Krk ljeti privlači veliki broj domaćih i stranih gostiju, no ovaj otok je zanimljiv i izvan ljetne sezone. On je poznat i kao atraktivna outdoor destinacija jer ima toliko kilometara pješačkih staza da je potrebno punih 12 dana kako bi se sve prošle. Mi smo jedne jesenske nedjelje odlučili popeti se na Obvozu, najviši vrh otoka Krka, a to smo ostvarili prateći kružnu stazu preko Treskavca do Obzove i Velog vrha. 

Osobno sam otok Krk po prvi put upoznala upravo na jednom planinarskom izletu kada sam u sklopu svog tadašnjeg planinarskog društva odradila stazu od Treskavca do Baške preko Vaclavskog grebenskog puta. Bila je zima, na mahove je udarala bura, no unatoč svemu zaljubila sam se u Krk i njegovu golu, ali predivnu prirodu. 

Kružna staza: Treskavac-Obzova-Veli vrh-Treskavac

Bura nas je pratila i tijekom našeg jesenskog uspona do Obzove. Kako nismo imali puno vremena, a ipak smo htjeli provesti neko vrijeme u prirodi, odlučili smo se za kružnu stazu koja počinje iznad Treskavca, uspinje se do Obzove i vraća preko Velog vrha do početne točke. 

obzova_krk-

Inače je uspon preko Treskavca do Obzove ujedno i najpopularniji. Brojni su razlozi za to. Prije svega pristup osobnim automobilom je jednostavan jer na Treskavcu postoji šljunčani parking. Sami uspon nije toliko zahtjevan, niti kilometarski dug, a ipak nudi uvid u ljepotu otoka Krka. 

obzova_krk4

Većinski dio izletnika svoj automobil parkira odmah uz cestu Krk-Baška kod Treskavca, no ako ti se ne da hodati uz djelomično asfaltiranu cestu do početka staze, može autom produžiti naprijed. Mi smo se nastavili voziti sve do početka staze gdje ima mjesta za par automobila. Sama cesta od Treskavca do staze nije pretjerano atraktivna, stoga na ovaj način možeš skratiti taj dio puta. 

obzova_krk

Početak staze se nalazi prije rampe s desne strane gdje se odmah vidi markacija, ali i oznaka za bicikliste. Za par minuta stižemo do prvog križanja kod Žičeva, a mi pratimo oznaku za Obzova-Veli vrh. 

Uskoro stižemo do idućeg križanja gdje jedna staza vodi do Velog vrha, a druga do Obzove. Mi svoj put nastavljamo lijevom stranom, hodamo podno Velog vrha kojeg ćemo posjetiti prilikom povratka. 

obzova_krk

Uz stazu uživamo u pogledima na velike lokve koje služe za napajanje stoke, a prolazimo i pored i kroz brojne suhozide. U jednom trenutku, netom prije uspona do Obzove otvara se pogled prema Baški. Na ovom dijelu potrebno je pozorno pratiti markacije, mi smo zbog priče djelomično skrenuli sa službene staze, no mogućnost gubljenja je minimalna. 

obzova_krk

Obzova je najviši vrh otoka Krka, a nalazi se na 569 metara nadmorske visine. Poput same staze i vrh je potpuno kamenit, a pogled se pruža na okolne otoke, poput Cresa, Plavnika, Prvića i Raba, ali i na obalu, pa čak možeš vidjeti i obrise Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Odmah kod ploče s natpisom “Obzova” nalazi se pečat. 

Nismo se dugo zadržali na samom vrhu zbog jakih naleta bure te smo svoj izlet nastavili do vrha Brestovica (558 m) i na koncu Velog vrha koji se nalazi na 541 nadmorske visine i s kojeg se pruža divan pogled na mjesto Krk i Kornić te mali otok Košljun. 

obzova_krk1

Nakon Velog vrha slijedi spuštanje te se uskoro vraćamo do naše početne točke i automobila. Cijeli izlet traje dva i pol sata uz uračunate pauze, a prođe se 6,5 kilometara. 

Ova kružna staza je lagana i nezahtjevna stoga je prikladna za sve one koji žele provesti koji sat u prirodi te se upoznati s najvišim vrhom otoka Krka.

obzova_krk

Cijelom stazom vlada krš, uz povremene travnate dijelove, stoga su čvrste i otporne planinarske cipele obavezne. Imaj na umu da tijekom hladnijih mjeseci je Obzova pod jakim udarima bure, dok ljeti uspon ostvari u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima jer vrućina zna biti nesnosna. 

obzova_krk

Uspon na Obzovu pokazat će ti svu ljepotu krša otoka Krka i nagradit će te prelijepim pogledom. A ako imaš sreće, putem ćeš sresti i stado ovaca. 

mjesecev_plato

Korisne informacije za kružnu stazu Treskavac-Obzova-Veli vrh-Treskavac: 

 • Početak staze: Treskavac
 • Parking: šljunčani parking na samom Treskavcu, no možeš produžit šljunčanom/asfaltiranom cestom do početka staze
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga oko 6,5 kilometara, a prođe se za dva i pol sata uz uračunate pauze. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna).  Cijelu rutu možeš pogledati ovdje
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Prikladna je i za djecu i kućne ljubimce.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Ne
 • Dodatno: Svakako provjeri vremensku prognozu jer u slučaju bure ćeš biti izložen jakim naletima, a ljeti izbjegavaj uspon pod jakim suncem
bracol_krk

Nastavi čitati još zanimljivih priča s otoka Krka:

 1. Krk planinarenje
 2. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
 3. haludovo_krk
 4. mjesecev_plato_krk
 5. dolovo_krk
 6. Putevima_zlatnih_kapi_krckog_blaga
 7. baska_bracol