Park-šuma Golubinjak ubraja se među najpopularnija izletišta Gorskog kotara. Ova prirodna oaza nalazi se svega 1 kilometar od naselja Lokve te nudi raznolik sadržaj za velike i male ljubitelje prirode. No, koliko god Golubinjak bio popularan, veoma malo je konkretnih informacija oko njegovih staza. Stoga smo jednog vikenda odlučili proći stazu kroz sve ljepote Park-šume Golubinjak.

Jedan od razloga zbog čega nema puno informacija o samim stazama unutar Park-šume Golubinjak je činjenica da većina izletnika istraži tek one dijelovi koji se nalaze uz samo izletište. 

Naime, prilikom ulaska u Park-šumu Golubinjak prolazi se pored velike zelene livade okolo koje se nalaze drveni stolovi i klupice, restoran, ali i roštilji koji se mogu iznajmiti te igralište za djecu. 

Stoga izletnici malo zavire u samu šumu te obiđu vodeće atrakcije, poput Kraljice šume i Golubinje špilje. Planinari s druge pak strane često izbjegavaju Park-šumu Golubinjak misleći kako ona pruža samo gore navedeni sadržaj. 

park_suma_golubinjak

Park-šuma Golubinjak je puno više od vanjskog roštilja i Golubinje špilja. Unutar ove prirodne oaze postoji par staza koje se mogu međusobno kombinirati te tako možeš provesti do dva sata istražujući sve strane ovog dijela Gorskog kotara. Nakon toga možeš organizirati roštilj, ručati u restoranu ili uživati u vlastitom pikniku. Izlet možeš nadopuniti odlaskom na Lokvarsko jezero ili posjetom špilji Lokvarki. 

Staza koja otkriva sve ljepote Park-šume Golubinjak

Park-šuma Golubinjak proteže se na 51 hektar zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730 do 800 metara. Ova šuma bukve, jele i smreke proglašena je Parkom 1955. godine (piše na raznim službenim izvorima), dok na poučnoj ploči stoji 1961. kao godina proglašenja. (Iskreno, nakon manjka dodatnih informacija, odustala sam od istraživanja ove informacije, stoga navodim obje.)

Park-šuma Golubinjak je izvrstan odabir za sve one koji se žele upoznati s ovim dijelom Hrvatske. Naime, istražujući staze kroz Golubinjak, čini se kao da prolaziš kroz Gorski kotar u malenom. Fascinantna je činjenica da se na tako malom području nalazi većina prirodnih osobitosti koje su značajne za goranski šumski svijet.

park_suma_golubinjak

Park-šuma Golubinjak ima dugu tradiciju kao izletište. Među mnogobrojnim stijenama smješteni su razni krški fenomeni, poput spomenutih špilja, ali i prirodnih kamenitih vrata i vidikovaca. Na monolitnoj stijeni je čak uređeno i alpinističko penjalište. 

Kako na poučnoj ploči piše predio u podnožju stijena je prepun pukotina i obrušenih kamenih blokova između kojih struji studen zrak. Ti mikrolokaliteti predstavljaju svojevrsno mrazište gdje se hladan zrak može osjetiti i za najjače ljetne vrućine. 

Nakon što platiš ulaznicu od 20 kn, automobil možeš parkirati odmah nakon rampe, ispod mosta. Ulaz u Park-šumu Golubinjak ne možeš promašiti. 

park_suma_golubinjak

Mi izlet započinjemo kod Kraljice šume, a kako bi došao do nje, odmah skreni lijevo, zaobiđi prostranu zelenu livadu i prati puteljak. Do naše početne točke možeš doći i ako ideš ravno, prođeš pored restorana te skreneš lijevo na puteljak. 

Divovska jela Kraljica šume stražari nad ulazom u Park-šumu Golubinjak

Prva ljepota koja nas čeka na ovoj stazi je Kraljica šume koja svojom velebnošću oduzima dah. U pitanju je divovska jela koja je stara preko 250 godina, ide u visinu čak 35 metara, a široka je nevjerojatnih 140 centimetra. 

