Postoje staze i postoje one staze o kojima svi pričaju, a staza sedam slapova u Istri se definitivno ubraja u jednu takvu. Uz nju se vežu pridjevi poput “najljepša”, “najatraktivnija” i “najpoznatija” planinarska staza Istre. Zbog toga privlači izuzetno veliki broj planinara, ljubitelja prirode i obitelji. Naravno da se staza 7 slapova nalazila i na mojoj hiking bucket listi. Čekali smo idealno vrijeme i napokon ga dočekali. Naime, kako bi doživio ovu stazu u svom punom sjaju najbolje ju je posjetiti na proljeće i jesen. Pri tome svakako trebaš pripaziti da ipak nema previše vode jer neke “vodene” izazove nećeš moći proći. 

Zašto je staza 7 slapova u Istri toliko popularna?

Staza sedam slapova definitivno se ubraja među najpopularniju planinarsku stazu Istre. Markirana je u periodu od 2006. i 2007. godine te svojim putem prolazi pored predivnih prirodnih ljepota rijeke Mirne i njenog pritoka rječice Drage. S razlogom se zove kako se zove – putem ćeš uživati u pogledu na sedam slapova, na razigrano korito rijeka, a uz to ćeš istražiti i napuštena istarska sela, ali i popularno izletište Kotli. Ne smijem zaboraviti spomenuti ni Napoleonov most, ali i napuštena rudarska okna. Sve to i mnogo više sadržava staza sedam slapova. 

Sve što trebaš znati o planinarskoj stazi 7 slapova

Kako je ova staza izuzetno popularna, tako ćeš na brojnim web stranicama i društvenim mrežama naći na mnogobrojne informacije od kojih su neke od njih posve pogrešne. Tako kruže oprečni podaci o kilometraži, vremenskom trajanju staze te za koga je prikladna. Neki izvori pričaju o svega 12 kilometara dok drugi spominju 18 km. Ekvivalentno tomu staza traje od četiri do šest i pol sati. Na nekim mjestima piše kako je staza prikladna za potpune početnike, dok drugi upozoravaju da je samo iskusni planinari s kondicijom mogu proći. 

7_slapova_istra

Koliko je duga staza 7 slapova i za koga je namijenjena?

Naravno, istina je uvijek negdje između. Prema podacima mog sata prošli smo oko 15.5 kilometara unutar nešto manje od pet i pol sati ne računajući pauze, ali računajući mnogo fotkanja i divljenja prizorima. Uz nešto brži tempo stazu je moguće proći za oko pet sati, no sve ispod toga je jurnjava, a ova staza ipak zove na uživanje. 

Većinski dio staze je tehnički nezahtjevno, prati rijeku ili ide kroz šumu i mala sela, no imaj na umu da nakon trećeg slapa slijedi strmi uspon uz stijenu nazvanu Greben koji je potpomognut sajlama i na dijelovima klinovima/stepenicama. Bez brige nije u pitanju nikakvo ozbiljno penjanje, no pojedincima je ovaj dio pravi izazov te mnogi ne znajući za njega odustaju od staze. Odustati nipošto nemoj, samo čvrsto uhvati konop i primi se posla 😉

7_slapova_istra
Nakon trećeg slapa potrebno je popeti se uz stijenu Greben

Također treba uzeti u obzir vodostaj rijeka te potencijalno sklisko kamenje prilikom prelaska na drugu stranu. Stoga je dobra i kvalitetna obuća “must” jer u protivnom prijeti opasnost poskliznuća. 

7_slapova_istra
Taj put je potpomognut konopima i klinovima/stepenicama

Na koncu imajući na umu sve navedeno dobro procijeni jesi li spreman za stazu ili ćeš ipak prijeći još koji kilometar prije sedam slapova. No, svima prosječne kondicije i snalažljivosti ova staza ne predstavlja dodatni izazov.

Gdje počinje staza 7 slapova i što te sve čeka na njoj?

Staza sedam slapova je kružna staza koja započinje kod Buzeta, točnije potrebno je doći do Buzetske pivovare te nastaviti do mostića preko rijeke Mirne. Cijelim putem možeš naći parkirno mjesto. 

Ovdje se nude dvije opcije. Možeš stazu započeti s lijeve ili desne strane rijeke Mirne. “Ispravan” put je onaj nakon trim staze, odnosno s lijeve strane rijeke Mirne, dok ako pređeš preko mosta i kreneš s desne strane napravit ćeš obrnuti smjer. 

7_slapova_istra
Korito rijeke Mirne

Bolja opcija je ona “ispravna” prije svega jer jedne od najljepših dijelova staze vidiš na početku dok si u naponu snage. Uz to penješ uz stijenu Greben, što je jednostavnije nego da se strmo spuštaš. Također većina izletnika ide u ovom smjeru. Smjernice i objašnjenja staze također idu u tom smjeru.

No, ako nisi spreman na punu kilometražu staze sedam slapova uvijek možeš odraditi dio do penjanja uz stijenu Greben ili sa suprotne strane do sela Kotli. Brojne su opcije.

Slapovi potoka Draga, pritoka rijeke Mirne

Nakon što se prođe trim staza, ulazimo na stazu i ubrzo prelazimo preko Komarovog mosta koji ide preko pritoka rječice Draga. U samo par minuta napustili smo “civilizaciju” i čini se kao da smo uronili u jedan posve drugi svijet. 

7_slapova_istra

Ubrzo stižemo do prvog slapa Zagona koji je visok pet metara, slijedi slap Bačva visok 8,8 metra, a putem nailazimo i na napuštena rudarska okna. Naime, sredinom 19. stoljeća se iz Buzeštine vadio kameni ugljen. Ugljenokopi su pokrenuti 1854. godine, no bili su otvoreni svega par mjeseci. Jednostavno je bilo premalo ugljena. Dan danas možeš proviriti u stara okna. 

Uskoro stižemo do trećeg, najvećeg i najljepšeg slapa Vela peć koji je visok čak 26,5 metara, a širok 5,6 metara. Ovo je ujedno i najdraža lokacija za fotkanje izletnika, što ne iznenađuje jer se slap ulijeva u malo jezerce. 

sedam_slapova
Vela Peć – najveći i najljepši slap

Slijedi kratki uspon uz pomoć sajli/konopa i malih metalnih klinova/stepenica u obliku stepenica uz stijenu Greben s čijeg se vrha pruža lijepi pogled na Buzet i kanjon rječice Drage. Ovo je ujedno i prvi i posljednji strmi uspon na ovoj stazi. 

Put nas vodi do raskrižja staze gdje se ravno ide do Male peć, a lijevo se put nastavlja do Napoleonovog mosta i do sela Kuhari i Kotle. Produži do Male peći gdje je idealno mjesto za pauzu uz kavicu ili čaj. 

7_slapova_istra
Mala peć

Vraćamo se ponovno istim putem natrag i uz mali uspon napuštamo rječicu Dragu koju ćemo ponovno susresti kod Napoleonovog mosta, no pod drugim nazivom – Pivka. I prije nego staneš na most, počinješ uočavati kako hodaš po napravljenoj cesti. 

cingarela_slap

Priča govori kako je most nastao u doba vladavine Napoleona zbog čega je i dobio naziv, no prema povijesnim izvorima sagrađen je nešto kasnije. Do dan danas zadržao je ime po poznatom Francuzu te je jedna od čestih lokacija za fotografiranje. 

7_slapova_istra
Napoleonov most

Kotle – popularno izletište u središtu Istre

Staza nas vodi kroz napuštena istarska sela te stižemo do naseljenog malog sela Kuhari te nas od jedne od najpopularnijih istarskih atrakcije dijeli oko 45 minuta. U pitanju su naravno Kotli, selo koje je svoje ime dobilo zbog udubina koje je rijeka Mirna napravila u stijenama. Tu nas čeka peti slap i ostaci nekadašnjeg mlina. 

7_slapova_istra
Kotle – najpopularnije izletište u središnjoj Istri

Većina izletnika bira upravo Kotle za glavnu pauzu. Tu se nalazi restoran uz predivan pogled gdje možete jesti istarske fuže s tartufima (preporuka), a u blizini restorana zavirite uz otvoreni prozor gdje možete naručiti pivo, ali i, primjerice, domaću bisku ili teranino. Mi smo se u Kotlima zadržali svega da nazdravimo uz domaću rakiju. Tog dana je bila ogromna gužva, a žena koja tamo živi nam je rekla kako je samo jedan dan u rujnu ovu stazu prošlo oko 1.700 ljudi. Ako si na stazi sedam slapova htio uživati u miru i daleko od ljudi, onda je bolje da uopće na nju ni ne kreneš, pogotovo u sezoni (proljeće/ljeto).

7_slapova_istra
Potraži ovu kuću gdje možeš isprobati domaću rakiju

Vratili smo se ponovno preko rijeke i na svoju stazu koja prati korito rijeke vodeći nas kroz bajkoviti šumski put koji je na jesen prepun mekanog otpalog lišća.

Putem nas čekaju još dva slapa, Zelenšćak  i Grjok, nakon kojih tri puta prelazimo preko rijeke, što je bilo zabavno iskustvo. Srećom vodostaj nam je omogućio da rijeku pređemo bez puno peripetija. 

7_slapova_istra

Kod zadnjeg prelaska Mirne nastavljamo ići ravno te na koncu ponovno prelazimo rijeku, ali ovaj put preko mosta i stižemo do penjališta i uskoro naše početne točke. 

Zašto baš odabrati stazu 7 slapova?

Staza sedam slapova se s razlogom zove jednom od najljepših i najatraktivnijih staza u Istri. Na njoj ćeš uživati u raznolikoj prirodi, od uskih kanjona, malih i malo većih jezera, malih i malo većih slapova, grebena, ali i lijepih šumskih staza. 

7_slapova_istra

Svaki ljubitelj planinarenja i prirode bi trebao barem jednom proći ovu stazu i zaboraviti na svakodnevne probleme i izazove uz žubor rijeke i osvježenje slapova. Na ovoj stazi će te priroda opet iznova iznenaditi svojom kreativnošću u stvaranju tako raznolikog terena i oblika na tamo malom prostoru. 

7_slapova_istra

Korisne informacije za stazu 7 slapova u Istri:

 • Početak staze: Buzet, odnosno Buzetska pivovara
 • Parking: nakon pivovare svugdje moguć
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: okvirno cijela staza ima oko 15,5 kilometara i traje oko 5.30 sati aktivnog hoda (bez uračunatih pauza) —> cijelu rutu na Google mapsima provjeri ovdje
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna, osim jednog kratkog dijela strmog uspona uz stijenu Greben, no uspon je potpomognut. Prikladna je i za kućne ljubimce i nešto stariju djecu koja su sposobna sama se uspeti (procijeni sposobnost svog klinca za spomenuti kratki uspon). Zbog kilometraže potrebna je kondicija u nogama.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće? Ugostiteljski objekti nalaze se u Kotlima
 • Oprez! Prije odlaska na izlet provjeri dobro vremensku prognozu. Ako je vodostaj prevelik postoji mogućnost da nećeš moći prijeći preko rijeke Mirne. Ljeti je korito većinom presušeno, stoga nećeš vidjeti ni slapove u punoj snazi. Idealno vrijeme je proljeće ili jesen.
staza_pazin_istra

Kada si u Istri, obavezno svrati i ovdje:

 1. dvigrad_istra
 2. pustinja_sterna
 3. rovinj
 4. kastel_svetvincenat
 5. pazin_staza
 6. cingarela_slap

11 Comments

 1. PETRA Validzic

  Pozdrav Mia, MOlila bih samo par info vezano za stazu 7 slapova, već nam je dugo nA popisu pa smo planirali ovaj vikend jer je u anjavi lijepo vrijeme. Pretpostavaljm da su sada slapovi bogatiji, puni vode. U planu nam je ići s dva auta, jedna ostaviti u Kotlima kako ne bi morali raditi cijeli krug. E sad imali do Kotli mjesta koja su sada možda u ovo doba neprohodna,odnosno da se mora prelaziti rijeka? Da ne bi bilo da moramo zaplivat :).
  I još ješto markacija je cijelim putem OK? negdje sam pročitala d anije baš i da se može lako izgubit.
  Hvala unaprijed, blog je divan i tekst i slikice.

  • Vjerujem da su bogatiji vodom. Izravno smo rijeku prelazili bez pomagala (mostići i slično) nakon Kotli prema kraju staze. Onaj dio od početka staze gdje su glavni slapovi bi trebao biti prohodan bez problema. Svakako savjetujem da idete i malo niz Kotli jer je i taj dio lijepi, čisto da vidite. Markacije jesu malo lošije na nekim dijelovima, no pratite GPS trag (dodan je na dnu teksta) i nećete se izgubiti. Hvala puno na lijepim riječima i nadam se da ćete se lijepo zabaviti za vikend.

 2. Odličan ti je blog, Mija, samo tako nastavi. Samo da bude jasno, kada kažeš lijeva strana Mirne to se odnosi na hodanje uzvodno? Inače se lijeva i desna strana rijeke tako opisuju krećući se nizvodno.

  • Hvala puno 😉 Da, uzvodno hodanje. Nisam uopće išla za opisom strana rijeke kad sam pisala, hvala na napomeni. Doslovno sam opisala kako smo mi išli korak po korak. Imam na umu za iduće objave 😉

 3. Vilim Babic

  Bas lijepo slikovito napisano bravo😊

 4. Hi Mija
  Blog je super, hvala. Mi bi isli u kolovozu, al nas brinu poskoci. Jel ih ima puno u to doba?

  • Mi smo bili u listopadu, tako da ne mogu tvrditi na temelju vlastitog iskustva. No, nisam čula da se priča o poskocima na toj stazi. Kolovoz i nije baš najbolje vrijeme za obilazak jer će većinski dio biti presušen. Mada je i to poseban doživljaj. Najbolje je ići u proljeće i jesen, posebno nakon malo jačih oborina kako biste doživjeli slapove u svojoj punoj moći.

 5. Pozdrav,
  Ja ne vidim GPS trag, file za download? Moze pomoc molim te?

  Hvala ti!

  • Draga Andrea, nažalost nemam trag za download, možete ga samo pogledati na linku kod Korisnih informacija te vam može pomoći da ucrtate svoj 😉

 6. spremam se slijedeći tjedan ići…znam da je bilo obilnih kiša prošli tjedan, ali i najavljuju za slijedeći tjedan ali nema izbora….javim kak je bilo!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *