Otok Krk se ubraja među jedne od najpopularnijih ljetnih destinacija u Hrvatskoj. No, ovaj otok ima tako razgranatu mrežu planinarskih staza da ga možeš posjetiti u bilo koje doba godine. 

Krk je poznat kao planinarska destinacija, a pojedine staze pružaju prizore koje nećeš tako lako zaboraviti. Zbog manjka hlada i izrazito visokih temperatura upravo se jesen, zima i proljeće ubrajaju u ono idealno vrijeme za aktivni odmor na Krku. Donosim tri odlične staze za aktivni vikend na ovom popularnom otoku. 

obzova_krk4

Kanjon Vrženica i uvala Vela luka

Ova staza je zauzela visoko mjesto meni osobno najljepših planinarskih staza koje sam prošla u Hrvatskoj. Ova izuzetno zanimljiva staza počinje u mjestu Baška kod kampa Bunculuka gdje ujedno izvan sezone možeš parkirati automobil.

kanjon_vrzenica

Od uvale Bunculuka do uvale Vela Vrženica ima 1,5 km, do završetka kanjona 4 km, a do uvale Vela luka 6 km. Okvirno ova kružna staza uz kratke pauze za odmor i slikanje traje oko 5 sati i tijekom tog vremena se prođe oko 10-ak kilometara.

uvala_vela_luka
Pogled na uvalu Vela i Mala luka

Sami kanjon je uistinu zanimljivo planinarsko iskustvo. Ispred tebe se prostire krš uz pokoji zeleni grm i žute cvjetiće, a iza tebe more kao da propada u kanjon.

Sve detalje o ovoj stazi, pročitaj ovdje.

Obzova i Veli vrh

Kada si na Krku ne smiješ propustiti popeti se najviši vrh otoka. Uspon na Obvozu i Veli vrh s Treskavca se ubraja među popularnije planinarske staze.

obzova_krk

Obzova je najviši vrh otoka Krka, a nalazi se na 569 metara nadmorske visine. Poput same staze i vrh je potpuno kamenit, a pogled se pruža na okolne otoke, poput Cresa, Plavnika, Prvića i Raba, ali i na obalu, pa čak možeš vidjeti i obrise Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Odmah kod ploče s natpisom “Obzova” nalazi se pečat. 

obzova_krk

Svoj izlet nastavi do vrha Brestovica (558 m) i na koncu Velog vrha koji se nalazi na 541 nadmorske visine i s kojeg se pruža divan pogled na mjesto Krk i Kornić te mali otok Košljun. 

Sve o ovoj stazi pročitaj ovdje.

Baška – uvala Bracol

Početak ove staze nalazi se na kraju Baške kod pješčare Zarok. U početku se penjemo i ostavljamo Bašku iza sebe te uskoro stižemo do raskrižja staza na prijevoj Vraca otkuda možeš ostvariti i uspon na mali vrh Bag. Mi nastavljamo svoj put crvenom stazom broj 1 koja se spušta sve do rt Škuljica. Cijeli put je baš poseban doživljaj, a šlag na kraju je spuštanja do male plaže i na koncu osamljenog svjetionika s jednim od najljepših pogleda na otok Prvić i Velebit.

baska_bracol

Nakon kratke pauze, jer ovo mjesto zaslužuje da upijaš svu ljepotu, vraćamo se crvenom stazom natrag te se nakon uspona priključujemo na žutu stazu broj 13 koja preko uvale Vela draga vodi do uvale Bracol. Cijelim putem je pogled nezaboravan, a uskoro stižemo iznad uvale Vela draga gdje se nalazi jedna od poznatijih krčkih plaža. 

baska_bracol

Ova staza je duga oko 12,5 kilometra, a nama je uz dužu uračunatu pauzu trebao 5.15 h, no računaj da traje oko četiri i pol sata aktivnog hodanja. No, ova staza je toliko lijepa da ćeš često poželjeti napraviti pauzu ili samo zastati na stazi i upijati jedan od mnogobrojnih nezaboravnih prizora. Još ako putem sretneš stado glasnih ovaca (što je velika vjerojatnost), doživljaj je potpun.

Detalje ove staze doznaj ovdje.

dolovo_krk

Otkrij još zanimljivih priča s otoka Krka:

  1. krk_surlice
  2. mjesečev plato, baška, otok krk
  3. Krk planinarenje
  4. dolovo_krk
  5. Putevima_zlatnih_kapi_krckog_blaga