Postoje različite planinarske staze. Neke pažnju plijene zbog svoje predivne prirode, druge privlače planinare zbog terena, a treće skrivaju zanimljivu priču koju tek trebaš otkriti. Povijesni lokaliteti, drevne predaje ili pak umjetnička djela – Učka skriva interesantne staze o kojima ćeš još dugo pričati. 

Park prirode Učka nudi mnogobrojne staze, a njena priroda ostavlja bez daha. Na Učki je moguće planinariti na snijegu, a pri tome gledati osunčanu morsku površinu. Učka također ima tri izuzetno zanimljive staze koje skrivaju fascinantne priče. Donosim tri staze na kojima ćeš upoznati drevnu povijest, mistične predaje i legende, ali i uživati u land artu.

land_art_ucka

Povijesno-mitska staza Trebišća-Perun

Dužina: oko 14 kilometara
Trajanje: oko 4-5 sati

Iznad Mošćeničke drage proteže se dubok i tajnovit klanac koji skriva stoljetnu povijest koju možeš istražiti prateći markacije staze Trebišća-Perun. Kako na službenim stranicama parka prirode Učka piše ovaj dio planine je imao posebno značenje za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas se zna kako je to područje bilo odabrano za pozornicu njihovim najsvetijih vjerovanja, mjesta gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene koje su bile od životne važnosti. 

trebisca_perun

Ova staza na izvrstan način kombinira drevne priče, mitove, povijest i prirodne ljepote stoga je svaki dio staze zanimljiv iz raznih razloga. Staza je prvenstveno turističko-poučnog karaktera. 

Detaljan opis povijesno-mitske staze Trebišća-Perun pročitaj ovdje.

Land art staza Stražica-Sapaćica

Dužina: oko 6 kilometara
Trajanje: 2 – 3 sata

Land art staza Stražica-Sapaćica otvorena je sredinom 2016. godine. Iza nje stoji umjetnik Boris Pecigoša koji je osmislio i na koncu realizirao ovu umjetničku planinarsku stazu koja na svakom svom dijelu plijeni pozornost. 20 radova land i rock arta smješteni su duž staze, a odličan su odabir za izlet u prirodu u društvu cijele obitelji. 

land_art_ucka

Ova staza je  prije svega izuzetno lijepa i zanimljiva. Oduševit će te priroda, a poseban dodatak su umjetnička djela koja zovu da malo više obratiš pozornost i istražiš kutke uz i na samoj stazi. Uz to staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, a ipak će razbuditi tvoje tijelo, a ti ćeš imati osjećaj da si zakoračio duboko u prirodu daleko od bilo koje civilizacije. 

Detaljan opis Land art staze Stražica-Sapaćica pročitaj ovdje.

Povijesti lokalitet Korita, Brajkov i Županj vrh

Dužina: oko 10 kilometara
Trajanje: 3 sata

Izvorište Korita smatra se prirodnom bogatstvom Ćićarije i od davnina je veoma važna lokacija za život lokalnog stanovništva. 

U pitanju je čista planinska voda koja izvire podno Brajkovog vrha i puni drvena korita te napaja obližnju lokvu. Ova lokacija je bila toliko bitna za lokalno stanovništvo da je čak i austrougarska vlast za vrijeme vladavine Franje Josipa tu uredila objekt u svrhu lakšeg zahvaćanja vode. Iz izvora voda se prelijevala u prvo kameno korito, a zatim niz padinu u 13 korita izrađenih od stabala topole. 

brgudac_korita
Brajkov vrh

Iznad Korita nadvila se stijena Brajkovog vrha što čini uistinu poseban prizor. Izlet možeš upotpuniti usponom i na obližnji Županj vrh s kojeg se pruža divan pogled na Veliki Planik. 

Detaljan opis staze do Korita, Brajkovog i Županj vrha pročitaj ovdje.

Prije svega su sve tri staze izuzetno lijepe i čine odličan izlet u prirodu. No, svaka od opisanih staza imaju nešto po čemu se razlikuje od brojnih planinarskih staza na Učki – a to je malo drugačija priča.

Otkrij još zanimljivih staza:

  1. rovinj
  2. mala_ucka_brgud
  3. kamenjak_Staza
  4. snjeznik_guslica_staza
  5. pazin_staza
  6. poklon_vojak
  7. brsec_sisol
  8. visevica_gorski:kotar