Istra je naprosto čudesna. Kada pomisliš da si većinu toga vidio, pojavi se od nekud skriveni dragulj koji te osvoji na prvu. Ovaj dio Hrvatske nije samo odlična destinacija za ljubitelje povijesti i gastronomije nego i za ljubitelje prirode. Upravo u Istri se nalazi jedna od popularnijih staza za koju je skoro pa svatko čuo – 7 slapova. Istra obiluje slapovima, no jedan je i dalje skoro pa skriveni dragulj o kojem se malo piše, no Istrijanima je itekako poznat. U pitanju je slap Cingarela, odnosno na talijanskom Zingarella, koji se nalazi između istarskih naselja Kaštel i Momjan, a mnogi ga smatraju jednim od najljepših slapova u Istri. 

Ljubitelji prirode u Istri mogu istražiti brojne staze i šetnice koje prolaze uz mnogobrojne istarske slapove. Definitivno najpopularnija staza je 7 slapova koja oduševljava svojom ljepotom i raznolikošću. Ne smijem zaboraviti spomenuti Zarečki i Pazinski krov kod Pazina, slap Sopot pored naselja Floričići nedaleko Pićna te slapovi na “Stazi božanskih izvora” između Rapca i Labina. 

Dok sam za većinu gore navedenih slapova znala već prije te čitala o njima, slap Cingarela sam po prvi put tek nedavno vidjela na jednom Instagram profilu kojeg rado pratim. Slap me osvojio na prvu. Odmah sam počela istraživati, no shvatila sam da se o ovoj istarskoj ljepoti još nije toliko pisalo. Slap Cingarela sam dodala na svoju bucket listu ni ne znajući da će se moja želja uskoro ostvariti. 

cingarela_slap

Slap i špilja Cingarela Istrijanima su poznati pod imenom Zingarella što je njihov službeni talijanski naziv. Špilja se nalazi na povišenom dijelu klisurastog kanjona čijim dnom teče potok Poganja (Arđila), odnosno na talijanskom Argilla. Ovaj potok je pritok rijeke Dragonje, a izvire kod sela Brdo. 

Poganja, odnosno Argilla, teče ispod momjanskog kaštela, a duž poteza je nekoć bilo čak devet mlinova. Dio mlinova je sa svojim radom prestao u 19. stoljeću, a dio u prvoj polovici 20. stoljeća. Posljednji mlin je sa svojim radom prestao 1965. godine. 

Osim slapa, koji je prvenstveno aktivan nakon velikih oborina, izuzetno je zanimljiva i špilja Cingarela/Zingarella. Provedena istraživanja su pokazala kako je čovjek u toj špilji boravio potkraj neolitika, a bila je stalno nastanjena u eneolitiku i početkom brončanog doba. Ognjište u špilji potječe iz doba rimske vladavine, a pronađena keramika iz petog, šestoj i sedmog stoljeća. Na službenoj ploči staze piše kako narodne predaje govore kako je u toj špilji kratko vrijeme kao 12-godišnjak boravio Sveti Servul koji kasnije postaje patron Župne crkve u Bujama. 

Kraća staza do slapa i špilje Cingarela

Mi smo slap i špilju posjetili na svom roadtripu kroz Istru. Kako nismo imali mnogo vremena na raspolaganju, odlučili smo se kraću verziju staze službenog broja 284 koja se zove “Dva kaštela i Cingarela”. 

Potrebno je automobilom se dovesti do starog mlina koji se nalazi na cesti Most između mjesta Kaštel i Momjan. Tu se nalazi malo proširenje gdje je potrebno ostaviti automobil. Nakon što smo parkirali, prešli smo most i iza sebe s desne strane ostavili most. Odmah s lijeve strane počinje staza gdje ćeš uočiti i službenu ploču. Na njoj piše da je do slapa potrebno 35 minuta, a do špilje 45 minuta. 

Kod starog mlina je potrebno parkirati automobil

Staza počinje laganom šetnjom i na mjestima tek blagim usponom. Cijelo vrijeme nas prati lijepi pogled na okolna brdašca, naselja i livade. Mi smo već na tom dijelu čuli žubor slapa Cingarela što možemo zahvaliti izrazito kišnim proljetnim danima. Ulazimo u šumu te uskoro izbijamo na čistinu gdje stoji ploča upozorenja. 

Prije samog izleta sam površno proučila teren, a dobila sam komentar kako je staza do slapa lagana. Stoga smo se iznenadili kada smo ugledali znak upozorenja. 

Naime, nakon tog dijela slijedi izrazito strmo spuštanje do samog slapa. Cijeli put je na dijelovima osiguran sajlama i klinovima te čvrstim konopom kojeg skoro pa nisam ispuštala iz ruku. Kako je proljeće bilo izuzetno kišno većinski, dio staze je bio blatnjav i izrazito sklizak, što je spuštanje, a kasnije i uspon pretvorilo u pravi izazov. 

Ovaj dio staze je tehnički i kondicijski zahtjevniji, no uz mirnu ruku i siguran korak prelazi se bez većih problema. Kako cijelim putem prijeti mogućnost poskliznuća, nipošto se nemoj uputiti na stazu bez gojzerica (mada to inače nikad nemoj činiti). 

Strmo spuštanje

Nama je bilo potrebno nešto više od 20-ak minuta do samog slapa. Prizor je nestvarno lijep, kao da je netko ispred tebe zapravo naslikao slap. Kako bi se moglo prijeći na drugu stranu postavljen je mostić na kojem iz sigurnosnih razloga smije prolaziti/stajati samo jedna osoba. Možda na prvu djeluje nesigurno, no prelazak preko samog mosta ne predstavlja nikakav problem. Imaj samo na umu da se malo ljulja prilikom hodanja. 

Staza se nastavlja strmo prema špilji Cingarela, no mi smo odustali od penjanja do nje zbog velike količine blata na stazi i nešto lošije vremenske prognoze i kapljica kiše koje smo počeli osjećati na koži. 

cingarela_slap

Stoga smo se oprezno i sporo vratili do automobila. Uspon je trajao poprilično dugo, no ne zbog blata nego šparoga 🙂 . Na stazi je bilo toliko šparoga da bi bio grijeh ostaviti ih. Tako da je naš izlet trajao sat i pol. Pod normalnih okolnostima vjerujem da se ova dionica staze može odraditi u manje od sat vremena. 

Duža staza do slapa i špilje Cingarela

Staza broja 284 naziva “Dva kaštela i Cingarela” zapravo spaja Kaštel i Momjan, a putem se prolazi pored špilje i slapa Cingarela. Na službenoj stranici Istra Trails piše kako je staza duga 13.8 kilometara te je za nju potrebno oko pet i pol sati. 

cingarela_slap
Nakon uživanje je uslijedio strmi uspon

Ako se kreće iz Kaštela, odnosno polazišne točke kod crvke sv. Sabe, prvo se dolazi do špilje te se od nje staza spušta do slapa i nastavlja gore opisanom stazom. Kod mlina se staza nastavlja prema Momjanu i izbija kod momjanskom kaštela. Put vodi pored vinarije Kozlović te kod konobe Stari podrum se nastavlja ravno te se do Kaštela vraća ponovno preko slapa i špilje Cingarela. 

cingarela_slap

Definitivno niti jedna fotografija ne može dočarati ljepotu slapa Cingarela. Mi smo bili te sreće da smo ga vidjeli u punoj snazi. Bilo je toliko vode da je oko slapa bilo skoro pa nemoguće pričati jer se međusobno nismo čuli. Slap i špilja Cingarela se trebaju naći na tvojoj istarskoj bucket travel listi. Imaj na umu da staza nije lagana šetnica nego zahtjeva i pokoju kap znoja. No, doživjeti slap Cingarela u svojoj punoj ljepoti vrijedi svakog graška znoja. I nešto blata na rukama.

sedam_slapova

Korisne informacije za stazu slap i špilja Cingarela

 • Početak staze: ako biraš kraću verziju kod starog mlina na ulici Most, za dužu mjesta Kaštel ili Momjan
 • Parking: proširenje pored starog mlina
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Ako planiraš ići našim tragom, staza je duga nešto manje od tri kilometra, a potrebno je oko sat vremena (nama je bilo potrebno sat i pol zbog branja šparoga). Ako ideš i do špilje, staza traje oko sat i pol. Staza spada pod K1 (manje od pet sati hodanja) i T2 (umjereno zahtjevno, hodanje i povremena upotreba ruku). Cijeli GPS trag možeš provjeriti ovdje i ovdje (dečkov i moj trag). Ako planiraš proći cijelu stazu “Dva kaštela i Cingarela” proći ćeš 13.8 kilometara unutar pet i pol sati. Detaljno pročitaj ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Ako nemaš problema s korištenjem konopa i sjali, uputi se na ovu stazu. Međutim ako ne preferiraš takvu vrstu terena, za tebe bi staza mogla predstavljati problem
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Na dijelu staze koji smo mi prošli ne postoji ugostiteljski objekt, no na punoj stazi da
 • Napomena za kraj: Teren je u doba kišnog vremena sklizak i blatnjav stoga je potrebno biti oprezan. U kojem stanju će te dočekati slap, ovisi o količini oborina, stoga ljeti zna biti presušen.

Otkrij još staza u Istri:

 1. brdugac_korita
 2. pustinja_sterna
 3. rovinj
 4. pazin_staza
 5. 7_slapova_istra
 6. zbvenica_istra