Proljeće u Šibensko-kninskoj županiji već je tradicionalno rezervirano za jedinstveni eno-gastro doživljaj Dane otvorenih kušaonica, kojima je cilj svim zaljubljenicima u dobru vinsku kapljicu pokazati najbolje od najboljeg. Ove godine manifestaciji traje 27. i 28.4. a u njoj sudjeluje čak 13 vinarija ovog kraja.

“Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu” – rekla je Ivana Lušić iz Turističke zajednice Šibensko-kninske županije najavljujući vinske sorte koje dominiraju ovim krajem i koje se mogu kušati u kušaonicama ovog kraja.

Kako izgledaju Dani otvorenih kušaonica u Šibensko-kninskoj županiji? Kako bi domaćini to najbolje pokazali, prije same manifestacije održana je ‘generalna proba’ za medije tijekom koje su svoja vrata otvorile vinarije, kušaonice i odabrani hoteli s vinskim kapljicama kojima je teško odoljeti. Upravo ovaj način kušanja vina bilo je ogledni primjer kako uživati u Danima otvorenih kušaonica 2024. godine. Simulacija jedne od ruta tako je počela u hotelu Borovnik u Tisnom u kojem je uz delicije na stolu (dalmatinske specijalitete među kojima je dominirao carpaccio od sipe, salata od hobotnice i domaće maslinovo ulje) Davor Slamić predstavio svoje vinske etikete. Posebno je oduševljenje izazvalo pjenušac Didin San (nastao kombiniranjem sorti karakterističnih za ovo podneblje – trbljan, debit, pošip i maraština).

S mora u Šibensko-kninsko zaleđe putem koji je doveo do Vinarije Vizzulin. Vrata imanja s vinogradom i divnom kušaonicom otvorili su domaćini, bračni par Smiljan i Višnja Reljić. U ovoj kušaonici svakako vrijedi probati opojni Merlot, maraštinu Marušku ali i svježi, drski i vrlo upečatljiv pošip kojeg oblikuje vinograd specifičnog položaja (nalazi se na južnim stranama planine Promine, na mjestu gdje se zahvaljujući rijeci Čikoli sastaju mediteranski i kontinentalni zrak). Kako su Reljići odlični domaćini uz vino svakako naruči platu drniškog pršuta i domaće uštipke ili peku gdje nećeš znati što je bolje – meso ili krumpir.

Suprotnost tradicionalnoj vinariji u okolici Drniša svakako je vinarija ŠkoVina. Nalazi se u zaseoku Razvođe nedaleko Roškog slapa. Izvana klasična građevina za ovaj kraj, a kad prođeš ulazna vrata ulaziš na prekrasno imanje koje podsjeća na kulisu francuskog filma. Kušaonica ŠkoVina smještena je uz obiteljsku kuću koju nova generacija predvođena Tomislavom Tukićem polako pretvara u biser turizma ovog kraja. Na ovom se mjestu spaja tradicija u svakoj kapi debita, maraštine i merlota, cabernet sauvignona, ali i moderno u finim kanapeima koje za ovo mjesto ekskluzivno kreira restoran Zrno soli iz Splita. Kad ste u ovoj vinariji kušajte Rose aromatično vino od 80 posto plavine i 20 posto Merlota nagrađeno zlatom na prestižnom Concours Mondial de Bruxelles, u konkurenciji 1200 svjetskih vina.

Kako bi uživao u kušanju vina, ali i nešto ostavio za drugi dan, ostani u znaku vina i užitka i utoni u ugodan krevet skriven u jednoj od bačvi. Da dobro si čuo – u Razvođu se nalazi Agroturizam Duvančić specifičan po tome što apartmansko naselje izgleda kao bačvograd. Njega je u potpunosti kreirao i svaku staru bačvu Dalmacijavina restaurirao Marko Duvančić pružajući brojnim gostima jedinstveni doživljaj. Nakon mirnog sna iz zaleđa se spusti prema moru, točnije do nekadašnjeg premoštenog otoka Gola glava/Caput Cista koji se danas zove Primošten. Na njega pazi njegova zaštitnica Gospa od Loreta čiji se vidikovac nalazi iznad grada. Kip gospe visok je 17,50 metara, spada u najveće kipove Gospe u Europi, a za vrijeme sunčanih dana, kaže priča, da se kip vidi i iz talijanskog grada Loreta.

Na ovom mjestu puca pogled i na vinogradarski položaj Bucavac koji otkriva u krš smještene ‘kazete’ u kojima se sadi babić. Upravo taj babić stvara poseban doživljaj u vinima Prgin kojeg će ti servirati vlasnica vinarije Ivana Prgin. Do vinarije ćeš stići manjom cestom kroz sela Primoštenskog kraja, a oduševit će te činjenica da se nalazi u staroj mjesnoj školi. Nju su Ivana i njezin suprug restaurirali i u potpunosti prilagodili sebi i svim ljubiteljima vina. Uzmi si vremena za degustaciju u ovoj vinariji – fino vino, zvuk jazza i pogled na krajolik vrlo brzo će te ‘opiti’ omogućujući uživanje koje ćeš pamtiti.

Želiš li uživati u Danima otvorenih kušaonica? Zabilježi datume 27. i 28. travnja u svojem kalendaru i dođi na putovanje okusima Šibensko-kninske županije! Započni svoj produženi vikend kapljicom dobrog vina! Tijekom ovog eventa u vinarijama će tasting vina i finih zalogaja biti po promotivnim cijenama 50 % povoljniji, a uz eno-gastro doživljaj čeka te u vinarijama i super zabava. Više informacija saznaj na Facebook, Instagram ili web stranicama Turističke zajednice Šibensko kninske županije.

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko