Ljeto je jednako lijeno uživanje na plaži. Brčkanje u moru. Ispijanje ledene kave. Čitanje još jednog krimića u nizu. Tko je vidio ljeti se baviti ikakvom aktivnošću, još po toj vrućini? A kamoli loviti poglede s krševitih brda, tko će se penjati po tom suncu? Vjerovao ili ne, do jednog od ljepših pogleda na Bašku na otoku Krku možeš doći ugodnom šetnjom u potpunom hladu borove šume. U pitanju je šetnja do Mjesečevog platoa s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Bašku, otok Prvić, Sveti Grgur, Goli otok, Rab i na sami Velebit. Vrijeme je da kupaći kostim ostaviš za kasnije, a uputiš se na Mjesečev plato.

Početkom godine imala sam priliku planinariti na otoku Krku. Prošli smo u jednom danu oko 17 km krša, a pogleda se do u detalje sjećam i sada. Tijekom tog izleta spustili smo se sa suprotne strane Baške, stoga je uspon do Mjesečevog platoa bio posebno zanimljiv jer mi je otvorio novi pogled na ovo popularno mjesto na Krku. 

Otok Krk je inače poznat po svojim planinarskim stazama koje se protežu duž cijelog otoka i nude uistinu zanimljive ture s još zanimljivijim pogledima. Kako je ipak u pitanju bio lijeni ljetni dan, mi smo odlučili popeti se do Mjesečevog plato najlakšom stazom koja cijelim svojim putem prolazi kroz ugodan hlad. U pitanju je staza koja počinje kod groblja i crkve sv. Ivan gdje ujedno možeš parkirati auto. Do početne točke dolazi se lokalnom cestom prema Baškoj, a kod autobusnog kolodvora i velikog parkinga potrebno je skrenuti lijevo te se asfaltiranom cestom stiže sve do crkve. Stazu ne možeš nikako promašiti – u pitanju je građena šetnjica kroz gustu borovu šuma. Ova put se naziva i “Šetnjica do Mjeseca i nazad”. Zašto Mjeseca? Kad nakon otprilike 3 km i oko sat vremena ugodne šetnje stigneš do ulaska na Mjesečev plato sve ti je jasno. 

mjesečev plato, baška, otok krk
mjesečev plato, baška, otok krk
mjesečev plato, baška, otok krk

Pogled s Mjesečevog plato na Bašku teško se zaboravlja

Staza je vijugava bez strmih uspona, prilagođena za sve uzraste i kondicije, ljude i životinje. Tijekom šetnje dolazi se do tri oštra zavoja, a na brojnim mjestima su strateških uz najljepše poglede postavljene klupice. Zastani, odmori, divi se prirodi i pomisli kako ćeš se nakon ovog izleta baciti u more u Baški na koju upravo imaš potpun pogled. 

mjesečev plato baška krk (3)
mjesečev plato baška krk (4)
mjesečev plato baška krk (5)
mjesečev plato baška krk (7)

Nakon negdje sat vremena stići ćeš do križanja gdje desno možeš otići na vidikovac i vrh Stražica. Istom stazom je potrebno vratiti se natrag kako bi napokon kročio na Mjesečev plato. Šetnja se nastavlja kroz gustu borovu šumu. Nemoj se iznenaditi ako tijekom vrućih ljetnih dana upravo u toj šumi pomrsiš siestu stada ovaca koje hlad traži upravu na tom mjestu. 

Stiže se do suhozida gdje je službeni ulaz na Mjesec. U pitanju je zapravo kršovita kamenita ravan koja je nastala djelovanjem prirodnih sila, poput erozije, kiše i jake bure. Površina je veoma nalik onoj koju zamišljamo na Mjesecu, stoga je jasno kako su turisti došli do njenog naziva. Povratak traje znatno kraće, potrebno je oko pola sata do polazne točke, odnosno crkve sv. Ivana.

mjesečev plato baška krk (5)
mjesečev plato baška krk (5)
mjesečev plato baška krk (5)
mjesečev plato, baška, otok krk

Mi smo samo malo kročili na Mjesečev plato jer ljeto, sunce, alergija na sunce i ljetni umor su učinili svoje. No, na Mjesečevom platou postoji više staza koje su idealne za duži i zahtjevniji hike. To treba ostaviti za nešto hladnije dane. Ja sam svakako dodala planinarenje na tom dijelu Krka kao jedan od must do izleta narednih mjeseci. A do tada pogled na Bašku držim na zaslonu svog mobitela. 

mjesecev_plato

Želiš istražiti Krk? Provjeri sljedeće priče:

  1. krk_surlice
  2. Krk planinarenje
  3. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
  4. haludovo_krk
  5. dolovo_krk
  6. baska_bracol