Ovaj vikend počelo je peto izdanje projekta „Okolo“, posvećenog umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, koji brojnim umjetničkim instalacijama i uličnim intervencijama svake godine uljepšava (u)lice grada, osvježava našu svakodnevicu i približava umjetnost baš svima. 

Umjetnička iznenađenja čekaju te na 14 lokacija u centru grada, a otkriti ih možeš svakodnevno do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom.

okolo_zagreb
Druga perspektiva

Evo kako organizirati svoj “Okolo” obilazak

Započni svoj obilazak „Okolo“ u parku Bele IV promatrajući „Drugu perspektivu“ s potpisom Stelle Leboš i Ive Rodić Novak. Nakon što se poigraš s refleksijom svijeta oko sebe, na Zakmardijevim stubama kroz aplikaciju proširene stvarnosti zakorači u „Izoliranu prisutnost“ i otkrij novu dimenziju akvarela i života „stanovnica“ slika umjetnice Ane Sladetić

okolo_zagreb
Izolirana prisutnost

Moment iznenađenja, uz dozu humora, na ulicu donosi serija instalacija Nikoline Ivezić kojom umjetnica (p)ostavlja svoj ironični osvrt na svijet luksuza.

okolo_zagreb
Prosjaci

Na pet povezanih lokacija, počevši s Tomićevom, preko Ilice i sve do Petrićeve, pronađi neobične „Prosjake“ koji prose za svoje luksuzne potrebe. 

okolo_zagreb
Gradske meduze

U Varšavskoj ulici zagledaj se u „Gradske meduze“ dizajnerice Jelene Malenice, novu vrstu meduza čija je glavna svrha u životu biti urbani dekor. 

okolo_zagreb
Skriveni obnovljeni grad

Kod Malih stuba u pukotinama zida otkrij minijaturni „Skriveni obnovljeni grad“ Ane Sladetić, a u tunelu Grič upoznaj se s pozitivnom stranom zmija koje je kiparica Ana Maria Maravić okupila u malo drugačije „Zmijsko leglo“

okolo_zagreb
Zmijsko leglo

U parku Zrinjevac pronađi klupu na kojoj sjedi upečatljiva skulptura kipara Mateja Vukovića i zapitaj se zašto se zove „Zvizdan“

okolo_zagreb
Zvizdan

Više „O nama“ doznaj na Tomislavcu pa zajedno s umjetnicom Mijom Orsag promisli o svakodnevnim životnim potrebama i bljeskovitim promjenama trendova, pogledajte u budućnost i sudjelujte u akumulatoru želja. 

„Odmor“ pronađi na Glavnom kolodvoru i zaigraj zanimljivu video igru koja te vodi kroz virtualnu izložbu kipara i multimedijalnog umjetnika Vitra Drinkovića, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. 

okolo_zagreb
O nama

Na kraju, u Klaićevoj ulici 37, iskoristi posebnu priliku i pogledaj na djelu poznatog likovnog i street art umjetnika Lonca koji će tijekom nekoliko narednih dana oslikavati mural „Flegma“.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici. 

Prošeći umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možeš pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Naslovna fotka: Ernest Mazarekić

Otkrij još zanimljivih priča iz Hrvatske:

  1. ides_i_pijes_kaptol
  2. pupoljci_zagreb