Jesi li čuo da Istra ima svoju pustinju? Dobro, nije u pitanju pustinja poput Sahare ili Wadi Ruma, ne proteže se nepregledno u daljinu niti nudi mogućnost jahanja deva. No, bez obzira na to pustinja u Istri je mjesto koje bi na svom road tripu svakako trebao posjetiti. 

Istarska pustinja nalazi se kod mjesta Šterna te se često naziva i pustinja Šterna. Mjesto pripada općini Grožnjan, a nekoć je ta oblast bila velika i sadržavala je mnogo naselja. 

pustinja_sterna

Šterna je zapravo kraći oblik za Cisterna, a ovdje se odnosi na mjesto nepresušnog izvora koje i danas u funkciji. 

Istarska pustinja je možda površinom mala, no ipak je dovoljno velika da se u njoj na neko vrijeme možeš izgubiti i glumiti da se nalaziš na nekoj egzotičnoj lokaciji ili pak na drugom planetu. 

pustinja_sterna

Pustinju sačinjavaju dine lapora koje nisu rijetkost u Hrvatskoj. Lapor je siva ili žućkasta sitnozrnata sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita i gline. 

pustinja_sterna

U Istri često nailazimo na ovakva tip okoliša, stoga ove dine nisu jedinstvena pojava. No, pustinja je posebna po tome što se proteže na prilično velikoj površini nego što je inače slučaj. 

Kako doći do “Istarske pustinje”?

Pustinja se nalazi u blizini mjesta Šterna gdje se ujedno nalazi i putokaz. Mi smo došli iz smjera Momjana te smo kod crkve sv. Mihovila skrenuli lijevo. Uskoro se stiže do proširenja uz cestu gdje se može ostaviti automobil. Na tom mjestu ujedno se nalazi i mali mostić preko potoka. Potrebno je krenuti uz potok te ćeš ubrzo uočiti utabani put koji vodi do dina lapora. 

pustinja_sterna

Naravno, pustinja u Istri nije pustinja klasičnog tipa. Zbog toga bez problema možeš hodati po dinama i skakati s jedne na drugu. Uz to kasnije nećeš po džepovima i drugim raznim mjestima pronalaziti zrnce pijeska. Ostaju samo lijepe uspomene na nezaboravan izlet u Istri.

cingarela_slap

Nastavi dalje čitati:

  1. dvigrad_istra
  2. rovinj
  3. cingarela_slap
  4. 7_slapova_istra
  5. spilja_mramornica