Moram priznati da prije nego sam otišla na ljetovanje na otok Krk, nikad prije nisam čula za šurlice, jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela diljem tog otoka, ali kako sam kasnije otkrila i daleko izvan njega. Nakon što sam prvi put probala šurlice, samo mogu reći “Teška sramota” jer je ovo ona vrsta jelo koju svakako barem jednom moraš isprobati. Koja priča se krije iza ovog krčkog specijaliteta i gdje ga isprobati, odlučila sam istražiti nakon prvog zalogaja. 

Šurlice ili šurle ubraja se među najprepoznatljivija jela otoka Krka i bez njega je nezamisliva bilo kakva svečanost. Toliko je omiljeno da se u mjestu Vrbnik u srpnju svake godine organiziraju “Dani šurlica” koje posjećuju podjednako i domaćini, ali i strani turisti. 

šurlice otok Krk

Što su šurlice i kako se rade?

Ja sam imala sreću da sam svoje prve šurlica probala upravo za ručkom jedne krčke obitelji. I nakon samo jednog zalogaja sam shvatila zbog čega je ovo jelo toliko obožavano. U pitanju je specijalitet od tijesta s jajima koji se oblikuje na pletaćoj igli u valjke tako da u sredini ostane šupljina. Znači prethodno napravljeno tijesto potrebno je narezati na sitnije duguljaste dijelove koje onda rukama vrtiš oko igle. Vjerojatno već pogađaš da je upravo zbog te šupljine ovo jelo toliko posebno – umak se bolje hvata tako da je jelo izuzetno sočno i mekano. Ova vrsta tjestenine se radila od biranih sorti pšenice, a umak se najčešće radi od janjećeg, goveđeg ili telećeg gulaša uz domaći ovčji sir, ribanac koji daje onaj finalni touch. Mogu se jesti i uz škampe, lignje, hobotnicu, ali i s domaćim pršutom. Danas se u raznim restoranima diljem otoka Krka nude brojne varijacije umaka, tako da svatko može pronaći nešto za svoj ukus. 

konoba Zora, Dobrinj
konoba Zora, Dobrinj
šurlice, otok Krk

U kojim konobama i restoranima jesti šurlice na otoku Krku?

Nakon što sam isprobala prave domaće šurlice, bilo je vrijeme da istražim i one u konobama. Jedna od najpoznatijih konoba gdje možeš isprobati šurlice uz razne umake jest konoba Zora u malom mjestu Dobrinj. Konoba se nalazi u samom centru ovog pitoresknog mjesta, a za porciju šurlica s gulašom odvojit ćeš 67 kn. Na meniju možeš odabrati i plodove mora, kao i druge vrste. Svakako bih preporučila za predjelo i krčki sir koji izvrsno pristaje prije šurlica, a porcija dođe oko 50-ak kuna. U jeku sezone je ovo mjesto puno, stoga svakako preporučujem rezervirati mjesto. Pogriješiti ne možeš s konobama u Vrbniku, a od domaćih sam dobila preporuku za Nadu i Gospoju. I, naravno, ako si te sreće, krajem srpnja posjeti i “Dane šurlica” koji se odvijaju u Vrbniku. I uvijek možeš pronaći recept i sam iskušati umijeće izrade šurlica. Ja vjerujem da ću ove jeseni zasukati rukave i baciti se na posao.

Želiš pročitati još par priča s otoka Krka?

  1. mjesečev plato, baška, otok krk
  2. Krk planinarenje
  3. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
  4. haludovo_krk
  5. dolovo_krk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *