Red kiše, snijega i bure ispunilo je zadnje tjedne zime, a mi smo uspjeli uloviti na koji sat donekle stabilno vrijeme koje smo odlučili iskoristiti za 10-ak kilometara kružnu stazu koja počinje u selu Brgudac. Inače to je najviše selo na Ćićariji, a poznato je ishodište za brojne planinarske staze unutar Parka prirode Učka. Među najpoznatije izlete ubraja se uspon na Planik i Brajkov vrh. 

Mi smo se odlučili za kružnu stazu koja vodi do lokaliteta poznatog kao Korita, Brajkov i Županj vrh, a izlet smo završili u planinarskoj kući Korita gdje smo se ugrijali uz rakijicu i zapaljenu vatricu. 

Zašto je izvorište Korita toliko važno?

Izvorište Korita smatra se prirodnom bogatstvom Ćićarije i od davnina je veoma važna lokacija za život lokalnog stanovništva. 

U pitanju je čista planinska voda koja izvire podno Brajkovog vrha i puni drvena korita te napaja obližnju lokvu. Ova lokacija je bila toliko bitna za lokalno stanovništvo da je čak i austrougarska vlast za vrijeme vladavine Franje Josipa tu uredila objekt u svrhu lakšeg zahvaćanja vode. Iz izvora voda se prelijevala u prvo kameno korito, a zatim niz padinu u 13 korita izrađenih od stabala topole. 

brgudac_korita
Korita su od davnina bitna lokacija

U doba suše upravo izvorište Korita je bio jedini izvor vode. Žene su svaki dan na svojim leđima nosile pitku vodu u selo Brgudac. Izvor je korišten i za napajanje stada, a nekoć su Brgučani imali i do 3.000 grla. 

Nakon Drugog svjetskog rata su originalna korita počela propadati te su Brgučani 1975. godine pokrenuli inicijativu za njihovu obnovu, a u akciji je sudjelovala i tadašnja JNA. Nažalost, taj zahvat nije bio dobro obavljen jer se voda počela prolijevati te je stanovništvo godinu dana kasnije uklonilo kaptažu i preusmjerilo vodu u betonska korita. Ona su stajala na lokaciji više od 30 godina. 

2007. godine Park prirode Učka pokreće obnovu lokacije te uz pomoć starih fotografija i predaja rekonstruira korita vraćajući autentičnost ovom mjestu. 

brgudac_korita
Pogled s Brajkovog vrha na izvorište i lokvu

Inače postoje ustaljena pravila za korištenje izvorske vode. Voda za piće se toči direktno iz izvora, prvo korito se koristi za umivanje, u drugom se peru noge, a iz ostalih korita vodu piju životinje.

Kružna staza Brgudac – Korita – Brajkov vrh – Županj vrh – pl. kuća Korita – Brgudac

Brgudac je polazna točka za brojne uspone na ovom području Ćićarije. Do sela vodi zavojita cesta, a automobil možeš parkirati kod ulaza u selo ili na njegovom kraju gdje počinje službeni uspon. 

brdugac_korita
Prvo križanje staza: Lijevo počinje Kozja staza, makadamskom cestom kasnije stižemo do Konjske staze ili produžimo makadamskom s kojom možemo doći do pl. kuće Korita

Postoje brojne varijacije planinarskih staza do Korita, a mi smo odlučili kombinirati dvije. Za uspon smo odabrali takozvanu Kozju stazu, koja se nakon službenog ulaska na stazu i pored ploče za planinarsku kuću odvaja lijevo. Ovom stazom nas čeka nešto strmiji uspon, ali vrijedi svakog graška znoja jer je put divan. 

Do Korita možeš doći i takozvanom Konjskom stazom koja se nakon negdje 20-ak minuta odvaja s makadamske ceste također s lijeve strane. Ona je nešto lakša od Kozje. Do izvora vode je potrebno oko 40-ak minuta s obje staze.

brgudac_korita
Nakon uspona Kozjom stazom stižemo do ovog dijela te nakon par metara do izvorišta Korita

Ako želiš izbjeći uspon, nastavi makadamskom cestom koja te vodi do planinarske kuće Korita od kuda možeš nastaviti do izvora. Ovo je kilometarski duži put, a mi smo se tom stazom iz pl. kuće vratili do početne točke. 

Iznad Korita nadvila se stijena Brajkovog vrha što čini uistinu poseban prizor. Nakon kratke pauze za fotkanje, nastavljamo uspon do samog vrha Borisovim putem. Uspon je strm i na dijelovima je potrebno potpomognuti se rukama, no traje svega par minuta. 

brgudac_korita
Brajkov vrh se nadvija iznad izvorišta

Brajkov vrh se nalazi na 1.092 metara nadmorske visine, a s njega se pruža lijepi pogled. Posebno je zanimljivo promatrati korita i obližnju lokvu. 

Nastavljamo ravno te nakon par koraka počinje strmiji spust. Čeka nas raskrižje staza, a mi idemo prema planinarskoj kući Korita te uskoro prolazimo lijevo pored sjevernog puta koja vodi na Županj vrh. 

brgudac_zupanj
Županj vrh

Ugodna staza vodi kroz šumu te za oko 40-ak minuta stižemo do Županj vrha koji se nalazi na 1.138 metara nadmorske visine. S ovog vrha se pruža lijepi pogled na obližnji Planik. 

brgudac_zupanj_vrh
Spuštanje sa Županj vrha, u daljini se vidi Planik

Nastavljamo stazom te se spuštamo sa suprotne strane, one prema Planiku. Uskoro stižemo do staze koja vodi ka Planiku, a mi se vraćamo do planinarske kuće Korita gdje smo napravili kratku pauzu. Ovaj dio staze se naziva i južni put do Županj vrha. 

brgudac_korita
Pl. kuća Korita

Kako se nismo htjeli vratiti istim putem te smo željeli “nabiti” još koji kilometar, vraćamo se na makadamsku cestu, odnosno smjer iz kojeg smo došli južnim putem od Županj vrha (znači nismo pratili smjer staze za Brgudac koja se nalazi kod planinarske kuće). 

brgudac_korita
Upute za stane kod pl. kuće Korita. Mi smo se vratili prema Županj vrhu otkuda smo došli te makadamskom cestom stigli do početne točke

Ovo je zapravo makadamska cesta od koje smo krenuli, no mi smo se s nje priključili na početku izleta na Kozju stazu. Ona je kilometarski nešto duža te ćeš je odabrati ako se ne žuriš, ne želiš vratiti istim putem te želiš produžiti svoj boravak u prirodi. 

brgudac_korita
Makadamska cesta koja spaja Brgudac i pl. kuću Korita

Nakon nekog vremena stižemo do križanja staza gdje se s ove makadamske ceste odvaja lakši prilaz Planiku.  Uskoro prolazimo pored Konjske te na samom kraju i Kozje staze.

Naša kružna staza duga je skoro 10 kilometara, a za proći nam je bilo potrebno oko tri sata bez uračunate pauze u planinarskoj kući Korita. 

brgudac_korita
Brajkov vrh

Ova staza je izvrstan odabir za upoznavanje s ovim dijelom Ćićarije. Nudi predivne prizore, a samo izvorište Korita je poseban doživljaj. S oba vrha se pružaju lijepi pogledi, posebice na Planik. Ovaj izlet se može prilagoditi kombinirajući različite staze stoga, neovisno o kondiciji i iskustvu, svatko može uživati u ljepotama ovog dijela Ćićarije. 

mala_ucka_brgud

Korisne informacije za kružnu stazu Brgudac – Korita – Brajkov vrh – Županj vrh – pl. kuća Korita – Brgudac:

 • Početak staze: selo Brgudac u Istri
 • Parking: selo Brgudac
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: opisana staza je duga skoro 10 kilometara, a traje oko tri sata bez uračunate pauze. Staza spada pod K1 (manje od pet sati hodanja) i T1 (tehnički nezahtjevna), osim u kratkom dijelu podno Brajkovog vrha gdje je na pojedinim mjestima potrebno korištenje ruku za uspon. Ovaj dio se može izbjeći ako se uspon odradi s desne strane Korita (staza s kojom smo se mi spustili). Cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za planinare početnike, djecu i kućne ljubimce. Staze se mogu međusobno kombinirati te tako olakšati ili otežati izlet
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, izvorište Korita i planinarska kuća Korita (mi smo je posjetili za vrijeme pandemije koronavirusa te hrane nije bilo u ponudi. Nisam sigurna je li to inače tako ili samo zbog pandemije. Za svaki slučaj ponesi svoju hranu)
 • Napomena: Čula sam da je ovaj dio posebno lijep pod snježnim pokrivačem. 

Ako si u potrazi za dodatnim stazama, nastavi čitati:

 1. rovinj
 2. kastavska_suma
 3. land_art_ucka
 4. mala_ucka_brgud
 5. poklon_vojak
 6. trebisca_perun
 7. cingarela_slap
 8. 7_slapova_istra
 9. ucka_slap_banina
 10. brsec_sisol
 11. ucka_veliki_planik