Izvor Kupe se smatra jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj i ujedno se ubraja među poznatija izletišta obožavatelja prirodnih ljepota. Brojni su razlozi zbog čega je planinarenje do samog izvora Kupa toliko popularno. Uređene planinarske staze skoro cijelim putem prolaze upravo uz samo korito rijeke otkrivajući predivne prizore, a nagrada svakog posjetitelja čeka na samom kraju. Izvor Kupe nije poseban samo zbog svoje bistre zelenoplave boje, koju nećeš tako lako zaboraviti, nego i zbog činjenice da Kupa odmah iz malog jezera istječe kao velika rijeka. Ako sam te zainteresirala za posjet izvoru, prouči čak tri staze (Razloge, Donji Kupari, Hrvatsko) te odaberi onu koja će zadovoljiti sve tvoje potrebe. 

Izvor rijeke Kupe spada pod Nacionalni park Risnjak te je to područje proglašeno zaštićenim 1963. u površini od 10 ha. Kako na službenim stranicama Risnjaka piše “izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela”. Inače je Kupa granična rijeka između Hrvatske i Slovenije. 

izvor_kupe

Tri planinarske staze do izvora rijeke Kupe

Kako bi istražio najljepše strane izvora rijeke Kupe predlažem tri staze koje na koncu dio puta dijele, no razlikuju se po kilometraži i samom trajanju staze. 

izvor_kupe

Staza Razloge – izvor Kupe: Najpopularnija planinarska staza

U najpopularniju stazu do izvor Kupe ubraja se planinarska staza “Razloge-izvor Kupe”, a svoju popularnost može zahvaliti jednom jednostavnom razlogu – to je najkraći put do izvora. 

izvor_kupe

Polazna točka je selo Razloge gdje ćeš ujedno naći i znak za stazu. Nakon što par minuta hodamo po livadama, stižemo do šireg šumskog puta koji se spušta oko pola sata strmo i u zavojima do suhog korita. Uskoro se stiže do proširenja uz Kupu gdje se nalazi odmorište s drvenim stolom i klupicama te upisna knjiga i planinarski žig, a izvorišno jezerce je udaljeno svega par minuta. 

Ova staza je stekla veliku popularnost jer je najkraća, no isto tako imaj na umu da je i najstrmija. Traje oko 45 minuta u jednom smjeru (ovisno naravno o tvojoj kondiciji za uspinjanje pri povratku), no po meni ne pruža potpuni doživljaj rijeke Kupe. Odlična je opcija ako želiš vidjeti ovo krško čudo, no nemaš vremena za dužu šetnju. 

izvor_kupe

Staza Donji Kupari – izvor Kupe: Dobar kompromis za uživanje u čarima rijeke Kupe

Druga staza po dužini i trajanju jest ona koja počinje iz zaselka Donji Kupari. Traje oko sat i petnaest u jednom smjeru, odnosno dva i pol sata sveukupno, nezahtjevna je i na njoj ćeš puno više doživjeti čari rijeke Kupe.

Kako bi došao do ovog malog sela od svega par kuća, potrebno je odvojiti se s ceste Mali lug – Zamost, oko 2 km nakon Malog luga (ako ideš iz tog smjera) te ući na cestu koja prolazi kroz šumu. Imaj na umu da je cesta veoma uska, zavojita i strma te zahtijeva vozačkog iskustva. Na koncu dolazi do same Kupe gdje se ujedno nalazi i parking. 

izvor_kupe

Zapravo se odmah priključuješ na stazu koja dolazi iz Hrvatskog te s njom cijelo vrijeme prateći korito rijeke stižeš do gore spomenutog suhog korita te na koncu do samog izvora rijeke Kupe. 

Staza selo Hrvatsko – izvor Kupe: Najljepša staza za upoznavanje rijeke Kupe

Najduža i po kilometrima i po trajanju jest staza koja počinje iza sela Hrvatsko te vodi do samog izvora Kupe. Upravo je ovo staza koju smo mi odabrali za svoj prvi posjet.

izvor_kupe

Netom nakon sela upečatljivog naziva Hrvatsko stiže se do početka staze koja vodi do izvora s obje strane malog mosta. Prijeđi autom preko mosta i parkiraj ga uz proširenje uz cestu. Tu ćeš odmah vidjeti ploče koje ukazuju na početak staze. 

izvor_kupe
izvor_kupe
Mjesto gdje se sastaju stazu, a ravno se ide još koju minutu do samog izvora

Ova staze je duga oko 12.5 kilometara te traje okvirno četiri sata, može biti djelomično kružna ili se istim putem možeš vratiti do svoje početne točke. Fizički nije zahtjevna, a tek malo strmijeg uspona te čeka uz napravljene drvene stepenice prije samog izvora Kupe. Cijelim putem se ide uz samo korito rijeke Kupe i svaki malo se otkrivaju predivni prizor iz šume, ali i uz samu rijeku. Markacije skoro pa nisu potrebne jer se uistinu nigdje putem ne možeš izgubiti. Često ćeš se na stazi osjećati kao da si glavni lik u nekom fantasy filmu te si se upravo uputio u svoju novu avanturu. 

izvor_kupe
Izvor Kupe je rapsodija boja
izvor_kupe
Dio puta je potpomognut drvenim ogradama i drvenim stepenicama

Kao što je gore spomenuto, nakon okvirno sat vremena ćeš proći kroz zaselak Donji Kupari gdje se priključuje druga opisana staza. 

Pri povratku smo odabrali kružnu stazu te smo prije Donjih Kupara prešli preko mosta i išli sa suprotne strane Kupe. No, staza nije ni približno toliko lijepa. Prije svega je asfaltirana cijelim putem te ne ide uz samo korito kao ona s kojom smo došli. Moj prijedlog je da se vratiš istim putem do svoje početne točke. 

izvor_kupe

Što izlet do izvora rijeke Kupe čini tako posebnim?

Ako si uživao istražujući Kamačnik, onda je izvor Kupe obavezno tvoja iduća destinacija. Prije svega jer je slična priroda, no ipak boravak u prirodi traje duže, a sami izvor Kupe je, meni osobno, upečatljiviji i ljepši od izvora Kamačnika. 

Putem ćeš naletjeti i na predivne livade koje jednostavno zovu na piknik, stoga nemoj zaboraviti na omiljenu dekicu, a svom četveronožnom ljubimcu ponesi lopticu. 

izvor_kupe

Na stazi se također nalazi i Rodna kuća rijeke Kupe, informativni centar u kojem ćeš doznati sve o ovoj rijeci. Radno vrijeme od svibnja do listopada je od 9 h do 17 h te utorkom ne radi. U selu Razloge nalazi se Goranska kuća znanja koja je smještena u seoskoj školi te čuva povijest i sjećanja tog sela i njegovih potomaka. Radno vrijeme je isto kao i rodne kuće rijeke Kupe, osim što centar ne radi ponedjeljkom. 

kanjon_kamacnik

Korisne informacije za izlet do izvora Kupe:

 • Početak staze: Razloge, Donji Kupari ili selo Hrvatsko
 • Parking: svugdje moguć, ovisno o polaznoj točki
 • Naplaćuje li se ulaz?: Da jer se izvor Kupe nalazi unutar Nacionalnog parka Risnjak, ulaznica se unutar sezone naplaćuje prema sljedećem cjeniku: odrasle osobe 45 kn, učenici, studenti, članovi HPD-a i umirovljenici 25 kn, obiteljska ulaznica iznosi 100 kn, dok djeca do sedam godina ne moraju platiti ulaz
 • Dužina i trajanje staze: Razloge – izvor Kupe (oko sat i pol), Donji Kupari – izvor Kupe (oko dva i pol sata), Hrvatsko – izvor Kupe (oko 12.5 km, oko četiri sata) – to je staza s kojom smo mi išli —> cijelu rutu na Google mapsima provjeri ovdje
 • Za koga je prikladna staza: izvor Kupe se ubraja među popularnije destinacije u prirodi, stoga je prikladna za većinu posjetitelja, djecu i kućne ljubimce. Staza je izvrsno markirana stoga je mogućnost gubljena minimalna. Najkraća i najpopularnija staza je serpentinskog karaktera, dok druge dvije staze većinom ravno prate korito rijeke, uz kratko korištenje strmijih drvenih stepenica pred sami izvor rijeke. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće? Putem nismo naišli na ugostiteljske objekte, no kako smo bili izvan sezone, postoji mogućnost da nešto od svibnja do listopada radi. No, svakako računaj da nosiš sve potrebno sa sobom
 • Oprez! Prije polaska provjeri vremensku prognozu i količinu oborina. Naime, ako je bilo prekomjerno oborina, postoji mogućnost da dio staze neće biti prohodno

Želiš istražiti još zanimljivijih izleta u okolici rijeke Kupe?

 1. vrazji prolaz i zeleni vir
 2. park_suma_golubinjak
 3. Risnjak
 4. skradski_vrh
 5. veliki_risnjak