Produženi vikend i proljeće – postoji li bolja kombinacija? Postoji – treba joj dodati prirodu. Ako niste sigurni kamo se uputiti i kako provesti slobodne dane u prirodi u društvu cijele obitelji, donosim popis fantastičnih izleta u Hrvatskoj, ali i susjednoj Sloveniji. 

Proljeće je idealno vrijeme za boravak u prirodi, a posebno za istraživanje nekih novih destinacija. Jedino što trebaš je spakirati svoj kofer, planinarske cipele i ruksak i u društvu cijele obitelji guštati na otvorenom. Sve izlete smo prošli te na linkovima unutar teksta možeš doznati više detalja o pojedinom destinaciji koja te zanima.

ledena_spilja_golubinjak-

Gorski kotar: Park šuma Golubinjak 

Park-šuma Golubinjak ubraja se među najpopularnija izletišta Gorskog kotara. Ova prirodna oaza nalazi se svega 1 kilometar od naselja Lokve te nudi raznolik sadržaj za velike i male ljubitelje prirode.

park_suma_golubinjak

Park-šuma Golubinjak je izvrstan odabir za sve one koji se žele upoznati s ovim dijelom Hrvatske. Naime, istražujući staze kroz Golubinjak, čini se kao da prolaziš kroz Gorski kotar u malenom. Fascinantna je činjenica da se na tako malom području nalazi većina prirodnih osobitosti koje su značajne za goranski šumski svijet.

Gorski kotar: Izvor Kupice

Izvor Kupice nalazi se pod Jezerske stijene kod mjesta Mala Lešnica, odnosno tu je početna točka za laganu i kratku stazu koja vodi do ove lijepe goranske rijeke. Izvor je malo tirkizno jezerce, svojim izgledom sličnom izvoru Kupe. 

Kupica je dugačka možda samo četiri kilometra, no ona je najvažniji desni pritok Kupe na području Primorsko-goranske županije. Od svog izvora do Broda na Kupi okuplja slivno područje od čak 291 kilometar kvadratni. To je najveći izvor na delničkom području.

Gorski kotar: Stazica puha Platka

Platak je idealna destinacija za velike i male ljubitelje prirode. Poučna staza naziva Stazica puha Platka novouređena je šetnica na Platku koja je stvorena upravo za najmlađe zaljubljenike u prirodu i one koji će to tek postati. 

stazica_puha_platk

Poučna šetnica Stazica puha Platka osim što posjetitelje upoznaje s prirodnim svijetom Platka, nudi i dva zabavna parka u kojem će veliki i mali klinci guštati, a roditelji zadovoljni i sretni mogu uživati u opuštenom ručku u Malom domu. 

Novi Vinodolski: Nebeski labirinti

Čovječanstvo je oduvijek bilo očarano labirintima. Oni služe kao mentalna stimulacija, fizička aktivnost, pružaju izazov i avanturu, ali služe i kao vid meditacije i opuštanja. Labirinti si prisutni u raznim kulturama diljem svijeta. Ako i sam želiš kročiti kroz labirint, uputi se u zaleđe Novog Vinodolskog gdje se pored sela Omar nalaze Nebeski labirinti. 

nebeski_labirinti_novi_vinodolski

U predivnoj prirodi uređena je ugodna šetnica duga 800 metara na kojoj se nalazi 10 kamenih labirinata. Nebeski labirinti su otvoreni 2012. godine, a iza ovog projekta stoji Ingrid Karačić Butorac koja je na njihovoj izgradnji radila svaki vikend tijekom devet mjeseci. 

Park prirode Velebit: uvala Zavratnica

Zavratnica je u biti potopljena bujična dolina s kanjonskim liticama visokim oko 100 metara, a sama dužina zaljeva je oko 900 metara. Kako piše na službenoj stranici Parka prirode Velebit Zavratnica je nastala u slojevima kredne starosti iz kojih se zbog velike razlomljenosti formiraju brojni sipari koji su zaustavljeni podzidima te sadnjom drveća i niskog raslinja.

Do danas je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega je čak 100 autohtonih i 20 alohtonih. Alan Čaplar u svojoj knjizi “Planinarski vodič po Hrvatskoj” ističe kako je Zavratnica nastala u jakom potresu davne 615. godine u kojem su potonula i tri starorimska grada s tog područja.

Otok Krk: Putevima zlatnih krčkih blaga

Ova tematska pješačka staza je idealna za sve ljubitelje prirode koji su u potrazi za jednim laganim i zanimljivim izletom na kojem će mnogo toga naučiti o otoku Krku i maslinovom ulju. 

Na stazi prolazimo pored brojnih maslinika, a u jednom trenutku se pogled otvara na mjesto Punat, Prnibu i otočić Košljun. Iduća destinacija na stazi i mjesto Kornić, a ako imaš vremena posjeti Zavičajnu etnografsku zbirku Kornić. 