Zastani podno nje, podigni pogled sve do njene raskošne krošnje. Duboko udahni i pomisli da to drvo stoji tu preko 250 godina. Odmah se vlastiti problemi čine tako prolazni i maleni. 

park_suma_golubinjak

Odmah pored same Kraljice uočit ćeš prve markacije, mi svoj put nastavljamo desno od jele te se stepenicama uspinjemo u samu šumu. U kratkom roku ti se čini kao da se nalaziš duboko u srcu raskošne šume, daleko od civilizacije, prepušten samo sebi. 

Upravo zbog toga je ova staza odličan odabir za planinare početnike koji se još uvijek nisu otisnuli u svoje prve planinarske avanture. Unutar Park-šume Golubinjak nakratko ćeš osjetiti koliko je divno biti u prirodni, pratiti put i markacije i pod rukama osjetiti mekanu i vlažnu mahovinu. 

Ovdje se nalazimo na takozvanoj “Kružnoj stazi Park-šuma Golubinjak”. Uskoro stižemo do prvog raskrižja i ploče na kojoj piše “Kružna staza”. Tu nastavljamo ravno (nemoj skrenuti odmah desno) i nakon par koraka na stablu stoji također natpis “Kružna staza”. 

Kada smo mi bili na stazi netko je bijelom bojom prebojao taj natpis zbog čega smo umjesto da skrenemo desno, nastavili svoj put ravno te stigli do drugog ulaza u Park-šumu Golubinjak. Morali smo se vratiti te smo tek tada uočili gore navedeno skretanje. Pretpostavljam da je “neslužbena” osoba prebojala natpis i uništila putokaz jer smo kasnije na putu na više mjesta vidjeli “šaljive” natpise “Korona I.,II. i III. dio” ocrtane istom bijelom bojom. 

park_suma_golubinjak7

Prolazimo kroz dio staze koji je manje održavan te smo na dijelovima morali dobro paziti na same markacije. Također pripazi gdje staješ jer pojedine sekcije su malo zarasle. 

U jednom potezu izlaziš na dio staze koji je raskopan, a dotični put s tvog mjesta gledišta ide lijevo i desno. Staza se nastavlja desno uz blagi uspon. 

Nakon kratkog uspona, ponovno se spuštamo, prolazimo kroz “prolaz” među stijenama te stižemo do raskrižja. Tu je jedan od službenih ulazaka na “Kružnu stazu”. Mi idemo lijevo prema Ledenog špilji koja je od tog mjesta odaljena svega par minuta hoda. 

Ledena špilja, Paklena vrata i Golubinja špilja – vodeće atrakcije Park-šume Golubinjak

Ledena špilja ubraja se u jednu od atrakcija Park-šume Golubinjak. Moj osobni favorit pozornost plijeni otvorom kroz koji prolazi svjetlost i pruža mističan dojam cijelom ambijentu. To dodatno naglašava i maglica koju stvara vlaga i koju možeš osjetiti i na vlastitim obrazima.

U ovoj špilji se snijeg i led može zadržati sve do ljeta, a priča govori kako su navodno lokalni slastičari u nju ubacivali snijeg kojeg su tijekom ljeta koristili za izradu sladoleda. 

ledena_spilja_golubinjak-

Pored Ledene špilje prolazi i “Staza špilja” (avantura za jednu drugu prigodu), no mi se vraćamo na stazu s kojom smo došli sve do gore spomenutog raskrižja. 

Staza nas vodi do sljedećeg prirodnog fenomena. Spuštamo se do zanimljivog dijela, poput zasebne velebne prostorije koja je okružena visokim stijenama. Tu na poučnim pločama možeš doznati mnogo o risu, a to je ujedno i dio takozvane “Risove staze”. 

