Imati udobne, funkcionalne i kvalitetne gojzerice koje idealno pristaju našem stopalu je san svakog planinara. Uz takve gojzerice svaki uspon je znatno lakši. Jednom kada pronađemo te idealne planinarske cipele, želimo ih što duže imati, no svakim pređenim kilometrom gojzama skraćujemo vijek trajanja. No, uz ispravno i redovito čišćenje, njegu i održavanje naše savršene gojzerice će trajati što dulje. 

Osobno sam jedan od onih planinara koji nakon skoro svakog izleta pomno očisti i njeguje svoje gojzerice kako bi mi one trajale što dulje. Iskreno, znam koliko je teško pronaći one koje ne nanose žuljeve, u kojima su moja stopala zaštićena, ali i lagana i uz koje mi je svaki uspon lakši. Kako bi i ti imao što dulje svoje idealne gojzerice u akciji, popričala sam sa stručnjacima iz popularnog brenda Alpina, koji donose najbolje savjete za održavanje i njegu planinarske obuće. 

Njega planinarske obuće ima tri osnovna cilja

Posve je jasno kako uz redovitu brigu produljujemo vijek trajanja gojzerica, no njega ima tri osnovna cilja koja su svakom planinaru od krucijalne važnosti prilikom hodanja. Iz Alpine ističu kako njega ima tri osnovna cilja:

  • Osigurati odgovarajuću vodoodbojnost koja se s vremenom izgubi i treba ju obnoviti
  • Održati propusnost zraka, time se uklanja višak vlage u cipeli zbog znojenja nogu
  • Održati oblik i izgled, budući da je veći dio cipele izrađen od prirodne kože kojoj je potrebno obnoviti sadržaj masnoće

Kako ispravno održavati i njegovati planinarsku obuću?

Nakon svakog planinarskog izleta, posebno ako je on trajao dugo i ako si za vrijeme planinarenja doživio ne tako savršene vremenske uvjete, potrebno je napraviti sljedeće:

Isprva je potrebno izvaditi uloške iz gojzerica te ih ostaviti da se osuše i prozrače. Prije nego krenemo s čišćenjem, potrebno je izvaditi vezice. 

Ako su gojzerice poprilično prljave, veće nečistoće odstranjujemo s vodom, krpom i četkom. Imaj na umu da se unutrašnjost planinarskih cipela može čistiti samo s vlažnom krpom ili mekanom četkom jer na taj se način unutrašnjost neće oštetiti. U slučaju da je unutrašnjost gojzerice vlažna punimo je novinskim papirom kojeg nakon sušenja izvadimo.

Gojzerice ne bi smio izložiti izravno sunčevoj svjetlosti ili bilo kojem izvoru topline. Potrebno je pustiti da se cipele osuše u normalnim uvjetima. 

odrzavanje_gojzerica

Kako osušiti gojzerice za vrijeme planinarskog izleta?

Naravno, ako se nalaziš na izletu gdje te zahvatilo jako nevrijeme, gojzerice izloži suncu ili nekom drugom izvorom topline kako bi se one što prije osušile. Nemoj pri tome zaboraviti izvaditi uložak. Ako u tom trenutku uza sebe nemaš novinski papir, poslužit će i WC papir ili bilo koji drugi oblik maramice ili ubrusa. Uvijek je dobro uza sebe imati i rezervne planinarske čarape. Nikad ne znaš kad možeš naletjeti na nepredviđene vremenske uvjete. 

Ispravna impregnacija planinarske obuće

Većina nas na svoje gojzerice nanosi impregnacijski sprej netom prije odlaska u brda, no to nije najbolje vrijeme za ovaj korak u njezi planinarskih cipela. 

“Najpogodnije vrijeme za impregnaciju s bezbojnim sprejem ili kremom je prije nego se obuća potpuno osuši, budući da tada ima bolje otvorene pore. Preporučuje se da se u kožne dijelove najprije dobro utrlja krema s četkom i nakon toga se u tankom sloju na vanjsku stranu cipele nanese sprej. Kožu treba redovito održavati s bezbojnim sprejem i kremama za zaštitu kožnih dijelova. Zaštitu je potrebno obnavljati svaki put nakon nanošenja po mokrom, nakon sušenja, i nakon svakog čišćenja obuće”, savjetuju iz Alpine.

Gotovo svako sredstvo za impregnaciju namijenjeno koži je prikladno za gojzerice, a to se odnosi podjednako na sprejeve, razne kreme, masti i druga maziva. 

“Pored toga se impregnacijska sredstva nanose na vanjsku površinu cipele, no ona prodiru i u unutrašnjost. Tako u kožu unosimo dodatnu masnoću koja sprječava prodor vode”, ističu iz Alpine. 

U nastavku objašnjavaju kako trebamo biti oprezni kad je potplat gojzerice u pitanju. Naime, potplat je prešan posebnim postupkom brizganja komponente PU u kožu, a ako taj dio kože, koji ima PU sidrenje, pretjerano namastimo dolazi do promjene svojstva kože koje je za učinkovito lijepljenje jako bitno. Zbog toga potplat ne drži više optimalno, a posljedica može biti odljepljivanje potplata.

njega_gojzerica

“Preporučujemo da u predjelu spoja kože s potplatom mastite malo manje, bez obzira na vrstu spreja ili kreme. Kožu održavajte mekanu, čistu, a u tom dijelu ne upotrebljavajte previše različitih krema ili sprejeva. Impregnacijski sprej je u ovom slučaju možda bolji izbor, budući da su pojedinačni slojevi tanki. Potrebno je napomenuti da će mast nešto potamniti boju kože”, objašnjavaju iz Alpine

Često smo nakon dugosatnog planinarenja iscrpljeni i sve što želimo jest odmor, ali nipošto ne bi smjeli zaboraviti na svoju planinarsku opremu. Potrebno je svega 10-ak minuta kako bi očistili i njegovali svoje gojzerice. Dobre i kvalitetne gojze nije lako naći, a ovim načinom tretiranja produljujemo im vijek trajanja i ujedno štedimo novac. Čuvaj svoje gojzerice jer one u brdima čuvaju tebe!

Provjeri i druge postove o gojzericama:

  1. djecje_gojzerice
  2. ljetne
  3. Zimske_gojzerice