Ispijanje kave u društvu Nikole Tesle, Dražena Petrovića ili Ruđera Boškovića od ovog će proljeća postati dio kulturne i turističke ponude grada Zagreba. Trinaest interaktivnih skulptura hrvatskih velikana Slavoljuba Penkale, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Marka Pola, Nikole Šubića Zrinskog, Fausta Vrančića, Dražena Petrovića, Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, Milke Trnina, Marina Getaldića, Ivana Vučetića i Josipa Belušića bit će postavljeno na najpopularnija zagrebačka okupljališta i terase. 

Svi će velikani virtualno oživjeti skeniranjem bar-koda putem kojeg će se moći pročitati najvažnije informacije o svakome od njih, ali i doznati zanimljivosti poput prijateljstva sa slavnim Galileom kojeg je njegovao Marin Getaldić ili slavne čokolade koja je dobila ime po našoj sopranistici Milki Trnina. 

Sit&Mee

Skulpture su danas i službeno predstavljene u zagrebačkoj Laubi, prije nego svoje mjesto pronađu na zagrebačkim ulicama. U sklopu predstavljanja projekta „Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana“ održana je panel rasprava pod nazivom „Inovacije koje povezuju povijest, kulturu i turizam“.

Na diskusiji su sudjelovali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Ante Bogdanić, osnivač projekta, Božo Skoko, sveučilišni profesor i stručnjak za nacionalno brendiranje  i Luka Pelicarić, turistički vodič grada Zagreba.

Sit&Meet

Razmišljajući o svakodnevnim stvarima koje koristimo, a koje su nastale zahvaljujući hrvatskim umovima, Ante Bogdanić i Hrvoje Markešić dobili su ideju za projekt.

„Brojni turisti ne znaju da su primjerice struja, penkala i padobran izumi s ovih prostora. Izumi koji su hrvatski, ali su važni globalno. Upravo nam je to bio glavni kriterij – istaknuti Hrvate koji su zadužili svijet“, pojasnio je inicijalnu ideju Ante Bogdanić, koji se i znanstveno bavi brendiranjem država kroz sport i kulturu. 

Željeli smo povezati što više stvari po kojima su Hrvati poznati – ritual ispijanja kave, košarkaški Mozart Dražen Petrović, čuveni putopisac Marko Polo… Trinaest skulptura donosi trinaest zanimljivih povijesnih priča. Vjerujemo kako ova inicijativa ima veliki potencijal razvoja, ne samo u smislu novih velikana, već i uključivanjem drugih gradova u ovaj projekt koji može postati nacionalna turistička atrakcija“, naglasio je Hrvoje Markešić

Božo Skoko, Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić

Skulpture će se u formi izložbe već od ovog tjedna moći vidjeti u prostorijama City Centera one West, od idućeg tjedna u City Center one East, a potom i Split, nakon čega odlaze trajno na zagrebačke lokacije kao što su Trg Republike Hrvatske, Preradovićeva, Gajeva, Kaptol i ostale.  

Zagrebu nedostaje uličnih vizualnih atrakcija, koje turistima mogu predstavljati foto pointe za nezaobilazne selfije. Zato ovim projektom jačamo turističku i kulturnu ponudu u hrvatskoj metropoli, a istodobno na kreativan način populariziramo hrvatske velikane. Ovo je prilika da zagrebački gosti počnu otkrivati inspirativne živote i doprinose svijetu ovih velikih ljudi, ali i njihove veze s Hrvatskom. Prilika je to i svima nama da na drukčiji način počnemo doživljavati ljude po kojima naše ulice i trgovi nose imena, a objektivno premalo znamo o njihovim ispunjenim životima“, istaknuo je prof. dr. sc. Božo Skoko, autor knjiga “Hrvatski velikani” te “Strateško komuniciranje država”. 

Kreativni dio projekta vodio je hrvatski kipar Nikola Vudrag – autor prve skulpture koja prikazuje Teslu. Ostatak skulptura djela su Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović), Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

Projekt su podržali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski uredi za turizam i kulturu.

FOTO: Luka Stanzl / PIXSELL

Otkrij još zanimljivih priča iz Hrvatske:

  1. dvigrad_istra
  2. dvorac_vitturi
  3. kastel_svetvincenat
  4. dajla_palaca
  5. Muzej_antickog_stakla_zadar