Kanarski otoci su izuzetno popularna destinacija u Španjolskoj. Ovi otoci nude egzotiku, vječno proljeće, izuzetno lijepu prirodu, a u isto vrijeme nam za posjet Kanarskim otocima nije potrebna viza, pa čak ni putovnica. Kada sam posjetila po prvi put Tenerife, zaljubila sam se u otok i odlučila da ću se svakako vratiti. Kada je uvršten direktan let iz Zagreba za Lanzarote, odluka je pala – vraćamo se na Kanarske otoke, no ovaj put ćemo istražili Lanzarote, otok poznat po svojim vulkanima. 

S razlogom se kaže kako je svaki Kanarski otok priča za sebe. Lanzarote je posve drugačiji od Tenerifa i tijekom našeg boravka imali smo osjećaj da smo otišli na drugi kraj svijeta. 

Lanzarote je raznolik otok i stvoren je jednako za obiteljski odmor uz plažu ili bazen, ali i za aktivan odmor s pregršt aktivnosti. Mi smo odabrali drugu opciju te smo na Lanzarote otišli planinariti, no posjetili smo i (skoro) sve atrakcije te uživali u vinskim turama. U nastavku donosim detaljan vodič kroz skoro sve atrakcije na otoku Lanzarote sa svim informacijama koje će ti olakšati organizaciju tvoje vlastite avanture.

lanzarote_timanfaya

Ono što je prednost ovog Kanarskog otoka je njegova veličina. Lanzarote je malen otok stoga ćeš u, primjerice, tjedan dana stići obići sve dole navedene znamenitosti. Vožnja okvirno s jednog dijela otoka na drugi traje oko sat vremena, što znači da nećeš gubiti puno vremena u vožnji.

Lanzarote: Kulturne znamenitosti koje trebaš posjetiti

Lanzarote nema klasičnih muzeja kao što smo, primjerice, navikli posjećivati u većim gradovima. Većina kulturnih atrakcija je vezano uz ime Césara Manriquea (1919.-1992.), španjolskog umjetnika, arhitekta, kipara i ekološkog aktivista koji je rođen na ovom otoku. Upravo je on zaslužan za izgled otoka te su glavne atrakcije za koje se plaća ulaznica njegovo djelo. 

Mnogi ga smatraju očima otoka Lanzarote. Nakon života izvan Kanarskih otoka, odlučio je vratiti se doma i kroz svoja djela odati počast ovom nevjerojatnom otoku. 

On je bio pionir na području integracije umjetnosti s prirodom i okolišem. U svojim djelima je kombinirao tradicionalne elemente s modernim dizajnom, stvarajući pri tome harmoničan spoj između čovjeka, umjetnosti i okoliša. Bio je aktivan u zaštiti okoliša i borbi protiv prekomjerne urbanizacije. Upravo zbog njegovog djelovanja i kroz njegov rad, Lanzarote je očuvao svoju prirodnu ljepotu te turizam nije naštetio niti nagrdio ljepotu ovog otoka. 

lanzarote_Jameos_del_Agua3

Posjetiti Lanzarote, a ne vidjeti barem jednu od atrakcija s potpisom Césara Manriquea je neoprostivo. Mi smo, poput pravih štrebera, posjetili sve znamenitosti i moram priznati da nas je svaka oduševila na svoj način. Prateći rad ovog vizionara na otoku, počinješ pomnije i bolje shvaćati kako je bilo živjeti na Lanzaroteu te što je sve César učinio za ovaj otok i zbog čega ga i dan danas stanovnici vole i dive mu se. 

Lanzarote: stopama umjetnika Césara Manriquea

Zapravo većina atrakcija za koje se plaća ulaznica su one s potpisom ovog umjetnika. Njegove atrakcije su uvijek povezane s prirodom, ta veza je bila i ostala neraskidiva, stoga navedene znamenitosti u jednu ruku možemo smatrati i prirodnim. Vrijeme je da uronimo u svijet Césara Manriquea…

Jardin de Cactus

Cactus garden iliti Vrt kaktusa je jedan od najpoznatijih kulturno-prirodnih spomenika na otoku. Vrt je otvoren 1990. godine i predstavlja spoj prirode i arhitekture na najbolji mogući način. U ovom vrtu se nalazi 4.500 kaktusa te 500 vrsta kaktusa s pet kontinenata. 

Ovo mjesto je uistinu posebno, čak i ako nisi ljubitelj kaktusa. Izgubiti se među različitim primjercima, od kojih neki idu i do par metara u visinu, je poseban doživljaj. Bez obzira na to što je ovo jedna od poznatijih atrakcija, nismo doživjeli pretjeranu gužvu niti smo čekali red kod kupnje ulaznica. 

anzarote_The_Cactus_Garden

Jardin de Cactus korisne informacije: 

 • Adresa: Av. Garafía, 35544 Guatiza
 • Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 16.30 sati
 • Cijena ulaznica: 8 eura za odrasle, djeca od 7 do 12 godina 4 eura

César Manrique kuće: César Manrique Foundation i César Manrique House Museom

Svakako posjeti barem jednu od kuća ovog poznatog umjetnika jer ćeš upravo u njima osjetiti esenciju njegovog rada te ostati oduševljen na koji način je César uklopilo arhitekturu u okoliš, stvorivši kuće koje odaju počast prirodi koja ih okružuje i tradiciji koju ne smijemo zaboraviti. 

U pitanju su dvije posve različite kuće. U César Manrique Foundation kući je umjetnik živio tijekom mlađih godina, a upravo tako i djeluju interijer i eksterijer koji naprosto zove na uživanje i druženje. Ova kuća se naziva i Volcano house jer je smještena u središta nasipa lave formiranog tijekom silovitih erupcija koje su se dogodile i na koncu formirale današnji izgled otoka od 1730. do 1736. godine.

Ova kuća je bila njegov dom skoro 20 godina, od 1968. do 1988. godine i predstavlja nevjerojatan primjerak kako se arhitektura može stopiti s okolišem. Veliki prozori koji su usmjerni na vulkane, tuneli lave koji su pretvoreni u hodnike, male oaze koje stvaraju izvrstan kontrast prirodi… 

U ovoj kući ćeš također doznati puno toga o samom životu, ali i životnoj filozofiji te, na koncu, umjetničkom djelovanju ovog velikog umjetnika. 

César Manrique House Museom naziva se još i Palm Grove House i posve je drugačija od gore navedene kuće. Smještena je u malom selu Haria i zapravo predstavlja umjetnikovu odu tradiciji otoka. Ovdje je živio smirenijim načinom života sve do smrti 1992. godine. 

Koju kuću posjetiti? Savjetujem obje jer su posve drugačije. Prva kuća je definitivno popularnija jer je posebna zbog načina gradnje. No, kuća u Hariji predstavlja izvrstan primjerak tradicionalne arhitekture sela ovog otoka. 

César Manrique kuće korisne informacije: 

 • César Manrique Foundation
 • Adresa: Taro de Tahíche – C/ Jorge Luis Borges, 16, 35507 Tahíche
 • Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 18 sati
 • Cijena ulaznica: 10 eura za odrasle, djeca od 7 do 12 godina 3 eura

César Manrique House Museom

 • Adresa: C/ Elvira Sánchez, 70, 35520, Haría
 • Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 18 sati
 • Cijena ulaznica: 10 eura za odrasle, djeca od 7 do 12 godina 3 eura
 • Za ove dvije atrakcije moguće je kupiti kombiniranu ulaznicu po cijeni od 17 eura za odrasle te 4 eura za djecu

Mirador del Rio

Mirador del Rio, odnosno vidikovac, smatra se remek-djelom ovog španjolskog umjetnika. Izvrstan je primjer kako se moderna arhitektura može stopiti s prirodom, imajući na umu da ono što je građeno ljudskom rukom smije samo dodatno naglasiti ljepotu prirode, nipošto ju narušiti. 

Nalazi se na vrhu litice na 475 metara iznad razine mora i pruža najimpresivniji i najljepši pogled na otok. Otvoren je 1973. godine te je od tada postao jedna od ključnih turističkih atrakcija otoka Lanzarote. Ovdje smo doživjeli nešto veću gužvu, no ona nije narušila doživljaj. Ako si te sreće poput nas i oslobodi ti se stol, obavezno popij kavu u kafiću.

lanzarote_Mirador_del_rio

Mirador del Rio korisne informacije:

 • Adresa: Carretera de Ye, S/N, 35541 Haría
 • Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 16.40 sati
 • Cijena ulaznice: 8 eura za odrasle, za djecu od 7 do 12 godina 4 eura

Jameos del Agua

Los Jameos del Agua je prvi umjetnički, kulturni i turistički centar nastao pod palicom Césara Manriquea. Riječ je o kompleksu tunela lave koji su nastali tijekom vulkanske aktivnosti na otoku. Naziv “jameos” odnosi se na otvorene dijelove lavinskih tunela koji su formirani kada su stropovi tunela urušeni, stvarajući prostore s otvorenim krovom. 

Ovdje se nalazi prirodno jezero, koje stvara prekrasan pejzaž, te bogata flora i fauna koja obitava u ovom podzemnom okruženju. U jezeru živi i endemska vrsta bijelih rakova, poznatih kao “jameitos” ili “albino rakovi”, koji naseljavaju jezero unutar špilje. Ovi rakovi su posebno prilagođeni tamnom okruženju podzemnih voda i često imaju blijedu boju ili su potpuno bez pigmentacije, što ih čini karakterističnim za ovaj ekosustav.

lanzarote_Jameos_del_Agua1

Ovi rakovi su slijepi, jer nemaju potrebu za vidom u potpunoj tami podzemnih voda. Njihova prehrana obično se sastoji od organskog materijala koji se nalazi u jezeru, poput lišća, algi i drugih organskih ostataka.

Iako je jezero dom ovih rakova, posjetitelji Jameosa del Agua mogu ih vidjeti jer su oni prilično brojni i često se mogu primijetiti dok plivaju ili istražuju svoje okruženje. Ovi rakovi pridonose jedinstvenoj prirodi i ljepoti ovog podzemnog ekosustava te su jedna od zanimljivosti koja privlači posjetitelje u ovu prirodnu atrakciju.

Osim što je prirodna atrakcija, Jameos del Agua također su kulturni centar. Unutar špilje nalazi se restoran, bar i koncertna dvorana, a prostor se također koristi za različite kulturne događaje poput izložbi i koncerata.

Ovo je definitivno najpopularnija Césarova atrakcija stoga se pripremi na veliku gužvu. Iskreno, nama je ovo bilo najmanje impresivno mjesto, upravo zbog nesnosne gužve. César je prije svega stvarao male oaze, kako za životinje tako i za ljude, stavljajući mir i spokoj na prvo mjesto. 

Nažalost, zbog velike gužve, to se nimalo ne može doživjeti na ovom mjestu. Također je ovo najskuplja atrakcija ovog umjetnika i iskreno, kada smo zbrojili što smo vidjeli, koliko smo se zadržali te na to dodali veliki broj posjetitelja, pretežito grupa, (ispred ulaza su u nizu stajali busevi…) shvatili smo da smo mogli i bez ove atrakcije. 

Naravno, ako imaš vremena i ne toliko strog budžet, posjeti ovo mjesto. No, ako nemaš vremena te paziš na svaki euro, bolje je posjetiti neke druge Césarove atrakcije. Red na blagajni nismo čekali jer grupe imaju svoj poseban ulaz, a fluktuacija ljudi je velika, no bez obzira na to, ovo je bila atrakcija na otoku u kojoj smo najmanje uživali. Kažem, ne zbog samog mjesta i njegove ljepote, nego velikog broja ljudi. 

anzarote_Jameos_del_Agua4

Jameos del Agua korisne informacije:

 • Adresa: Carretera Arrieta – Órzola S/N
 • Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 17.15 sati
 • Cijena ulaznice: 15 eura za odrasle, za djecu od 7 do 12 godina 7,50 eura
 • 20 eura za odrasle te 10 eura za djecu za Jameos del Agua i Cada de los Volcanes 

Kuća LagOmar

Jedna od meni osobno najdražih atrakcija koje smo posjetili na Lanzaroteu je kuća, odnosno danas muzej, LagOmar. U pitanju je uistinu spektakularna rezidencija koja je napravljena u vulkanskim stijenama, a rezultat je maestralne suradnje Césara Manriquea i Jesúsa Sotoa. 

lanzarote_Museo_Lagomar

Ova nevjerojatna građevina poznata je po svojoj arhitekturi, kulturnom značaju i povezanosti s poznatim glumcem Omarom Sharifom koji se zaljubio u kuću prije nego je dovršena. Naime, boravio je na Lanzarote tijekom 1970-ih kada je snimao novi film. Omar je bilo toliko oduševljen kućom (potpuno ga shvaćam…) te je odlučio kupiti LagOmar prije nego što je uopće dovršen.

No, glumac u ovoj ljepoti nije dugo uživao. Priča se kako je izgubio LagOmar u jednoj partiji bridža s britanskim vlasnikom hotela. Iako je bio oduševljen ovom rezidencijom, nakon gubitka, navodno nije želio posjetiti LagOmar.

Kuća LagOmar sada služi kao muzej, restoran i kulturni centar. Posjetitelji mogu istražiti impresivnu arhitekturu, uživati u prekrasnom vrtu i uživati u pogledu na okolni krajolik. Ova fascinantna rezidencija ostaje popularna turistička atrakcija na otoku Lanzarote zbog svoje jedinstvene povijesti, spektakularne arhitekture i kulturnog značaja. 

Ono po čemu je LagOmar tako poseban je osjećaj istraživanja rezidencije tijekom posjeta. Put te vodi kroz tunele, uz stepenice do vidikovaca, ulaziš u pojedine prostorije, poput kuhinje i kupaonice, a kako je kuća napravljena u stijenama, ali u i oko špilja i tunela, imaš osjećaj da svakim korakom otkrivaš nešto novo. Nama se ovo mjesto toliko svidjelo da smo platili najskuplje pivo na putu kako bi sjedili u kafiću i uživali u pogledu na ovoj maestralno djelo. Vrijedilo je!

lanzarote_Museo_Langomar

LagOmar korisne informacije:

 • Adresa: C. los Loros, 2, 35539 Nazaret
 • Radno vrijeme: svaki dan od 10 do 18 sati
 • Restoran: od utorka do nedjelje od 12 do 23.30 sati
 • Bar: od utorka do nedjelje od 18.30 sati
 • Cijena ulaznice: 8 eura

Druge kulturno-povijesne znamenitosti na otoku Lanzarote

Zapravo, malo je drugih kulturno-povijesnih znamenitosti na otoku Lanzarote koje nisu povezane s Césarom Manriqueom. 

Utvrda Santa Barbara 

Mi smo staru utvrdu Santa Barbara, smještenu na vulkanu, stavili kao opciju za posjet u slučaju da imamo vremena, no nažalost je nismo stigli posjetiti. U pitanju je utvrda koja je služila za praćenje, nadgledanje i upozorenje od, pretežito, gusarskih napada. Izgrađena je u 16. stoljeću u vrijeme španjolske kolonizacije Kanarskih otoka. Castillo de Santa Bárbara ima impozantnu arhitekturu s velikim zidinama, kamenim tornjevima i kulu. Unutar tvrđave posjetitelji mogu istražiti različite dijelove, uključujući kapele, vojničke prostorije i utvrđene prolaze.

Castillo de Santa Bárbara korisne informacije:

 • Adresa: C. Herrera y Rojas, 5, 35530 Teguise
 • Radno vrijeme: svaki dan od 11 do 18 sati,
 • Cijena ulaznice: besplatno, može se ostaviti donacija

Castillo de San Gabriel

Posljednji dan boravka na Lanzarote, prije samog leta, posjetili smo glavni grad Arrecife, a kako smo imali vremena i utvrdu San Gabriel. Njezina lokacija uistinu privlači poglede. U početku je na ovom mjestu bila mala drvena utvrda koja se pokazala nedovoljna te su je kasnije i spalili gusari. Kamena utvrda dovršena je u 16. stoljeću i postala je važna obrambena točka za luku.

lanzarote_arrefice

Castillo de San Gabriel proglašen je nacionalnim povijesnim spomenikom 1972., a kasnije je u njemu smješten etnografski muzej. Nažalost, unutar utvrde sve je napisano na španjolskom, no s vrha se pruža lijepi pogled. Vrijedi li posjetiti? Ako poput nas imaš viška vremena prije leta da, ali ciljano da ideš baš u ovu utvrdu – ne.

Castillo de San Gabriel korisne informacije:

 • Adresa: Castillo de San Gabriel, Lanzarote, C. Punta de la Lagarta, 1, Arrecife
 • Radno vrijeme: od 10 do 16 sati, subotom do 13 sati, nedjeljom zatvoren
 • Cijena ulaznice: kada smo mi bili nije im radila blagajna te smo ostavili donaciju od pet eura

Lanzarote: Prirodne atrakcije koje trebaš posjetiti

Lanzarote predstavlja pravi raj za ljubitelje prirodnih ljepota. Ovdje ćeš guštati na predivnim crnim plažama, uživati na brojnim planinarskim stazama, istraživati vulkanske špilje i tunele, penjati se na vulkanske kratere i ulaziti u njih, posjetiti klifove i neobična jezera… Rekla sam da je Lanzarote pravi raj? 

Većina prirodnih atrakcija je besplatna, ulaznice smo platili za dvije atrakcije – Nacionalni park Timanfaya i Cueva de los Verdes. 

Nacionalni park Timanfaya

Nacionali park Timanfaya predstavlja jedno uistinu posebno iskustvo. Ovaj impresivni Park prostire se na površini od oko 51 četvorni kilometar i obuhvaća područje koje je pogođeno vulkanskim aktivnostima sredinom 18. stoljeća. Smješten je u samom centru nekadašnje vulkanske aktivnosti. 

Najveća i najrazornija vulkanska aktivnost koja je oblikovala izgled i promijenila način života na Lanzarote dogodila se između 1730. i 1736. godine. Ovo je ujedno bio i najveći vulkanski događaj na cijelim Kanarskim otocima. 

lanzarote_timanfaya2

Te erupcije promijenile su krajolik otoka, ostavljajući iza sebe spektakularna polja lave, kratere s dimnjacima te pejzaže koji izgledaju poput mjesečevog krajolika. Danas Lanzarote ima preko 300 vulkana, a smatra se kako se više od 25 nalazi unutar granica Parka. 

Slobodno hodanje unutar Parka je strogo zabranjeno, a kada vidiš kako izgleda priroda, posve ti je jasno zbog čega. Veliki dio Parka se sastoji od neprohodnih polja lave. 

Moćno, velebno, dramatično, posve nestvarno – tako bih opisala Timanfaya nacionalni park.

lanzarote_timanfaya

Kako i kada posjetiti Timanfaya Nacionalni Park?

Park se može posjetiti na dva organizirana načina. Prvi i najpopularniji je onaj u autobusu, vožnja traje oko 45-ak minuta i prolazi takozvanom Rutom vulkana koju je, naravno, osmislio César Manrique, tijekom koje ćeš doznati sve o vulkanskoj povijesti otoka te vidjeti jedne od najljepših prizora u svom životu. Doslovno imaš osjećaj da se nalaziš na nekom drugom planetu ili pak u SF filmu. 

Drugi način je besplatnim organiziranim planinarskim turama. Jedna je tura uz obalu od El Golfa, duga je malo manje od tri kilometra te traje oko tri sata. Prikladna je za osobe iznad 16 godina, a grupe su do osam ljudi maksimalno. Potrebno je unaprijed rezervirati svoje mjesto.

lanzarote_timanfaya

Druga staza je ona od mjesta Yaiza te je duga tri kilometra. Također se mjesto treba unaprijed rezervirati, traje oko tri sata i dopuštena je osoba iznad 16 godina. 

