Gorski kotar je omiljena hiking destinacija u Hrvatskoj koja nudi mnogobrojne staze. No, ako si planinar početnik lako se možeš izgubiti u moru ponuđenih. Kako bih ti olakšala tvoje prve planinarske pohode po Gorskom kotaru, donosim odlične staze koje s jedne strane nisu kondicijski ni tehnički zahtjevne, dok s druge nude nezaboravan doživljaj prirode. 

Kanjon Kamačnik

Dužina: oko 7 km
Trajanje: oko dva i pol sata

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

Detaljan opis staze pročitaj ovdje.

kanjon_kamacnik

Skradski vrh

Dužina: 5 km
Trajanje: oko dva sata

Kružna staza do Skradskog vrha nudi predivan pogled s čak tri vidikovca, a predstavlja odličan izlet u bilo koje doba godine. Na ovoj stazi te čeka vidikovac Kavranova stijena s kojeg se pruža najljepši pogled na Skrad, vidikovac Josipova klupa gdje ćeš uživati u pogledu na Gorski kotar, a izlet ćeš zaokružiti pogledom s vidikovca Perić. 

Detaljan opis staze pročitaj ovdje.

skradski_vrh

Snježnik

Dužina: 5 km
Trajanje: oko dva sata

Kaže se da se za najljepše poglede treba dobrano potruditi, no ovo nepisano pravilo krši Snježnik, jedan od najljepših vrhova Hrvatske. Ugodna i nezahtjevna staza nagrađuje nezaboravnim pogledom na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima. Kružna staza Platak-Snježnik-Platak pokriva najljepše strane ovog vrha, a za nju je potrebno svega dva sata. 

Detaljan opis staze pročitaj ovdje.

snjeznik

Nacionalni park Risnjak, poučna staza Leska

Dužina: 4,2 km
Trajanje: oko dva sata

Nezaobilazna destinacija u Gorskom kotaru je Risnjak, a za planinare početnike je idealna poučna staza Leska. Staza je otvorena 1993. te je u međuvremenu doživjela dvije obnove. Lako je dostupna od strane Crnog luga, a započinje nakon par minuta od Uprave parka. Na stazi se nalazi 23 poučnih tabli putem kojih se posjetitelji upoznavaju s prirodnim i kulturnim nasljeđem ovog nacionalnog parka. 

Risnjak

Izvor Kupe

Na raspolaganju stoje tri staze

Izvor rijeke Kupe spada pod Nacionalni park Risnjak te je to područje proglašeno zaštićenim 1963. u površini od 10 ha. Kako na službenim stranicama Risnjaka piše “izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela”. Inače je Kupa granična rijeka između Hrvatske i Slovenije. 

Do izvora Kupe postoje tri planinarske staze. Najpopularnija, najkraća, ali i najstrmija je ona koja ide iz sela Razloge, traje oko 45 minuta u jednom smjeru. Druga staza je ona koja počinje u selu Donji Kupari, traje oko dva i pol sata. Treća opcija je najduža, počinje u selu Hrvatsko, staza je duga 12.5 kilometara, za što je potrebno oko četiri sata. 

Detaljan opis staza pročitaj ovdje.

izvor_kupe

Zeleni vir i Vražji prolaz

Dužina: oko 7 kilometara
Trajanje: oko dva i pol sata

Vražji prolaz se ubraja među najljepše prirodne fenomene Gorskog kotara i Hrvatske, a špilja i izvor Zeleni vir pored kojeg se nalazi impresivni slap potoka Curka su pravi doživljaj. Stoga ne iznenađuje što je ova destinacija toliko omiljena. Kako bi doživio sve ljepote ovog dijela Gorskog kotara, uputi se na kružnu stazu iz Skrada. 

Detaljan opis staze pročitaj ovdje.

vrazji prolaz i zeleni vir

Gorski kotar nudi pregršt fantastičnih i nezaboravnih planinarskih staza, laganih, ali i teških. Ovaj dio Hrvatske se s razlogom ubraja među najdraža planinarska odredišta. U početku ga otkrij laganim stazama koje su idealne za početnike, a kasnije se otisni u nešto izazovnije planinarske pohode. 

Kada prođeš ove staze, vrijeme je da istražiš i druge destinacije u Gorskom kotaru:

  1. veliki_risnjak
  2. lokvarsko_jezero
  3. park_suma_golubinjak
  4. snjeznik_guslica_staza
  5. lokvarsko_jezero
  6. Risnjak
  7. Bjelolasica vrh Kula
  8. tuhobic
  9. visevica_gorski:kotar
  10. spicasti_vrh_brod_moravice