Faust Vrančić, Slavoljub Penkala, Nikola Šubić Zrinski, Nikola Tesla, Marko Polo i Ivan Meštrović dio su velikana koje ovih dana možeš susresti na zagrebačkim ulicama i trgovima. Riječ je o novoj kulturnoj i turističkoj atrakciji hrvatske metropole. Naime, središte Zagreba je, u sklopu projekta promocije hrvatskih velikana Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana obogaćeno s trinaest skulptura najznačajnijih i najpopularnijih hrvatskih velikana. Njihove skulpture, koje su zauzele sjedeće pozicije na najpoznatijim zagrebačkim terasama, izradili su vodeći hrvatski i inozemni kipari.

Atraktivni hrvatski velikani već privlače inozemne turiste i pojavljuju se na popularnim selfijima, a skeniranjem bar-koda mogu se saznati imena velikana i najvažnije informacije o svakome od njih. 

Dražen Petrović

Kupnjom ture preko službene web stranice može se rezervirati jedna od tura po Stazi hrvatskih velikana – kratka, duga te self-guided tura, prva takva u Hrvatskoj i doznati dodatne zanimljivosti poput prijateljstva Marina Getaldića sa slavnim Galileom ili čuvene sopranistice Milke Trnina po kojoj je nazvana popularna čokolada. 

Ivan Meštrović

Vođene ture kretat će svakim danom u 10:30 iz Vlaške ulice. Kratka tura uključuje upoznavanje osam velikana, kušanje lokalnih proizvoda i ulaznicu za uspinjaču, dok duža tura obuhvaća upoznavanje svih trinaest velikana, uz dvije okrjepe i ulaznicu za uspinjaču. 

sit_and_meet
Marco Polo

Sit&Meet ujedno je i prva self-guided tura u Hrvatskoj, koja će aktivna postati od ovoga četvrtka, pa kroz zabavnu i dinamičnu interpretaciju audio vodiča i sami možete upoznati neka od najvećih imena hrvatske povijesti. 

Faust Vrančić

„Sit&Meet turiste i domaće upoznaje s važnim izumima koji su hrvatski, ali su važni globalno, kao što su struja, padobran i penkala, s fenomenima poput košarkaškog Mozarta i čuvenim putopiscem te obožavanim hrvatskim ritualom ispijanja kave“, govori jedan od osnivača projekta Hrvoje  Markešić, napominjući kako je cijeli projekt financiran osobnim sredstvima osnivača.

„Ova jedinstvena turistička tura, osim što nudi upoznavanje hrvatske kulture, povijesti i gastronomije, pravi je zagrebački photo point koji nudi mogućnost najkreativnijih fotografija, posjet kultnim zagrebačkim ugostiteljskim objektima, javnu izložbu djela suvremenih mladih umjetnika te obogaćivanje zagrebačke turističke ponude“, pojašnjava suosnivač Ante Bogdanić, koji se i znanstveno bavi brendiranjem država kroz sport i kulturu.

Milka Trnina

Skulpture su djela Nikole Vudraga (Nikola Tesla), Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović), Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

FOTO: PR

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Hrvatske:

  1. ides_i_pijes_kaptol