Risnjak se možda ne ubraja u naše najpopularnije nacionalne parkove, no on nudi nezaboravno iskustvo boravka u prirodi s prizorima koje nećeš tako lako zaboraviti. Na prvu se čini kako Risnjak mogu posjetiti samo planinari s iskustvom i dobrom kondicijom, no to je posve pogrešno. Nacionalni park Risnjak nudi raznolike staze koje su prilagođene različitim uzrastima stoga svatko može provesti predivan dan u ovom dijelu Gorskog kotara.

Bilo da ste tek krenuli planinariti, na izlet idete s malom djecom ili pak tražite zanimljivu i dužu stazu, Nacionalni park Risnjak nudi za svakoga po nešto. Donosim prijedloge za odlične staze koje sam osobno prošla i koje su me oduševila na prvi korak. 

schlosserov_dom_risnjak

Staza Leska

Poučna staza Leska odličan je odabir za početnike, obitelji s malom djecom, ali i za osobe koje se još nisu upoznale s prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Risnjak. 

Risnjak

Ova staza se ubraja u prve objekte takve vrste u Hrvatskoj, a otvorena je 1993. godine. Pristup stazi je moguć iz Crnog luga, a počinje nakon svega par minuta od Uprave parka. Na stazi se nalazi 23 informacijske ploče uz pomoć kojih ćeš naučiti sve o samom parku. Staza je duga svega 4,2 kilometra i prođe se u kratkom vremenu. 

Uspon na Snježnik

Jedan od najljepših hrvatskih vrhova Snježnik spada pod Nacionalni park Risnjak. Svatko tko se jednom popne na ovaj vrh, uvijek mu se rado vraća. 

snjeznik

Kaže se da se za najljepše poglede treba dobrano potruditi, no ovo nepisano pravilo krši Snježnik. Ugodna i nezahtjevna staza nagrađuje nezaboravnim pogledom na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima.

snjeznik_staza

Kružna staza Platak-Snježnik-Platak pokriva najljepše strane ovog vrha, a za nju je potrebno svega dva sata. Uspon ostvari stazom naziva “Preko grebena”, a spusti se stazom “Kroz grlo”. Početak staze je na Platku gdje na velikom parkingu možeš parkirati svoj automobil. 

Ako te detaljnije zanima ova staza, klikni ovdje

Izvor Kupe

Izvor Kupe se smatra jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj i ujedno se ubraja među poznatija izletišta obožavatelja prirodnih ljepota. Brojni su razlozi zbog čega je planinarenje do samog izvora Kupa toliko popularno. Uređene planinarske staze skoro cijelim putem prolaze upravo uz samo korito rijeke otkrivajući predivne prizore, a nagrada svakog posjetitelja čega na samom kraju. Izvor Kupe nije poseban samo zbog svoje bistre zelenoplave boje, koju nećeš tako lako zaboraviti, nego i zbog činjenice da Kupa odmah iz malog jezera istječe kao velika rijeka.

izvor_kupe

Do izvora Kupe vode čak tri staze. Staza iz sela Razloge je najpopularniji put jer je najkraći, no moj prijedlog je da kreneš iz sela Hrvatsko. To je najljepša staza za upoznavanje ovog dijela Nacionalnog parka Risnjak. Staza je duga 12,5 kilometra, traje oko četiri sata, no cijelim putem je ravna i izvrsno markirana, stoga je mogu proći i planinari s manje kondicije i iskustva. 

Ako te detaljnije zanima ova staza, klikni ovdje.

Uspon na Veliki Risnjak iz Crnog luga

Meni definitivno najdraža staza unutar Nacionalnog parka Risnjak je ona koja iz Crnog luga vodi do vrha Veliki Risnjak. Za uspon odaberi Horvatovu stazu koja vodi do Schlosserovog doma, a za nju je potrebno oko tri sata. Ona zavojima prolazi pored Vučje jame te kroz predjele Bukovca i Smrekovca izlazi bočno ispod planinarskog doma. 

Risnjak

Do početne točke možeš se vratiti istim putem ili odabrati stazu preko Markovog brloga. Tako ćeš ostvariti kružnu stazu i vidjeti sve strane ovog dijela Nacionalnog parka Risnjak. Za spuštanje je potrebno manje od tri sata. 

Ako te detaljnije zanima ova staza, klikni ovdje.

Uspon na Veliki Risnjak s Platka

Odlična staza nudi se i sa strane Platka. Ona vremenski traje skoro pa jednako kao i ona iz Crnog luga, no nudi pogled na posve drugu stranu Nacionalnog parka Risnjak. Početak staze se nalazi kod planinarskog doma Sušak gdje možeš ostaviti auto. 

risnjak_schlosserov_dom

S doma Sušak staza s južne strane obilazi greben Radeševo te za negdje 1.45 h vodi do Cajtiga na risnjačkoj cesti Gornje Jelenje – Lazac. To je križanje staza, odnosno pri povratku se možeš drugom stazom, onom preko Rimskih vrata, vratiti do Platka podno Snježnika. Na ovom izletu možeš ostvariti i uspon na Snježnik. Staza je duga oko 14 kilometara, a potrebno je oko pet sati aktivnog hodanja.

Ako te detaljnije zanima ova staza, klikni ovdje.

Cijena ulaznica za Nacionalni park Risnjak

Cijena ulaznice za Nacionalni park Risnjak za odrasle iznosi 45 kn, za učenike, studente, članove HPD-a i umirovljenike 25 kn, djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz, a obiteljska ulaznica iznosi 100 kn. Ulaznice vrijede za dva dana. 

veliki_risnjak

Risnjak se posve nezasluženo ubraja među najmanje posjećene nacionalne parkove u Hrvatskoj. No, svatko tko ga posjeti barem jednom, poželi mu se vratiti. Risnjak pruža potpuni bijeg od vreve i gužve, nudi istinski doživljaj prirode, a pri tome od posjetitelja ne traži puno napora. 

Pročitaj još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. gorski_kotar
  2. snjeznik_guslica_staza
  3. lokvarsko_jezero
  4. veliki_risnjak
  5. visevica_gorski:kotar