Krpelji! Vjerujem da ne postoji niti jedan ljubitelj prirode, izletnik i planinar koji se ne namršti na tu riječ. Sitni, skoro pa neprimjetni, naporni, ustrajni i ponekad strašno opasni. Krpelji, nažalost, neminovno idu ruku pod ruku s boravkom u prirodi. Oni ne biraju žrtvu. Krpelji će ugristi tvog psa, ali i tebe. Krpelji sami po sebi nisu opasni, no opasni su ako prenose zarazne bolesti. Kako bih složila vodič o tim mrskim malim bićima u pomoć mi je uskočila Martina Tuta, poznatija kao Biljkoljupka koja svaki slobodan trenutak provodi u prirodi proučavajući biljke i izrađujući od njih prirodne pripravke. Martina je tako složila i ultimativnu prirodnu zaštitu od krpelja upečatljivog naziva Krpeljko. No, krenimo od početka.

Moja omiljena Biljkoljupka, inače licencirana turistička vodičica i nekadašnja stručna suradnica i vodičica Parka prirode Učka, naučila je u školi za ljekovito bilje sve o biljkama, njihovim pripravcima, ali zna ona puno toga i o životinjama koje obitavaju u prirodi. O mnogima pričamo s osmijehom na licu, no kada spomenemo krpelje namrštimo čelo i nekako se odmah čini da nas svrbi cijelo tijelo.

Jesu li baš svi krpelji zarazni?

Krpelji sami po sebi nisu opasni, mogu biti samo naporni. No, oni postaju opasni ako šire zarazne bolesti. Bitno je znati da nisu svi krpelji zarazni te ne trebaš odmah misliti kako si sto posto skupio neku bolest. To je dobra vijest. Nažalost, loša vijest je što ne možemo sa sigurnošću znati je li baš naš krpelj zarazan ili ne. 

“Nekada smo mogli pouzdano reći gdje obitavaju zaraženi krpelji – često je tu bila riječ o kontinentalnoj Hrvatskoj, dijelovima Gorskog kotara i Like, Samoborsko gorje, Žumberak, MedvednicaDanas više pravila nema – zaraženih krpelja ima i uz more, na planinama, u kontinentalnom dijelu zemlje, ističe Martina. 

Ona ima jednu dobru vijest. Krpelj se ne hvata odmah za našu kožu. Isprva trčkara uokolo i traži ono idealno mjesto gdje će ugristi. Nakon što ugrize potrebno je još koji sat prije nego žalac konačno dođe pod kožu. To nam srećom nudi dovoljno vremena da ga izvadimo prije nego nas potencijalno zarazi. 

krpelji_bolesti
FOTO: Unsplash

Martina ističe kako zadnja istraživanja govore da imamo 36 sati na raspolaganju prije nego nas krpelj može zaraziti.

Krpelji vole ubosti na vlažnija mjesta, tako da s posebnom pozornošću valja provjeriti prepone, dijelove ispod grudi, iza ušiju, osobito potiljak i tjeme kose.”

Krpelji se mogu uhvatiti i na tjeme, stoga je važno nakon boravka u prirodi je dobro protrljati ili još najbolja opcija jest pranje kose uz snažno trljanje tjemena. 

Koje zarazne bolesti prenose krpelji?

Ova mala mrska bića prenose brojne bolesti, ali postoje one koje su izrazito opasne za ljude. Martina navodi najopasnije zarazne bolesti, a o svakoj bolesti možeš pročitati u njenom detaljnom vodiču

 • Krpeljni meningoencefalitis
 • Lajmska borelioza ili „bolest s tisuću lica“
 • Mediteranska pjegava groznica
 • Piroplazmoza (Babezioza)

Kako se zaštiti od krpelja?