Tu prolazimo kroz Paklena vrata, prolaz širok 4 metra čiji kameni zidovi dosežu visinu do osam metara, a debeli su čak pet metara. Svoj put nastavljamo do Golubinje špilje. Pripazi, staza lijevo nakon Paklenih vrata te vrata do izletišta, te se drži desnog puta. 

park_suma_golubinjak

S desne strane primijetit ćeš maleni prolaz, a to je ulazak u Golubinju špilju. Ravno staza vodi do izletišta. Možda se na prvu čini kako je nemoguće proći kroz taj maleni otvor, no nemoj da te dimenzije zavaraju. 

Sagnuti ulazimo u Golubinju špilju, odnosno bolje rečeno polu-špilju jer se njen svod zapravo urušio. U špilji su živjeli golubovi stoga je po njima špilja, ali i cijelo područje dobilo ime “Golubinjak”. 

Nakon što smo prošli Golubinju špilja, spuštamo se do amfiteatra gdje su se nekoć znali održavati i razni događaji. Za samo par koraka nalazimo se na kod stijene za penjanje, drvenih klupica i prepoznatljive zelene livade. 

park_suma_golubinjak

Opisana staza je duga oko četiri kilometra (s tim da smo se mi u jednom dijelu malo pogubili, znači i manje), a za nju je potrebno niti dva sata uistinu laganog hoda uz sve pauze za fotografiranje. Sama Kružna staza se prođe za oko 40 minuta. 

Zašto bi svatko trebao posjetiti Park-šumu Golubinjak?

Park-šuma Golubinjak se s razlogom ubraja među najpopularnija izletišta ovog dijela Gorskog kotara. Unatoč tomu moguće je otisnuti se na staze i maknuti od većeg broja ljudi. Doduše mi smo Park posjetili u rano poslijepodne jedne sunčane subote, a gužva je posve izostala. 

Ovo izletište pruža za svakoga po nešto, bilo da želiš provesti ugodan dan u prirodi s društvom i uživati u roštilju, otići na ručak i djecu pustiti da se igraju u prirodi ili si ipak zainteresiran za dublje istraživanje – Park-šuma Golubinjak nudi razne opcije. 

park_suma_golubinjak

Planinari bi također trebali dati priliku Park-šumi Golubinjak jer kombiniranje staza nudi lijep i ugodan boravak u prirodi kada nemaš vremena za duge staze. Ova staza je pak odličan odabir za planinare početnike koji se još nisu odvažili u svoje planinarske avanture. 

“Čovječe kad poželiš sa mnom gospodariti, ili se od mene odvojiti, znaj da je sve životnim sokom kao krvlju izmiješano. I u tom osjećaju strahopoštovanja prema meni, shvatit ćeš da su ljudi, zemlja, šuma, voda, zrak, travke i leptiri jedna obitelj”, piše na ulasku u Park-šumu Golubinjak.

Uvijek cijeni sve članove naše velike obitelji.

Korisne informacije za Kružnu stazu Park-šuma Golubinjak: 

 • Početak staze: Kraljica šume, Park-šuma Golubinjak
 • Parking: makadamski parking Park-Šume Golubinjak
 • Naplaćuje li se ulaz?: Da, od četvrtka do nedjelje 20 kn, ostale dane se ne naplaćuje ulaz
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga nešto manje od 4 kilometra, a prođe se za manje od dva sata uz uračunate pauze za slikanje i lagani hod. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna).  Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (moj i dečkov trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za sve uzraste, obitelj i četveronožne planinare. Odličan je odabir za planinare početnike.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, restoran koji je otvoren od četvrtka do nedjelje
 • Dodatno: Pripaziti na markacije  u potezu od Kraljice šume do završetka službene “Kružne staze”

Pročitaj još zanimljivih priča iz Gorkog kotara:

 1. gorski_kotar
 2. lokvarsko_jezero
 3. izvor_kupe
 4. lokvarsko_jezero
 5. kanjon_kamacnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *