Nema ljepših uspomena nego onih koje stvaramo sa svojim klincima u prirodi. Planinariti u društvu cijele obitelji jednako je lijepo i nezaboravno iskustvo za odrasle, ali i one najmlađe. No, roditelji često znaju muku mučiti jer nisu sigurni kako djeci kupiti gojzerice koje će im pasati i sigurno ih voditi u sve planinarske izlete. Kako bi dobila odgovor na pitanje kako klincima kupiti gojzerice, obratila sam se stručnjacima iz outdoor brenda Alpina koji imaju rješenje za dilemu “shopping gojza za djecu”. 

Jesi li se ikad zapitao postoji li uopće ikakva razlika između dječjih gojzerica i onih za odrasle. Služe istoj svrsi, pa su vjerojatno i jednake, ili?

“Najveća razlika između odraslih i dječjih gojzerica je u kalupu. Naime, u Alpini smo razvili poseban kalup prilagođen karakteristikama dječjeg stopala. Razlika je i u tvrdoći kalupa jer su dječje gojzerice namijenjene korisnicima s manjom tjelesnom težinom”, za početak objašnjavaju iz Alpine

Kako klincima kupiti gojzerice koje će im pasati?

Već smo naučili kako za sebe kupiti gojzerice, no shopping s klincima je ipak jedan drugi slučaj. Mi još možemo procijeniti je li nam kalup pristaje, hoćemo li potencijalno imati negdje žuljeve, jesu li nam gojze preteške ili ne. No, klinci, pogotovo oni najmlađi, teško mogu procijeniti koje planinarske cipele im pristaju. Stoga roditelji moraju tu odraditi većinski dio posla. 

Najteže je odabrati prikladan broj dječjih gojzerica

Naravno vodeći problem jest odabir prikladnog broja. Kako klinci brzo rastu, roditelji znaju imati tendenciju kupnje veće odjeće i obuće. No, kod gojzerica je to krucijalna pogreška. 

“Najbitnije je da ne kupimo prevelike cipele. Ostale stvari na koje moramo pripaziti je da su cipele lagane, ne pretvrde i da dobro podupiru nogu, da dobro ‘drže’ stopala.”

Kako odabrati prikladan broj dječjih gojzerica?

Kako ti se ne bi dogodilo da si kupio prevelike ili još gore premale gojzerice svom klincu, iz Alpine savjetuju da djetetu izmjeriš dužinu potplata u centimetrima i zatim tu dužinu usporediš s onom od uloška. Idealno je ako je cipela 1 do 1,5 cm duža od dječjeg stopala. 

Idealna veličina kod odraslih je otprilike negdje oko 1 cm duža cipela od dužine stopala. Kod djece možemo računati 1,5 cm više kako bi cipela izdržala cijelu sezonu. Sve više od toga ne preporučujemo.”

Također je potrebno odlučiti se za visoke ili niske gojzerice. Taj odabir prije svega ovisi o terenu na kojem će se dijete kretati, odnosno o vrsti i težini planiranih planinarskih staza

“Ako hodamo po laganim stazama onda gojzerica može biti niska. Za zahtjevnije i duže ture po težim terenima preporučujemo viši model jer će dati bolju stabilnost i veću sigurnost”, savjetuju iz Alpine

Kada se uputiš u kupnju dječjih gojzerica uzmi si vremena. Također slušaj sve što ti dijete komentira. Obavezno daj klincu par minuta da se prošeta po trgovini u odabranim gojzericama. 

Jer dobre i prikladne gojzerice će i njemu i tebi idući izlet pretvoriti u nezaboravno iskustvo. I onaj nakon njega. I onaj nakon. Sve dok ne prijeđe s dječjeg na odrasli odjel 🙂

Foto: Unspash

Zanima te planinarenje s djecom. Nastavi čitati:

  1. medvednica_planinarenje_djeca
  2. kamenjak_Staza
  3. planinarske staze za djecu
  4. planinarenje s djecom