Mi, nažalost, nismo uspjeli rezervirati svoje mjesto jer su sve ture za datume koje smo mogli bile već popunjenje. 

lanzarote_timanfaya

Timanfaya nacionalni park: sve što trebaš znati prije posjeta

Timanfaya nacionalni park je najpopularnija atrakcija na otoku Lanzarote. Stoga svoj posjet dobro isplaniraj. Prije svega dođi minimalno 20 minuta prije otvaranja Parka te kupi ulaznice online. Naime, u Park se pušta ograničena količina ljudi te ako dođeš kasnije, postoji velika mogućnost da ćeš zapeti u ogromnoj koloni. Mi smo u red stali pola sata prije otvaranja te smo bili treći auto u nizu. 

Nemoj otići na krivi “ulaz”. Naime, postoji Centar za posjetitelje koji je besplatan te se nalazi uz glavnu cestu, no tu nije ulaz u Park. Mi smo ga posjetili nakon službenog posjeta Parku.

U Google ukucaj “Montana Del Fuego Timanfaya” te obavezno dođi na lokaciju iz smjera Tinajo/Tajaste, a ne iz smjera Yaiza. Zašto? Ako ipak zapneš u koloni, u tom slučaju ćeš ovisiti o drugim posjetiteljima hoće li te ili neće pustiti da uletiš u kolonu, s obzirom na to da je ulaz s tvoje lijeve, a njihove desne strane. 

Kada stigneš na službeni parking, odmah se uputi u autobus te zauzmi desnu stranu koja nudi puno bolje poglede na Park. Imaj na umu da je na dijelovima vožnja izložena stoga ako se bojiš visine, nemoj sjediti uz pozor. 

U sklopu ovog posjeta nakon ture automobilom, čekaju te dvije demonstracije koje dočaravaju što se još uvijek odvija ispod zemljane površine. 

U sklopu Parka se nalazi i restoran, no njegove ocjene nisu baš velike, stoga ga (izuzev kave) slobodno preskoči. Park ima fantastičnu suvenirnicu i mi smo sve suvenire kupili odmah drugi dan.

lanzarote_timanfaya

Timanfaya Nacionalni park korisne informacije: 

 • Adresa: Diseminado Islote Hilario, 1, 35560 Tinajo
 • Radno vrijeme: od 9 do 15.45 sati
 • Cijena ulaznice: 20 eura za odrasle osobe, za djecu od 7 do 12 godina 10 eura

Cueva de los Verdes 

Cueva de los Verdes je prirodna vulkanska špilja smještena na otoku Lanzarote. Ova špilja dio je kompleksa lavinih tunela koji su nastali tijekom vulkanske aktivnosti na otoku. Špilja je dobila ime po obitelji Verdes, koja je nekad bila vlasnik dijela zemljišta na kojem se nalazi. Cueva de los Verdes je formirana prije oko 3.000 godina tijekom erupcije vulkana Monte Corona.

Ono što čini Cueva de los Verdes posebnim su njezine impresivne lavinske formacije i geološke značajke. Posjetitelji mogu istražiti niz špiljskih prostorija, hodnika i tunela, te se diviti spektakularnim lavinskim formacijama koje su oblikovane tijekom tisućljeća.

Špilja također ima bogatu povijest, jer su je lokalni stanovnici koristili kao sklonište od pirata tijekom prošlosti. Danas je Cueva de los Verdes popularna turistička atrakcija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta zbog svoje prirodne ljepote i jedinstvene geološke formacije. Također se koristi za kulturne događaje, poput koncerata i izložbi, zbog svoje akustike i impresivnog okruženja.

Meni je osobno ovo bio prvi put da sam posjetila vulkanski tunel, odnosno vulkansku špilju. Doživljaj je bio uistinu poseban, a tijekom vođene ture te čeka i jedno posebno iznenađenje koje neću otkriti kako bi se i ti iznenadio. 

Posjet je moguć jedino u sklopu vođene ture. Mi smo svoj red, odnosno grupu, čekali oko 40-ak minuta. Došli smo tijekom najveće gužve, no uglavnom je sve išlo glatko. Ulaznicu ne moraš kupovati unaprijed jer ti to ne osigurava raniji ulaz. 

lanzarote_Cueva_de_los_Verdes

Cueva de los Verdes korisne informacije: 

 • Adresa: LZ-204, 35542 Haría
 • Radno vrijeme: od 10 do 17 sati, zadnja tura u 16 sati
 • Cijena ulaznice: 15 eura za odrasle osobe, za djecu od 7 do 12 godina 7,5 eura

Los Hervideros

Jedna od definitivno najupečatljivijih prirodnih atrakcija su Los Hervideros čije ime dolazi od riječi “hervir” što na španjolskom znači “kuhati” ili “vreti”, a to najbolje opisuje što se na ovoj lokaciji događa. Valovi toliko snažno i moćno udaraju u stijene, stvarajući buku i mjehuriće, ostavljajući dojam kao da more kipi.

U pitanju su stijene koje karakterizira spektakularna erozija koja je nastala djelovanjem snažnih i moćnih valova kojih si i dan danas svjedok. Posebno je zanimljivo što su u pitanju vulkanske stijene koje su sklone eroziji stoga možeš istraživati različite puteve, ulaziti u male špilje, viriti kroz razne rupe, što posjet ovom mjestu čini pretvara u posebno iskustvo. 

lanzarote_Los_Hervideros

Los Hervideros korisne informacije: 

 • Adresa: dovoljno je ukucati Los Hervideros u Google mape, smješteni su na području Yaiza
 • Radno vrijeme: nema
 • Cijena ulaznice: besplatno

Charco Verde

Charco Verde nazivaju i Zelenom lagunom i ubraja se među najpopularnije (besplatne) prirodne atrakcije na Lanzaroteu. Kao što i samo ime govori, u pitanju je zeleno jezero iliti “bazen”, koje privlači posjetitelje ne samo zbog svoje boje nego i položaja. 

Naime, Charco Verde se nalazi na crnoj plaži, podno vulkanskih stijena, stoga možeš očekivati raznolikost boja – od smeđe, žute i crvenkaste, do zelene, preko crne i na koncu plave. Svoju zelenu boju može zahvaliti algama koje žive u njemu. 

Charco Verde je  dio prirodnog rezervata Monumento Natural de los Hervideros i Charco de los Clicos, koji obuhvaća vulkanske formacije, obalu i okolni morski ekosustav. 

Do samog jezera nije moguće doći jer je ono zaštićeno, no od strane mjesta El Golfo postoji kratka staza koja vodi do vidikovca s kojeg se pruža najljepši pogled na ovu prirodnu atrakciju. Svakako se prošetaj i oko drugog vidikovca koji je smješten iznad kafića uz parking. 

lanzarote_Charco_Verde

Charco Verde korisne informacije: 

 • Adresa: lijevo od ulaza u mjesto El Golfo, osiguran je besplatan šljunčani parking
 • Radno vrijeme: nema
 • Cijena ulaznice: besplatno

Mini Charco Verde

Za razliku od svog velikog brata, do obale Mini Charco Verdea je moguće pristupiti. Ovo jezero je manje popularno jer nije toliko zeleno, a isto tako iznad njega se ne nalazi vidikovac koji omogućuje pogled iz ptičje perspektive. No, zato ovom jezeru možeš pristupiti te je manja gužva.

lanzarote_plaza2

Također se nalazi na plaži imena Playa de la Montana Bermeja i lijep je doživljaj prošetati se plažom i uz ovo jezero. 

 • Mini Charco Verde korisne informacije:
 • Adresa: u Google maps ukucaj Charco Montana Bermeja ili Playa de Montana Bermeja (nalazi se između Charco Verde i Los Hervideros), parking s druge strane ceste
 • Radno vrijeme: nema
 • Cijena ulaznice: besplatno

Salinas de Janubio

Salinas de Janubio su solane smještene na zapadnoj obali otoka. U pitanju su tradicionalne solane koje datiraju još iz 19. stoljeća i predstavljaju važan dio kulturne baštine otoka. Iznad solane postoji par lokacija uz cestu s kojih se pruža lijepi pogled na bazene, no solanu možeš posjetiti i tijekom turističkog razgledavanja po cijeni od 22 eura po osobi (unaprijed rezerviraj mjesto za određeni sat ovdje)

Proces eksploatacije soli u Salinas de Janubio tradicionalno se provodi ručno. More se pušta u seriju bazena, gdje sunce isparava vodu, ostavljajući iza sebe kristale soli. Nakon toga, sol se ručno skuplja i pakira za prodaju ili daljnju preradu.

lanzarote_solana

Na Instagramu ćeš na brojnim mjestima pronaći izrazito dorađene fotografije ove atrakcije, stoga nemoj baš očekivati sve nijanse roze i tirkizne. No, i dalje je ovo mjesto predstavlja lijep prizor, posebice uoči zalaska sunca. 

 • Salinas de Janubio korisne informacije:
 • Adresa: Calle los Hervideros, S/N, 35570 Yaiza
 • Radno vrijeme: Centar za posjetitelje radi svaki dan od 9 do 18 sati, vidikovci uz cestu nemaju radno vrijeme
 • Cijena ulaznice: 22 eura za posjet samoj solani, no s vidikovaca i plaže besplatno
lanzarote_solana

Antigua rofera de Teseguite

Mnogi ove neobične formacije vulkanskih stijena nazivaju i gradom jer se čine kao da su nekad davno korištene za život. No, u pitanju su vulkanske stijene koje su tijekom stoljeća poprimile neobične oblike. 

Ovo mjesto je postalo pretežito popularno zbog društvenih mreža jer predstavlja odličnu kulisu za fotografije. No, bez obzira na to je vrijedno posjeta jer se između stijena možeš prošetati, a ako imaš vremena u okolici se nude i druge planinarske staze koje možeš kombinirati. 

 • Antigua rofera de Teseguite korisne informacije:
 • Adresa: LZ-404, 35539 Teguise, ukucaj u Google Maps samo “Antigua rofera”
 • Radno vrijeme: nema
 • Cijena ulaznice: besplatno

Las Grietas

Još jedno mjesto koje je postalo popularno zbog društvenih mreža je Las Grietas. U pitanju su vulkanske pukotine podno vulkana Montana Blanca koje su nastale utjecajima vode. Postoje tri veće pukotine koje nalikuju na kanjon kroz koje je moguće prohodati. 

Ovo mjesto je stvarno posebno, no zbog ogromne količine turista koji  dolaze samo kako bi imali fotku za Instagram, gubi se čar istraživanja ovih pukotina. Iskreno, mi smo bili u nešto kasnijim jutarnjim terminima i nakon par koraka smo odustali jer je gužva bila nesnosna. Također je ovo bilo mjesto koje je imalo najviše smeća (najviše maramica što ukazuje da ljudi vrše nuždu), na što brojni posjetitelji ukazuju. Nažalost, često smo svjedoci kako popularne Instagram lokacije privlače pojedince koji nemaju poštovanja prema prirodi.

 • Las Grietas korisne informacije:
 • Adresa: LZ-35, 35572 Tías, ukucaj u Google Maps “Las Grietas”
 • Radno vrijeme: nema
 • Cijena ulaznice: besplatno
lanzarote_Las_Grietas

Najljepše plaže na otoku Lanzarote

Lanzarote obiluje plažama diljem otoka – možeš uživati u zlatnim ili crnim pješčanim plažama. Kada smo posjetili Lanzarote, izuzetno je jako puhalo, tako da se mi nismo okupali, no nije nam smetalo jer smo na ovaj otok došli pretežito zbog planinarenja. 

Lanzarote je također popularan otok i za surfere stoga na brojnim plažama možeš uživati i u ovoj aktivnosti, a nude se i brojni tečajevi za početnike. 

Jedna od atrakcija su svakako crne plaže koje su baš poseban doživljaj. Među najpopularnije crne plaže ubrajaju se: Playa del Janubio, Playa de Montaña Bermeja, Playa del Paso, Los Clicos Beach, La Arena y El Pozo i Playa de las Malvas.

Duge zlatne pješčane plaže također se ubrajaju u atrakcije ovog otoka. Najpopularnije zlatne plaže su: Playa de Papagayo, Playa Chica, Playa de Famara, Playa Flamingo, La Garita, Playa del Jablillo, Playa Grande i Playa Mujeres. 

Planinarski izleti: najljepše planinarske staze na otoku Lanzarote

Lanzarote je idealan otok za sve ljubitelje planinarenja jer nudi pregršt zanimljivih staza. Tko bi mogao odoljeti planinariti kroz prepoznatljive vinograde, penjati se na vulkanski krater ili pak hodati u njemu? Lanzarote nudi pregršt raznolikih dionica. 

Mi smo na Lanzarote pretežito došli zbog planinarenja, tako da smo tijekom našeg boravka četiri staze (u planu je bilo pet, no vrijeme nas na dotični dan nije poslužilo). Ako si poput nas ljubitelj planinarenje, barem jednu od ovih staza dodaj na svoju “must do” listu. 

Staza Montana Tinasoria je izuzetno atraktivna dionica koja nudi 360 pogled na otok – s jedne strane tu je pogled na obalu i more, s druge na kratere vulkana, s treće na poznatu vinsku regiju. Ova staza je također zanimljiva jer djelomično prolazi kroz prepoznatljive vinograde ovog otoka, što ovaj izlet čini dodatno atraktivnim. Staza također vodi na vrh jednog kratera. U pitanju je djelomično kružna staza, duga oko 10 km, ne pretjerano zahtjevna, a mi smo na ovoj stazi sreli svega jedan njemački par. Staza počinje kod Lanzarote Safaris, parka za djecu gdje se ujedno mogu unajmiti deve. 

Definitivno najpopularnija staza na otoku je Caldera Blanca Trail koja se nalazi unutar Parka vulkana. Upravo na ovoj stazi smo doživjeli najveću gužvu. No, zapravo od parkinga pa sve do Montana Caldereta vlada najveća gužva jer se, naime, u ovaj manji vulkan, može ući. Cijela staza je kružna, duga je 10 km te vodi na krater Caldera Blanca vulkana te većinskim dijelom po samom krateru. Ovo je zahtjevnija staza, velikim dijelom je staza izložena te nije za one koji se boje visine. 

Također, unutar Parka vulkana nalaze se tri zanimljive i tehnički znatno lakše staze. Los Rodeos staza je duga oko 9 km, bazno lagana dionica izuzev strmijeg uspona na sami krater. Ova staza je atraktivna jer prolazi pored polja lave i nudi izvrstan pogled na Timanfaya nacionalni park, ali i okolne vulkane.

Montana Colorada je kratka staza od svega tri kilometra, a vodi oko vulkana Colorada. Specifična je jer oko Montane Colorada se još uvijek nalaze velika vulkanska jaja, okrugle stijene koje je vulkan prilikom erupcije izbacio na površinu. Uz ovu stazu nalaze se i poučne ploče na kojima ćeš doznati i puno toga o vulkanskim aktivnostima ovog otoka. Montana Colorada također privlači svojom bojom, ali je i odličan primjer kako su se nekoć vulkani eksploatirali, što je danas zabranjeno. 

