Kaže se da se za najljepše poglede treba dobrano potruditi, no ovo nepisano pravilo krši Snježnik, jedan od najljepših vrhova Hrvatske. Ugodna i nezahtjevna staza nagrađuje nezaboravnim pogledom na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima. Kružna staza Platak-Snježnik-Platak pokriva najljepše strane ovog vrha, a za nju je potrebno svega dva sata. 

Staza Platak-Snježnik “Kroz grlo”-Snježnik (Preko grebena)-Platak

Polazna točka za uspone do Snježnika jest veliko parkiralište kod Platka. Do Platka se stiže starom riječkom cestom koja se nalazi uz slikovito brdo Kamenjak, oko 8 km od Gornjeg Jelenja. Staza započinje s desne strane. Primijetit ćeš malu ploču na kojoj piše “Snježnik”. 

snjeznik_staza
Polazna točka kod parkirališta
snjeznik_staza
Početak staze uz skijalište koje je s desne strane
snjeznik_staza
S desne strane počinje ulazak u šumu

Postoji dva različita uspona do Snježnika stoga je veoma jednostavno organizirati kružnu stazu. Moj prijedlog jest uspon odraditi preko lakše staze, one preko grebena, a spustiti se do Platka stazom “Kroz grlo”. 

Isprva se ide makadamskom cestom uz skijalište te uskoro s desne strane kreće ulazak u šumu. Nakon par minuta staza izbija ponovno na makadamsku cestu. Staza se nastavlja ravno kroz šumu, no možeš ići i makadamskom cestom. Uspon je blaži, no put je nešto duži. Staza kroz šumu izbija na ovu istu makadamsku cestu koja nas vodi do križanja spomenutih staza. 

snjeznik_staza
Križanje staza
snjeznik_staza
Križanje staza: Snježnik i Risnjak
snjeznik_staza
Jači uspon do hrpta

Lijevo je staza koja se zove “Kroz grlo” koja je desetak minuta kraća i mnogi govore nešto teža. Desno jest staza “Preko grebena” koja je malo duža i mnogo govori lakša. U čemu je razlika? Staza preko grebena nema toliko strme uspone, no na određenim dijelovima ćeš si pomoći rukama kako bi se popeo dalje. S njom je do vrha potrebno oko 40-ak minuta. 

Skrećeš desno i put nastavljaš starom Rimskom cestom koja te ponovno vodi do raskrižja staza. Rimskom cestom nastavljaš put ka Risnjaku, dok lijevo ulaziš u šumu i nastavljaš svoj put prema Snježniku. Ovaj dio staze je čaroban, nakon izlaska iz šume čeka nas nešto strmiji uspon do hrpta kojim stižeš do samog vrha Snježnika koji se nalazi na 1.506 metara nadmorske visine. Do početka staze kod Platka do samog vrha je potrebno oko sat vremena.

snjeznik_staza
snjeznik_staza
snjeznik_staza
Pogled s vrha
snjeznik_staza

Kada se popneš do vrha isti tren ti je jasno zbog čega se Snježnik ubraja među najljepše vidikovce u Hrvatskoj. I zbog čega mu se izletnici tako rado vraćaju. 

Nakon što si skupi svoj žig i nauživao se pogleda, potrebno je spustiti se do planinarske kuće Snježnik, devastirane ljepote koja godinama čega svoju obnovu. 

Staza za Platak nalazi se podno planinarske kuće. Kada se spustiš desno ide staza do Guslice, a lijevo staza do naše polazne točke. Spuštamo se u šumu uskim putem prateći markacije koje nas nakon jedno pola sata dovode do prvotnog križanja staza. Još oko 15 minuta nam je potrebno do parkinga kod Platka i završetka ove staze. 

snjeznik_staza
Devastirani planinarski dom Snježnik
snjeznik_staza
Podno planinarskog doma

Ova kružna staza traje oko dva sata, ne računajući pauze, a pređe se oko pet kilometara. Prikladna je i za izletnike s lošijom kondicijom, kao i za obiteljske izlete. Staze do Snježnika ne zahtijevaju puno truda, a nagrada koja te čeka na vrhu nikad se ne zaboravlja.

Želiš istražiti još staza u blizini Snježnika?

—> Planiraš izlet na Snježnik? Evo zašto trebaš posjetiti i Guslicu!

—> Risnjak – nepravedno zanemaren nacionalni park koji treba biti na tvojoj must see listi

—> Viševica – jedan od najljepših vidikovaca Gorskog kotara