Kažem kako je Istra uvijek dobra ideja i koliko god puta smo je posjetili, svaki put otkrijem ponešto novo. Ako i ti obožavaš istraživati Istru i uvijek si za potragom za novim idejama za jednodnevne ili višednevne izlete, ovaj popis će te oduševiti. 

Naravno, Istra ima svoje poznate turističke perjanice kojima se svaki put iznova možeš vratiti (i mi to radimo), no isto tako ovaj dio Hrvatske skriva manje poznate, no jednako zanimljive atrakcije koje vrijedi posjetiti. Kao uvijek, donosim popis samo onih destinacija koje smo i sami posjetili. A sa svakim novim putovanjem, lista će se povećavati. 

Ponor i slap Butori

Ponor i slap Butori su prava zelena oaza koja se nalazi pored mjesta Marušići na cesti Buje-Šterna. Slap je visok oko 10 metara te pada u jezerce da bi voda završila na kraju u ponoru. 

butori

Samostan Sveti Mihovil nad Limom

U pitanju je jedan od najvažnijih samostanskih sklopova u Istri, a nalazi se iznad Limskog zaljeva. Najstarija je ranokršćanska crkvica sv. Marije iz 6. Stoljeća, a uz nju je sredinom 11. stoljeća izgrađena crkva sv. Mihovila i samostan. U crkvama su restaurirani ostaci vrijednih fresaka iz 11. stoljeća. Pored samostana počinje i staza koja vodi sve do Limskog kanala. 

Samostan_Sveti_Mihovil_nad_Limom

Svetvinčenat i Morosini-Grimani kaštel

Svetvinčenat, Savičenta ili San Vincenti – tako malo mjesto, a tako puno naziva. Ovaj gradić se nalazi u središtu južnog dijela Istre na pola puta između Pazina i Pule. 

Svetvinčenat je mene osvojio na prvu i definitivno ga ubrajam među ljepša mjesta u Istri. Uz to Svetvinčenat ima mnogo sadržaja u kojem možeš uživati. Središnjim dijelom grada dominira Morosini-Grimani kaštel koji je posve restauriran i otvoren za javnost početkom ljeta 2020. Moram priznati da sam se izuzetno dobro zabavila istražujući kaštel koji je svoju povijest prikazao na zanimljiv i interaktivni način.

kastel_svetvincenat

Svakako se prošetaj šarmantnim središnjim trgom te posjeti crkvu Navještenja Marijina koja se nalazi na njegovom istočnom dijelu. Nemoj propustiti posjetiti i Kuću vještice Mare u kojoj ćeš otputovati u daleku prošlost, upoznati Maru, ali i sudjelovati u streličarskoj i mačevalskoj bitki. 

Bazilika sv. Mihovila u okolici Vodnjana

Šetnja do bazilike sv. Mihovila je predivna, a vodi uz suhozide, pogledi se protežu preko maslinika i ovdje ćeš uživati u potpunom miru. I onda odjednom stigneš do crkve Sv. Mihovila Banjolskog. Ovaj lokalitet je svoje ime dobio prema nestalom naselju s tog područja, a smatra se da su u rimsko doba tu bile terme. 

vodnjan_staza_sv_mihovil

Današnja crkva potječe iz 1456. godine, a u pitanju je jednostavna građevina četvrtastog tlocrta i ravnog svetišnog zida. Iza očuvane crkve, nalaze se ostaci prve crkvene građevine iz 5./6. stoljeća na čijim temeljima je u kraju 11. stoljeća i početkom 12. stoljeća izgrađena veća crkva, odnosno trobodna bazilika koje bila napuštena u 15. stoljeću.

Zerostrasse u Puli

Kada se spomene Pula, svima je prva asocijacija famozna Arena, najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. No, ispod pulske površine čeka te pravi podzemni grad.

U Austro-Ugarskoj monarhiji Pula je bila najveća vojna luka, stoga ne iznenađuje nastanak “grada ispod grada”. Podzemni sustav tunela i skloništa trebao je poslužiti za sklanjanje ljudi, ali i za skladištenje streljiva u slučaju napada, a mnogi tuneli su bili i komunikacijski hodnici. 

Postoje čak četiri ulaza u tunele i bez obzira koji odabrao putevi vode ka središnjem dijelu. U pitanju je veliko proširenje gdje se nalazi izložba o pulskom javnom prijevozu prije sto godina i pojavi prvog tramvaja i lift koji povezuje sve tri razine. 

