Tko kaže da je ljeto gotovo? Na Pelješcu još traje. I znaš što? Sad je najbolje. Prekrasne plaže, odlično vino, sjajna hrana, povoljnije cijene, nema gužvi, a do 20. rujna na čitavom poluotoku traje Festival soli. 

Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20 posto povoljnije, niže su cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima. Kada si na Pelješcu neke se stvari jednostavno ne propuštaju.

pelješac
FOTO: arhiva TZ općine Ston

Posjet najstarijoj solani u Europi

Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinu prihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina i od tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način. 

FOTO: arhiva TZ općine Ston

Devet je kristalizacijskih bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli. U vrijeme Dubrovačke Republike zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor. 

Kupanje na predivnim plažama Pelješca

Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još  toplo i nema gužvi, pa ako ti je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne. 

FOTO: arhiva TZ općine Orebić

Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću – idealna za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju – raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… – odaberi što voliš i uživaj u babljem ljetu.

FOTO: arhiva TZ općine Ston

Vinska tura na Pelješcu

Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli u vinarijama možeš dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama.

FOTO: arhiva TZ općine Ston

Sad je prilika da uživaš na jugu Dalmacije na najjače!

Naslovna fotka: arhiva TZ općine Ston