Hrana je za mene sastavni dio svakog putovanja, bilo da idem u neku daleku zemlju ili na jednodnevni izlet kod nas. Uvijek prije samog puta dobro proučim ponudu restorana i podjednako se veselim dobroj večeri kao i nekoj znamenitosti. Ponekad čak i više. Tijekom našeg produženog vikend u Istri odlučili smo posjetiti Pulu i to iz jednog jednostavnog razloga: tamo se nalazi jedan od najboljih burgera, ne samo u Hrvatskoj nego u Europi. 

Da, dobro ste čuli. U The Shipyard pubu (Ul. Svetog Teodora 1) u samom centru Pule poslužuje se famozni Mason burger za koji je zaslužan chef Ivan Zidar.

Zapravo je ovaj pub bio prva lokacija na kojoj ste mogli kušati ove burgere, a kako je njihova popularnost rasla, tako je Ivan stvorio franšizu te Mason burgere danas možete jesti diljem Hrvatske. Među ljubiteljima burgera postao je poznat na Zagreb Burger Festivalu gdje je dvije godine za redom 2017. i 2018. osvojio nagradu za najbolji burger festivala. I onda ga je travel stranica Big 7 travel uvrstila na popis najboljih burgera u Europi gdje je Mason zauzeo čak 28. mjesto. Potreban još koji razlog zašto trebaš isprobati ovaj burger?

mason_burger_pula

Što Mason burger čini tako odličnim?

Naravno da postoji, a to su sastojci od kojih je napravljen. Posebnost je što njegova pljeskavica prvo odleži tri tjedna u posebnoj suhoj komori. Zbog procesa fermentacije meso poprima specifičan i izražen okus. S druge pak strane tu je posebno kreirano brioche bun pecivo kojeg je Ivan napravio u suradnji s istarskom pekarom Brionka. 

Na stranu meso i pecivo koje je fantastično, to su i na prvu pomalo neobične kombinacije sastojaka i okusa koje jednostavno tako dobro zajedno funkcioniraju. Na meniju se nalazi sedam burgera, a mi smo isprobali Burger Mason i Burger Špaleta. Cijene se kreću od 63 do 70 kn s tim da treba naglasiti kako su u tu cijenu uključeni i krumpirići, što se ne događa tako često. 

mason_burger_pula
mason_burger_pula

Burger Mason (66 kn) sastoji se od pancete, jajeta na oko, zelene salate i BBQ umaka, dok Burger Špaleta (70 kn) od rukole, domaćeg kravljeg sira i umaka od sjemenki gorušice i bijelog vina. Drugi burgeri pak imaju sastojke poput skute, umaka od senfa, naranče i meda, gochujang majoneze, svježeg kupusa u oyster umaku, kajmaka…

Veliki sam obožavatelj burgera i moram istaknuti da sam ih jela u raznim gradovima diljem svijeta, poput New Yorka, Dublina, Londona i Berlina. U Zagrebu sam posjetila skoro pa sva mjesta koja nude dobar burger, a na nekima sam u međuvremenu isprobala cijeli meni. Kako mi se svidio Mason burger? Oduševio me. Samo meso i pecivo je besprijekorno, no ono što je mene iznenadilo jest kombinacija okusa koje do sada nisam nigdje isprobala. 

mason_burger_pula
mason_burger_pula

Ako te put odvede negdje gdje u ponudi možeš naći Mason burger (ovdje provjeri koja su to mjesta) svakako ga isprobaj. Vrijedi čak negdje potegnuti samo zbog njega. Osobno znam da ću i idući put u Puli naručiti Mason burger, sve dok ne isprobam svaki s menija.

Zanima te još pokoja gasto tema?

—> Gdje na Krku jesti šurlice?

—> Gdje i što jesti u Varšavi?

—> Što i gdje jesti u Londonu?