Oduvijek su me fascinirala napuštena mjesta u kojima se priroda polagano, ali sigurno ušuljala u svaki kutak. Nekoć naseljenim mjestima je odjekivao žamor razgovora, no danas se jedino može čuti cvrkut ptica i pomalo sablasni zvuk vjetra dok se provlači kroz sve veće pukotine zidova. 

Poput velike većine hrvatskih otoka i Krk ima podosta napuštenih sela u kojima već desetljećima nitko ne živi. Definitivno se među najpopularnije ubraja selo Dolovo koje se nalazi u općini Dobrinj, između sela Kras i Gostinjac. 

dolovo_krk
Oznaka koja na cesti upućuje prema Dolovu
dolovo_krk

U ovom selu službeno od 1981. više nitko ne živi, a kako nema izravan pristup automobilom djeluje posve izolirano. Kako bi ga doživio potrebno je automobil ostaviti na malom parkingu pored ploče “Dolovo” te se do njega uputiti planinarskom stazom kroz šumu. 

dolovo_krk
dolovo_krk1

Danas u Dolovu možeš eventualno sresti pokojeg znatiželjnog izletnika, no nekoć je ovo selo bilo poprilično napučeno. Smatra se kako je izrazito staro, a službeno se spominje davne 1780. godine kada je zajedno sa selom Gostinjac imalo, vjerovao ili ne, čak 128 stanovnika. 

dolovo_krk
dolovo_krk

No, kako su stoljeća prolazila to se broj stanovnika sve više smanjivao. 1880. godine je Dolovo imalo svega 30 stanovnika, a već 11 godina kasnije samo četiri registrirana stanovnika. 

dolovo_krk
dolovo_krk

Nekadašnji stanovnici Dolova bavili su se poljuprivredom, a samo selo je imalo odličnu lokaciju. Tu se nalazi bujna šuma, pašnjaci i vrtovi, a šetnjom prema selu točno možeš zamisliti stada kako pasu i vrijedne stanovnike kako obrađuju zemlju. 

dolovo_krk
dolovo_krk

Dolovo je danas potpuno obraslo biljem, no unatoč tomu se i dalje može vidjeti obris nekadašnjeg kamenog sela. Stepenice, ostaci prozora, razbacane i prljave svakodnevne sitnice, ali i kuhinjska pomagala otkrit ćeš istražujući skrivene kutke sela. Svakako budi oprezan i nemoj se previše zavlačiti jer su kuće u derutnom i izrazito lošem stanju. 

dolovo_krk
dolovo_krk

Napuštena mjesta su za mene uvijek dokaz kako je čovjek zapravo malen i nebitan naspram moćne prirode. Dovoljno je tek pokoje desetljeće da priroda preuzme primat i polagano počne gutati ostatke civilizacije. Dolovo se još na pojedinim mjestima tomu opire, no priroda se nikad ne predaje. Za razliku od čovjeka.

Otkrij još zanimljivih lokacija na otoku Krku:

  1. krk_surlice
  2. mjesečev plato, baška, otok krk
  3. Krk planinarenje
  4. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
  5. haludovo_krk
  6. baska_bracol

Tags