underdreamskies.com http://underdreamskies.com Fri, 27 Mar 2020 13:39:01 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Kako utažiti žeđ za putovanjima? Uz novi broj Place2Go magazina u digitalnom izdanju http://underdreamskies.com/2020/03/27/kako-utaziti-zed-za-putovanjima-uz-novi-broj-place2go-magazina-u-digitalnom-izdanju/ http://underdreamskies.com/2020/03/27/kako-utaziti-zed-za-putovanjima-uz-novi-broj-place2go-magazina-u-digitalnom-izdanju/#respond Fri, 27 Mar 2020 13:38:52 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3708 Za nas u PLACE2GO ožujak je oduvijek najizazovniji, ali i najdraži mjesec. Posljednjih devet godina svu smo svoju stvaralačku energiju i strast ulagali u Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, ali pritom nikad nismo zaboravili na proljetno izdanje magazina, dapače često su baš „sajamski“ brojevi bili među […]

The post Kako utažiti žeđ za putovanjima? Uz novi broj Place2Go magazina u digitalnom izdanju appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Za nas u PLACE2GO ožujak je oduvijek najizazovniji, ali i najdraži mjesec. Posljednjih devet godina svu smo svoju stvaralačku energiju i strast ulagali u Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, ali pritom nikad nismo zaboravili na proljetno izdanje magazina, dapače često su baš „sajamski“ brojevi bili među kvalitetnijima, možda upravo zbog te stvaralačke energije koja bi nas u razdobljima pripreme za Sajam potpuno obuzela.

Ožujak koji je za nas trebao biti jednak kao i svaki drugi prije njega, odjednom se prometnuo u najteži mjesec koji pamtimo. Svijetom se proširila pandemija koronavirusa, odgođen je Sajam, a nedugo zatim i život kakav znamo i volimo. Da sve još više počne nalikovati filmu katastrofe, Zagreb je pogodio i najjači potres u posljednjih 140 godina. U izvanrednim okolnostima koje se ne pamte, shvatili smo dvije stvari: putovanja su nam trenutno dalje nego ikad, ali baš zato nam nikad nisu bila potrebnija. Nismo htjeli dopustiti da nas koronavirus u potpunosti odvoji od dragocjenih nam čitatelja, pa smo odlučili pokloniti svima novi broj magazina u digitalnom obliku: Place2go_digitalno izdanje_ožujak 2020.

place2go_online

Virtualno ćemo putovati u Zemlju izlazećeg sunca – tema broja je Japan. Otkrit ćete kako funkcionira nevjerojatan spoj drevne tradicije i ultra-modernosti, koja je tajna japanske dugovječnosti, kao i pravila odijevanja japanskih tinejdžera. Upoznat ćete se s Belizeom, neistraženim draguljem Karipskog mora, ali i uživati u opojnoj energiji Rio de Janeira. Možda ćete maštati o tome da vas grije sunce nad Andamanskim morem ili da na licu osjećate kapljice vode s moćnih slapova Niagare. Možda ćete shvatiti da se vrijednost destinacija ne mjere u miljama, pa ćete, kada sve ovo prođe, posjetiti Vis? Ljubitelji city breaka moći će otputovati u London i Boston, ali i 10 gradova s najšarenijim ulicama – i to u sklopu teme Top 10 street art gradova. Kako bismo dali podršku susjedima koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom, objavili smo i temu Lago di Como, sve u nadi da ćemo se što prije ponovo voziti po predivnim krajolicima sjeverne Italije. Ako je situacija u kojoj smo se našli dobra za išta, onda je to planiranje putovanja. Stoga ovaj naš poklon zaista dolazi u pravi čas.   

Najgora stvar koja se može dogoditi putniku nisu svijet u karanteni i zatvorene granice, prizemljeni zrakoplovi i obavezne samoizolacije. Najgora stvar bi bila izgubiti želju za otkrivanjem novih ljepota i vrijednosti, za uživanjem u posebnoj energiji koja je upisana u temelje svakog novog mjesta koje posjetimo. To bi bio istinski gubitak slobode, ali to se NEĆE dogoditi. Zapravo, jednom kada sve ovo završi, naša želja za otkrivanjem novih čarobnih mjesta na Zemlji bit će veća nego ikad, a samim time će i doživljena iskustva biti još dragocjenija. Do tada vam želimo da uživate u ovom virtualnom putovanju koje smo za Vas pripremili. 

Foto: Goran Jović, Damjana Domanovac

The post Kako utažiti žeđ za putovanjima? Uz novi broj Place2Go magazina u digitalnom izdanju appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/27/kako-utaziti-zed-za-putovanjima-uz-novi-broj-place2go-magazina-u-digitalnom-izdanju/feed/ 0
Kada želiš zaraditi na pandemiji koronavirusa: outdoor trgovina prodavala maskice po cijeni od skoro 400 kn http://underdreamskies.com/2020/03/26/kada-zelis-zaraditi-na-pandemiji-koronavirusa-outdoor-trgovina-prodavala-maskice-po-cijeni-od-skoro-400-kn/ http://underdreamskies.com/2020/03/26/kada-zelis-zaraditi-na-pandemiji-koronavirusa-outdoor-trgovina-prodavala-maskice-po-cijeni-od-skoro-400-kn/#respond Thu, 26 Mar 2020 13:51:29 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3698 Veliki broj planinara i drugih outdoor zaljubljenika ostalo je u šoku kada su vidjeli što je u svoj asortiman uvrstila mnogima omiljena trgovina outdoor opreme. Naime, osvanula je ponuda za perive zaštitne maske po nevjerojatno visokim cijenama.  Outdoor trgovina Kibuba je u svoj asortiman ovih […]

The post Kada želiš zaraditi na pandemiji koronavirusa: outdoor trgovina prodavala maskice po cijeni od skoro 400 kn appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Veliki broj planinara i drugih outdoor zaljubljenika ostalo je u šoku kada su vidjeli što je u svoj asortiman uvrstila mnogima omiljena trgovina outdoor opreme. Naime, osvanula je ponuda za perive zaštitne maske po nevjerojatno visokim cijenama. 

Outdoor trgovina Kibuba je u svoj asortiman ovih dana uvrstila ni manje ni više perive zaštitne maske koje su se mogle kupiti po cijeni od, pazi sada: 230 kn za pet komada, 155 kn za tri komada, 55 kn za jedan komad (55 kn za jednu maskicu?!?!) i nevjerojatnih 385 kn za 10 komada. 

Ovaj čin nije prošao nezamijećeno – u kratkom roku u grupi Planinarski kutak osvanuli su postovi o proširenju ponude ove outdoor trgovine i oni su blago rečeno izazvali gomilu negativnih komentara i poziv na bojkot. 

