Vjerujem kako rijetki nisu upoznati s tragičnom ljubavnom pričom svjetski poznatog para Romeo i Julije. No, nema samo Italija tragične ljubavnike. Kaštel Vitturi, jedna od vodećih atrakcija u Kaštelima, unutar svojih zidina skriva priču o Dobrili Vitturi i Miljenku Rosani koji su izgubili svoje živote zbog svadljivih i osvetoljubljivih roditelja. 

Svoju priču nam je ispričala, ni manje ni više, nego sam Dobrila koja nas je dočekala na mostu ispred ulaznih vrata u kaštel Vitturi koji ponosno stoji u Kaštel Lukšiću od 15. stoljeća. 

dvorac_vitturi

Inače, u tom stoljeću su trogirski i splitski plemići počeli graditi razne utvrde kako bi se zaštitili od prodora Turaka. Kaštel Vitturi su sagradili braća Nikola i Jerolim Vitturi, inače trogirski plemići, u stilu raskošne renesansne palače. Prema kopnu se nalaze dvije obrambene kule i mašikul, a pokretni most je bio veza s kopnom. Prema moru je sagrađen i izlaz u slučaju opasnosti. 

Ulaz u kaštel Vitturi

U 18. stoljeću je pokretni most zamijenjen kamenim na jedan luk. U sredini utvrde se nalazi dvorište s arkadama, a na prvom i drugom katu su smještene sobe i galerije. Nekoć su u dvorištu težaci obavljali svoje svakodnevne poslove, dok su na katovima živjeli članovi plemićke obitelji. 

Dragi moji, dobrodošli u moj kaštel… Kaštel se zove kaštel Vitturi, a moje ime je Dobrila Vitturi. A sve ovo što vidite oko vas je moje. Jeste li spremni da vam ispričam priču svoga života? Zovem se Dobrila, što bi značilo da sam dobra, no vidjet ćete kroz priču da moje ime Dobrila ili Buona ne znači da sam baš svaki put bila poslušna i dobra. Kao što vidite po mojoj haljini mi smo venecijansko-trogirsko plemstvo”, dočekuje nas Dobrila Vitturi na glavnim ulaznim vratima dvorca. 

dvorac_vitturi
Dobrila Vitturi nas je dočekala ispred ulaza u njen dvorac

Oživljavanje Dobrile, jednog od vodećih likova ovog područja, nastalo je u sklopu zanimljivog projekta Storytelling koji kroz elemente kazališta u život vraća baštinske likove u muzejima Splitsko-dalmatinske županije. 

U Dobriline cipelice i raskošnu opravu uskočila je Sandra Hrabar, licencirani turistički vodič, koja u Muzeju grada Kaštela, odnosno u kaštel Vitturiju, posjetitelje vodi na putovanje kroz kaštelansku prošlost, ali i oživljava sav vrtlog emocija koje je nesretno zaljubljena kaštelanska Julija osjećala unutar zidina kaštel Vitturi. 

dvorac_vitturi

Dobrila Vitturi i Miljenko Rosani su se voljeli do smrti

Priča o ovoj nesretnoj ljubavi započinje upravo unutar zidina kaštel Vitturija gdje su se u drugoj polovici 17. stoljeća upoznali Dobrila Vitturi i Miljenko Rušinić. Oboje potječu iz plemićkih obitelji, no kako to inače biva očevi su im se posvađali oko feudalnih prava nad seoskim težacima. Dobrilin otac Radoslav zabranjuje Miljenku dolazak u kaštel, stoga su se mladi ljubavnici sastajali pod okriljem noći upravo na vratima koja gledaju na more. 

dobrila_vitturi

Nažalost, njihova ljubav nije ostala skrivena. Nakon što su roditelji otkrili što im kćer potajice radi, Dobrila se stavlja pod strogi nadzor svoje majke, a Miljenko je poslan u Veneciju u duždevu službu. 

No, ponosni konte Radoslav tu nije stao. On je odlučio udati svoju kćer za znatno starijeg trogirskog plemića Družimira. Na sami dan svadbe, Miljenko stiže na ceremoniju te sprječava vjenčanje točno u trenutku najsvečanijeg trenutka bračne prisege. 

Naravno da ljubavnicima nije bilo dopušteno da napokon uživaju u svojoj ljubavi. Dobrilin otac kćer šalje u koludrički samostan Sv. Nikole u Trogiru. Miljenko pokušava to spriječiti, no na trogirskoj obali izaziva nered te biva prognan u franjevački samostan na otočiću Visovcu na rijeci Krki. 

Sudbina nekako uvijek biva na strani istinske ljubavi te Miljenko upoznaje seljanku Božicu koja je nekoć bila Dobrilina dojilja i preko nje šalje poruku svojoj zatočenoj voljenoj. Ona nekako uspijeva pobjeći iz samostana, no Miljenko je ne dočekuje na dogovorenom mjestu. 

Unutrašnjost Muzeja grada Kaštela, odnosno kaštel Vitturija

Posve sama usred noći biva uhvaćena od strane hajduka kojima obećaje da će ih odvesti do Miljenka. Dobrila ih vodi na Visovac gdje se Miljenko prerušio u svećenika, a ona vjeruje kako se njen voljeni ne želi potajice vjenčati za nju. 

Konte Radoslav doznaje za bijeg “neposlušne” kćeri te kuje opak plan. Pruža ruku Miljenkovom ocu koji zajedno na Visovac šalju izaslanike koji trebaju ljubavnike nagovoriti da se vrate – oprošteno im je te se mogu napokon vjenčati. 

dvorac_vitturi

Sretni ljubavnici napokon su stali pred oltar 1690., a u samom kaštel Vitturiju je organizirano raskošno slavlje. Međutim Dobrilin otac nikad nije namjeravao oprostiti te navečer puca i ubija svog zeta na mostu ispred utvrde koji umire u rukama svoje drage Dobrile. 

dvorac_vitturi6

Legenda govori kako samo nekoliko mjeseci kasnije Dobrila od silne tuge obolijeva te umire. Posljednja želja joj je bila da bude pokopana uz svoju ljubav na groblju pored crkvice sv. Ivana na Rušincu. I dan danas se tamo nalazi nadgrobna ploča na kojoj piše “pokoj ljubovnikom”. 

Priča o nesretnoj ljubavi Dobrile i Miljenka ispisana je u romanu te je pretvorena u dramu i operu. 

dvorac_vitturi1

Danas kroz galerije i prostorije možemo čuti lupkanje Dobrilinih papučica dok nas provodi kroz kaštel te pred našim očima oživljava jednu od najpoznatijih ljubavnih priča ovog prostora. 

Kroz storytelling način prepričavanja povijesti oživljavaju kultni likovi koji kao mudri i srdačni domaćini pričaju svoju priču na opipljiv način koji se tako lako ne zaboravlja. 

dvorac_vitturi1

U prošlost kroz besplatno vodstvo oživljenog lika Dobrile Vitturi u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta možeš proputovati svakog petka u 19 h sve do 31. kolovoza. 

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. dvigrad_istra
  2. kastel_svetvincenat
  3. ruzica_grad

Comments are closed.