Zaljubljenik si u prirodu, a nepregledna prostranstva netaknute prirode ambijent su u kojem zamišljaš svoj idealan odmor? Toliko je destinacija na svijetu koje pružaju pogled koji oduzima dah, a zašto ne bi na vrh svoje liste želja za posjet stavio ona koja su ti nadohvat ruke… 

Srbija je puno više od samo odlične zabave, fantastične gastronomije, bogate povijest i srdačnih stanovnika. Srbija je idealna destinacija za sve ljubitelje prirode i planinarenja. Pojedine prirodne ljepote Srbije se čine toliko egzotične da ćeš pomisliti da si se otisnuo na neki drugi kontinent. 

srbija_vidikovci
FOTO: Miloš Milenković
Srbija je destinacija stvorena za ljubitelje outdoora

Od svih prirodnih ljepota Srbije gdje ćeš dobar i zdrav odmor moći spojiti s predivnim pogledima i prilikama za savršene fotografije, odabrala sam šest vidikovaca od kojih zastaje dah. 

Obilazak mnogih od njih pruža sjajnu priliku za pješačenje po netaknutoj prirodi. Dolazak do nekih iziskuje i malo veći napor (što je dodatni poziv iskusnijim i spremnijim putnicima), ali pogled s visine, kroz oblake, na doline, meandre rijeka i široka zelena prostranstva je neprocjenjiv! 

Banjska stijena – Tara Nacionalni park

Do jednog od najpoznatijih i najljepših vidikovaca u Srbiji vode dvije obilježene pješačke staze i makadamski put. Ugodna šetnja šumskom stazom dovest će te do proplanka i vidikovca, koji se nalazi na 1.065 metara nadmorske visine, a odakle se pruža nezaboravan pogled na jezero Perućac, kanjon rijeke Drine i područje Osata u Bosni. 

banjska_stijena
FOTO: Miloš Karaklić

Molitva – Uvac

Pješačka staza do uređenog vidikovca s drvenom platformom vodi kroz krševite predjele nestvarne ljepote. S vidikovca se pogled pruža na Specijalni rezervat prirode Uvac i predivno Uvačko jezero s nadaleko poznatim meandrima. 

uvac_Srbija
FOTO: Oksana Skendžić

Sam vrh Molitva je na 1.247 metara nadmorske visine. Stijene kanjona rijeke Uvac prirodno su stanište bjeloglavog supa, pa će ti let ove rijetke i zaštićene ptice upotpuniti ionako zapanjujući pogled.

bjeloglavi_sup_Uvac
FOTO: Saša Preradović

Kablar – Ovčarsko-kablarska klisura

Do vrha planine Kablar vodi pet planinskih staza, kraće i teže vode kroz litice, a duže vode pitomijim bočnim ivicama planine.

ovcar_kablar
FOTO: Dragan Bosnić

Vidikovac Kablar ostavit će poseban dojam jer se s njega vide meandri Zapadne Morave koja vijuga između okomitih planina, ali i obrisi okolnih planina u daljini te grad Čačak.

ovcarsko_kablarska
FOTO: Saša Preradović

Kozji kamen – Stara Planina

Kozji kamen je vidikovac u jugoistočnoj Srbiji, jedan od vrhova Vidlič planine i nalazi se na 1.181 metara nadmorske visine.

stara_planina
FOTO: Hiishii photo

Nalazi se neposredno iznad Zavojskog jezera odakle se pogled pruža na cijelo jezero, kao i na meandre rijeke Visočice na mjestu gdje se ulijeva u jezero.

stara_planina_zavojsko_jezero
FOTO. Andrej Nihil

U daljini iznad jezera vide se vrhovi Babin zub i Midžor – najviši vrh Stare planine.

stara_planina:_tupavica
FOTO: Andrej Nihil

Ploče – Đerdap Nacionalni park

Do Ploča, koje predstavljaju vapnenačku ravan iznad kanjona Mali Kazan, vodi pješačka staza dužine oko 3,5 kilometara. S vidikovca na nadmorskoj visini od 355 metara pruža se jedinstven pogled na Dunav i kazanske virove – vjerojatno najljepši pogled na Dunav na čitavom njegovom toku!

djerdap_ploce
FOTO: Oksana Skendžić

Osim glavnog vidikovca, šetnjom šumskim puteljkom možeš doći do još dva vidikovca, s kojih se Dunav vidi s nešto niže visine.

djerdap_ploce
FOTO: Oksana Skendžić

Šiljak – vrh Rtnja

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, izdiže se iz ravnice i završava skoro potpuno pravilnom vapnenačkom piramidom. Najviša točka Rtnja je vrh Šiljak na 1.561 metara nadmorske visine. 

rtanj_vrh_siljak
FOTO: Dragan Bosnić

Do vrha je moguće doći obilježenim stazama s različitih strana. Ipak, penjanje u zimskim uvjetima ne preporučuje se početnicima, već samo iskusnim i dobro opremljenim planinarima.

rtanj_srbija
FOTO: Nikola Krdžić

Svaki od ovih pejzaža različit je i poseban na svoj način te će ti ostati u dobrom sjećanju, bilo da ga gledaš u osvit zore, sunčano podne ili pred zalazak sunca!

vrh_rtanj_srbija
FOTO: Stefan Kondić

Za daljnje istraživanje ambicioznijih penjača

Ako si u potrazi za istinskom avanturom i uzbuđenjem koju pružaju ekstremni sportovi preporučujem atraktivne ferate (tzv. via ferrata „čelični put“) u Srbiji. Tri su na raspolaganju – Gornjak, Kablar i Berim. Osjeti adrenalin na vrhu litice uz maksimalnu sigurnost.

Čeka te tvoja adrenalinska avantura u Srbiji!

Naslovna fotka: Đorđe Petrović

Tags