Možda se od krpelja ne možemo stoposto zaštiti, no možemo umanjiti mogućnost njegovog ugriza. Dobra priprema čini čuda. Martina ima korisne savjete:

 • Ako ćeš pojesti doručak ili bilo kakav obrok prije odlaska u prirodu, neka on sadrži češnjak – eterična ulja iz češnjaka koja iz nas isparavaju tijekom znojenja luče miris koji je odbojan svim vrstama krpelja (ok, možda i ne samo njima ? )
 • Odabir odjeće dugih nogavica i rukava te zatvorene obuće – čak i ljeti
 • Korištenje pokrivala za glavu (šilterica, kapa, marama – veoma bitno, osobito za žene duže kose)
 • Nogavice uvučene u čarape te odabir uže odjeće svjetlijih boja na kojoj su krpelji lakše uočljivi (odabir neka bude na glatkim materijalima koji onemogućuju da se krpelj natakne na nas)
 • Pošpricati se repelentnim sredstvom (ukoliko je moguće, neka bude prirodni) neposredno prije odlaska u prirodu, na jednak način zaštititi i ljubimca
 • Pri povratku iz prirode, obaviti detaljan pregled tijela, odjeću pažljivo skinuti i staviti na pranje te se otuširati i oprati kosu uz jače trljanje tjemena (sam mlaz tuša ne mora nužno maknuti krpelja, zato je dobro proći rukom ili spužvicom sve dijelove tijela)
 • Detaljno pregledati svog partnera, dijete, kućnog ljubimca
krpelji
FOTO: Unsplash

Zašto birati prirodni repelent protiv krpelja?

Martina je mnogo sati i sati izrade, testiranja i boravka u prirodi provela kako bi razvila posve prirodni repelent protiv krpelja koji je učinkovit. 

Naime, u osnovi su repelenti pesticidi, a na tržištu nalazimo najčešće one koji u svom sastavu imaju aktivne stvari sintetskog porijekla. Dugoročno gledano mogu ostaviti negativne posljedice na naše zdravlje.

Tako u asortimanu Biljkoljupke nalazimo famoznog Krpeljka koji je napravljen na bazi citriodiola. 

 • Učinkovit repelentni učinak protiv krpelja
 • Njega kože (suzbiti mogućnost izazivanja kožnih reakcija)
 • Repelent siguran za zdravlje odraslih, djece i pasa
 • Pripravak 100% prirodnog porijekla

Krpeljko se može nanijeti direktno na kožu ali i na odjeću, ne ostavlja masan trag, nešto je jačeg no ugodnog mirisa. Osim psima, njima neće baš biti mio i vjerojatno će se valjati po podu pokušavajući skinuti miris s dlake, no to je dobar znak da repelent djeluje i da će ga krpelji zaobilaziti u širokom luku”, objasnila je Martina. 

Prirodi uvijek trebamo pristupiti oprezno, odgovorno i spremno, a to se odnosi i na borbu protiv krpelja. Učini sve što možeš kako bi zaštitio sve suplaninare, bilo one na dvije noge ili na četiri šapice. Uvijek provjeri sebe i sve sudionike nakon boravka u prirodi te smireno odstrani krpelja ako si na kojeg naletio.

Veoma korisno je uvijek kod kuće ili sa sobom u ruksaku imati plastični odstranjivač krpelja jer uz pomoć njih na jednostavan i za pse posve neprimjetan način možeš ukloniti krpelja. Koristiti se može i na ljudima. Uz pomoć te male i korisne spravice ne postoji mogućnost da prilikom skidanja slomiš krpelja i dio njega ipak ostane. Ako vjeruješ da postoji mogućnost zaraze nemoj gubiti vrijeme – posjeti liječnika ili veterinara.

I za kraj – posve prirodu zaštitu od krpelja možeš naručiti ovdje.

Naslovna fotka: Unsplash

borov_prelac
zmije_vodic

Nastavi čitati još korisnih priča:

 1. gavez
 2. kako_spakirati_ruksak
 3. pravila_ponasanj_priroda
 4. planinarska_oprema