Tko u djetinjstvu nije gutao književni serijal “5 prijatelja” ne zna što je propustio. Čak kada bi roditelji rekli da je vrijeme za spavanje, znali smo ispod pokrivača uz lampu čitati napete avanture tih prijatelja. I, naravno, da smo se zamišljali kako u tim istim avanturama sudjelujemo i mi. Zašto ovdje pričam baš o tim knjigama? Zato što sam se u Dvigradu u Istri osjećala kao da sam usred zamišljenih dogodovština iz djetinjstva. 

Postoje ona mjesta koja te očaraju na prvu sliku i priču. Kada sam od prijatelja čula za napušteni grad duhova, kako ga je on nazvao, u Istri blizu mjesta Kanfanar, odmah sam poželjela istražiti ga. Od malena, što zbog gore navedenih knjiga, što smo jednog putovanja s roditeljima u Heidelberg, obožavam dvorce, utvrde, srednjovjekovne gradove… Mistično, zanimljivo, pomalo jezivo i baš zbog toga tako privlačno. Sve to je moram priznati i Dvigrad. 

Mala povijest Dvigrada u Istri

Dvigrad se ubraja u najveće ruševine tipičnog srednjovjekovnog grada u Istri. Poseban je po tome što za razliku od mnogih ruševina nije srušen vojnom silom nego je napušten i prepušten zubu vremena. Kao što samo ime govori Dvigrad označava postojanje dva dijela grada, Moncastell i Castel Parentin, od kojih je ostao samo ovaj prvi. Ovo područje je zbog strateškog položaja bilo naseljeno već od prapovijesti, a u povijesnim se izvorima po prvi put spominje 879. godine. 

dvigrad_istra
dvigrad_istra

Dvigrad kao i većina srednjovjekovnih gradova nije bio imun na brojne borbe i sukobe tijekom svoje bogate povijesti. 1381. Mlečani su spalili Dvigrad i poklali njegovo stanovništvo. Za vrijeme mletačke vlasti Dvigrad napreduje, no potkraj 15. stoljeća dolazi do epidemije kuge, a kasnije i malarije. 

Početkom 16. stoljeća ovo mjesto naseljavaju izbjeglice iz Dalmatinske zagore i Hercegovine koje bježe od Osmanlija. Za vrijeme Uskočkog rata između Venecije i Austrije uništena su sva okolna sela. U Dvigradu ostaju živjeti samo najsiromašnije obitelji, a kada je crkva sv. Sofije prebačena u Kanfanar dolazi do potpunog napuštanja ove utvrde. 

dvigrad_istra
dvigrad_istra

Unatoč tome što je Dvigrad grad duhova već par stoljeća, ipak je u jednu ruku dobro očuvan. Opasan je dvostrukim obrambenim zidovima koji su međusobno povezani gradskim vratima. Unutar zidina očuvani su ostaci od više od 200 zdanja, a uočit ćeš ulice i stepenice na brojnim mjestima. 

Cijelim gradom dominiraju ostaci crkve sv. Sofije koja se nadvija nad ruševinama, a ispred nje je glavni gradski trg. Oko trga se nalaze brojne bitne zgrade, poput gradske palače, a postoji i obrtnička zona, kao i ona stambena. 

dvigrad_istra
dvigrad_istra

Legenda o zakopanom blagu u Dvigradu

Vratimo se na početak moje priče, vratimo se avanturama iz knjiga “5 prijatelja”. Oko Dvigrada postoji legenda o zakopanom blagu zloglasnog britanskog gusara Henryja Morgana. Pod ovlastima guvernera Jamajke, Thomasa Modyforda, borio se protiv Španjolaca, ali gusar kao gusar često se nije držao dogovora i ovlasti koje su mu dane. Poznat je po tome što je osvojio Panamu, ali je uz to i pljačkao zbog čega je povrijedio mirovni ugovor između Španjolske i Engleske. 

Britanci su krenuli u potjeru za njim, a prema legendi u bijegu je došao sve do Limskog zaljeva. Pronašao je Dvigrad koji je tada već bio napušten i tamo je sakrio svoje blago. Ostatak života je proveo u blizini Dvigrada u mjestu koji i dan danas nosi naziv M(o)rgani.

dvigrad_istra

Vjerovao u legende ili ne, Dvigrad je definitivno mjesto koje tijekom svog boravka u Istri trebaš istražiti. Ulaz je besplatan i unatoč bogatoj povijesti i raznim legendama i dalje nije turistički razvikano. 

Mi blago poznatog gusara nismo našli, ali zato smo otkrili novi istarski dragulj. Dvigrad je grad koji me vratio u djetinjstvo i u meni probudio želju za avanturama. Jesi li i ti spreman?

Želiš istražiti i druga mjesta u Istri? Nastavi čitati:

  1. brdugac_korita
  2. pustinja_sterna
  3. rovinj
  4. dajla_palaca
  5. cingarela_slap
  6. 7_slapova_istra