“Treba to nagraditi kad prođe kriza. Ne kupovati u trgovinama koje su profitirale na epidemiji”, “Šta sam kupio u Kibubi san kupio. Nikad više ništa”, “Sramota. Stvarno sram da ih bude”, “Kak ih nije sram… Mislim da definitivno nikad u taj dućan ne bum ušla”, samo su neki od komentara koji su osvanuli ispod postova, a pojedini članovi grupe su se i našalili na taj račun i trgovinu prozvali Kiguba. 

kibuba_maskice

U kratkom roku je i sama trgovina shvatila kakav je potez napravila te se ujedno i ispričala za postupak i maskice povukla iz prodaje. Nažalost, u trenutku objave ovog posta to isto nije napravljeno na slovenskoj online trgovini.

No, unatoč tome ostaje gorak okus u ustima znajući na što su pojedinci spremni zbog dodatne zarade. U današnje doba društvenih mreža potez poput ovog nerijetko znači i ogroman pad popularnosti brenda jer korisnici interneta ne zaboravljaju tako lako. Jednom kad završi pandemija koronavirusa će se pokazati tko je bio heroj, a tko profiter. Možemo se samo nadati da će nagrade i kazne biti podijeljene prema zaslugama.

Foto: Privatno

The post Kada želiš zaraditi na pandemiji koronavirusa: outdoor trgovina prodavala maskice po cijeni od skoro 400 kn appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/26/kada-zelis-zaraditi-na-pandemiji-koronavirusa-outdoor-trgovina-prodavala-maskice-po-cijeni-od-skoro-400-kn/feed/ 0
Alan Čaplar “Hrvatske planine” – knjiga stvorena za sve zaljubljenike u planinarenje http://underdreamskies.com/2020/03/25/alan-caplar-hrvatske-planine-knjiga-stvorena-za-sve-zaljubljenike-u-planinarenje/ http://underdreamskies.com/2020/03/25/alan-caplar-hrvatske-planine-knjiga-stvorena-za-sve-zaljubljenike-u-planinarenje/#respond Wed, 25 Mar 2020 13:28:26 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3692 Hrvatske planine doista su osobit dio naše zemlje. U njima vlada divljina, pa tako na njima žive vukovi, risovi i medvjedi, ali na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu. Osim što su pravi raj raznolike flore i faune, planine su […]

The post Alan Čaplar “Hrvatske planine” – knjiga stvorena za sve zaljubljenike u planinarenje appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Hrvatske planine doista su osobit dio naše zemlje. U njima vlada divljina, pa tako na njima žive vukovi, risovi i medvjedi, ali na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu. Osim što su pravi raj raznolike flore i faune, planine su omiljeni prijatelji domaćih, ali i svjetskih planinara.

Iako se ne ističu visinom svojih vrhova, a ima među njima gora i brda posve beznačajne visine, nije pretjerano reći da malo koja zemlja na svijetu ima tako lijepe i zanimljive planine. Vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena mogu se obilaziti godinama i desetljećima a da istraživanje nikada ne postane dosadno ili bude iscrpljeno.

Istaknuti planinarski publicist Alan Čaplar autor je nove poslastice za sve zaljubljenike u prirodu – u knjizi „Hrvatske planine“ vodi nas na sedamdesetak najzanimljivijih hrvatskih planina i najljepših vrhova, opisujući njihove značajke i posebnosti. Osim poučnih tekstova, ova knjiga obiluje predivnim fotografijama koje će svima oduzeti dah. Urednik knjige Vid Jakša Opačić kao jednu od velikih prednosti ističe činjenicu da je Alan Čaplar autor svih fotografija i tekstova. 

hrvatske_planine_alan_caplar

Alan Čaplar hrvatskoj je publici poznat i po svojim ranijim djelima objavljenima u Mozaiku knjiga, na kojima je radio samostalno ili u suradnji s drugim stručnjacima iz različitih područja, a najistaknutija su: „Planinarski vodič po Hrvatskoj“, „Tajanstvena Hrvatska“, „Neotkrivena Hrvatska“ i „Čarobna Hrvatska“.

Za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen je najboljim dužnosnikom Hrvatskoga planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za doprinos planinarskoj publicistici i u drugim kategorijama. Kao autor ili koautor do 2019. objavio je ukupno 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Ljubav prema planinama naslijedio je od roditelja planinara koji su mu nadjenuli ime koje nosi i jedan od najljepših predjela Velebita. 

The post Alan Čaplar “Hrvatske planine” – knjiga stvorena za sve zaljubljenike u planinarenje appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/25/alan-caplar-hrvatske-planine-knjiga-stvorena-za-sve-zaljubljenike-u-planinarenje/feed/ 0
Uplatio si putovanje preko turističke agencije. Hoćeš li dobiti novac natrag ili? http://underdreamskies.com/2020/03/19/uplatio-si-putovanje-preko-turisticke-agencije-hoces-li-dobiti-novac-natrag-ili/ http://underdreamskies.com/2020/03/19/uplatio-si-putovanje-preko-turisticke-agencije-hoces-li-dobiti-novac-natrag-ili/#respond Thu, 19 Mar 2020 14:36:29 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3681 Proljeće je idealno vrijeme za putovanja pa je tako veliki broj Hrvata uplatio turističko putovanje preko neke od turističkih agencija. No, usred pandemije koronavirusa, putovanja su otkazana, a države diljem svijeta zatvaraju svoje granice. Povodom toga Udruga hrvatskih putničkih agencija izdala je priopćenje svim putnicima […]

The post Uplatio si putovanje preko turističke agencije. Hoćeš li dobiti novac natrag ili? appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Proljeće je idealno vrijeme za putovanja pa je tako veliki broj Hrvata uplatio turističko putovanje preko neke od turističkih agencija. No, usred pandemije koronavirusa, putovanja su otkazana, a države diljem svijeta zatvaraju svoje granice. Povodom toga Udruga hrvatskih putničkih agencija izdala je priopćenje svim putnicima koji su uplatili turistički aranžman u nekoj od turističkih agencija:

“Širenje koronavirusa izazvalo je nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu – pa tako i u industriji putovanja. Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja do obustave redovnih prometnih linija, zatvaranja granica i potpune zabrane putovanja bilo koje vrste, koronavirus je turističkim agencijama, organizatorima putovanja i pružateljima usluga u turizmu, zadao snažan udarac.

Posljedice trenutne situacije osjećaju i putnici –  individualni gosti i grupe, poslovni ljudi na putovanjima i organiziranim kongresima, školarci i njihovi roditelji te svi ostali. Svi oni uredno su uplatili svoja putovanja  koja se zbog više sile, u ovim izvanrednim okolnostima, neće realizirati te očekuju kompenzaciju.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain naglašava da uplaćeni novac nije izgubljen:

Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će, u visini uplaćene svote, moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe, a kao što to već rade naše kolege u mnogim europskim zemljama“. 

Putnici moraju znati da njihov novac nije ostao na računu turističke agencije već je isti proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku… Obrtna sredstva pojedine turističke agencije, uglavnom malog ili srednjeg poduzetnika, ograničena su, i povrat sredstava korisniku usluge, uslijed stagnacije bukinga i nametnutih zabrana, bio bi koban za mnoge od njih.

„Stoga nudimo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane – putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja“, naglašava Fain.

U nadi da ćemo brzo prevladati ovu krizu i iz nje izaći podignutih glava, pridružujemo se apelima Stožera civilne zaštite da se pridržavamo uputa koje izdaje.”

Foto: Unsplash

Zanima te još blogova na temu koronavirusa:

—> Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez

—> Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…?

The post Uplatio si putovanje preko turističke agencije. Hoćeš li dobiti novac natrag ili? appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/19/uplatio-si-putovanje-preko-turisticke-agencije-hoces-li-dobiti-novac-natrag-ili/feed/ 0
Ovim muzejima se možeš prošetati i virtualno http://underdreamskies.com/2020/03/17/top-10-svjetskih-muzeja-koje-mozes-posjetiti-i-online/ http://underdreamskies.com/2020/03/17/top-10-svjetskih-muzeja-koje-mozes-posjetiti-i-online/#respond Tue, 17 Mar 2020 12:59:55 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3676 Zbog epidemije koronavirusa mnogi ljudi se nalaze u samoizolaciji, a sve više odgovornih osoba dobrovoljno se odlučuje na izolaciju u nadi kako će se na taj način barem malo usporiti širenje virusa. Moja malenkost dane provodi unutar svoja četiri zida, u vrtu ili u brdima, […]

The post Ovim muzejima se možeš prošetati i virtualno appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Zbog epidemije koronavirusa mnogi ljudi se nalaze u samoizolaciji, a sve više odgovornih osoba dobrovoljno se odlučuje na izolaciju u nadi kako će se na taj način barem malo usporiti širenje virusa. Moja malenkost dane provodi unutar svoja četiri zida, u vrtu ili u brdima, daleko od ljudi i virusa. Ako si poput mene odlučio većinu svog dana provoditi unutar svoja četiri zida, vjerojatno si se zapitao što raditi, a da nije samo gledanje serija i filmova. Možda posjetiti neki poznati svjetski muzej?

Da, dobro si čuo. Brojni poznati svjetski muzeji imaju virtualne ture, a sada je savršeno vrijeme da iskoristiš svoju izolaciju i naučiš ponešto novoga o svijetu koji te okružuje. A možda s kauča shvatiš da kada jednom prođe ova kriza želiš posjetiti neki od muzeja i uživo. Samo klikni na muzej i uživaj!

Foto: Unsplash

Zanima te još postova vezanih uz koronavirus?

—> Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…?

—> Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez

—> Uplatio si putovanje preko turističke agencije. Hoćeš li dobiti novac natrag ili?

The post Ovim muzejima se možeš prošetati i virtualno appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/17/top-10-svjetskih-muzeja-koje-mozes-posjetiti-i-online/feed/ 0
Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…? http://underdreamskies.com/2020/03/13/koronavirus-i-letovi-je-li-moguce-promijeniti-termin-leta-dobiti-povrat-novca-sto-u-slucaju-otkazivanja/ http://underdreamskies.com/2020/03/13/koronavirus-i-letovi-je-li-moguce-promijeniti-termin-leta-dobiti-povrat-novca-sto-u-slucaju-otkazivanja/#respond Fri, 13 Mar 2020 15:41:38 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3666 Dok smo još prije tjedan dana vjerovali kako riječi koronavirus, kriza i karantena nećemo koristiti u istoj rečenici, danas neki već rade od doma, treći pak pripremaju zalihe hrane u podrumu, a vlasti savjetuju što manju socijalizaciju. Već je svima jasno kako od planiranih putovanja […]

The post Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…? appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Dok smo još prije tjedan dana vjerovali kako riječi koronavirus, kriza i karantena nećemo koristiti u istoj rečenici, danas neki već rade od doma, treći pak pripremaju zalihe hrane u podrumu, a vlasti savjetuju što manju socijalizaciju. Već je svima jasno kako od planiranih putovanja narednih mjeseci neće biti apsolutno ništa, no postavlja se pitanje što je s kupljenim avionskim kartama. Avio kompanije su prilagodile svoje poslovanje i ponudile alternativne opcije.

Teško je procijeniti kako će se odvijati situacija u svijetu po pitanju širenja koronavirusa i stanja u kojem ćemo se naći, no jedno je sigurno – vrijeme je da promijeniš svoje putne planove. U nastavku provjeri koje regulative su uvele poznate avio kompanije glede koronavirusa. 

Ryanair

Ryanair je obavijestio svoje kupce da od 13. do 31.3. mogu zamijeniti termin puta bez naknade. No, kupci i dalje moraju platiti razliku u cijeni karata. Ova odluka se odnosi na već kupljene karte, ali i nove. U slučaju da je tvoj let otkazan dobivaš obavijest na email ili putem SMS s opcijom povrata novca, ali možeš rezervirati drugi termin putovanja ili preusmjeriti put kako bi stigao do željene destinacije.

Air France i KLM

Ako je tvoja karta izdana u period od 3.3. do 31.5.2020. možeš besplatno promijeniti rezervaciju karte ili zatražiti vaučer. Tvoje novo putovanje mora najkasnije započeti 31. svibnja i mora, naravno, biti u istom razredu. Ako ne postoji slobodno mjestu u istoj klasi, potrebno je nadoplatiti razliku u cijeni. Ako si kupio kartu s opcijom da možeš otkazati, dobit ćeš novce natrag, i to za period putovanja od 3.3. do 31.5. Možeš online otkazati kartu i zatražiti povrat novca. Za sve ostale karte nije moguće dobiti povrat novca, ali možeš zatražiti vaučer koji vrijedi godinu dana za sve Air France, KLM i partnerske letove. 

koronavirus_putovanja

Turkish Airlines

Za sve karte kupljene za period od 06. do 24.3. Turskih Airlines nudi besplatnu promjenu termina. Karte kupljene prije 5.3., a za letove sve do 31.12.2020., također možeš zamijeniti besplatno, no potrebno je termin promijeniti do 16.3. Ova usluga ne uključuje domaće letove u Turskoj. Turkish airlines je obavijestio svoje kupce da u slučaju otkazivanja leta imaju pravo na besplatnu promjenu karte za drugi odabrani termin.

Lufthansa grupa (Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Air Dolomiti)

Ako je karta izdana prije ili na 5.3. s terminom leta do 30.4. može se promijeniti termin leta bez dodatnog plaćanja. Novi termin leta treba biti realiziran do 31.12.2020. Ako je tvoja karta kupljena prije ili na 12.3., a još uvijek ne znaš kad bi letio, možeš otkazati rezervaciju, a za novi termin se možeš odlučiti do 1.6., odnosno do tog datuma moraš rezervirati novi termin, a on se mora realizirati do 31.12.2020. U slučaju otkazivanja leta Lufthansa grupa će preusmjeriti tvoj let ili ti ponuditi mogućnost nove rezervacije ili povrat novca.

Eurowings

Eurowings također nudi besplatnu promjenu termina putovanja. Ako je karta kupljena s terminom do 30.4. možeš zatražiti novi termin puta unutar ove godine. Ako planiraš kupiti kartu do 31.3., sve do 31.05. možeš besplatno promijeniti termin putovanja unutar ove godine. U slučaju da je tvoj let otkazan Eurowings nudi alternativni let, ali i mogućnost rezerviranja novog termina puta. Put možeš otkazati uz povrat novca samo u slučaju Flex opcije.

Delta

Delta putnici smiju napraviti jednu besplatnu promjenu svoje avionske karte koja je kupljena za period od 1.3. do 31.3. Let možeš otkazati, no povrat novca nemoj očekivati. Ali, možeš otkazati let i zatražiti vaučer koji vrijedi godinu dana. Na svojim društvenim mrežama Delta je također naglasila kako dopušta besplatnu promjenu termina na međunarodnim i domaćim letovima za putovanja do 30.4., a koji su kupljeni do 9.3. Delta ističe kako će svaki kupac u slučaju otkazivanja leta biti kontaktiran.

Croatia Airlines

I naša avio kompanije je uvela posebna pravila za međunarodne letove i to za karte koje su kupljenje i koje će biti kupljene do kraja ožujka, a tiču se putovanja do 31.5. Odobrena je promjena datuma leta na istoj liniji bez naknade, a novo putovanje se mora realizirati najkasnije do 31. prosinca 2020., a unutar godinu dana od izdavanja originalne karte. Kartu morate zamijeniti za onu iste klase, ako ne postoji mjesto potrebno je nadoplatiti razliku. Također je potrebno promjenu datuma zatražiti prije početka originalno planiranog putovanja. Croatia Airlines je obavijestila kako za otkazane letove prema Rimu kupci imaju pravo na promjenu termina bez naknade ili na povrat novca.

koronavirus_letovi

EasyJet

Na svojim društvenim mrežama EasyJet je naglasio kako svi putnici mogu besplatno odabrati alternativni datum za svoj putovanje, a to se odnosi za već kupljene karte, ali i nove. Kompanija je na svojim društvenim mrežama također naglasila da će svi kupci kojima je let otkazan biti obaviješteni putem email ili SMS o opcijama nove rezervacije ili o povratu novca.

Wizz Air

Wizz Air ne nudi nikakav povrat novca ako sami otkažete let. Isto tako na svojim stranicama nisu istaknuli mogućnost promjene datuma. No, naknadu možeš dobiti ako nisi stigao na let zbog, primjerice karantene u hotelu ili odabrati drugi datum leta, ali samo ako imaš dokaz da si bio spriječen stići na dotični let. Naravno, ako koristiš uslugu Wizz Flex, povrat novca za otkazani let možeš dobiti. Ako letiš s Wizz Airom, a tvoj let je otkazan, dobit ćeš opciju alternativnog leta ili, ako je korištena opcija Total farea, dobiva se novac natrag.

Foto: Unsplash

Možda te zanima još koji blog post na ovu temu?

—> Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez

—> Uplatio si putovanje preko turističke agencije. Hoćeš li dobiti novac natrag ili?

The post Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…? appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/13/koronavirus-i-letovi-je-li-moguce-promijeniti-termin-leta-dobiti-povrat-novca-sto-u-slucaju-otkazivanja/feed/ 0
Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez http://underdreamskies.com/2020/03/13/koronavirus-i-planinarenje-sto-savjetuje-hrvatski-planinarski-savez/ http://underdreamskies.com/2020/03/13/koronavirus-i-planinarenje-sto-savjetuje-hrvatski-planinarski-savez/#respond Fri, 13 Mar 2020 13:17:35 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3659 Dok je u jeku krize oko koronavirusa posve jasno što nam je činiti po pitanju putovanja, mnogi postavljaju pitanje smijemo li ili ne ići u brda. Po tom pitanju se oglasio Hrvatski planinarski savez koji je na svojim stranicama objavio priopćenje te moli za pridržavanje […]

The post Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Dok je u jeku krize oko koronavirusa posve jasno što nam je činiti po pitanju putovanja, mnogi postavljaju pitanje smijemo li ili ne ići u brda. Po tom pitanju se oglasio Hrvatski planinarski savez koji je na svojim stranicama objavio priopćenje te moli za pridržavanje navedenih uputa. Cijeli tekst prenosim u potpunosti:

“U pogledu aktualnih zdravstvenih okolnosti oko koronavirusa COVID-19, Hrvatski planinarski savez prati i primjenjuje preporuke, upute i druge mjere Stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Slijedom brojnih upita upućenih Uredu HPS-a, upućujemo sve planinarske udruge da kod planiranja i realizacije planinarskih izleta i drugih aktivnosti prate aktualne informacije i primjene mjere koje po tom pitanju donose i objavljuju nadležne javno-zdravstvene službe.

Aktualne informacije, preporuke i mjere objavljuju se na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i na mrežnoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite Informacije i upute Ravnateljstva civilne zaštite

Planinarske aktivnosti na otvorenom

Podsjećamo na osnovno načelo da na organiziranim planinarskim akcijama mogu sudjelovati samo zdrave osobe. Upozoravamo posebno na nužnost primjene svih higijenskih mjera, pogotovo na higijenu ruku, korištenje vlastitih čaša i pribora za jelo, zaštitu od kašlja, i redovito pijenje tekućine. Pri boravku na otvorenom prostoru mogućnost širenja zaraze je manja, ali treba imati u vidu da npr. autobusni prijevoz na izlete i okupljanje većih skupina može lako predstavljati povećan rizik za zarazu.

Planinarski objekti

U planinarskim kućama, u ugostiteljskom dijelu i sanitarnim prostorima upravljači trebaju dodatno voditi računa o higijeni ruku i higijeni kašlja te postaviti pisane obavijesti o mjerama za zaštitu zdravlja gostiju. Potrebno je redovito i temeljito čišćenje prostora kao i prozračivanje.

Penjačke aktivnosti u dvoranama

Jednaka pravila i upute primjenjuju se i u dvoranama za sportsko penjanje.

Putovanja u inozemstvo

Sukladno uputama javno-zdravstvenih službi ne preporučuju se putovanja u zemlje u kojima je povećan rizik od zaraze koronavirusom, posebno imajući u vidu činjenicu da se pri povratku osoba iz tih zemalja primijenjuju dodatne mjere zaštite koje su određene odlukama nadležnih službi.

U ovom razdoblju apeliramo na sve da se svi članovi ponašaju odgovorno, solidarno, da skrbe o svojem imunitetu te da primjenjuju sve higijenske mjere za suzbijanje rizika za javno zdravlje.

Izvor: Hrvatski planinarski savez

Foto: Unsplash

Zanima te možda još koji blog post na ovu temu?

—> Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…?

—> Uplatio si putovanje preko turističke agencije. Hoćeš li dobiti novac natrag ili?

The post Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/13/koronavirus-i-planinarenje-sto-savjetuje-hrvatski-planinarski-savez/feed/ 0
Za vikend svi u brda: ovo su najbolje staze za djecu na Medvednici http://underdreamskies.com/2020/03/06/za-vikend-svi-u-brda-ovo-su-najbolje-staze-za-djecu-na-medvednici/ http://underdreamskies.com/2020/03/06/za-vikend-svi-u-brda-ovo-su-najbolje-staze-za-djecu-na-medvednici/#respond Fri, 06 Mar 2020 14:46:22 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3628 “Idemo na Sljeme s klincima?” česta je entuzijastična rečenica mnogobrojnih roditelja koji vikend sa svojom obitelji žele provesti u prirodi. Ako nisi iskusni planinar zna se dogoditi da posve nepripremljeno odeš na Medvednicu i pri tome odabereš krivu stazu. Posljedice su često dugoročne – djeci […]

The post Za vikend svi u brda: ovo su najbolje staze za djecu na Medvednici appeared first on underdreamskies.com.

]]>
“Idemo na Sljeme s klincima?” česta je entuzijastična rečenica mnogobrojnih roditelja koji vikend sa svojom obitelji žele provesti u prirodi. Ako nisi iskusni planinar zna se dogoditi da posve nepripremljeno odeš na Medvednicu i pri tome odabereš krivu stazu. Posljedice su često dugoročne – djeci nije bilo zabavno, nije ni tebi, a kasnije ih ne možeš nagovoriti u brda. Kako ti se do ne bi dogodilo, odlučila sam napraviti vodič kroz najbolje staze za djecu na Medvednici, a u tome mi je pomogao vrsni planinar, vodič iz planinarskog društva Runolist Krešimir Gracin koji kao otac ima mnogo prohodanih kilometara u velikim i onim malim gojzericama.

Prvi odlazak u brda svakom bi djetetu trebao ostati u divnom sjećanju, trebao bi biti prije svega zanimljiv, zabavan i za njih ne prezahtjevan. Ako prvi izlet ispuni ove uvjete, vjerojatno će se klinac zaljubiti u brda te će svaki idući izlet biti jednostavniji. 

Staza broj 13 – idealna staza za prvi odlazak na Medvednicu

Najčešća greška koju roditelji rade jest da biraju najpopularnije i njima često poznate staze na Medvednici. No, klincima je potrebno ipak nešto drugačije. Krešimir za početak savjetuje roditeljima početnicima da prvi put u brda sa svojim kikićem idu poučnom stazom Miroslavec (staza broj 13). Do početka staze možeš doći javnim prijevozom, odnosno ZET-ovim autobusom broj 102 (Britanski trg – Mihaljevac), a potrebno je izaći kod crkve u Šestinama. Također postoji i veliki parking neposredno prije restorana Šestinski Lagvić. 

“Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime”, za početak objašnjava Krešimir i ističe kako to može biti ujedno jedna od tema za razgovor i motivaciju djeteta koji mašta da jednog dana postane kralj/kraljica, grof/grofica ili vitez. Jer dječju maštu treba golicati i zadovoljiti.

medvednica_planinarenje_djeca

“U novije vrijeme ipak se uvriježio naziv staze prema grofu – Miroslavec. Uz stazu su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice te mjesta za odmor s klupicama. Poučna staza neposredno iznad restorana skreće u šumu i više manje prateći potok Kraljevec dolazi do izletišta Kraljičin zdenac. Staza prati šumski put koji je ugodan za hodanje i svladava malu visinsku razliku (cca. 180 m), a duljine je nešto manje od 3 km. Za prolaz staze s djecom potrebno je sat do sat i pol, ali i to ovisi dosta o dobu djeteta, istaknuo je Krešimir. 

U nastavku objašnjava kako se staza može posjetiti tijekom cijele godine, no da ju je zbog sigurnosti bolje izbjegavati kada je zaleđena. Kako se na stazi izmjenjuju kratki usponi i silasci s ravnim dionicama ona za djecu nije monotona. Uz to ova staza prolazi uz potok te se preko drvenih mostova prelazi par puta preko njega, što djeci dodatno pruža osjećaj avanture, pogotovo u rano proljeće kada je potok bogat vodom. 

“Kod izletišta Kraljičin zdenac, koje je, nažalost, već neko vrijeme zatvoreno, uređeno je malo akumulacijsko jezero s klupicama za odmor uokolo. Tu se također nalazi i izvor pitke vode, što prvom boravku u prirodi daje dodatnu vrijednost. U toplije doba godine tu se može napraviti veća pauza. U hladnije doba godine za odmor može poslužiti par minuta udaljen ugostiteljski objekt Lugareva kuća. Povratak s izleta moguć je istom stazom, ali je moguć povratak stazom preko srednjovjekovne utvrde Medvedgrad (kružna tura – staza broj 12). Djeci bi sigurno bilo zanimljivo vidjeti utvrdu u kojoj je živjela strašna Crna kraljica (Barbara Celjska)”, objašnjava Krešimir. 

medvednica_planinarenje_djeca
Kod slapa Sopot

Staza broj 13 idealna je za prvu stazu na Medvednici iz brojnih razloga. Krešimir prije svega ističe malu visinsku razliku i relativno kratku duljinu, što je važno za prvi put kako se djeci ne bio boravak u prirodi zamjerio. Pogodna je za djecu svih uzrasta, od beba u nosiljkama do starije djece. 

“Prohodna je tijekom cijele godine, iako treba napomenuti da se boravak na njoj treba izbjegavati kad je zaleđena (mogućnost pada) i kad puše jaki vjetar (opasnost od pada drveća –  opasnost izražena na cijeloj Medvednici)”, smatra Krešimir te u nastavku ističe sve prednosti i posebnosti ove staze: 

  • Okružena šumom pa je zaštićena od sunčevih zraka i pruža osvježenje u ljetnim mjesecima
  • Blizina potoka i postojanje drvenih mostova za prelazak 
  • Uređena odmorišta pogodna za odmaranje ljeti i blizina ugostiteljski objekata (restoran Šestinski Lagvić i Lugareva Kuća)
  • Postoji i povijesni značaj te staze – grof Kulmer i utvrda Medvedgrad

Planinarske staze na Medvednici za djecu s više iskustva

Kada si odradio prvi uspješni izlet na Medvednicu sa svojim djetetom/djecom, vrijeme je da se zajedno odvažite na nove planinarske avanture. Krešimiru, pravom znalcu staza Medvednice, nije trebalo dugo da sastavi cijeli niz zanimljivih izleta uz pomoć kojih će se tvoj klinac pretvoriti u pravog ljubitelja planinarenja. A uživat ćeš jednako i ti. 

  • Za početak možeš kombinirati gore spomenutu stazu broj 13 s 1M i 12, odnosno ići stazom Šestinski lagvić – Kraljičin zdenac- pl. Dom Grafičar.

“Kod Kraljičinog zdenca staza prelazi sljemensku cestu i penje se prema pl. domu Grafičar. Neposredno prije samog doma nalazi se rudnik Zrinski koji je uređen i može se posjetiti (obilazak traje oko 30 minuta i upoznaje posjetitelje s rudarenjem u Srednjem vijeku, detaljima iz života rudara, kako se tražila ruda, koje alate su koristili, gdje se skriva srebro, za što se ono tada koristilo, a sve to uz ozvučenje i glasove rudara koji upotpunjuju cijeli doživljaj). Prilikom lijepog vremena za vrijeme uspona ukazuje se prekrasna panorama Zagreba.”

medvednica_planinarenje_djeca
Slap Sopot
  • Veoma zanimljiva je staza broj 3 Gornji Stenjevac – pl.dom Glavica, a ako se za povratak odabere staza broj 8 moguća je kružna tura. U pitanju je kratka, ali strma staza koju svakako izbjegavaj u slučaju skliske podloge. 

Posebnost staze je što prolazi tik uz špilju Veternicu koja je poznato stanište šišmiša te je moguće organizirati posjet. Kod doma s terase se pruža prekrasan pogled, te postoji malo ograđeno dječje igralište s ljuljačkama i toboganom”, objašnjava Krešimir.

  • Staza 1M, Ponikve (Zelena magistrala) – slap Sopot – pl.dom Glavica, također je zanimljiva djeci, ali i odraslima jer prolazi pored najvećeg slapa Medvednice. 

“Staza kreće s prostrane livade Ponikve (livadom teku tri potoka: Jezeranec – najveći, Javorščak čiji je izvor Jambrišakovo vrelo i Slivnjak. Dva se od njih slijevaju u jedan potok i poniru na početku Ponikvi nedaleko mostića, odmah pokraj zelene magistrale), prema Jambrišakovom vrelu (izvor vode) i dalje prema slapu Sopot. Slap Sopot je visok nekoliko metara i posebno je fascinantan u dijelu godine kad je bogat vodom (nakon topljenja snijega ili velikih kiša). Uz slap je izgrađen veliki drveni most, povratak istim putem uz moguć posjet pl. doma Glavica”, detaljno je pojasnio Krešimir. 

medvednica_planinarenje_djeca
Pogled sa Sljemena

U nastavku ističe kako su za djecu prikladne i sve staze na vršnom dijelu Medvednice oko samog vrha Sljemena, a do vrha je moguće doći autom i autobusom s Mihaljevca. On preporučuje sljedeće ture: 

  • vrh Sljeme – kapelica – Hunjka (staze broj 26 – od sedla iznad Činovničke livade ima više opcija za nastavak puta stazama broj 39 i 44) – prekrasni pogledi, lagana položena staza, planinarski domovi i ugostiteljski objekti, mnoštvo mjesta pogodnog za igru (s loptom, badminton itd.)
  • Bidrovec – pl. dom Gorščica (staze 24 i 25) – moguća kružna tura, prostor ispred doma pogodan za igru djece
  • Staza 24 prolazi uz potok Bidrovec, a uz stazu 25 je Cesarov kamen

Medvednica uistinu nudi pregršt djeci zanimljivog sadržaja koji se uz unaprijed kreiranu priču najmlađima pretvara u pravu avanturu. Špilja Veternica, slap Sopot, rudnik Zrinski, utvrda Medvedgrad, 500 Horvatovih stuba i odmorište Srnec, sljemenska kapelica Majke božje sljemenske, Gorsko zrcalo i vrh Sljeme, samo su neke od lokacija koje će oduševiti djecu.

Koji su planinarski domovi na Medvednici prikladni za djecu? 

Kad su planinarski domovi u pitanju, Krešimir je izdvojio svoja tri favorita. Planinarski dom Grafičar ima prostor za igru za djecu na livadi, a blizina rudnika Zrinski je svakako prednost. Jedini nedostatak ovog doma jest što tijekom hladnijih dana postane gužvovito jer je unutarnji prostor manji. 

Planinarski dom Runolist je udaljen od glavne prometnice, ima veliki vanjski i unutarnji prostor, a posebnost ovog doma leži u njegovom predivnom pogledu koji puca na Zagreb. 

medvednica_planinarenje_djeca
Planinarski dom Runolist

Planinarski dom Gorščica posjeduje ogromnu livadu za igru, ima nogometno igralište, a kada je lijepo vrijeme oko doma je veliki broj djece. Prednost je svakako i nepostojanje prometa oko samog objekta. 

Lokacije na Medvednici stvorene za piknik

Kada temperature postanu toplije i omogućavaju cjelodnevni boravak u prirodi, rado sa sobom nosimo svoju hranu i piće, a Krešimir zna i one najbolje lokacije za obiteljske piknike. 