Montana de los Cuervos je trebala biti naša posljednja staza na otoku, no na stazi Montana Colorada uhvatila nas je kratka, ali jaka kiša te smo bili posve mokri. Nismo ponijeli kabanicu? Nismo jer je Lanzarote poznat kao otok koji nema puno padalina 😀 Ova staza je popularna jer vodi u sam krater ovog manjeg vulkana. Staza je duga svega četiri kilometra i izuzetno je popularna za cijelu obitelj.

Među atraktivne staze također se ubraja i dionica oko vulkana Montana de la Corona jer upravo je erupcija ovog vulkana zaslužna za nastanak Cueva de los Verdes i Jameos del Agua. Lijepe su i staze unutar Nacionalnog parka Timanfaya koje sam već spomenula u tekstu.

Lanzarote: gradovi i sela 

Lanzarote je specifičan otok jer su vodeće atrakcije one prirodne i one s potpisom Césara Manriquea. Mada pojedini portali i blogovi stavljaju na “must visit” listu gradove i sela, u njima nećeš naći klasične atrakcije na koje smo navikli u nekim drugim mjestima. Gradovi i sela su usputne lokacije kroz koje ćeš ili proći samo autom ili ih posjetiti zbog ručka/večere ili kupnje suvenira. 

Dva su veća grada na Lanzarote, glavni grad Arrecife i Arrieta. Mi smo se kroz centar glavnog grada prošetali prije leta za Tenerife, a do Arriete smo se spustili na koktele i večeru. Sva malo veća mjesta uz obalu su usmjerena pretežito turizmu stoga ćeš tu naći pregršt restorana, barova i trgovina. Manja mjesta, sela kako ih nazivaju, su smještena pretežito u unutrašnjosti otoka.

Tijekom istraživanja gore navedenih atrakcija kroz većinu mjesta smo prošli, no realno ni jedno mjesto ti ne treba biti vodeći cilj tog dana. Zašto? Jer se sela sastoje od privatnih kuća te nemaju znamenitosti koje smo inače navikli istraživati, poput utvrda, muzeja i galerija. Uvijek tijekom vožnje, možeš stati u jedno od mjesta, popiti kavu ili čašu vina i malo se prošetati ulicama. Mi smo tijekom svog puta posjetili/prošli kroz: El Golfo, Ye, Teguise, Haria, Tiagua, Nazaret, San Bartolome i Yaiza.

Lanzarote je otok vina. Uživaj u barem jednoj vinskoj turi

Lanzarote je otok poznat po svojim specifičnim vinogradima i vinima. Mi smo tijekom našeg boravka posjetili dvije vinarije gdje smo uživali u vođenim vinskim turama i degustacijama. 

Vinova loza se na otoku uzgaja još od vremena španjolske kolonizacije u 15. stoljeću. No, vinski sektor doživio je značajniji razvoj u 18. i 19. stoljeću. Cijeli otok Lanzarote proglašen je Paisaje Protegido, što znači da su vinogradi pod zaštitom i slijede stroga pravila održivosti i zaštite okoliša.

lanzarote_vinarija_El_Grifo2

Zbog suhog i vjetrovitog klimatskog uvjeta, vinogradi su tradicionalno uzgajani u jamama poznatima kao “zocos”. Ove jame su iskopane u crnom vulkanskom tlu kako bi zaštitile lozu od jakih vjetrova i zadržale vlagu.

Glavna sorta grožđa koja se uzgaja na otoku Lanzarote je Malvasija Volcánica. Ova sorta daje karakteristična vina s mineralnim notama i svježinom. Naime, kako je tlo na otoku vulkanskog podrijetla, što dodaje mineralne note vinima i daje im specifičan okus.

Na vođenim vinskim turama ćeš doznati sve posebnosti proizvodnje vina na otoku, kako se ono prilagodilo vulkanskom tlu i što je sve potrebno kako bi se vinogradi očuvali i na koncu kako bi urodili plodom. 

Naša prva tura je bila u najpoznatijom i na kanarskim otocima najstarijom vinariji El Grifo. Trajala je 90 minuta u sklopu koje smo prohodali vinogradima, posjetili staru vinariju koja je danas muzej, novu vinariju te na koncu kušali tri vina. 

Za drugu turu smo odabrali manju vinariju Bodega Los Bermejos. U sklopu nje smo također vidjeli vinograde, posjetili vinariju te na koncu na predivnoj terasni degustirali po dvije čaše vina prema vlastitom odabiru. 

Koju god vinariju odabrao, a ima ih na otoku, nećeš pogriješiti. Tijekom našeg boravka smo kušali različita vina i sva su bila fantastična. Imaj na umu da je ture potrebno rezervirati unaprijed jer je broj posjetitelja po turi ograničen. 

Mislim da je ovo jedan od najvećih vodiča kojeg sam napisala, posebno uzimajući u obzir koliko je Lanzarote malen otok. Ovo je samo dokaz da nipošto nećeš pogriješiti ako odabereš Lanzarote za svoju iduću avanturu, bez obzira ideš li zbog planinarenja, umjetnosti, hrane ili vina. 

lanzarote_kanarski_otoci