Bez obzira koji ulaz odabrao, putevi vode do središnjeg proširenog dijela koji je uistinu efektno preuređen. Iz Zerostrasse liftom se odvezi do Mezzanina, a nakon toga dopusti da te zabljesne danje svjetlo kada napokon iz podzemlja izbiješ na površinu. Nagrada za kraj je jedan od najljepših pogled na Pulu. 

pula_zerostrassejpg

Momjan i momjanski kaštel

Momjan je fascinantan. Ovo malo mjesto je postalo prava meka za gastro i vinoljupce jer se u njegovoj blizini nalaze jedne od najboljih konoba i vinarija cijele Istre. 

Momjanski kraj je zbog brojnih izvora vode i odličnog položaja bio naseljen već u pretpovijesno doba, a dokazi za to su pronađeni u špilji Cingarela. No, po prvi put se Momjan službeno spominje 1035. godine.

Glavna atrakcija Momjana je kaštel koji se počeo graditi u prvoj polovici 13. stoljeća, a vlasnici su bili obitelj Woscalca Devinskog i sinovi koji su bili poznati po svojoj prevrtljivosti te su često prodavali svoju lojalnost za pozicije i moć. Grad je toliko često mijenjao svoje vlasnike da se smatralo da  je uklet. 

Dvigrad – ruševine srednjovjekovnog grada 

Dvigrad se ubraja u najveće ruševine tipičnog srednjovjekovnog grada u Istri. Poseban je po tome što za razliku od mnogih ruševina nije srušen vojnom silom nego je napušten i prepušten zubu vremena. Kao što samo ime govori Dvigrad označava postojanje dva dijela grada, Moncastell i Castel Parentin, od kojih je ostao samo ovaj prvi. Ovo područje je zbog strateškog položaja bilo naseljeno već od prapovijesti, a u povijesnim se izvorima po prvi put spominje 879. godine. 

dvigrad_istra

Unatoč tome što je Dvigrad grad duhova već par stoljeća, ipak je u jednu ruku dobro očuvan. Opasan je dvostrukim obrambenim zidovima koji su međusobno povezani gradskim vratima. Unutar zidina očuvani su ostaci od više od 200 zdanja, a uočit ćeš ulice i stepenice na brojnim mjestima. 

Oko Dvigrada postoji legenda o zakopanom blagu zloglasnog britanskog gusara Henryja Morgana. Pod ovlastima guvernera Jamajke, Thomasa Modyforda, borio se protiv Španjolaca, ali gusar kao gusar često se nije držao dogovora i ovlasti koje su mu dane. Poznat je po tome što je osvojio Panamu, ali je uz to i pljačkao zbog čega je povrijedio mirovni ugovor između Španjolske i Engleske. 

dvigrad_istra

Britanci su krenuli u potjeru za njim, a prema legendi u bijegu je došao sve do Limskog zaljeva. Pronašao je Dvigrad koji je tada već bio napušten i tamo je sakrio svoje blago. Ostatak života je proveo u blizini Dvigrada u mjestu koji i dan danas nosi naziv M(o)rgani.

dvigrad_istra

Istarska pustinja Šterna

Istarska pustinja nalazi se kod mjesta Šterna te se često naziva i pustinja Šterna. Mjesto pripada općini Grožnjan, a nekoć je ta oblast bila velika i sadržavala je mnogo naselja.

pustinja_sterna

Istarska pustinja je možda površinom mala, no ipak je dovoljno velika da se u njoj na neko vrijeme možeš izgubiti i glumiti da se nalaziš na nekoj egzotičnoj lokaciji ili pak na drugom planetu. Pustinju sačinjavaju dine lapora koje nisu rijetkost u Hrvatskoj. Lapor je siva ili žućkasta sitnozrnata sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita i gline.

Otisci dinosaura na stazi Zelenikovac

Nacionalni park Brijuni ima brojna lica. S jedne strane tu je ono naveliko poznato koje ćeš upoznati tijekom izleta vlakićem koji vodi pored vodećih znamenitosti ovog Parka, kao što je Safari park ili izložba posvećena Josipu Brozu Titu. 

brijuni_staza_zelenikovac

No, dovoljno je odmaknuti se samo malo od vodećih atrakcija, kako bi otkrio onu najljepšu stranu Brijuna – divlju i mirisnu prirodu, staze na kojima se čini kao da si zakoračio daleko u prošlost, u vrijeme kada su istim stazama kročili ni manje ni više nego pravi dinosauri. Upravo na poučno-pješačkog stazi Zelenikovac čeka te nezaboravan doživljaj Nacionalnog parka Brijuni

staza_zelenikovac_brijuni

Otkrij još priča iz Istre:

  1. zbevnica_istra
  2. rovinj
  3. cingarela_slap
  4. 7_slapova_istra
  5. spilja_mramornica