Nadstrešnica na livadi Danjka udaljena je samo 25 minuta hoda od ceste i parkinga kod planinarskog doma Hunjka, a nalazi se na pola planinarske staze koja povezuje planinarski dom Pačkovski (Puntijarka) i planinarski dom Hunjka. Nalazi se ispod ceste, ima prostranu livadu pogodnu za igru te nudi dosta hlada. Tu je i nadstrešnica na proplanku Mijatovac na stazi između planinarskog doma Pačkovski (Puntijarka) i planinarskog doma Hunjka iznad ceste. Tu je i nadstrešnica na livadi Falat na stazi između planinarskih domova Risnjak i Grafičar, ima klupice i stolove koji su stvoreni za piknik”, objasnio je Krešimir.

medvednica_planinarenje_djeca
Pogled na Zagreb s Medvednice

Na što je potrebno paziti prilikom planinarenja s djecom?

No, prije nego se odvažiš na svoju prvu planinarsku avanturu u društvu onih najmlađih, potrebno je pripaziti na pojedine stavke kako bi izlet prošao bez neugodnih iznenađenja i negativnih posljedica. 

Krešimir ističe kako posebnu pozornost trebaš obratiti na prikladno odijevanje djece koje treba biti u skladu s vremenskim prilikama na terenu. 

“Nije dobro da su djeca pretoplo odjevena, potrebno je koristiti odjeću od materijala koji ‘diše’ i brzo se suši. Duge hlače i po mogućnosti dugi rukavi i ljeti – tako se štitite od sunca i ugriza. Obavezno ponijeti dovoljno rezervne odjeće. Ostavite jedan komplet rezervne odjeće u automobilu – djeca su sklona skakanju po lokvicama i blatu, savjetuje Krešimir. 

Obuća je također od velike važnosti. Ovaj strastveni planinar, vodič i otac iz iskustva naglašava kako ona treba biti razgažena kako ne bi došlo do stvaranja žuljeva. Visoke gojzerice su najbolji odabir jer štite zglob od ozljeda i ujedno štite od ugriza i ujeda. Nemoj zaboraviti i na rezervne tenisice u automobilu kako bi djetetu olakšao završetak izleta. 

“Obavezno je korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom jer je sunčevo zračenje jače u planinama nego u dolini. Također se ne smije zaboraviti kapa za zaštitu od sunca ljeti, te kapa i rukavice zimi. Potrebno je ponijeti dovoljno tekućine i nekakvu poslasticu kao nagradu za dijete. Dobro je da dijete ima svoj mali ruksak u kojem je bočica vode, rezervna majica i jedan dio ‘tehničke’ opreme (npr. naglavna svjetiljka, karabiner ili zamka jer tako stječe dojam da bez njega ta ‘ekspedicija’ ne bi uspjela. Treba ostaviti dojam kako je dijete važno za uspjeh izleta. Nakon boravka u prirodi dijete je potrebno otuširati i provjeriti je li ‘pokupilo’ krpelja, nažalost je Medvednica posebno kontaminirana krpeljima”, savjetuje za kraj Krešimir. 

medvednica_planinarenje_djeca

Svaki roditelj poznaje svoje dijete i prema tomu bi trebao organizirati izlet, imajući na umu njegove afinitete, poput utvrda i njegovih stanovnika, divljih zvijeri ili pak biljaka. Potrudi se da svaki dio izleta djetetu bude zanimljiv, kreirajte svoju bajku u kojoj se na svakom dijelu staze događa nešto uzbudljivo. I Krešimir posebno naglašava kako nikad u početku ne smijemo pretjerati s duljinom hodanja jer se tako stvara kontra efekt i dijete zna zamrziti boravak u prirodi. 

Stoga s prvim toplijim zrakama sunca napunite ruksake najdražim delicijama i uskočite u gojzerice. Umjesto da još jedan slobodan dan provedete u obližnjem parku ili još gore u shopping centru, stvorite zajedno uspomene u prirodi koje ćete svi kao obitelj pamtiti cijeli život. 

Napomena: Numeracija staza preuzeta – Planinarska karta Medvednica, SMAND, 2012.

Foto: Pexels, privatno

A zašto ne bi pročitao i sljedeće postove:

—> Sve što trebaš znati o planinarenju s djecom

—> Planinari otkrivaju: ovo su najbolje planinarske staze za djecu

—> Mame putoholičarke otkrivaju: kako, zašto i gdje putovati s djecom

The post Za vikend svi u brda: ovo su najbolje staze za djecu na Medvednici appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/06/za-vikend-svi-u-brda-ovo-su-najbolje-staze-za-djecu-na-medvednici/feed/ 0
Tko ne bi htio prespavati u ovom legendarnom žutom dvorcu? http://underdreamskies.com/2020/03/06/tko-ne-bi-htio-prespavati-u-ovom-legendarnom-zutom-dvorcu/ http://underdreamskies.com/2020/03/06/tko-ne-bi-htio-prespavati-u-ovom-legendarnom-zutom-dvorcu/#respond Fri, 06 Mar 2020 13:17:39 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3624 Od svojih mladih dana velika sam ljubiteljica, a brojni moji prijatelji bi čak rekli opsesivna obožavateljica dvoraca. Prilikom svakog putovanja gdje god vidim neku utvrdu ili dvorac moram zastati i baciti se na istraživanje. Toliko puta sam šetala raskošnim odaja dvoraca diljem svijeta i jednako […]

The post Tko ne bi htio prespavati u ovom legendarnom žutom dvorcu? appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Od svojih mladih dana velika sam ljubiteljica, a brojni moji prijatelji bi čak rekli opsesivna obožavateljica dvoraca. Prilikom svakog putovanja gdje god vidim neku utvrdu ili dvorac moram zastati i baciti se na istraživanje. Toliko puta sam šetala raskošnim odaja dvoraca diljem svijeta i jednako toliko sam maštala provesti barem jedan dan i noć u jednom od njih. No, to nije nemoguće – žuti romantični dvorac na austrijskom jezeru Wörth priča priču o luksuzu i dekadenciji koja seže u daleko 16. stoljeće, a gostima nudi savršeni bijeg i jedinstvenu uslugu

Hotelski butler diskretno će zapaliti vatru u kaminu u prostranoj sobi s romantičnim pogledom na jezero. Uživat ćeš uz pucketanje vatre u pjenušavoj kupki u mramornoj kadi. Slijedi večera s potpisom poznatog chefa Stefana Lastina u restoranu Schlossstern, članu prestižne gastronomske organizacije JRE – Jeunes Restaurateur Restaurant. Da, počeo je tvoj odmor iz snova.

