon klope, vrijeme je za malo aktivnosti pa savjetujem da kroz park gdje se 1868. godine održao Prvi slovenski tabor uputiš do hipodroma i posjetiš Muzej – Ljutomerski kasač. U pitanju je autohtona pasmina konja koja se uzgaja na ovom području još od 15. stoljeća. Muzej će ti otkriti kako su ove plemenite životinje prešle svoj put od pluga do starta u kasačkim utrkama koje su krenule 1874.godine. Također, svakog ljeta se na ovom mjestu održavaju Kasačke utrke koje privlače brojne turiste iz cijelog svijeta, a moram naglasiti kako ih privlači i svjetski filmski festival Grossmann kojeg je 2017. posjetio i legendarni glumac Christopher Lee. Eto, čak je i Saruman znao koliko je fenomenalan Ljutomer!

Nisam sigurna je li Bijeli Čarobnjak volio svoju kreativnost izražavati kroz vrtnju lončarskog kola, ali ti možeš! Sve što trebaš je posjetiti lončariju Žuman. Vlasnik i majstor od lončarskog kola Saša će te provesti kroz svoj svijet glinenih posuda te ti omogućiti da i sam isprobaš svoje mogućnosti. Iako nisam vrhunski talent, uspjela sam izraditi mini posudu, a njezin asimetrični oblik ćemo pripisati modernoj umjetnosti i savršenstvu nesavršenoga.

Pčelarstvo i muzej Tigeli

Proljeće je u punom zamahu pa ne čudi zujanje pčelica, ali ako želiš vidjeti jedinstvenu košnicu, uputi se u pčelarski muzej Tigeli smješten u selu Krapju.

Najupečatljiviji je svakako već spomenut jedinstven i najstariji pčelinjak u Sloveniji rađen po sistemu “Naiser, a ljubazni domaćini Dragica i Jože Tigeli upoznati će te sa zanimljivim svijetom pčela. Od toga kako prikupljaju pelud na svojim nožicama do izrade vrhunskih medova i ukrasa od pčelinjeg voska, a sve to uz čašicu ukusnih likera koje sami pripremaju.

Obiteljska povijest obitelji Pavličić

Predlažem da nakon slatkog posjeta kreneš kroz selo Pristava i uputiš se prema Vinogradniškom in kmečkom muzeju obitelji Pavličić. Tamo će te dočekati gospodin Srećko Pavličić i uvesti te u u svijet svoje obiteljske prošlosti.

Od tete Mici čiju očuvanu zbirku odjeće i obuće možeš i opipati (muzej je prilagođen i slabovidnim i slijepim osobama), preko brojnih kućanskih pomagača i svakodnevnih predmeta, Srećko te na nevjerojatno duhovit i opušten način vodi kroz povijest Prlekije, ali i svoje obitelji.

Naravno, nakon vođene ture, Srećko te neće pustiti da odeš svojim putem nego ćeš nazdraviti likerom Zoltanova krv i gricnuti vrhunske domaće kobase i kruh s masti. Savršen završetak ture, moram skromno priznati.

Tinekov brod na Muri

Zoltanova krv može malo jače udariti nakon napornog dana, pa savjetujem da se malo “razluftaš” na otvorenom. A u ovom slučaju je u pitanju najposjećenija turistička točka u Sloveniji prošle godine – skela Tinekov brod  Rijeka Mura na ovom području prava je kraljica, a gospodin Jožef Pozderec spaja svojom skelom Tinekov brod dva sela – Motu i Gornju Bistricu. Cijelu priču je započeo Jožefov otac,  Martin Pozderec, zvani Tinek, a brod je od ranije bio u njegovoj obitelji.

Tako je Tinek preko Mure prevozio putnike, stoku i teret sve do 1976. godine kada je most izgrađen. Tinek je često maštao o tome da se jednog dana opet vozi čamcem Murom, jer mu je brodarstvo ostalo u krvi, a Jožefa je rijeka također uvijek fascinirala i privlačila. Složili su se i ostali članovi obitelji, pa su tako, vozeći se čamcem, ubrzo počeli planirati kako urediti okoliš uz rijeku da bi se posjetitelji što bolje osjećali.

U čast preminulom lađaru Martinu Pozdercu obitelj je podigla drvenu skulpturu za Tineka i njegovog psa Flokija koji se uvijek vozio s njim na čamcu. Osim broda, na rivi je uređen prostor koji posjetiteljima pruža ljetni hlad, odmor i opuštanje, a tu su i stolovi i klupe za oko 200 ljudi.

Pored ovog prostora nalazi se i restoranski dio gdje možeš kušati domaće kulinarske delicije, tostirani kruh s namazom od češnjaka, palentu, ribu s kuhanim krumpirom i preljevom od ulja te ostala jela.

Jeruzalem i boutique hotel Sibon

Šećer na kraju našeg posjeta bio je u Jeruzalemu, prema lokaciji koja se nalazi blizu granice s Hrvatskom. Ovo malo mjesto već me prošle godine oduševilo svojom poviješću koja seže još u doba starih Rimljana koji su ovdje donijeli vinsku lozu, a puno godina kasnije, početkom 13. stoljeća, Friderik Ptujski to je područje darovao povratnicima iz Svete zemlje, križarima, koji su se brinuli o kulturnom i svakom drugom razvoju kraja u kojem su unaprijedili i vinogradarstvo.

Maleni Jeruzalem ima i maleni broj stanovnika, a njime dominira crkva Žalosne majke Božje, a tik do nje nalazi se Vinoteka Jeruzalem sa svim vinskim etiketama ovog kraja. Isprobali smo najbolje od najboljeg te se zaputili vinskom cestom prema boutique hotelu Sibon. Smješten na brdašcu, pruža spektakularan pogled na vinograde i prirodu i idealna je lokacija za bijeg od gradske vreve. Nude vrhunsku hranu i elegantan smještaj, a možeš uživati u saunama, vrućoj kupki na otvorenom ili jednostavno guštati na bazenu.

Prlekija me zaista oduševila jer nudi pregršt sadržaja za idealno iskorišten vikend. Bez obzira na to želiš li se relaksirati u Biotermama, isprobavati vina ili guštati u tradicionalnoj hrani, ova regija nudi zaista brojne opcije za sve ljubitelje aktivnog, ali i onog malo smirenijeg odmora.

istocna_slovenija

Još prekrasnih lokacija u Sloveniji pronađi ovdje:

  1. bled_slovenija
  2. kamnik_slovenija
  3. krizna_jama_slovenija
  4. slovenija_plansarsko_jezero2
  5. rogaska_slatina_slovenija
  6. slovenija_izleti
  7. wellness_sauna_vodic