Petrinja, mali grad velikog srca, ali i jedini hrvatski grad uvršten u kulturnu rutu keramike Vijeća Europe i ovog proljeća osvaja brojnim događanjima i atrakcijama. Posjeti ga ovih dana, kad je sve u znaku FLIK-a, kultnog festivala lončarstva kojeg zajedničkim snagama organiziraju Turistička zajednica Grada Petrinje, Keramički atelje Petrinja i lončarski obrt Sunflower. Oduševit ćeš se kreativnim pristupom i načinom kako poznata petrinjska zemlja postaje pravo malo remek dijelo. Festival je ovog vikenda bio održan u Centru novog života u Petrinji, a tijekom festivala su se svi okupljeni upoznali s majstorima svog zanata.

Među njima su bile i lokalne ‘zvijezde’- Valentino Valent u čijoj je radionici i pogonu lončarske radionice Sunflower, jednog od najpoznatijih lončara uvijek jako živo. U tijeku je isporuka naručenih predmeta od keramike (posebno su hit njegovi tanjuri). Valentinovo kolo ne miruje, a u poslu mu pomažu supruga i predani zaposlenici, a koliko je prepoznat njihov rad potvrđuju zadovoljni gosti koji mu se godinama vraćaju. O keramici se u Petrinji priča i na drugim mjestima, a ono što će domaćini reći je vrlo zanimljiv podatak – u Petrinji svatko može glinu pretvoriti u remek djelo, čak i ako je stranac. Kako to izgleda kad se povežu profesionalci i amateri moglo se vidjeti nedaleko Sunflowera u keramičarskom ateljeu Petrinja, gdje djeluje GRAK / udruga aktivista željnih umjetnosti.

Nastali su 2020., kako kažu kao odgovor na nedostatak kulturnih aktivnosti u gradu, a svojim predanim radom postajući od Otvorenog keramičkog studija u Petrinji, Keramički atelje Petrinja ujedno je i jedan od nositelja lokalne umjetničke scene. Okuplja keramičke umjetnike i ljubitelje tradicionalne keramike po kojoj je Petrinja poznata, ali je ove godine i domaćin prve umjetničke rezidencije kroz program Culture Moves Europe.

“Mi jako volimo glinu. Ona nam je sve – nekad je vidala rane, zatvorila je pukotine od potresa, a sada je medij s kojim se povezujemo sa svijetom” – rekla je voditeljica ove udruge Palma Miličević. Kao pravi domaćin predstavila je i tri svjetski poznata umjetnika, Talijanku Giuseppinu Battistelli, Venezuelku sa Španjolskom adresom Paulu Gueru Chamorru i Nijemca Duana Bahiu Benattia. Njih troje dobili su priliku živjeti u Petrinji dva mjeseca te svakodnevno raditi u ovom ateljeu. Trenutno su u izradi magneta za FLIK, a kad festival prođe radit će umjetnine, ukrase i murale. Na tom projektu radi Paula čiji će se mural ptice Vodomar na kraju njenog boravka u Hrvatskoj naći u dijelu Edukativno-prezentacijskog centra NATURA, Sisačko-moslavačke županije.

Budući da su Petrinju prepoznali brojni stranci koji je posjećuju, hvale, otkrivaju, uživaju u njezinoj ljepoti i divnom gostoprimstvu domaćina vrijeme je za njezino otkrivanje i domaćih turista. Grad je stradao u potresu, ali život i dalje u njemu teče, a domaćini koji u njemu žive s nevjerojatnom jednostavnosti dočekuju goste. Za vrijeme održavanja FLIK-a ali i svaki put kad kreneš u istraživanje Petrinje svakako posjeti gradsku Munjaru u kojoj ćeš čuti zanimljive priče o ovom gradu, potraži kušaonicu OPG-a Dvorneković čiji će te vlasnici Katica i Stjepan Dvorneković dočekati širokog osmijeha. Nećeš se ni snaći, a već ćeš kušati njihovo vino od kupina i crnog ribizla koje raste na imanju okruženo prirodom. Uz plantaže kupina i ribizla Dvornekovići imaju i med, imuno med, propolis. Izleti služe i za upoznavanjem s lokalnom eno-gastro ponudom.

Kad si u Petrinji odličan izbor hrane s roštilja, ali i tjestenine i pizza iz vlastite krušne peći ima Mlinski kamen. Ovo se imanje nalazi nedaleko centra grada, a nudi osim hrane i uživanje u kupalištu rijeke Kupe ali i let helikopterom i avionom. Gdje prespavati? Petrinja je poznata kao grad odličnih domaćina pa poželiš li se dobro naspavati i odmoriti potraži ‘slobodan krevet’ u drvenoj kući Babylonica. Nalazi se u selu Moštanica, na imanju na kojem će svatko naći nešto za sebe – igralište za male i velike zaljubljenike u sport, bazen, saunu, jacuzzi…

Foto: Nikola Zoko