Otok Rab: poluotok Kalifront i šuma Dundo

Posjetiti otok Rab, a ne istražiti njegov najzeleniji dio, je prava šteta. Rab je otok raznolikosti – jutro možeš, poput nas, provesti na Kamenjaku, kršnom, surovom i golom dijelu otoka, a već popodne hodati podno krošnji predivne šume. Poluotok Kalifront je najzeleniji dio otoka, prekriven šumama hrasta crnike i crnog jasena. Hrastovi se tu nalaze od davnina, a podno njih rastu lovor, borovi, čempresi, cedar i raznoliko nisko drveće. 

rab_premuziceva_kalifront_dundo1

Sredinom otoka, od uvale sv. Kristofora do Kamporskog polja, proteže se šuma Dundo ili Dundovo, a upravo taj dio Kalifronta je bio naše odredište za novi izlet na Rabu – upravo na ovom dijelu se nalazi druga Premužićeva staza.

rab_premuziceva_kalifront

Vodnjan: Staza srednjovjekovnih putova

Definitivno najpopularnija staza, ne samo u Vodnjanu nego i šire u Istri, je ona vrlo upečatljivog naziva Staza srednjovjekovnih putova. Označava se i s brojem 111, odnosno nekadašnji 351. Kao što možeš pretpostaviti, svoje ime staza je dobila jer redom prolazi pored raznih arheoloških nalazišta iz srednjeg vijeka. 

Zagreb: Horvatove stube na Medvednici

Medvednica, poznatija i kao Sljeme, omiljeno je izletište Zagreba i njegove okolice te skriva brojne znamenitosti koje samo čekaju da ih istražiš. Na svoj popis obavezno trebaš dodati i Horvatovih 500 stuba koje se nalaze na sjevernoj padini Medvednice. 

Ovo krško područje je bilo posve nepoznato sve dok ga nije otkrio i uredio planinar, novinar, publicist, fotograf i veliki zaljubljenik u Medvednicu Vladimir Horvat. 

horvatove_stube

On je u periodu od 1946. do 1953. godine vlastoručno izgradio 500 kamenih stuba na do tada nepristupačnom terenu. Svaki slobodan trenutak je odlazi u planinu i tamo bi boravio cijeli dan i u potpunoj samoći radio na izgradnji stuba. 

Krndija: utvrda Ružica grad

Velebni Ružica grad ubraja se u najveće hrvatske utvrde. Nekoć se tu nalazio grad, dvor i tvrđava s gotičkom crkvom, a podno grada su bile plemićke kurije. 

Do ovog slavonskog dragulja punog legendi o mitskim bićima vodi jednostavna i brza staza uz pomoć koje do Ružice stižeš za samo 20 minuta. 

ruzica_grad_slavonija

Papuk: Grofova poučna kružna staza na Jankovcu

Park-šuma Jankovac je nezaobilazna destinacija prilikom posjeta Parka prirode Papuk. U pitanju je dolina dugačka svega 500, a široka 200 metara, no na tako malom prostoru nalaze se brojne prirodne ljepote – mekane zelene livade, dva umjetna jezera, izvor, dvije zanimljive špilje i 30 metara visoki slap Skakavac. Upravo na Grofovoj poučnoj stazi otkrit ćeš sve prirodne znamenitosti Jankovca. 

Slovenija: Slap Orglice

Područje Kamniške Bistrice u Sloveniji nudi bezbroj prirodnih ljepota i staza koje su stvorene za obiteljske izlete. Dolina ove rijeke nalazi se podno dramatičnih vizura Kamniško-Savinjskih Alpi čiji najviši vrh Grintovec doseže visinu od čak 2.558 metara. 

slap_orglice_slovenija

I dok se iznad Kamniške Bistrice prostiru planinarske staze koje zahtijevaju dobru fizičku spremu i iskustvo, u dolini se nalaze mnogobrojne staze koje su stvorene za obiteljske izlete. Jedna od popularnijih staza je ona do slapa Orglice.

Slovenija: Krnica u Kranjskoj Gori

Kranjska Gora nudi zaista pregršt sadržaja za svakoga, a posebice za obitelji s djecom. Jedan od sjajnih izleta je lagano planinarenje do Koče v Krnici (Koliba u Krnici) koja je iznimno popularno planinarsko odredište, a staza do nje nezahtjevna i pogodna i za malu djecu. U pitanju je šetnja do Koče v Krnici koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.113 metara, a u tom pohodu se prelazi nešto manje od 300 metara visinske razlike.

krnica_slovenija_kranjska_gora

Bez obzira koji izlet odabereš, nećeš pogriješiti. Predstavljene staze su redom jednostavne i nezahtjevne, što znači da u novu avanturu može mogu ići i oni najmanji, ali i oni najstariji.