Kada spominjemo Platak u većini slučajeva prvo pomislimo na par planinarskih staza koje započinju upravo s ovog popularnog izletišta Rijeke i njene okolice – staze prema Snježniku, Guslici, Planini i Jelencu ubrajaju se među najpoznatije, a isto tako s Platka se možeš uputiti i do Schlosserovog doma, odnosno Risnjaka. 

No, Platak ima brojne staze koje nužno ne vode ka pojedinom vrhu, ali izvrstan su odabir ako želiš provesti koji sat u ugodnoj šetnji u prirodi. Mi smo se odlučili upravo za jednu takvu s kojom smo otvorili novu planinarsku godinu. 

platak

Plan je bio zapravo vrlo jednostavan – provesti par sati na snijegu, ne opterećujući se vrhovima i pređenim kilometrima. Prvotni plan da posjetimo Risnjak je propao jer odabrana prilazna cesta nije bila očišćena te smo se uputili do Platka, znajući da je tamo napadalo podosta snijega. Kako Snježnik ubrajamo među draže vrhove, uputili smo se s velikog parkinga Platka prema dotičnom vrhu, no pred križanje dvaju staza smo ipak odlučili ponovno promijeniti plan. Razlog tomu je bila prevelika količina ljudi koji se također uputila prema Snježniku. Vratili smo se koji metar unatrag te svoj izlet nastavili prema Radeševu. 

platak_radesevo

Kružna staza Platak – Radeševo – Platak

Ova kružna staza započinje gdje i staza prema Snježniku. Nakon što se s turističke skijaške staze uđe u šumu, ona ponovno izbija na makadamsku cestu te ulazi u šumu da bi se njom ponovno susrela. Nastavljamo ići dotičnom stazom te dolazimo do križanja. Lijevo je staza prema Snježniku, dok desno ide staza prema Radeševu koje je poznato po svojoj skijaškoj stazi. 

Nešto prije samog skijališta ponovno dolazimo do križanja staza. S lijeve strane je zapravo planinarska staza Radeševo koja zaobilazi skijašku stazu. S desne strane se pruža predivan pogled na Snježnik koji je bio posve prekriven snijegom tijekom našeg posjeta. 

snjeznik
Pogled na Snježnik

Bez obzira na to što nisi došao na skijanje, produži do samog skijališta od kuda se pruža nezaboravan pogled na more. Jedinstven je osjećaj stajati na snijegu, promatrati skijaše i bordere, a pri tome imati pogled na more. Mi smo tu napravili kratku pauzu, pojeli ručak te se ugrijali toplim čajem. 

Ponovno smo se vratili na gore spomenuto križanje te se uputili stazom koja zaobilazi skijašku stazu Radeševo. Moram priznati da smo se poprilično umorili na dotičnoj stazi, no ne zato što je ona zahtjevna. Razlog je bio što skoro nitko taj dan nije išao tim putem, a snijeg od preko metar i pol je poprilično otežao šetnju. S druge pak strane skoro nikoga nismo sreli na stazi te je bijeg u prirodu bio potpun. 

Uskoro stižemo do križanja staza – desno kroz šumu nas put vodi do doma Sušak na Platku, a lijepo staza vodi ka Schlosserovom domu, odnosno Risnjaku. Naime, od doma Sušak kreće jedna od popularnijih staza prema ovom nacionalnom parku. 

Nakon što dođemo kod doma Sušak potrebno je svega par minuta do velikog parkinga na Platku gdje smo ostavili auto. 

radesevo

Ukupno je staza duga oko 6 i pol kilometara, a nama je pod snježnim uvjetima bilo potrebno nešto manje od tri sata. Pri tome treba uzeti u obzir da smo putem često radili grude, bacali se po snijegu, radili anđele, ali isto tako staza koja okružuje Radeševo je bila potpuno neutabana, stoga smo bili poprilično spori. Vjerujem da pod normalnim okolnostima se staza može prijeći za sat i pol do dva maksimalno. 

Na koncu smo bili sretni što nismo išli na Snježnik jer smo ga ovaj put vidjeli iz neke posve druge perspektive. Ova ugodna i lagana kružna staza je izvrstan odabir ako želiš provesti koji satak u prirodi bez pretjeranog napora, ali s lijepim pogledima. Pretvara se u pravu zimsku bajku ako je prohodaš pod snježnim pokrivačem. Posebno je nezaboravan pogled na snježni Snježnik i skijašku stazu s pogledom na more. 

Korisne informacije za kružnu stazu Platak-Radeševo-Platak:

  • Početak staze: veliki parking na Platku
  • Parking: na Platku
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: oko 6.5 km, pod snježnim uvjetima traje manje od tri sata (uz fotkanje i zabavu na snijegu), pod normalnim vremenskim uvjetima pretpostavljam oko sat i pol do dva, cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje
  • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Odličan je odabir za početnike planinare i izletnike koji žele provesti ugodno vrijeme u prirodi. Prikladna za djecu i kućne ljubimce, a za vrijeme snijega predstavlja divno iskustvo
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Dom Sušak, poznat kao Mali dom, i dom Platak, poznat kao Veliki dom

Želiš istražiti Risnjak i Snježnik? Provjeri sljedeće staze:

  1. snjeznik_staza
  2. snjeznik_guslica_staza
  3. Risnjak