Falkensteiner_Velden
Falkensteiner_Velden

Smješten na zapadnoj obali jezera Wörth, Falkensteiner Schlosshotel Velden simbol je luksuza i uživanja, a gostima nudi kraljevski tretman hotela s pet zvjezdica. Na online platformi Tripadvisor.com svrstan je među 25 najboljih luksuznih hotela na svijetu i član je renomiranog hotelskog udruženja The Leading Hotels of the World

Burna povijest hotela Falkensteiner Schlosshotel Velden

Sagradio ga je između 1590. i 1603. godine Bartolomej Khevenhüller. Kroz burnu povijest dvorac je promijenio nekoliko vlasnika. Požar je uništio većinu četverokatne renesansne građevine 1762. godine. Palača je izgorjela, a kupola od četiri kule je propala. Nakon što ga je kupio bečki industrijalac Ernst Wahliss, zgrada je obnovljena 1890., pod vodstvom arhitekta Wilhelma Hessena. Godine 1990. među vlasnike se upisao i poznati milijunaš, fotograf, autor, kolekcionar, industrijalac, astrolog i playboy Günter Sachs, praunuk jednog od pionira njemačke automobilske industrije Wilhelma von Opela i svojedobno suprug glumice Brigitte Bardot.

Falkensteiner_Velden
Falkensteiner_Velden

U hotelskom baru Schlossbar Charly Walker uživat ćeš uz zvuke klavira i odlične koktele. Bar je svojevrsni hommage posljednjem vlasniku dvorca, Karlu Wlascheku, multimilijarderu, vlasniku Bille i Bipe, koji je u mladosti bio pijanist iz skromne i siromašne obitelji i svirao pod pseudonimom Charly Walker. Svoju je prvu gažu imao upravo u žutom dvorcu, i kupio ga je, mnogi će reći – iz sentimenta. Nakon njegove smrti dvorac je pripao njegovoj Zakladi, jer iako se ženio pet puta, nije imao djece.

Falkensteiner_Velden
Falkensteiner_Velden

Žuti je dvorac u ožujku 2012. postao dijelom hotelskog lanca Falkensteiner Hotels & Residences. Savršen je spoj starog i novog, a klasični elementi, poput crnog mramora i zlatnih detalja u potpunoj su harmoniji sa skulpturama i slikama suvremene umjetnosti. Elegantan moderan dizajnerski namještaj odlično se uklapa u sobe koje odišu poviješću. Stil je inspiriran povijesnim putovanjem Marca Pola. To se odražava u elementima kao što su veliki globusi, stolci iz Barcelone, perzijski tepisi, ručno izrađeni predmeti od rezbarena drva…

Falkensteiner_Velden
Falkensteiner_Velden

U Acquapuri SPA potpuno ćeš se upustiti u saunama, unutarnjem bazenu i 14 prostorija za relaksirajuće tretmane, fitness studiju te vanjskom grijanom bazenu. Na samom jezeru Wörthersee nalazi se hotelski privatni klub s restoranom i još jednim vanjskim bazenom i direktnim pristupom jezeru i marini. Na raspolaganju su i hotelski gliser za vožnju jezerom uz čašu pjenušca i Rolls Roys za otkrivanje prekrasne Koruške, uz piknik košaru koju će vam pripremiti u hotelu za romantičan predah u prirodi. 

The post Tko ne bi htio prespavati u ovom legendarnom žutom dvorcu? appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/06/tko-ne-bi-htio-prespavati-u-ovom-legendarnom-zutom-dvorcu/feed/ 0
Voliš tradicionalnu istarsku kuhinju? Onda ne smiješ propustiti ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ http://underdreamskies.com/2020/03/06/volis-tradicionalnu-istarsku-kuhinju-onda-ne-smijes-propustiti-tradizione-a-tavola-jela-iz-pinjate/ http://underdreamskies.com/2020/03/06/volis-tradicionalnu-istarsku-kuhinju-onda-ne-smijes-propustiti-tradizione-a-tavola-jela-iz-pinjate/#respond Fri, 06 Mar 2020 11:28:28 +0000 http://underdreamskies.com/?p=3598 Sve ljubitelje tradicionalne istarske kuhinje i autohtonih jela od domaćih namirnica zasigurno će privući prvo izdanje gourmet manifestacije ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ koja će se od 13. ožujka do 12. travnja održati u konobama na području Kanfanara, Svetvinčenta i Bala.  U sklopu ove […]

The post Voliš tradicionalnu istarsku kuhinju? Onda ne smiješ propustiti ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ appeared first on underdreamskies.com.

]]>
Sve ljubitelje tradicionalne istarske kuhinje i autohtonih jela od domaćih namirnica zasigurno će privući prvo izdanje gourmet manifestacije ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ koja će se od 13. ožujka do 12. travnja održati u konobama na području Kanfanara, Svetvinčenta i Bala. 

U sklopu ove nove gourmet priče sudjelovat će četiri poznate istarske konobe: Kod Kancelira, Castello, Konoba Klarići i OPG Pekica koje će za vrijeme trajanja manifestacije posjetiteljima nuditi niz tradicionalno pripremljenih, toplih jela iz pinjate na način kako su to pripremale njihove none, a na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. 

Tradizione_a_tavola

Na meniju će se tako, između ostalog naći i jota od kupusa i repe, maneštra s koromačom, slancom ili trukinjom, kao i tradicionalne istarske pašte: pljukanci, fuži, njoki i ravijoli. Uz domaću paštu, brojni gosti će moći kušati istarski pršut, divlje šparoge, šugo od divljači ili domaće kokoši te jela od istarskog boškarina. Uz sva jela će se moći kušati domaća vina istarskih vinara. 

Tradizione_a_tavola

Manifestacija ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ rezultat je suradnje turističkih zajednica Svetvinčenat, Bale – Valle i Kanfanar s turističkom kompanijom Maistra d.d. te Udruženjem obrtnika Rovinj na razvoju gourmet proizvoda u destinaciji, a predstavlja spoj tradicije i vrhunske istarske gastronomije koja svojom neupitnom kvalitetom plijeni pažnju poklonika istinskih gourmet doživljaja. Ova manifestacija samo je jedan od brojnih gourmet događanja koji kontinuirano obogaćuju ponudu Istre, iznova je stavljaju na svjetsku gourmet kartu te iz dana u dan privlače sve više posjetitelja. 

Želiš čitati još gastro tema?

—> Gdje na Krku jesti šurlice?

—> Što i gdje jesti u Londonu?

—> Gdje i što jesti u Varšavi?

The post Voliš tradicionalnu istarsku kuhinju? Onda ne smiješ propustiti ‘Tradizione a tavola: jela iz pinjate’ appeared first on underdreamskies.com.

]]>
http://underdreamskies.com/2020/03/06/volis-tradicionalnu-istarsku-kuhinju-onda-ne-smijes-propustiti-tradizione-a-tavola-jela-iz-pinjate/feed/ 0