Žumberak je idealna destinacija za obiteljske, ali i planinarske izlete. Na Žumberku se nalazi pregršt staza koje vode do i pokraj prelijepih prirodnih ljepota, ali koje idu uz i kroz mala sela. 

U sklopu festivala Brdo knjiga posjetila sam po prvi Žumberak, a opisani izlet je kao stvoren za cijelu obitelj. On nije tehnički ni kondicijski zahtjevan, a osim što predstavlja odličan boravak u prirodi, ujedno predstavlja i bogatu povijest ovog kraja.

zumberak_stari_grad

Otkuda potječe ime Žumberak?

Kako navode Lara Černicki i Stašo Forenbaher u svojoj knjizi “Kratke šetnje u prošlost”, nitko zapravo točno ne zna odakle potječe ime Žumberak. Danas se tako zove jedno selo nedaleko izvora rječice Kupčine, dva stara grada na obližnjim brežuljcima, ali i cijelo prostrano područje na čijim obroncima se oni nalaze. 

1296. godine se u popisu župa Akvilejske patrijaršije spominje na tom području župa po imenom Sicherberch, što u hrvatskom prijevodu znači “sigurni brijeg”. Smatra se kako je vjerojatno sjedište bila utvrda danas poznata kao Stari grad Žumberak. No, zapravo se ne zna kako se tijekom stoljeća Sicherberch pretvorio u Žumberak. 

zumberak_stari_grad

Krajem srednjeg vijeka na istom se prostoru spominje utvrda Sichelberg, što se može prevesti kao “brijeg u obliku srpa” ili “srpasti brijeg”. No, također postoje podaci gdje se  početkom 15. stoljeća taj grad nazivao i Schoenberg (“od lijepog brijega”). Stoga ne iznenađuje što je puk grad počeo nazivati Shumberk, a tijekom vremena se taj naziv pretvorio u Žumberak.

Neki pak smatraju da pučki Šumberk ne treba izvoditi od njemačkog Schoenberg, nego od praslavenskog korijena ‘šum’ koji označava neodređeni zvuk umjerene jačine: šum vode, ptičjih krila ili vjetra u krošnjama stabala. Sveta toga u Žumberku ima napretek, a šumoviti bregovi oduvijek su bili glavno obilježje žumberačkog krajolika. Ako na kraju zbrojimo sve pretpostavke, potječe li ime Žumberak od neke lijepe i sigurne utvrde na srpastom brijegu, nad potokom koji žubori kroz šumu? Možda nećemo nikad znati, no čini se posve prihvatljivim”, pišu Lara i Stašo. 

zumberak_stari_grad

Žumberačka je gora prijelazno područje između panonskog i dinarskog prostora pa se u njoj isprepliću raznovrsni utjecaji. Zajedno sa Samoborskim gorjem Žumberak je zaštićen kao park prirode. U Žumberačkoj gori postoji mreža markiranih planinarskih putova, ali izvrsnu mogućnost za planinarenje predstavljaju brojne nemarkirane šumske i seoske ceste koje se, zahvaljujući malenom prometu, mogu koristiti i kao pješački putovi”, navodi Alan Čaplar u “Planinarskom vodiču po Hrvatskoj”. 

Stari grad Žumberak i njegova povijest

Stari grad Žumberak smješten je blizu današnje granice između Hrvatske i Slovenije. Ruševine ovog srednjovjekovnog grada nalaze se na glavici iznad dvaju pritoka rječice Kupčine jugozapadno od sela Tomaševaca i nešto južnije od sela Kekića. 

Prvi put se grad spominje 1256. godine u ispravi koruškog grofa i kranjskoga gospodara Urlika III. Spanheimovca kojem je on darovao neke posjede. Smatra se kako su Spanheimovci i prije počeli s izgradnjom starog grada. Ruševine starog grada Žumberak nalaze se na vrhu strmog brda, dok je plato okružen elipsoidnim jarkom. 

zumberak_stari_grad

“Četverokutna romanička branič-kula nalazi se na zapadnom dijelu grada te je branila ulazak u njega s jugoistoka. Prema kamenim ostacima, istočno od branič-kule, nalazi se još jedan čvrsto građen objekt, vjerojatno palas. Uza zapadni zid ostaci su teško oštećenog  objekta te je na tome mjestu pronađen grob obložen pravilno isklesanom oblogom od sedre. Arheolog Damjan Lapajne zaključio je kako je vrlo vjerojatno riječ o sakralnom objektu, na što ne upućuje samo nalaz groba, nego i položaj objekta u smjeru istok-zapad, zatim način gradnje podova žbukom, kao i žbukanje zidova. Osim toga, položaj vjerojatne kapelice analogan je položaju kapelice u Okiću. Stoga se može pretpostaviti da je to crkva Svetoga Križa, koja se spominje u popisu goričkog arhiđakona Ivana iz 1334. godine”, navodi se u knjizi “Najljepši hrvatski dvorci i utvrde” autora Romana Avdagića, Hrvoja Kekeza i Darija Žagara.

No, nije ovo jedna utvrda, naime postoje dva utvrđena grada istog imena. I dok je Stari grad Žumberak napušten u 16. stoljeću, podignut je Novi grad Žumberak. Ono što je danas pomalo ironično je činjenica da je Stari grad u daleko boljem stanju od Novog. 

zumberak_stari_grad

“Arheološki je istražen i dijelom konzerviran pa su njegovi bedemi i kule vidljivi iz daleka, dok je tristotinjak godina mlađi Novi grad potpuno razrušen i gotovo da mu više nema ni traga”, piše u knjizi “Kratke šetnje u prošlost”. 

Opis kružne staze do Starog grada Žumberak

Početna točka za ovaj izlet nalazi se na skretanju s glavne ceste prema selu Tomaševci, između mjesta Hartje i Petričko Selo. Odmah nakon skretanja uz cestu postoji mogućnost parkiranja. U početku idemo asfaltiranom cestom prema selu Tomaševci. Prolazimo pored kapele Presveto Trojstvo i prije ulaska u selo, skrećemo s asfaltirane ceste lijevo u šumu i započinjemo spuštanje. Pripazi da u jednom trenutku ne skreneš u suprotnom smjeru (u ovom slučaju lijevo). Uskoro se priključujemo planinarskoj stazi 20 koja od Novog grada Žumberak vodi do Ječmišta. 

Ovaj dio staze je uistinu predivan, a putem će te pratiti i žubor vode. U jednom trenutku staza prelazi preko potočića, u slučaju veće količine vode, potreban je dodatni oprez za prelazak, no uz malo pomoći i siguran korak, ovaj dio staze ne predstavlja problem.

Uskoro stižemo do čistine gdje se nalaze i putokazi ka Starom gradu Žumberak. Na tom proplanku se nalazi starinski vinograd, uz čiji rub su zasađene breskve vinogradarke koje se krajem ljeta zarumene sočnim plodovima.

Za par minuta stižemo do ruševina gdje je uređena nadstrešnica, stoga ovo mjesto predstavlja odlično lokaciju za odmor. 

Vraćamo se istim putem i na raskrižju idemo lijevo. Put nas vodi do bajkovitog zaselka Kekić Draga. Ako želiš ovdje možeš kod putokaza skrenuti i posjetiti kapelu Sv. Ćirila i Metoda. Mi nastavljamo svoj prateći markacije koje nas izvode iz sela i vraćaju na cestu koja nas vodi do sela Tomaševci, gore spomenute kapele Presveto Trojstvo i na koncu do našeg automobila. 

zumberak_stari_grad

Opisana ruta je duga 8,7 kilometara, a na njoj se prolazi 350 metara nadmorske visine. Idealna je za obiteljski izlet na kojem ćeš uživati u ljepotama Žumberka, ali ćeš i doznati nešto o njegovoj povijesti. 

Korisne informacije za kružnu stazu do Starog grada Žumberak:

  • Početak staze: početak ceste koja vodi do sela Tomaševci
  • Parking: makadamski parking nakon skretanja s glavne ceste
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 8,7  km, prelazi se 350 metara nadmorske visine, a nama je bilo potrebno 2.45 h s uračunatim kraćim pauzama i uz lagani tempo veće grupe. Cijelu rutu možeš pogledati ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za obiteljski odmor i planinare početnike
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Ne
ivanscica_belecgrad

Otkrij još atraktivnih staza:

  1. kalnik
  2. ruzica_grad
  3. drivenik_vinodol