Moja opsesija sa srednjovjekovnim utvrdama i dvorcima je započela dok sam još bila klinka. Točno se sjećam trenutka kada sam u Heidelbergu stala ispred njegovog velebnog dvorca. A kada sam istražila predivnu palaču Sanssouci u Potsdamu bila sam očarana. I od tada pa sve do danas moja ljubav prema dvorcima, palačama i utvrdama samo raste. Kada sam čula da se u Svetvinčentu otvorio obnovljen kaštel Morosini-Grimani, odmah sam ovo malo istarsko mjesto dodala na svoju must see listu. 

Posjetila sam kaštel bez ikakvih očekivanja, a izašla sam iz njega oduševljena. Možda sam posjetila puno veće dvorce i palače diljem svijeta, no moram priznati da se već odavno nisam tako dobro zabavila istražujući srednjovjekovnu povijest i život u jednom kaštelu.

Obnovljeni Morosini-Grimani kaštel nudi pregršt multimedijalnog i interaktivnog sadržaja

Novootvoreni Morosini-Grimani posjetila smo među prvima i to tijekom vikenda otvorenih vrata kada su posjetitelji mogli ovaj dragulj istražiti posve besplatno. Dok smo zbunjeno tražili mjesto gdje trebamo kupiti ulaznice, prišla nam je simpatična zaposlenica i širokog osmijeha nas dočekala. I tu nam je ispričala izuzetno zanimljivu priču oko obnove jedne od najpoznatijih utvrda na istarskom području. 

Kaštel još od vremena svoje izgradnje u 13.st. predstavlja simbol Svetvinčenta, a ujedno slovi za najsačuvaniji kaštel na poluotoku. Kroz dugi niz stoljeća kaštel je pretrpio mnoge štete, a zadnju pamti za vrijeme 2. Svjetskog rata kada biva spaljen po drugi put. Od tada je kaštel bio napušten, a njegovoj se obnovi i zaštiti krenulo 2000.-e godine od kada su obnovljene zidine i sanirana kvadratna kula. Kroz projekt Revitas, obnovljena je kula i balustrada, a to su bili tek prvi koraci u obnovi, nakon čega je uslijedio projekt obnove palače kaštela kao najzahtjevnijeg građevinskog projekta u sklopu KULTERRA-e, sada bogatiju za pet etaža raznovrsnog sadržaja.”

kastel_svetvincenat

Projekt je započeo u prosincu 2016., a njegov puni naziv jest “KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa”, a cilj je obnova kaštela u Svetvinčenatu i Buzetu. Projekt vrijedi čak 22.594.773,13 kn, a 85% iznosa je osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Odmah su nam uputili da istražimo glavnu atrakciju kaštela – petokatnu kulu u kojoj se nalazi većinski sadržaj. Svaki kat skriva nešto drugačije, a sadržaj je toliko raznolik da u njemu mogu uživati podjednako djeca, ali i odrasli. 

“U samom prizemlju možeš pronaći selekciju najboljih lokalnih proizvoda i odgovarajuću galeriju, a u središnjem dijelu palače, multimedijalnu izložbu – zasigurno najatraktivniji dio kaštela, koja se temelji na sagledavanju i interpretaciji ključnih povijesnih događaja u arhitektonskom i društvenom razvoju Kaštela, odnosno Svetvinčenta. Sljedeći kat je u funkciji službene prostorije za održavanje vjenčanja i konferencija, a na samom vrhu nalazi se Kapetanova soba s kojeg se pruža zavidan pogled koji seže sve do mora. Na jedan potpuno novi način, palači je vraćena funkcionalnost, a uvođenjem raznolikog sadržaja, kulturna ponuda Svetvinčenta je dostigla novu razinu”, objasnila mi je projekt menadžerica Natalija Ladavac.

kastel_svetvincenat

Kako smo bili među prvim posjetiteljima, nismo imali mogućnost kušanja istarskih delicija jer je prostor još uvijek u pripremi. No, objasnili su mi kako će taj prostor služiti za okupljanje lokalnih proizvoda domaćih i susjednih OPG-ova. Cilj je svakako uključiti što više lokalnih proizvođača te tako biti podrška manjih obrtnicima. 

“Za sada su u ponudi proizvodi poput selekcije različitih sorti vina Udruge istarskih vinara i vinogradara ‘Vinistre’, zatim više vrsta sireva, maslinovo ulje, te prva domaća eko bira, a ovim putem željeli smo istaknuti koliko gastronomsko bogatstvo Svetvinčenat ima, te kroz prezentaciju lokalnih proizvoda ukazati na vrijednost domaćih brendova.”

kastel_svetvincenat

Na trećem katu se nalazi najzabavniji dio kaštela Morosini-Grimani

Zanimljiviji dio se svakako nalazi na trećem katu, a u njemu smo uživali poput male djece. Za razliku od većine utvrda i dvoraca, povijest mjesta pa tako i kaštela prezentirana je kroz multimedijalnu izložbu koja je prije svega interaktivna. 

“Svi koji su već isprobali multimedijalnu izložbu zasigurno bi se složili s činjenicom da je ovo najatraktivniji dio palače, a s obzirom da je prvenstveni cilj bila interpretacija ključnih povijesnih događaja u arhitektonskom i društvenom razvoju Kaštela, odnosno Svetvinčenta, izložba je jednako namijenjena i starijima i mlađima, te će svatko pronaći nešto što mu se ovdje najviše sviđa. Izložba prati kronološki razvoj mjesta počevši od 10. stoljeća do današnjih dana nudeći u početku generalni uvod u život i razvoj mjesta, postepeno uvlačeći posjetitelje u konkretnija zbivanja poput iskustva kovanja i izrade vlastitog mača, viteškog turnira i borbe s uskocima čime i iskustvo postaje sve aktivnije i zanimljivije. Glavni ‘krivci’ za osmišljavanje ove jedinstvene izložbe su Tumpić/Prenc studio za dizajn i komunikaciju, a za realizaciju Tvrtka Diversitas IT Sustavi. No, svakako je bitno napomenuti kako iza ovih službenih imena stoji još veliki broj pojedinaca koji su svojim zalaganjem svakako dali veliki doprinos, te komponiranjem virtualne stvarnosti težili na zanimljiviji i drugačiji način pristupiti interpretaciji povijesti, što je naposljetku kroz zajednički rad definitivno i postignuto.”

kastel_svetvincenat

Kako izložba funkcionira? Na ulazu dobiješ narukvicu pomoću koje aktiviraš multimedijalne dijelove izložbe. Tako ćeš vidjeti izgradnju, ali i devastaciju samog kašteleta, bit ćeš u poziciji vještice koju se spaljuje, vlastitim snagama gađajući lopticama Uskoke obraniti utvrdu od neprijatelja i još mnogo toga. Meni osobno najzanimljiviji dio jest VR viteška igra na konju. No, budi oprezan, nemoj previše mahati kopljem oko sebe. I u kratkom vremenu na svoj mail dobiješ fotografije s te iste izložbe. 

Vjenčanje u utvrdi? Oh, može!

Vjerovao ili ne u kaštelu se možeš i vjenčati. Naime, četvrti kad je namijenjen za održavanje obreda vjenčanja. A nakon što izrekneš sudbonosno da možeš slavlje nastaviti u dvorištu ili u galeriji. 

“Svim mladencima kojima se obred vjenčanja u srednjovjekovnom kaštelu čini kao njihova još neispisana bajka, slobodno se mogu direktno javiti našem mladom timu koji će ih voditi kroz detaljnije korake daljnjeg planiranja.”

Escape igra u kaštelu Morosini-Grimani

Kako bi doživljaj srednjovjekovnog života u jednoj utvrdi bio potpun, možeš sa svojom ekipom sudjelovati u escape igri koja je po mnogočemu posebna. Prije svega nije pitanje o klasičnom bijegu iz zatvorenog prostora unutar određenog vremenskog perioda. Igra se temelji na lokalnoj legendi o nepoznatom konjaniku, a pritom uključuje cijeli kaštel, info punkt, sve tri kule, tamnicu, oružarnicu i tron.

kastel_svetvincenat

“Legenda kaže kako je konjanik pobijedio u utrci trke na prstenac, no prilikom preuzimanja nagrade odbio je otkriti svoj identitet, već je nestao u noć i za sobom ostavio Sedam viteških iskušenja (odanost, hrabrost, vjera, pravednost, oprez, znanje i upornost) koje igrači moraju proći da bi otkrili tajnu kaštela. Tijekom ili nakon igre, posjetitelji mogu isprobavati zabavne srednjovjekovne sprave za mučenje, razgledati galeriju, kupiti suvenir ili uvjeriti se u impozantnost srednjovjekovnog oružja. Iako nema vremenskog ograničenja, timovima je u interesu igru proći čim prije da bi pronašli svoje mjesto na Grimanijevom zidu slavnih! Igre su logičke, ali zahtijevaju suradnju igrača, stoga je optimalan broj članova tima od 2-5 igrača, a istovremeno se može natjecati i do 6 timova, pa stoga imamo i velik interes za team buildinge. Riječ je o inovativnom konceptu, jedinstvenom na svijetu, a ovakvim se pristupom nastojala stvoriti igra koja je u duhu mjesta te kroz koju se upoznavaju i istarske legende”, istaknuli su iz kaštela.

Osim escape igre tijekom sezone se unutar i ispred samog kaštela organiziraju razna zanimljiva gastronomska i kultura događanja. Tu su Srednjovjekovne noći u organizaciji Povijesne udruge Kaštel, a program obuhvaća viteški turnir, spaljivanje vještice, zanimljivo natjecanje u gađanju katapultom te fire show – noćnu boru vitezova sa zapaljenim bakljama. Obavezno ljeti provjeri program kako bi svoj posjet spojio s neki zanimljivim događajem.

Cijena ulaznice i radno vrijeme kaštela Morosini-Grimani

Na službenim stranicama će se redovito ažurirati radno vrijeme ovisno o sezonama, kao i sve druge važne informacije. Cijena bazne ulaznice iznosi 70 kn za odrasle, a mogući su i popusti u kombinaciji s ostalim sadržajem, a jeftiniju ulaznicu mogu kupiti studenti, umirovljenici i, naravno, djeca. Kako je kaštel tek nedavno otvoren, za sada radi vikendima od 10 do 18 sati, no vjeruju kako će uskoro radno vrijeme proširiti i na ostale dane u tjednu.

kastel_svetvincenat

Prilikom posjete kaštelu Morosini-Grimani ne zaboravi posjetiti Kuću vještice Mare

Nažalost, mi nismo stigli posjetiti Kuću vještice Mare. Naime, kako je taj vikend u fokusu bio kaštel, svi raspoloživi radnici su bili prebačeni u utvrdu. No, prije mog posjeta Istri kolega mi je oduševljeno pričao o ovoj atrakciji u Svetvinčentu.

“Simboličnog naziva Kuća vještice Mare predstavlja centar za posjetitelje koji je posvećen raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Svetvinčenta interpretiranoj inovativnim tehnologijama; 3D mapping, virtualna i proširena stvarnost. U njemu će ti toplu dobrodošlicu zaželjeti upravo vještica Mare koja će te vratiti u daleku prošlost u virtualnu streličarsku i mačevalačku bitku, dok će te interaktivna knjiga upoznati s trikovima za obranu od mitskih bića Istre, od kojih će te poneka i pod budnim okom promatrati sa svojih zidnih portreta. Uspomenu na ovo nesvakidašnje iskustvo možeš obilježiti fotografijom u mitskom okruženju, a prije odlaska iz ove začarane kuće svakako predahni na čarobnim kockama u dvorištu.”

Posjet Svetvinčenatu ili Savičentu, kako ga Istrijani nazivaju, je must kada si na putu po Istri. Ne samo da ćeš naučiti mnogo o povijesti ovog dijela Istre nego ćeš se vrhunski zabaviti. I pri tome ćeš osloboditi dijete u sebi.

Tražiš još zanimljivih mjesta u Istri?

—> Dvigrad u Istri: Mjesto gdje avantura iz “5 prijatelja” postaje stvarnost

—> Otišla sam u Pulu isprobati jedan od najboljih burgera u Europi. I moram priznati da je…