Prije nego odemo na planinarski izlet, uvijek dobro proučimo stazu s kojom planiramo stići do vrha. To je posebno važno kada planinarimo s djecom. Nisu sve planinarske staze prikladne za djecu, stoga je prije izleta važno dobro se raspitati i isplanirati izlet. Iskusni planinari koji sa svojim klincima pohode šume i brda od njihovih malih nogu, otkrili su mi koje su najbolje planinarske staze u Hrvatskoj za planinarenje s djecom.

Gordana Blažević-Salopek i njen muž Vedran sa svojim klincima, Noom i Frankom planinare redovito. Mali Noa je bio na Kleku sa svega 20 dana, sigurno ušuškan u elastičnu maramu. Klinci su u međuvremenu narasli, Noa ima 3,5 godine, dok njegova mala sestra Franka 4,5 mjeseca. Njih četvero su do sada bili u brojnim planinarskim avanturama, stoga Gordana zna koje planinarske staze odabrati.

planinarske staze za djecu

“Velebit je divan za klince! Svakako bi preporučila posjetiti Zavižan. Tura do Rossijeve kolibe je predivna i odlična za početak. Klek je recimo nešto zahtjevniji za djecu koja samostalno hodaju, no preporučila bih ga roditeljima koji nose svoju djecu u nosiljkama. Ako ne žele na sam vrh (10 metara stjenovitog djela s užetom) uvijek mogu ostati u domu. Mi obožavamo Kranjsku Goru i slovenske Alpe. Mislim da je Kranjska gora idealna destinacija za aktivni godišnji s klincima s bezbroj mogućnosti za planinarenje. Tura do Koče na Krnici je prelijepa i idealna i za samostalne hodače. Za početnike bih preporučila i nacionalni Park Paklenica, potez od parka pa do lugarnice ili Borisovog doma”, savjetuje Gordana.

Gordana, Vedran, Noa i Franka

Damir Vlahović je sa svojim Filipom krenuo u prve avanture u šumi kad je mali imao 4 godine. Za prve izlete ga je maštovito pripremao, stoga se Filip poput svog oca potpuno zaljubio u prirodu. Damir također ima poprilično dug popis idealnih planinarskih staza za mlađe klince. Kalnik, Trakošćan, jezero Rakitje, Fužine s obilaskom dva jezera + špilja Vrelo, Lokve s jezerom i žabljom stazom, park šuma Golubinjak kod Delnica, Vražji prolaz i Zeleni vir, potok Kamačnik, Jelenovac na Papuku, Sljeme, obilazak dvoraca u Zagorju, Gornja Stubica putevima Matije Gupca i vlakom do Ogulina su Damirove i Filipove najdraže rute.

Mia Vrbanac Užarević je na prvi izlet sa svojom kćerkom Maurom bila kada je ona imala 4 mjeseca, i to ni manje ni više nego u jedan park prirode u Kanadi. Danas Maura ima 4 godine i sa svojim roditeljima je obišla mnoge planinarske staze.

Sljeme, Leustekova staza, od zavoja do Runolista (jako kratko i fora ako nemate puno vremena, a želite se malo prošetati), Kalnik, Soška pot (Soča, Slovenija), Šunekov zeleni gaj (Soča Slovenija)… Oni roditelji koji već poznaju planine, će lako pronaći stazu i izlet za sebe i svoju djecu. Oni koji se tek upoznaju s planinama, mogu pronaći informacije u literaturi i na internetu. Važno je samo krenuti oprezno i bez nekih ambicioznih ciljeva, vidjeti kako ide i onda samo nastaviti uživati u prirodi. :)”, objasnila je Mia.

Petra i ostatak ekipe na izletu

Petra V. ima troje djece koji su se u dobi od 2, 3 i 5 godina samostalno popeli do planinarskog doma na Lipu, najistočniji dio Medvednice. Danas su njeni klinci odrasli, imaju 19, 14 i 9 godina i svi zajedno planinare i zahtjevnije staze.

“S obzirom na to da živimo u istočnom dijelu Zagreba najčešći odabir nam je bio na Lipu, kasnije sve staze na Medvednicu. U Gorskom Kotaru za početnike, staza na Skradski vrh, jako zanimljiv djeci Vražji prolaz i  Golubinjak. NP Risnjak, tri staze, na vrh, ali za početak kraćom stazom, poučna staza u podnožju Risnjaka i divan izvor rijeke Kupe s Dolinom leptira. Ta staza je dosta dugačka oko 11 km, ali naša kćer je prošla to sa svega 4 godine i bilo je jako zanimljivo. Uz izvor Kupe divan je i kanjon Kamačnik gdje se dođe do izvora rijeke Dobre, lagana, a opet dugačka i zanimljiva staza. Za malo veće nezaobilazne Samarske i Bijele stijene, Bjelolasica, Učka, Klek… Oko Zagreba jako lijepo je hodati oko Samobora, za djecu jako zanimljiva staza na Okić sa starim gradom potom staza na Oštrc i Japetić. Okolica Zagreba Ivanščica, Klek, Ravna Gora, Strahinjčica. Vjerujem da je ipak od svih staza najimpresivnije planinariti po Velebitu te na najviši vrh Dinare, Sinjal, no to su tek neki novi izazovi na koje se spremamo i jedva čekamo. Svakako je dobro za početnike i one koji nikada nisu planinariti učlaniti se u planinarsko društvo gdje ćete moći planinariti uz stručno vodstvo”, ističe Petra.

planinarske staze za djecu

Priprema i organizacija izleta je posebno važna kada ideš u društvu onih najmlađih. Dobro prouči stazu, u početku kreni s onim najbližim, kratkim i manje zahtjevnim te postepeno nadograđuj izlete. Hrvatska ima brojne staze koje su prilagođene za razne uzraste djece, potrebno je samo spremiti stvari, odabrati prikladnu stazu i krenuti u planinarske avanture. Tvoji klinci će upravo te avanture pamtiti kao one najljepše uspomene iz djetinjstva.

Foto: Pexels, Reshot, Privatni album

Sad kad si dobro proučio staze, vrijeme je da otkriješ i druge trikove i savjete za planinarenje s djecom:

  1. djecje_gojzerice
  2. medvednica_planinarenje_djeca
  3. kamenjak_Staza
  4. planinarenje s djecom