Snježnik se s razlogom ubraja među najljepše vrhove u Hrvatskoj. Svatko tko je stigao do ovog vrha poželi ga posjetiti ponovno. Isti slučaj je bio sa mnom. Prvi put sam uživala u pogledu koji se pruža sa Snježnika u ranu jesen, a moj drugi put dogodio se u proljeće kada se priroda počela buditi. Kao i prvi put izlet smo nadopunili odlaskom do Guslice otkuda smo se vratili do Platka gdje je ujedno i polazna točka. Tako ćeš doživjeti svu ljepotu Snježnika i uživati u lijepom planinarskom izletu koji će ti dugo ostati u sjećanju. 

Polazna točka ovog izleta jest parkiralište kod doma Platak. Do Platka se stiže starom riječkom cestom koja se nalazi uz slikovito brdo Kamenjak, oko 8 km od Gornjeg Jelenja. Auto je potrebno parkirati na velikom asfaltiranom parkingu te s desne strane skrenuti na stazu koja vodi do Snježnika, pogriješiti ne možeš jer ujedno stoji i manja ploča s natpisom “Snježnik”. 

Staza Platak – Snježnik (grebenski put)

Snježnik nije popularan samo zbog svoje predivne prirode i nezaboravnog pogleda nego zato što je pristup nezahtjevan i pogodan i za izletnike bez pretjeranog iskustva i kondicije. Markacije su tijekom cijele staze izvrsno postavljene bez mogućnosti gubljenja, a tek maleni dijelovi staze možemo označiti kao “zahtjevne” (čitaj koja minuta uspona ili korištenja ruku za penjanje). Zbog toga ćeš često na stazi vidjeti obitelji, usputne izletnike bez planinarskog iskustva i starije osobe manje kondicije. 

snjeznik_staza
Polazna točka kod parkirališta
snjeznik_staza
S desne strane počinje ulazak u šumu
snjeznik_staza
Križanje staza

Postoji dva različita uspona do Snježnika, a mi smo ovaj put išli grebenskim putem. Do križanja stiže se stazom od Platka. Isprva se ide makadamskom cestom uz skijalište te uskoro s desne strane kreće ulazak u šumu. Nakon par minuta staza izbija ponovno na makadamsku cestu. Staza se nastavlja ravno kroz šumu, no možeš ići i makadamskom cestom. Uspon je blaži, no put je nešto duži. 

Staza kroz šumu izbija na ovu istu makadamsku cestu koja nas vodi do gore spomenutog križanja. 

Lijevo je staza koja se zove “Kroz grlo” koja je desetak minuta kraća i mnogi govore nešto teža. Desno jest staza “Preko grebena” koja je malo duža i mnogo govori lakša. Razlika je u tome što prva staza ima dijelove s “težim” usponom, dok “Preko grebena” ima dijelove tijekom kojih se trebaš koristiti rukama kako bi se uspeo niz stijene. Ništa zahtjevno ni teško, no treba uzeti u obzir ako tko od izletnika ima strahove od “penjanja”. Ali kao što sam rekla, u pitanju nije penjanje nego tek pomaganje s rukama. Desno ujedno vodi i staza do Risnjaka

snjeznik_staza
Križanje staza: Snježnik i Risnjak
snjeznik_staza
Put ka vrhu
snjeznik_staza
Netom prije vrha

Skrećeš desno i put nastavljaš starom Rimskom cestom koja te ponovno vodi do raskrižja staza. Rimskom cestom nastavljaš put ka Risnjak, dok lijevo ulaziš u šumu i nastavljaš svoj put prema Snježniku. Ovaj dio staze je čaroban, nakon izlaska iz šume čeka da nešto strmiji uspon do hrpta kojim stižeš do samog vrha Snježnika koji se nalazi na 1.506 metara nadmorske visine. Do početka staze kod Platka do samog vrha je potrebno oko sat vremena.

Čim izbiješ do vrha odmah ti je jasno zbog čega se Snježnik ubraja među najljepše vrhove u Hrvatskoj. S vrha se pruža nezaboravan pogled na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima. Svoje ime može zahvaliti velikim količinama snijega koje se znaju na vrhu zadržati čak i do proljeća. 

Ispod vrha nalazi se planinarska kuća Snježnik koja možda ima jedan od najljepših pogleda, no to joj nije pomoglo jer godinama bespovratno propada. Svakako nije na preporuku ikakvo istraživanje i zadržavanje oko kuće zbog. 

snjeznik_staza
Pogled na devastirani dom s vrha
snjeznik_staza
snjeznik_guslica_staza
Devastirani planinarski objekt Snježnik

Staza Snježnik-Guslica-Platak

S vrha se spusti do planinarske kuće Snježnik te svoj put nastavi slijedeći desno markacije. Slijedi jedna od najljepših staza. Put ide travnatim hrptom, a sa svim strana se pruža predivan pogled. Svaki malo zastani i okreni se – Snježnik ostaje sve više iza tebe, a prizori postaju sve ljepši. Kako staza ide preko livade, markacije nisu vidljive na prvu, no uistinu ne postoji mogućnost gubljenja. 

snjeznik_guslica_staza
Oznake za nastavak staze prema Guslici
snjeznik_guslica_staza
Pogled prema Guslici
snjeznik_guslica_staza
S međuvrha prema nastavku staze do Guslice

Prije takozvanog međuvrha put skreće blago desno i vodi uz rub male šume te izbija s desne strane spomenutog vrha. Staza blago ide lijevo te podno tog vrha ulazimo u šumu. Nakon par minuta ponovno izbijamo na livadu te stižemo do raskrižja puteva – staza od koje dolazimo i staza do Platka na koju ćemo se vratiti. Izbijamo na makadamsku cestu koja nas vodi do Guslice. Od Snježnika do Guslice je potrebno oko sat i pol ugodnog hodanja. Imaj na umu da samo jedan mali dio na ovoj stazi ima hlada, što je dobro znati prilikom ljetnog uspona. Guslica je poznata zbog svojih tajnovitih i napuštenih vojnih hodnika, a trenutno se objekt pored tunela obnavlja. 

snjeznik_guslica_staza
Nakon kratkog dijela kroz šumu izbijamo opet na livadu
snjeznik_guslica_staza
Križanje staza
snjeznik_guslica_staza
Guslica

Vraćamo se istom cestom i na gore spomenutom raskrižju skrećemo desno i livadom nakon par minuta ulazimo u šumu. Slijedi nešto strmiji spust te staza prolazi cijelo vrijeme kroz šumu. Na koncu izbijamo do asfaltirane ceste i križanja staza.

Mi nastavljamo put lijevo. Ovdje možeš do Platka ići asfaltiranom cestom ili možeš ići livadom koja s desne strane prati cestu. Uskoro stižemo do planinarskog doma Platka i nakon par minuta da naše polazne točke. Od Guslice do Platka potrebno je oko sat i pol hodanja. 

snjeznik_guslica_staza
Pogled s Guslice pema Snježniku
snjeznik_guslica_staza
snjeznik_guslica_staza
Na križanju idemo desno sve do ulaska u šumu
snjeznik_guslica_staza

Sveukupno ova staza traje oko četiri sata (bez uračunatih pauza), a prijeđe se oko 10 km. Nije zahtjevna, ne traži pretjeranu spretnost i lako je mogu proći i djeca. Meni osobno je ovo jedna od dražih staza. Nudi raznolik teren (šuma, greben, krš, livade) i predivne prizore, a zapravo tako malo traži od izletnika. 

snjeznik_guslica_staza
Dio staze kroz šumu
snjeznik_guslica_staza
Asfaltirana cesta prema parkingu Platak

Tražiš još staza u blizini Snježnika?

  1. snjeznik_staza
  2. Risnjak
  3. veliki_risnjak